Cuprins:
Despre bananele cu coajă neagră
Bananele degajă etenă (cunoscută și sub denumirea de etilenă), un hormon natural al plantei care reglează creșterea unei plante și o face să se coacă prin transformarea amidonului pe care îl depozitează în zahăr.
Toate fructele fac acest lucru, dar bananele produc o cantitate mare, motiv pentru care vor coace alte fructe destul de rapid.
Cu excepția cazului în care ai avocado sau roșii necoapte care necesită ajutor pentru coacere, păstrează bananele separate de restul fructelor pentru a opri acest lucru.
Când o banană își pierde fermitatea, devine greu de mâncat ca gustare, dar poate fi zdrobită și consumată în mai multe moduri economice.
Cumpărarea și depozitarea bananelor
Ia în considerare termenul de valabilitate atunci când cumperi banane. Dacă vrei să le mânânci pe parcursul săptămânii, alege-le pe cele care au nuanțe verzi la capete, deoarece pot fi păstrate câteva zile.
Pentru a le mânca imediat, alege banane cu mici pete de negru pe piele, ceea ce este un semn de maturitate. Păstrează-le într-un castron de fructe, mai degrabă decât în frigider, deoarece temperatura rece va face ca coaja să devină neagră. De asemenea, vor face ca orice altceva din frigider să miroasă a banane.
Ce să faci cu bananele cu coaja neagră
Chec cu banane
Un mod popular de a consuma bananele este în chec sau pâinici dulci și sunt o mulțime de rețete pe care le poți încerca. De la chec cu banane și ciocolată, la chec cu banane și fructe confiate sau nuci.
- 100 g de unt moale sau o jumatate de ceasca de ulei
- 140 g de zahăr
- 1 ou bătut
- 225 g de făină
- 2 lingurițe de praf de copt
- 3-4 banane pasate
- 80 g de nuci tocate
- 50 de ml de lapte
Toacă nucile până sunt sfărâmate în bucățele mici.
Descojeste bananele, rupe-le în trei și mixează-le într-un bol, până obții o pastă omogenă.
Adaugă în bolul cu pastă de banane untul, nucile, laptele, oul și zahărul, apoi continuă să folosești mixerul până ce amestecul devine uniform.
Adaugă făină și praful de copt prin presarare lentă, pentru a evita formarea cocoloaselor.
Toarnă compoziția într-o formă de chec tapetată cu hârtie cerată și las-o la copt timp de o ora, la o temperatura de 180 de grade Celsius.
Banane cu ciocolată
O gustare sănătoasă, delicioasă și extrem de rapidă. Bananele cu coajă neagră nu trebuie aruncate, pentru că devin batoane de ciocolată ideale pentru o gustare pe fugă sau un desert cu puține calorii.
Pur și simplu pasează bananele cu coajă neagră bine și apoi formează pe o foaie de copt bastonașe din această pastă. Pune-le congelator.
Topește ciocolată și apoi învelește fiecare bastonaș în ciocolată, acoperindu-l pe toate părțile. Dă totul la congelator și ai obținut o gustare rapidă și dulce.
Brioșe cu banane
O gustare delicioase sau un mic dejun ușor, aceste brioșe cu banane vor fi îndrăgite de oricine.
- 250g făină
- 100g zahăr
- 2 oua
- 3 banane foarte bine coapte
- 180g ciocolata neagră
- 115g unt topit
- 1 praf de copt
- 1 linguriță extract vanilie
Încinge la 180°C și pune hârtii de brioșe în tava specială.
Toacă ciocolata bucăți cu un cuțit bine ascuțit.
Într-un bol încăpător pune bananele și pasează-le cu furculiță.
Apoi adaugă zahărul, untul topit, ouăle, vanilia. Amestecă. Pune făina și praful de copt. Amestecă bine. La final amestecă în aluatul de brioșe ciocolata mărunțită.
Umplem ¾ din fiecare formă de brioșă cu compoziție, apoi dă tava la cuptor 20-25 minute sau până trec testul cu scobitoarea.
Budincă de banane la microunde
Pentru că bananele prea coapte pot deveni piure, ele pot fi ușor prelucrate într-un aluat de tort. Tartă sau orice altă prăjitură.
Tot ce trebuie să faci este să folosești pâine veche, croisante vechi sau orice fel de prăjitură fără cremă întărită. Rupe-o în bucăți și pune-o într-un vas rezistent la microunde.
Într-un castron amestecă 3 ouă, 200 ml lapte, 3 banane pisate, scorțișoară, puțin zahăr, esență de vanilie. Omogenizează bine și adaugă peste pâinea ruptă bucăți.
Pune totul la microunde pentru câteva minute și budinca este gata. Poți pune ciocolată topită deasupra sau o poți servi cu înghețată.
Înghețată rapidă de banane
Pentru această versiune, pisează bananele coapte apoi așează-le pe o tavă și pune totul la congelator.
Odată înghețate, amestecă într-un robot de bucătărie bananele înghețate cu lapte. Ai obținut o înghețată de banane delicioasă peste care poți turna sos de caramel sărat.
Smoothie de banane
O altă modalitate de a obține beneficii din bananele nutritive, bogate în potasiu, este să le amesteci într-un smoothie. Alunele, mango, citricele și fructele de pădure completează bananele într-un mod destul de fin.
Clătite cu banane
Prepară aluatul clasic de clătite, dar adaugă un praf de copt și piure de banane.
Încinge o tigaie și puțin unt și gătește fiecare clătită pufoasă pe ambele părți.
Poți servi cu fructe proaspete, cu frișcă sau cu topping de ciocolată sau caramel pentru un mic dejun extrem de delicios, pe care copiii îl vor iubi.
Frigănele cu banane și ciocolată
Dacă ai în casă pâine veche, trebuie să faci această rețetă.
Ia felii de pâine învechită și înmoaie-le în puțin lapte cu zahăr.
Separat, sparge câteva ouă, amestecă scorțișoară și esență de vanilie. Scoate pâinea înmuiată în lapte și trece-o prin ou.
Într-o tigaie încinsă pune puțin unt și prăjește feliile de pâine pe care fiecare parte. Când sunt gata, pune-le pe farfurie și adaugă piure de banane, apoi ciocolată topită și servește.
Sursa foto: 123rf.com
Costica2023 • 09.12.2023, 11:31
Bananele coapte pot fi folosite la smoothie-uri, pâine cu banane sau prăjituri, adăugând dulceață și aromă i intensa