Cuprins:
Ce este cocktailul de creveți
Cocktailul de creveți este un aperitiv clasic, popular în bucătăria internațională, constând în principal din creveți fierți sau gătiți la abur, serviți cu un sos special, de obicei sos cocktail. Acesta este adesea prezentat într-un pahar de cocktail sau într-o cupă, de unde provine și denumirea sa.
Cocktailul de creveți își are originile în Marea Britanie, unde a devenit extrem de popular în anii 1960 și 1970. Acest preparat era adesea servit la restaurantele de lux și la evenimentele sociale. Rețeta a căpătat rapid popularitate și în Statele Unite, unde a fost integrată în meniurile multor restaurante.
Cum se face cocktail de creveți
Cocktailul de creveți este un aperitiv elegant și savuros, ideal pentru evenimente speciale sau pentru a impresiona oaspeții la o cină.
Pentru a obține cel mai bun gust și textură, este important să alegeți creveți de calitate. Creveții mari sunt preferați pentru acest preparat, deoarece au o textură fermă și sunt mai ușor de mâncat. Dacă utilizați creveți congelați, asigurați-vă că îi decongelați complet înainte de a-i găti.
Creveții trebuie curățați și trebuie să îndepărtați intestinul. Acest lucru se face printr-o incizie superficială pe spatele creveților și extragerea firului negru cu ajutorul unui cuțit sau al unui ac.
Aduceți o oală mare cu apă sărată la fierbere. Puteți adăuga frunze de dafin, felii de lămâie și boabe de piper pentru un plus de aromă. Adăugați creveții și fierbeți-i timp de 3-4 minute, până când devin roz și opaci. Nu-i gătiți prea mult, deoarece vor deveni gumoși.
Creveții se pot găti și la abur, păstrând astfel mai bine aroma și textura. Acest proces durează de asemenea 3-4 minute.
Imediat după ce creveții sunt gătiți, transferați-i într-un bol cu apă cu gheață pentru a opri gătirea și pentru a păstra textura fermă și suculentă. După ce s-au răcit complet, scurgeți-i bine.
Sosul cocktail este componenta cheie care completează perfect gustul creveților, iar acesta poate fi unul diferit de la rețetă la rețetă. Sosul cocktail nu trebuie să fie unul complicat, ci unul rapid și delicios.
Un ingredient de bază este, de pildă, sosul Worcestershire, un preparat puternic aromat şi uşor picant. Poate fi preparat în casă, iar pentru a-l obţine aveţi nevoie de ceapă, usturoi, boabe de piper, scorţişoară, sare, praf de curry, seminţe de muştar, anşoa, piper roşu şi apă.
Află mai multe despre cum se gătesc creveții.
Rețete de cocktail de creveți
Cocktailul de creveți este nu doar o delicatesă, ci și o adevărată declarație de stil și eleganță în bucătărie. Combinând creveții suculenți cu sosul picant și acrișor, acest preparat va impresiona cu siguranță orice oaspete și va adăuga un aer sofisticat oricărei mese.
Cocktail de creveți cu brandy
Ingrediente
- ½ kilogram de creveţi decorticaţi
- 1 ardei roşu
- 2 mandarine
- 1 salată creaţă
- 1 lămâie
- 1 cană de iaurt simplu
- 2 linguri de brandy
- 2 linguri de sos Worcestershire
- 1 ceapă franţuzească
- 2 linguri de piure de roşii
- Sare şi piper
- Piper cayenne
- Suc de lămâie
- Zahăr
Mod de preparare:
Puteți să folosiţi creveţi gata preparaţi sau ţinuţi în saramură. Dacă folosiți creveți proaspeți, urmați procesul de gătire de mai sus. Stropiţi creveţii cu suc de lămâie. Tăiaţi ardeiul şi ceapa franţuzească în cubuleţe. Decojiţi mandarinele şi tăiaţile în felii foarte mici. Adăugaţi toate ingredientele în bolul cu creveţi şi amestecaţi-le cu grijă. În alt castron puneţi iaurtul, cele două linguri de brandy, sosul Worcestershire şi piureul de roşii. Adăugaţi sare şi piper, suc de lămâie şi puţin zahăr după gust.
Spălaţi salata, lasaţi-o să se usuce şi aşezaţi-o în castroane decorative. Apoi adăugaţi cocktailul de creveţi şi turnaţi dressingul de iaurt deasupra.
