Ți-am pregătit o selecție de preparate delicioase, de la mici făcuți în casă, până la salate de acompaniere sau de aperitiv pe care le poți servi și sunt ușor de făcut. 

Rețete de aperitive pentru 1 Mai

Nicio masă de sărbătoare nu este completă fără câteva aperitive. Fie că sunt acolo pentru a potoli foamea dinaintea grătarului sau dinaintea felului principal, aperitivele sunt ușor de făcut și iubite de toată lumea. 

Cârnăciori în aluat

Ingrediente 

  • 4 cârnați cabanos
  • 4 linguri de muștar
  • 1 pachet de foietaj pufos
  • susan
  • gălbenuș de ou

Această rețetă e super simplă. Pur și simplu întinde foietajul pe masa de lucru și cu ajutorul unei pensule întinde puțin muștar pe toată suprafața. Apoi, pune bucățele de cârnați în funcție de cât de mari vrei să faci pateurile. 

Rulează și sigilează bine marginile, apoi unge cu gălbenuș de ou și presară susan. 

Pune totul pe o tavă tapetată cu foaie de copt și în cuptorul încins la 200 de grade. 

Lasă foietajul cu cârnați până se rumenește la suprafață și devine pufos. Apoi, scoate-l și servește-l cu sos de muștar. 

Salată de crudități cu șuncă

Ingrediente

  • 2 mere verzi
  • 2 morcovi potriviți
  • 1/2 varză roșie
  • 1/2 varză albă
  • 1/2 țelină
  • 1 lingură mare de oțet
  • 1 lingură maioneză
  • 1 vârf de cuțit de zahăr
  • 1/2 linguriță de ulei
  • 100 g șuncă de porc
  • sare
  • piper

Pentru această rețetă, dă prin răzătoare morcovul, merele, varza și țelina. Stoarce-le bine printr-o sită și adaugă-le în castron. Taie șunca în fâșiuțe subțiri și adaug-o și pe ea. 

Apoi, pune oțet, ulei, maioneză și puțin zahăr, sare și piper și amestecă bine. Las-o la frigider măcar 1 oră până se întâlnesc toate aromele și servește-o cu pâine prăjită. 

Ouă umplute

Ingrediente

  • 10 ouă
  • 1 cutii iaurt grecesc
  • 150 g maioneză
  • 100 g cașcaval ras
  • 100 g castraveți murați tocați mărunt
  • mărar
  • sare
  • piper

Fierbe ouăle tare, răcește-le și decojește-le. Taie-le în jumătate și pune găbenușurile într-un bol. Adaugă cașcavalul, castraveții murați, iaurt, maioneză, sare și piper și mărar. 

Umple ouăle cu acest amestec și decorează-le cu puțin mărar pe fiecare. Poți pune în umplutură și puțin muștar, pentru un plus de savoare.

Rețete pentru felul principal  de 1 Mai

Mici făcuți în casă

Dacă te-ai săturat să cumperi mici sau niciodată nu ești mulțumit de gustul lor, poți să încerci să îi faci chiar tu. Nu contează dacă îi pui pe grătar sau îi faci la aragaz pe o tigaie tip grill. Vor fi delicioși, plini de condimente și vei renunța complet la micii din comerț. 

Ingrediente 

  • 800 g carne de vită cu grăsime
  • 400 g carne de porc grasă sau de oaie
  • 250 ml supă de vită
  • 4 căței de usturoi
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 20 g sare
  • 1 linguriță piper
  • 1 lingură cimbru uscat
  • 1 lingură boia dulce

Se dau cărnurile prin mașina de tocat, apoi se pune totul într-un mixer sau robot de bucătărie. Se mixează și se adaugă puțin câte puțin supa. Trebuie să obții un aluat omogen. Se adaugă restul de condimente și usturoiul răzuit pe partea cu cele mai mici găuri a răzătoarei.  

Mici făcuți în casă

Când s-a format o pastă bine închegată, se adaugă bicarbonatul de sodiu și se mixează din nou. Așteaptă până ce se absoarbe toată supa în amestec, ca să poți adaugă o nouă tranșă. 

Pui tot amestecul într-un castron și o presezi bine, ca să nu rămâne aer în compoziție. O acoperi cu folie alimentară și lași la frigider pentru măcar 12 ore înainte de a îi pune pe grătar. 

Apoi, îți ungi mâinile cu ulei și începi să îi formezi, punându-i într-o tavă unsă cu ulei. Grătarul sau tigaia grill trebuie să fie încinsă, dar nu foarte tare. Vei găti mici întorcându-i de mai multe ori până sunt făcuți. Trebuie să fie crocanți la exterior și moi și zemoși la interior. 

Ceafă de porc marinată

Pentru această rețetă, ai nevoie de ceafă de porc care să conțină și grăsime. 

Ingrediente

  • 1 kg ceafă de porc
  • sare
  • piper
  • ulei de măsline
  • 1 ceapă
  • 3 căței de usturoi
  • 2 lingurițe de boia dulce
  • 1 linguriță piper măcinat
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • zeama de la 1 lămâie
  • 1 linguriță rozmarin

Pune ceapa, usturoiul, zeama de lămâie, uleiul și condimentele într-un robot de bucătărie și mixează-le bine până ce obții un ameste lichid ca un sos. 

