Rețete chiftele caută oricine care nu știe să facă cele mai delicioase chiftele. Chiftelele sunt unul dintre aperitivele apreciate pe plaiurile mioritice. Sunt ușor de făcut, foarte gustoase și, cu puțină atenție la detalii, ar putea fi preparate și într-un mod sănătos, la cuptor, fără prăjeală.
Vă prezentăm 10 rețete de chiftele:
Rețete chiftele cu carne de porc:
Ingrediente:
- 250 g carne
- 2 felii de pâine
- 2 cepe
- 3-4 căței de usturoi
- 2 ouă
- piper
- pătrunjel sau marar
- ulei
- sare .
Mod de preparare:
Carnea se trece prin mașina de tocat, împreună cu feliile de pâine muiate, puțin în apă rece și bine stoarse. Ceapa se taie mărunt și se călește în puțin ulei.
Se adaugă ceapa la tocatura, apoi ouale, un vârf de cutit cu piper, sarea, usturoiul si patrunjelul sau mararul taiat marunt; se amesteca bine.Pe o farfurie întinsă, se pun 1-2 linguri de faina sau pesmet, se ia cite o lingurita cu virf din compozitie, se trece prin faina si se formeaza chiftelute rotunde . Se încinge uleiul, se pune apoi ulei de 1/2 cm. Se pun chiftelele si se prajesc circa 10 minute pe o parte, apoi se intorc pe partea cealalta. Se scurg pe un prosop din hârtie.
Dacă dorești să eviți carnea, iată o rețetă perfectă de chiftele de post!
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_a39be155b5d18396f42c268e61f7aa6b.jpg)
Rețete chiftele din cartofi:
Ingrediente:
- 1 kg cartofi vechi
- 1 ou plus un gălbenuş
- 1 ceapă medie
- 100 g caşcaval ras
- 6 linguri făină
- 6 linguri ulei de măsline
- 1/2 legatura mărar
- sare
- piper
Mod de preparare:
Chiftele de cartofi delicioase pe care le prepari într-o oră. Într-o oală cu apă clocotită şi sărată se pun la fiert cartofii în coajă, bineînţeles, bine spălaţi. Se fierb şi se curăţă cât sunt călduţi.Apoi, se pasează ca pentru piure, dar nu chiar atât de fin, şi se adaugă ceapa tăiată mărunt, oul întreg şi gălbenuşul, caşcavalul ras, sare şi piper. Se amestecă bine.Cu mâna umezită uşor se formează chiftele care se aplatizează, iar dacă pasta este prea moale se poate adăuga un pic de făină. Pe măsură ce se formează, chiftelele se trec prin făină şi se aşază una lângă alta. Se lasă să se aşeze pentru 30 de minute.Într-o tigaie se încinge uleiul în care se prăjesc chiftelele de cartofi. Se servesc presărate cu mărar tocat fin.
Îți recomandăm încă o rețetă de chiftele de cartofi.
Rețete chiftele cu urzici:
- 500 g urzici
- 4 cepe
- o nucă de unt
- 2-3 linguri făină de grâu
- 2 felii pâine înmuiată în lapte
- 4 ouă
- sare
- piper
- ulei pentru prăjit
Mod de preparare:
Urzicile se spală bine și se scurg, apoi se fierb în apă cu sare până sunt pe trei sferturi făcute. Se scot din zeamă și se lasă la scurs. Ceapa tocată fin se călește în unt, într-o tigaie cu fundul gros, la foc foarte mic, mestecând întruna cu lingura de lemn. Se lasă până începe să se rumenească, fără să se prindă. Urzicile aproape fierte se toacă mare, se adaugă peste ceapă și se înăbușă până scade zeama lor. Se bat două ouă ca pentru omletă și se toarnă peste urzici. Se amestecă repede, pe foc, încă un minut, până se coagulează oul și se face ca niște franjuri. Se dă tigaia de pe foc. După ce s‑a răcit, se adaugă în compoziţia de chiftele: făina, pâinea și două gălbenușuri crude. Se omogenizează frecând cu lingura de lemn după care se adaugă cele două albușuri bătute spumă cu un pic de sare. Se potrivește de gust (final). Cu o lingură se formează chifteluţele, se dau prin făină și se prăjesc în ulei încins, sub capac. Se pot servi cu diverse sosuri, de exemplu smântână sau iaurt grecesc, frecate cu usturoi verde. Se pot servi atât calde, cât și reci.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_8c09d6316006f39ceb78f991b6440bca.jpg)
Rețete chiftele cu pește:
Ingrediente:
- 800 g cod file
- 2 felii franzelă
- 100 ml lapte
- 2 ouă
- 1 legatura pătrunjel verde
- 1 ceapă
- 50 ml vin alb
- 2 linguri făină
- ulei pentru prăjit
- sare
- piper
- 8-10 boabe de piper
Mod de preparare:
Peştele se spală şi se pune la fiert într-o oală, cu apă doar cât să-l acopere, un praf de sare şi piperul boabe. Se lasă să fiarbă doar 5 minute, apoi se scoate din oală şi se lasă deoparte să se răcească.
