Pentru mousse
15 grame pudră de gelatină
100 ml apă rece
3 ouă
170 grame zahăr,
zeamă si coajă de la o lămâie
100 ml sirop concentrat de menta
150 grame smântână (20 % grăsime)
250 grame cireşe.
Pentru ornat: cirese, capsune si kiwi
Preparare blat:
Mixati bine ouale cu zahărul. Amestecati făina cu praful de copt, apoi turnati făina în ploaie peste spuma de ou. Turnati compozitia într-o tava de tort (cu inel detasabil) de 25 cm în diametru, tapetata cu hartie de copt si unsă cu ulei inclusiv pe margini si o puneti cu grijă în cuptorul preîncălzit timp de 35 minute la 180 grade. După, lăsaţi blatul la răcit.
Preparare mousse de menta:
Vărsaţi 15 grame pudra de gelatină într-un pahar cu 100 ml apa rece si o lasati timp de 8 minute, pana devine spongioasa. Mixati bine 3 galbenusuri cu 170 grame zahăr, zeamă si coaja de la o lămâie. Adaugati siropul concentrat de menta peste gălbenusurile mixate. Apoi adaugati smântână şi amestecati cu o spatula de silicon. Vărsati gelatina într-un vas şi o încălziti la foc mic până devine lichidă (aveti grija să nu o fierbeti). O lăsati putin să se răceasca şi o turnati în compozitie. Amestecaţi usor cu spatula si timp de 3 minute o lasati in voia ei sa se stabilizeze. Între timp mixati bine cele 3 albusuri si le varsati peste compozitia de mai sus, pulsand cu 250 grame cirese. Daca folositi cirese congelate ajutati mousse-ul sa se intareasca mai repede.
Asamblare tort:
Tăiati blatul de tort pe din doua. Puneti primul blat în tava în care l-ati copt, fixand inelul detasabil, turnati mousse-ul, îl intindeti bine pe toată suprafaţa, iar deasupra celalalt blat. Băgaţi tortul la frigider pentru câteva ore bune până se stabilizeaza mousse-ul si apoi il ornati. Simplu cu cireşe, capsune si kiwi „vopsite” cu putina dulceaţa de cireşe, ca să-şi păstreze luciul, sa inspire vigoare si fineţe.
Sursă: dulcegarii-culinare.ro