Ia bucățile de ceafă de porc și asezonează-le cu carne și piper și unge-le cu puțin ulei. Apoi, pune-le în marinadă și masează-le ca să intre în ele toate aromele. 

Dă totul la frigider într-un castron acoperit cu o folie alimentară și lasă-le să stea măcar o zi sau peste noapte. 

Apoi, le poți pune pe grătar sau le poți găti în cuptor ori la tigaie. Oricum ai alege să le gătești, bucățile de carne de porc vor fi delicioase. 

Ruladă din mușchiuleț de porc

Această rețetă este ideală mai ales dacă petreci 1 Mai la picnic sau acasă și nu ai posibilitatea de a face grătar. Această ruladă va fi foarte apreciată și o poți servi cu tot felul de salate și sosuri făcute în casă, inclusiv sos de muștar cu hrean. 

Ingrediente 

  • 1 mușchiuleț de porc de 500-600 de grame
  • 3 legături ceapă verde
  • 300 g ciuperci
  • sare
  • piper
  • 5 căței de usturoi
  • 120 g unt
  • 50 ml ulei
  • rozmarin
  • cimbru
  • boia dulce

Pentru început, vei curăța mușchiul de porc de pielițe și membrane, ca să se prăjească uniform și să nu fie ațos. Se taie pe lung, exact ca șnițelele, dublând suprafața de carne. Dacă mușchiul tău continuă să fie gros, îl poți bate puțin cu ciocanul de șnițele. Condimentezi carnea cu sare, piper, rozmarin, cimbru și boia și o lași deoparte. 

Taie ciupercile mărunt și ceapa verde. Pune ulei într-o tigaie și pune totul la călit, asezonând cu condimente. Lasă totul la răcit apoi pune umplutura în blender și fă o pastă fină. 

Acum, umple mușchiulețul de porc și leagă-l cu ață, ca să își păstreze umplutura înăuntru când îl gătește. 

Ruladă din mușchiuleț de porc

Topește unt și puțin ulei într-o tigaie și adaugă mușchiul și lasă-l să se rumenească puțin pe toate părțile. Apoi, pune totul la cuptorul preîncins la 180 de grade și pune mușchiulețul pentru 15-20 de minute.  Lasă-l apoi să se odihnească pe un tocător și taie feliuțe pe care le poți servi cu piureuri sau salate. 

Pentru că în acest an ziua de 1 Mai și ziua de Paște pică în aceeași duminică, poți servi la masă drob de miel, cozonac, carne de miel și alte preparate specifice Învierii. 

Rețete de deserturi pentru 1 Mai

Poți pregăti deserturile pentru 1 Mai cu o zi înainte. Chiar dacă vei avea pe masă cozonac și pască, poți face câteva dulcegării rapide care vor fi apreciate de cei dragi. Iată câteva rețete.

Pernițe cu nutella

Ingrediente

  • 1 pachet foietaj pufos
  • 200 g nutella
  • 100 g nuci
  • zahăr pudră
  • 1 gălbenuș

O rețetă foarte simplă și deloc complicată. Întinde aluatul bine și formează pătrățele cu cuțitul. Umple fiecare pătrățel cu o linguriță de nutella și câteva nuci. Închide bine cu o furculiță marginile, apoi pune-le într-o tavă cu o foaie de copt. Unge-le cu gălbenuș de ou și dă-le la cuptor la 200 de grade până se rumenesc.  Presară zahăr pudră pe ele și sung gata de servit. 

Pandișpan cu vișine

Ingrediente 

  • 350 g vișine din compot
  • 5 ouă
  • 200 g iaurt gras
  • 100 ml ulei
  • 250 g zahăr
  • 220 g făină
  • 2 lingurițe praf de copt
  • 1 praf de sare
  • zahăr pudră

Bate albușurile cu zahărul, apoi încorporează și gălbenușurile cu mixerul. Adaugă un praf de sare în albușuri înainte de a le bate. Adaugă iaurtul, uleiul și amestecă cu o spatulă. Acum, pune și făina cernută, puțin câte puțin până se încorporează. 

Toarnă într-o tavă tapetată cu făină și ulei jumătate din compoziție. Dă vișinile prin zahăr pudră și adaugă-le, apoi pune și restul de compoziție și dă la cuptor pentru 40 de minute la 180 de grade. 

Scoate prăjitura, las-o să se răcească, apoi taie în cubulețe și presară cu zahăr pudră. 

Tiramisu la pahar

Ingrediente

  • 1 pachet pișcoturi
  • 400 ml cafea îndulcită
  • 30 g lichior amaretto
  • 2 cutii mascarpone
  • 100 g zahăr pudră
  • 200 ml frișcă lichidă
  • 50 g cacao
  • esența vanilie
  • 50 g ciocolată

Pentru început, bate frișca lichidă cu zahărul până se întărește, apoi amestecă cu brânza mascarpone și esența de vanilie. 

Ia pișcoturile și înmoaiele-le în cafea apoi pune un strat în fiecare pahar. Adaugă cremă și apoi cacao pudră și ciocolată rasă. Din nou pișcoturi înmuiate în cafea și cremă, până ajungi la partea superioară a paharului. Ar trebui să termini cu cremă, peste care să presari cacao pudră și ciocolată rasă. 

Vrei să faci ouă umplute, dar te-ai săturat de clasica rețetă? Iată o mulțime de idei pentru acest preparat

Sursa foto: 123rf.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News