Pentru aluat ai nevoie de: 5 gălbenușuri, 1 kg de făină, 250 de grame de zahăr, 500 de mililitri de lapte cu 3,5% grăsime, 50 de grame de drojdie, 1 lingură de untură, 15 grame de sare (mai puțin de o linguriță), coaja de la o lămâie, coajă rasă de portocală și esență de vanilie.
Pentru umplutura de nucă și cacao ai nevoie de: o jumătate de kg de miez de nucă, 200 de mililitri de lapte, 50 de grame de cacao, esență de rom și esență de vanilie.
În primă fază, se face cald în bucătărie. Drojdia se dizolvă cu o cantitate mică de zahăr și cu puțin lapte cald. Se lasă la crescut timp de 15 minute, până când își dublează volumul.
Ulterior, se pregătește aluatul. Într-un castron mare se cerne făina (care a fost lăsată la căldură cu o seară înainte), se încălzește laptele și se dizolvă zahărul și vanilia în laptele cald. Gălbenușurile se freacă cu sarea și cu coaja de lămâie și portocală. Se adaugă în făina cernută maiaua, laptele încălzit și gălbenușurile frecate. Se topește un pic untura și se ung mâinile în permanență cu ea în timpul frământării, până ce ajunge să se înglobeze în întregime în aluat. Se frământă aluatul bine (cam 30 de minute) până când devine elastic. Apoi se lasă să crească la cald.
Într-un alt bol, se amestecă miezul de nucă tăiat bucățele, laptele cald, cacaoa și esențele.
Aluatul se împarte în două. Se întinde fiecare bucată de aluat și se unge cu jumătate din cantitatea de umplutură. Se tapetează fiecare tavă cu hârtie de copt și se unge cu unt, după care se rulează cozonacii și se așază în tăvi.
Se ung cozonacii cu un gălbenuș de ou amestecat cu o cantitate mică de lapte și se pun în cuptorul încălzit la 180 de grade C (sau la treapta a IV-a). Se coc timp de 45 de minute.
Acestui tip de cozonac i se poate adăuga în umplutură și rahat, după preferințe.
Poftă bună!