Cuprins:
Rețete de brioșe pentru Crăciun
V-am pregătit câteva rețete de brioșe pentru Crăciun cu care vă veți putea delecta seara, alături de o cană de ceai, ciocolată caldă sau vin fiert. Sunt gustarea ideală pentru o zi petrecută acasă, alături de un film bun și o pătură călduroasă.
Brioșe cu ciocolată și merișoare
- 125 g de unt nesărat
- 250 g de făină
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
- 200 g de zahăr pudră
- 2 lingurițe de scorțișoară
- ¼ nucșoară, proaspăt rasă
- 150 g de iaurt natural
- 1 linguriță de extract de vanilie
- 2 ouă medii
- 1 portocală, curățată de coajă și stoarsă de suc
- 150 g de ciocolată (albă, cu lapte sau neagră), mărunțită
- 50 g de merișoare uscate
- 50 g de zahăr pudră
- 2 linguri de zahăr perlat sau pudră pentru ornat
Se încălzește cuptorul la 180C și se tapetează o tavă de brioșe cu 12 găuri cu forme de brioșe din hârtie.
Topiți untul în cuptorul cu microunde sau într-o tigaie mică la foc mic, apoi lăsați-l deoparte să se răcească timp de 10 minute. Între timp, amestecați făina, bicarbonatul, zahărul, scorțișoara și nucșoara într-un castron mare cu un vârf de cuțit de sare.
Adăugați iaurtul, vanilia și ouăle la untul răcit și amestecați bine. Turnați ingredientele umede în ingredientele uscate, împreună cu coaja de portocală, ciocolata și afinele uscate. Amestecați bine până când nu mai există cocoloașe de făină.
Împărțiți amestecul în mod egal între formele de hârtie, apoi coaceți timp de 30 de minute, până când se umflă și devin aurii. Verificați dacă sunt gătite introducând o scobitoare în centrul uneia dintre brioșe.
Dacă aluatul umed se agață de scobitoare, mai lăsați tava la cuptor pentru 5 minute.
Scoateți brioșele din cuptor și lăsați-le să se răcească în tavă timp de cel puțin 10 minute. Între timp, amestecați zahărul pudră cu suficient suc de portocale pentru a obține o glazură lejeră.
Ungeți glazura de portocale peste fiecare brioșă, apoi presărați cu puțin zahăr perlat sau alte decorațiuni din zahăr. Se lasă să se răcească înainte de a le mânca. Se păstrează într-un recipient etanș timp de până la cinci zile sau se poate congela până la două luni.
Brioșe cu banane și nuci
- 250 g de făină
- 1 linguriță de praf de copt
- ½ linguriță de bicarbonat de sodiu
- 110 g de zahăr pudră
- 75 g de unt, topit
- 1 linguriță de extract de vanilie
- 2 ouă
- 2 banane mari și coapte, pasate
- 125 ml de lapte bătut
- 50 g de nuci tocate
Încălziți cuptorul la 190C. Tapetați o formă de brioșe cu 12 găuri cu forme de hârtie. Cerneți împreună făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și zahărul pudră cu un vârf mare de sare. Într-un castron separat se amestecă untul topit, extractul de vanilie, ouăle, bananele pasate și laptele bătut.
Faceți o gaură în centrul ingredientelor uscate și turnați ingredientele umede. Amestecați cu o furculiță, având grijă să nu amestecați prea mult.
Împrăștiați nucile tocate, apoi puneți amestecul în formele de brioșe cu o lingură. Acoperiți cu jumătăți de nucă, apoi coaceți timp de 20-25 de minute, până când se rumenesc. Se lasă să se răcească și se servesc.
Brioșe cu zmeură și ciocolată albă
- 100 g de unt nesărat, înmuiat
- 65 g de zahăr pudră
- 65g zahăr brun deschis
- 2 ouă mari, la temperatura camerei
- 125g iaurt grecesc
- 1 linguriță de pastă de vanilie
- 5 linguri de lapte
- 250g de făină
- 1 linguriță de praf de copt
- 200g zmeură (proaspătă sau congelată)
- 75 g de ciocolată albă
Se încălzește cuptorul la 200C și se tapetează o formă de brioșe cu 12 găuri cu forme de hârtie.
Bateți untul și zahărul împreună timp de 5 minute până când obtineți o cremă. Adăugați ouăle treptat și bateți până când se combină.
Încorporați iaurtul, vanilia și laptele. Încorporați făina, praful de copt și un vârf de cuțit de sare fină până când obțineți un aluat omogen. La final, încorporați 150 g de zmeură și ciocolată albă mărunțită, apoi umpleți formele de brioșe pe trei sferturi.