Peştele fiert se curăţă de oase şi se toacă sau se rupe fâşii. Se pune într-un castron şi se amestecă apoi cu pâinea înmuiată în lapte, ouăle, verdeaţa tocată mărunt, sare şi piper. Se adaugă apoi ceapa tocată mărunt, călită în puţin ulei şi înăbuşită în puţin vin.
Se formează chiftelele, se dau prin făină şi se prăjesc în ulei. Se lasă la scurs pe o hârtie absorbantă şi se servesc cu sos de smântână.
Pentru sos, smântâna se potriveşte la gust cu sare, piper, usturoi pisat şi verdeaţă tocată mărunt.
Rețete chiftele cu dovlecei:
Ingrediente
- 3 dovlecei tineri
- 1 ou
- 1 lingura rasă făină
- 2-3 linguri caşcaval ras
- 1 legatura mărar
- 3-4 linguri ulei
- sare, piper
Mod de preparare:
Dovleceii se spală, se curăţă şi se dau pe răzătoarea cu orificii mari. Se pun într-un castron şi se presară cu puţină sare. Se lasă deoparte jumătate de oră, apoi se storc şi se pun în alt castron. Se adaugă oul bătut cu făina, caşcavalul ras, mărarul tocat mărunt şi puţin piper. Se amestecă uşor, doar până când se obţine o compoziţie omogenă.
Se ia câte o linguriţă cu vârf din această compoziţie şi se răstoarnă într-o tigaie cu ulei încins. Se presează şi se modelează fiecare chiftea cu dosul linguriţei, astfel încât să se obţină forma rotundă, groasă de maxim 1 cm. Se lasă la foc potrivit, câte 4-5 minute pe fiecare parte, până când se rumenesc frumos. Se pun la scurs pe o hârtie absorbantă şi se servesc cu smântână.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_a16d5e08e49d105e06fde73fc975d761.jpg)
Sursă: reteteunica.ro
Rețete chiftele din miel cu mentă și iaurt:
Ingrediente:
Pentru chiftele de miel:
- ulei de măsline
- 1 ceapa tocată
- 2 căței de usturoi tocați
- 2 lingurite seminte de chimion pisate
- fulgi de chilli dupa gust
- 500 g carne tocata de miel
- 2 linguri patrunjel tocat
- 2 linguri menta tocata
- 1 praf sare, piper, dupa gust
Pentru sos de iaurt și mentă:
- 1 legatura menta proaspata
- 1/2 lingurita seminte de chimion pisate
- 3 linguri iaurt
- 1 lingura zeama de lamaie
- 1 praf piper proaspat macinat
Mod de preparare:
Încinge ulei într-o tigaie medie. Călește ceapa și usturoiul, adaugă semințele de chimion, fulgii de chilli și mai călește 2 minute pe foc iute. Amestecă ceapa călită și condimentele cu mielul într-un castron mare și adaugă ierburile aromatice, câțiva stropi de ulei de măsline, sare și piper. Amestecă totul cu mâinile, ca pentur chiftele. Formează chiftele cu mâinile și stropește-le cu ulei de măsline, apoi lasă la rece 10 minute. Separat, pisează într-un mojar menta, apoi adaugă restul de ingrediente și amestecă bine.
Pune un grătar sau tigaie teflonată cu șanțuri pe foc mediu. Când s-a încins, prăjește chiftelele de miel circa 5-6 minute, întorcând bine pe ambele fețe. Servește chiftelele de miel cu sosul de iaurt și mentă alături.
Sursă: reteteunica.ro
Rețete chiftele cu năut, de post:
Ingrediente:
- 250 g năut,
- 2 legături ceapă verde,
- 1 căpățână usturoi,
- susan,
- ulei,
- sare, piper.
Mod de preparare: Năutul se pune în apă rece peste noapte. A doua zi se pune la fiert pentru aproximativ o oră. Se scurge și se lasă la răcit.
