Cu afine
Cu coacăze
Ingrediente: pentru aluat – 200 g coacăze roşii, un ou, 150 g zahăr, un plic zahăr vanilat, sare, coajă rasă de portocală, 80 ml ulei, 200 ml lapte bătut, 260 g făină; pentru ornat – gem de fructe de pădure, coacăze proaspete şi câteva afine. Preparare: se încălzeşte cuptorul. Se spală şi apoi se usucă într-un prosop bobiţele de coacăze. Apoi se amestecă separat ingredientele lichide (ou, lapte bătut, ulei) şi cele solide (făină, sare, praf de copt, zahăr, coajă de portocală, zahăr vanilat, sare şi coacăze). La final, se încorporează uşor, cu o lingură de lemn, ingredientele lichide în cele solide. Se pune compoziţia rezultată în tava de brioşe, în care am aşezat hârtiuţele speciale (12 bucăţi) Apoi se introduce la cuptor pentru 20-25 de minute. Se scot şi se lasă la răcit. Ornare – se pune pe fiecare brioşă o lingură de gem şi un ciorchine de coacăze roşii şi, după preferinţă, câteva afine.
Cu ciocolată albă
Ingrediente: pentru aluat– 250 g făină,150 g zahăr, un plic praf de copt, o linguriţă de sare, 200 ml lapte, o lingură de cacao, un ou, 100 g unt, o fiolă esenţă de vanilie, coaja rasă de la o portocală; pentru glazură – 250 g ciocolată albă,120 g smântână grasă, 200 g cremă de brânză, o fiolă esenţă de vanilie; pentru decor – bombonele colorate. Preparare: se amestecă făina cu zahărul, praful de copt, cacaua şi sarea. În alt vas, se amestecă laptele călduţ cu untul topit, coaja de portocală, esenţa de vanilie şi oul. Se toarnă amestecul de făină şi se omogenizează. Se umplu apoi formele de brioşe tapetate cu hârtiile speciale (12 bucăţi). Se coc în cuptorul încins circa 30 de minute. Glazura – se topeşte ciocolata albă cu smântâna pe foc mic. Se amestecă şi se lasă să se răcească. Atunci când a ajuns la temperatura camerei se pune pentru o jumătate de oră la congelator. Se freacă apoi crema de brânză până devine spumoasă, se adaugă esenţa de vanilie şi se omogenizează. Apoi se ornează brioşele şi deasupra se pun bombonele colorate.
Cu portocale
Ingrediente: pentru aluat – 3 ouă, 150 de g de zahăr, 40 g de unt, 300 g de făină, 200 ml smântână, coaja rasă de la două portocale, un plic de zahăr vanilat, un plic de praf de copt; pentru jeleul de portocale: două linguri cu vârf de amidon alimentar, 400 ml suc de portocale proaspăt, 3 linguri de zahăr, coajă de portocale confiată. Preparare: pentru jeleu – se pune sucul pe foc cu cele 3 linguri de zahăr, se amestecă amidonul cu puţin suc şi se adaugă şi el. Când începe să fiarbă se adaugă şi coaja confiată şi se lasă până se îngroaşă. Se dă deoparte să se răcească. Aluat: ouăle, zahărul, vanilia şi coaja de portocală se mixează până se obţine o cremă consistentă. Se adaugă untul topit, smântâna, făina amestecată cu praful de copt. Se pune aluatul în formele tapetate cu hârtii speciale şi în fiecare brioşă se pune câte o linguriţă de jeleu, care se adânceşte în aluat. Se pune deasupra restul de aluat. Se pune tava în cuptorul încins şi se lasă cam 20 de minute. Jeleul rămas se pune într-un cornet şi se ornează brioşele.
Citește și: Rețete de brioşe cu dulceaţă
Cu mentă
Ingrediente: pentru aluat – 250 g făină, o linguriţă praf de copt, 175 g zahăr, 100 g ciocolată, două linguri de cacao, 250 ml lapte, 90 ml ulei, un plic zahăr vanilat, un ou; pentru cremă – 100 g unt, 100 g margarină, 150 g zahăr pudră, 5 linguri de sirop concentrat de mentă; pentru decor – bombonele colorate. Preparare: crema – se freacă spumă untul împreună cu margarina. Se adaugă zahărul pudră şi se mixează până se topeşte. Apoi se adaugă siropul şi se omogenizează. Se pune la rece. Aluatul – într-un vas se amestecă făina cu praful de copt, cacaua şi ciocolata rasă. În alt vas se mixează oul cu laptele, zahărul şi uleiul, după care se pun încet peste amestecul uscat. Se încălzeşte cuptorul cu 10 minute înainte. Se pun hârtiile în tavă, se umplu pe trei sferturi cu compoziţie şi se bagă la cuptor, la foc mijlociu, pentru 20-25 de minute. Se scot apoi şi când s-au mai răcit se ornează cu cremă, cu ajutorul unui cornet şi cu bombonele pentru decor.