Împingeți 2 bucăți de zmeură în partea de sus a fiecărei brioșe, astfel încât să iasă ușor în afară. Coaceți timp de 8 minute, apoi reduceți cuptorul la 180C și coaceți încă 20-25 de minute până când cresc și devin aurii. Când au trecut testul scobitorii, sunt gata de servit.
Brioșe brăduți de Crăciun
- 150 g de unt nesărat moale
- 150 g de zahăr pudră
- 3 ouă
- 1 linguriță de esență de vanilie sau păstaie
- 175 g de făină
- 100 g de fondant alb
- praf sau spray auriu comestibil
- Ornamente multicolore – biluțe colorate
- Pentru crema de unt
- 300 g de unt nesărat, înmuiat
- 500 g de zahăr pudră, cernut
- 1 linguriță de extract de vanilie
- colorant alimentar verde
Se încălzește cuptorul la 200C și se tapetează o formă de brioșe cu 12 găuri cu forme de hârtie. Bateți untul și zahărul împreună într-un bol mare sau într-un mixer vertical până când obtineți o cremă fină și pufoasă.
Adăugați ouăle și vanilia împreună cu 1 lingură de făină (pentru a reduce riscul ca amestecul să se taie) și bateți din nou.
Cerneți restul de făină în aluat și amestecați până când nu mai sunt vizibile dâre de făină, având grijă să nu bateți prea mult. Împărțiți aluatul între formele de aluat, asigurându-vă că toate sunt cel puțin pe jumătate pline.
Se coc pe raftul din mijloc al cuptorului timp de 12-15 minute, până când devin aurii. Se lasă să se răcească în formă timp de 5 minute înainte de a le scoate din forme pentru a se răci complet.
Întindeți fondantul și imprimați 12 steluțe sau flori cu ajutorul unor forme de tăiat biscuiți. Lăsați să se usuce pe o foaie de hârtie de copt.
După ce s-au răcit, pulverizați sau aplicați praful auriu.
Pentru a face crema de unt, amestecați încet untul, zahărul și vanilia într-un castron folosind un mixer electric.
După ce s-au combinat, bateți timp de cel puțin 5 minute. Adăugați colorantul alimentar verde, puțin câte puțin, până când ajungeți la nuanța dorită.
Puneți crema de unt într-un poș cu o duză de stea. Întindeți vârtejuri de cremă de unt peste brioșele răcite. Acoperiți „copacii” cu steluțe din fondant, apoi decorați cu biluțe de zahăr colorate sau alte decorațiuni.
Citește și: Rețete de brioşe cu dulceaţă
Brioșe cu nucă de cocos
- Pentru frișca de nucă de cocos
- 400 g de lapte de cocos integral (nu trebuie să conțină stabilizatori)
- 140 g de zahăr pudră
- 1 linguriță de extract de vanilie
- 50 g de nucă de cocos deshidratată
- Pentru brioșe
- 100g ulei de nucă de cocos
- 225 g de zahăr pudră auriu
- 3 ouă mari
- 200 g de făină fără gluten
- 100 ml lapte de nucă de cocos
- 1 linguriță de extract de vanilie
Răciți conserva de lapte de cocos peste noapte. A doua zi, preparați brioșele. Încălziți cuptorul la 180C și tapetați o formă de brioșe cu 12 găuri cu forme de brioșe.
Puneți uleiul de nucă de cocos și zahărul într-un castron mare și folosiți un mixer electric pentru a bate împreună timp de aproximativ 5 minute până când se omogenizează.
Adăugați ouăle, unul câte unul, bătând până când se combină complet înainte de a mai adăuga altele. Lucrând în șarje, adăugați făina, alternând cu laptele de cocos, apoi adăugați extractul de vanilie.
Puneți aluatul în forma de brioșe pregătită, apoi coaceți timp de 20-22 de minute sau până când sunt aurii. Scoateți brioșele din formă și răciți-le.
Frișca se prepară cel mai bine în câteva ore înainte de servire.
Deschideți cutia de lapte de cocos cu capul în jos și turnați lichidul subțire. Puneți laptele de cocos gros într-un bol mare, adăugați zahărul pudră și vanilia și bateți timp de 2-3 minute până când devine moale și pufos.
Se întinde sau se ia cu lingura frișca pe brioșe și se presară cu nucă de cocos deshidratată. Se pot adăuga ornamente verzi și roșii.
Sursa foto: 123rf.com
Vezi şi rețete de gem de mere!