Între timp curățăm ceapa verde și usturoiul. Ceapa verde se toacă mărunt. Usturoiul se pasează cu năutul fie în blender, fie cu mașina de tocat. Peste pasta de năut adăugăm ceapa verde tocată și aprox. 30 ml ulei, apoi amestecăm bine. Condimentăm cu sare și piper. Formăm chifteluțe pe care le dăm prin susan. Se pun într-o tavă unsă cu ulei și tapetată cu hârtie pergament.
Se stropesc cu ulei. Se dau la cuptor pentru 40-50 minute la 180 grade C. Se servesc alături de o salată de roșii cu ardei gras și ceapă verde.
Rețetă chiftele cu carne de curcan la cuptor
Ingrediente:
- 600 de grame carne de curcan tocată
- 3 cepe verzi tocate
- 1 fir sau un cățel de usturoi
- 2 ouă
- o legătură de pătrunjel, mărar sau amândouă
- 1 lingură de pesmet
- sare după gust.
Se amestecă într-un vas carnea tocată cu ceapa, usturoiul, verdeața tocate mărunt, ouăle și, eventual, pesmetul și sarea. Se modelează în mâna puțin umedă și asta este tot. Se bagă la cuptorul încins, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se lasă până prind un pic de culoare deasupra, apoi se întorc până se rumenesc un pic la suprafață. Asta este tot. Poftă bună!
Sursă: fricidemamici.ro
Rețetă de chiftele la cuptor cu sos de roșii și busuioc
Ingrediente:
- 500 de grame carne de pui sau de curcan tocată,
- 3 cepe verzi tocate,
- 1 fir sau un cățel de usturoi,
- 2 ouă,
- 1 lingură de pesmet,
- o legătură de pătrunjel, mărar sau amândouă,
- sare după gust.Pentru sos:
- 4-5 roșii mari, cărnoase, bine coapte;
- 2-3 căței de usturoi sau câteva fire de usturoi verde,
- ulei de măsline sau o linguriță de unt,
- sare,
- busuioc- de preferat proaspătâ
Mod de preparare:
Amestecăm carnea cu ceapa, usturoiul și verdeața tocate, cu ouăle, pesmetul și sarea. Apoi le modelăm în mâna puțin umedă și asta este tot. Se bagă la cuptorul încins, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
În timpul ăsta se face sosul. Se pune într-o tigaie uleiul sau untul (sau ambele) cu puțină apă și apoi usturoiul. Se lasă cam două minute la înăbușit, apoi se pun roșiile și se lasă la foc maxim 10 minute.
Când sunt gata chifteluțele, se pun într-un vas de lut (sau în orice vas de cuptor), se adaugă sosul peste ele și se mai lasă aproximativ 10 minute la cuptor.
După ce se scot, se adaugă puțin busuioc proaspăt. Pot fi servite cu orez, cu piure sau cu paste. După gustul și dorința fiecăruia. Poftă bună!
Sursă: fricidemamici.ro
Rețete chiftele cu varză:
Ingrediente:
- piper
- sare
- ulei pentru prăjit
- 4 linguri făină
- 2 ouă
- 3 bucheţele conopidă
- 1 kg varză crudă
- verdeaţă, după gust
Mod de preparare:
Chiftele de varză ideale ca aperitiv, dar şi ca fel principal dacă vrei ceva uşor. Varza se taie fideluţă, cât mai mărunt, la fel şi conopida. Se fierb pentru 10 minute în apă clocotită cu sare. Apoi, se pun în strecurătoare şi se lasă să se scurgă foarte bine, în jur de 10 minute.Varza şi conopida se trec prin maşina de tocat sau în blender şi se mărunţesc.În pasta rezultată se pun ouăle şi două linguri de făină, piper şi sare. Se amestecă bine şi apoi, dacă pasta este prea moale, se mai adaugă făină, dar treptat, lingură cu lingură.Se încinge uleiul şi apoi cu lingura, dacă e prea moale pasta, sau cu mâna, se iau mici cantităţi din amestec şi se pun la prăjit. Se scot pe şervete de hârtie şi se aduc la masă cu verdeaţă, după gust.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_9c23ad4c52f8793e305c577f100bb7c3.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_bb88aa18d50c8503f9f381943c0753c1.png)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_d14a138df761ff7b57dd3718a56ad73d.png)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_1d5ee733e82e9c8b47d0f0ce654de16c.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_3dd25fc1900b4d8fe798cbc1f2e992e4.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_94b27e8b9c28c89c9547601e558e9df5.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_a76191c3d62b32ce3d54f9df79c2e7f8.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_85528eda3495897ebfe2b719c95b0baa.jpg)