Cocktail de creveți cu mango (sau pepene galben)
- 1 mango mare şi copt (sau pepene galben)
- 12 creveţi preparaţi
- 2 căţei de usturoi
- 2 linguri ulei
- 1 ardei gras mic, roşu
- 1 mână de muguri de soia
- 1 legătură rucola
- 2 linguri oţet de vin alb
- 1 lingură oţet balsamic
- sare piper
- măcinat
- 4 linguri ulei de măsline
Mod de preparare
Mango se curăţă, se scoate pulpa şi se taie bucăţi. Ardeiul se spală, se scoate codiţa, se curăţă de seminţe şi se taie fâşii. Rucola se spală şi se taie fâşii mai mari. Creveţii se spală şi se scurg de apă. Usturoiul se curăţă şi se toacă mărunt. Creveţii şi usturoiul se călesc 4 minute în uleiul încins. Se amestecă cele 2 tipuri de oţet cu ulei, sare şi piper şi se pun, cu restul ingredientelor, într-un castron. Se amestecă bine şi se serveşte în boluri sau pahare de cocktail separate. Sursă unica.ro.
Cocktail de creveți în stil mexican
Ingrediente:
- 500 g creveți mici, curățați
- 1 litru de apă
- 1 linguriță de sare
- 1 lămâie, tăiată în felii
- Sos mexican:
- 1 cană de suc de roșii (sau suc de clamato)
- 1/4 cană de ketchup
- 1 lingură de sos picant (sriracha sau Tabasco)
- 1/4 ceapă roșie, tocată fin
- 1 castravete mic, tăiat cuburi mici
- 1 ardei iute serrano, tocat fin
- 2 linguri de coriandru proaspăt, tocat
- Sucul de la 2 lămâi
- 1 avocado, tăiat în cuburi
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
Preparați creveții la abur sau prin fierbere, având grijă să nu fie prea gătiți.
Într-un bol mare, combinați sucul de roșii, ketchup-ul, sosul picant, ceapa, castravetele, ardeiul iute și coriandrul.
Adăugați sucul de lămâie, sare și piper după gust. Amestecați bine.
În pahare de cocktail, puneți creveții și turnați sosul mexican peste ei.
Așezați cuburile de avocado deasupra și decorați cu frunze de coriandru și felii de lămâie.
Cocktail de creveți cu sos de maioneză
Ingrediente:
- 10-12 creveţi preparaţi
- 1/2 cană de ketchup
- 1/4 cană de maioneză
- 1-2 lingurițe de sos Worcestershire
- 1 linguriță de sos Tabasco sau alt sos picant (ajustați după gust)
- 1-2 lingurițe de hrean ras (pentru un gust picant și aromat)
- Sucul de la o jumătate de lămâie
- Sare și piper după gust
Prepararea sosului:
Într-un bol mediu, amestecați toate ingredientele până obțineți un sos omogen. Ajustați condimentele după gust. Sosul trebuie să fie echilibrat, combinând dulceața ketchup-ului cu aciditatea lămâii și picantul hreanului și al sosului Tabasco.
Alegeți pahare de cocktail sau cupe de vin pentru o prezentare elegantă. În fiecare pahar, puneți o cantitate generoasă de sos cocktail.
Așezați creveții răciți pe marginea paharului sau direct în sos, lăsând coada afară pentru a facilita manevrarea. Creveții pot fi așezați radial pentru un aspect estetic plăcut.
Decorați paharele cu felii de lămâie și frunze proaspete de pătrunjel sau mărar pentru un plus de culoare și prospețime.
Cocktailul de creveți trebuie servit rece, imediat după asamblare. Acest aperitiv este perfect pentru a deschide o cină festivă, fiind atât rafinat, cât și ușor de preparat.
Cocktail de creveți cu avocado
Ingrediente:
- 500 g creveți mari, curățați
- 1 litru de apă
- 1 linguriță de sare
- 1 lămâie, tăiată în felii
- Sos avocado:
- 2 avocado coapte, tăiate în cuburi mici
- 1 roșie mare, tăiată în cuburi mici
- 1/4 ceapă roșie, tocată fin
- 1 ardei jalapeno, tocat fin (opțional)
- 2 linguri de coriandru proaspăt, tocat
- Sucul de la 2 lămâi
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
Fierbeți apa cu sarea și feliile de lămâie. Adăugați creveții și gătiți timp de 3-4 minute, până devin roz și opaci. Scoateți creveții și transferați-i într-un bol cu apă cu gheață pentru a opri gătirea. Scurgeți bine.
Într-un bol mare, combinați avocado, roșia, ceapa, ardeiul jalapeno (dacă folosiți) și coriandrul. Adăugați sucul de lămâie, sare și piper după gust. Amestecați ușor pentru a păstra textura ingredientelor.
Puneți amestecul de avocado în pahare de cocktail și așezați creveții deasupra. Decorați cu frunze de coriandru și felii de lămâie.
Sursă foto – Shutterstock.com.