Ingrediente blat:
250 grame ciocolată,
160 grame unt,
175 grame zahăr,
25 ml esenţă de vanilie (Dr. Otker)
120 grame migdale prăjite, nesărate, măcinate,
5 ouă
Preparare caramel: Turnati zahărul şi apa într-un wok. E e cel mai potrivit pentru miscarea asta, nepermiţând să se prinde caramelul de vas, si e tare usor de manevrat, tinand cont de viteza cu care trebuie să executati operatiunea. Încălziţi wok-ul la puterea mica, amestecând zahărul din el până când acesta începe să se topească sub presiunea căldurii si a apei. Măriţi puterea flacărei pe medium si permiteti-i zahărului să fiarbă nederanjat de nici o lingură de lemn. Cum vedeti că-şi schimbă culoarea şi devine aurie toata treabă, amestecati zahărul cu lingura de lemn. Luaţi imediat wok-ul de pe foc, adăugaţi sarea de mare şi smântâna de gătit amestecând cu cea mai mare abilitate ingredientele astea-n caramel. Apoi încorporati untul (la temperatura camerei). Lăsaţi caramelul la racit şi pregatiti blatul de ciocolată.
Preparare blat: Topiti la bain marine ciocolata, untul si zahărul. După ce s-au topit ingredientele, luaţi vasul de pe foc şi adăugati migdalele măcinate si esenta de vanilie. Separati ouăle şi încorporaţi gălbenuşurile, iar apoi albuşurile bătute spumă.
Asamblare tort: Într-o tavă de tort cu diametru de 24 cm, tapetată cu hârtie de copt şi unsă bine cu unt, turnaţi jumătate din compoziţia blatului de ciocolată, apoi turnaţi caramelul în centrul blatului, amestecându-l uşor cu un beţişor şi la final compoziţia rămasă din blatul de ciocolată. Daţi tava la cuptor pentru 45 minute la 180 grade. După ce s-a răcit pudraţi tortul cu cacao şi îl serviti în compania unui moţ de frişcă sau unei îngheţate de vanilie. E literalmente divin!
Sursă: dulcegarii-culinare.ro