În afară de aerul condiționat de acasă, din mașină ori de la locul de muncă poți să te răcorești și consumând diverse băuturi răcoritoare, foarte indicate în cea mai fierbinte perioadă a anului. Limonadele, shake-urile sau ceaiurile îți vor ajuta organismul să se păstreze hidratat pe tot parcursul verii, însă există și varianta cocktailurilor. Populare în lumea întreagă, cocktailurile sunt rezultatul unor mixuri delicioase de băuturi alcoolice tari, sucuri de fructe savuroase, sosuri, miere, lapte și alte ingrediente specifice. Chiar dacă unii barmani au dus prepararea acestor băuturi la rang de artă, oricine poate urma câteva rețete simple pentru a obține cocktailuri gustoase, perfecte pentru a se răcori într-o zi toridă de vară și nu numai. În cele ce urmează îți vom prezenta câteva dintre cele mai cunoscute cocktailuri realizate pe bază de rom.

Când a apărut cocktailul

Cocktail-ul este o băutură care se obține printr-un amestec de băuturi alcoolice sau non-alcoolice, al cărui ingredient principal predomină ca aromă, gust și cantitate față de celelalte ingrediente, scrie site-ul BinWise.com. „The Oxford English Dictionary” scrie că termenul a fost folosit pentru prima dată în SUA la începutul secolului al XIX-lea pentru a denumi o băutură tonică, posibil non-alcoolică, folosită pe post de leac contra durerilor de cap.

Primele declarații ale lui Alfred Bulai despre acuzațiile de agresiune sexuală: „Și-a dat tricoul jos. Reacția mea a fost una de uimire, probabil din acest motiv am râs”
Recomandări
Primele declarații ale lui Alfred Bulai despre acuzațiile de agresiune sexuală: „Și-a dat tricoul jos. Reacția mea a fost una de uimire, probabil din acest motiv am râs”

Prima rețetă de cocktail i-a fost atribuită căpitanului J.E. Alexander și datează din anul 1831. Acel cocktail conținea brandy, gin sau rom, bitter, apă, zahăr și nucșoară. Puțin mai târziu, în același secol al XIX-lea, avea să înceapă să fie folosită și gheața, apoi coaja de lămâie. Cocktailul a câștigat enorm la capitolul popularitate în timpul prohibiției din SUA, în perioada 1920-1933. În acea vreme, arta amestecării băuturilor devenise din ce în ce mai necesară pentru a masca gustul alcoolului casnic.

Până în anii 1970, cocktailurile erau în principal realizate pe bază de gin, whisky sau rom și mai puțin cu votca. Ulerior, popularitatea renumitei băuturi rusești a crescut semnificativ, iar până în anii 1980 a devenit baza pentru multe dintre băuturile de acest tip.

Un cocktail pe bază de alcool are la bază o băutură spirtoasă precum whiskey, votcă, brandy, rom, gin, tequila, lichior, vin fortificat sau orice alt tip de băutură alcoolică tare. Aceasta se combină cu alte băuturi care au o concentrație alcoolică similară sau mai mică. Acestea sunt amestecate cu alte băuturi alcoolice, sucuri naturale sau carbogazoase, siropuri, apă minerală sau lapte și cu diverse ingrediente precum miere, siropuri, sosuri, lapte, condimente și altele.

Gafă a președintelui Iohannis la decorarea medaliaţilor de la JO Paris. A spus „comemorarea”, în loc de „ceremonia” | VIDEO
Recomandări
Gafă a președintelui Iohannis la decorarea medaliaţilor de la JO Paris. A spus „comemorarea”, în loc de „ceremonia” | VIDEO

Istoria prosecco: ce este și când a apărut

Prosecco este un vin spumant italian sec, extrasec sau brut, niciodată dulce sau demidulce. Acesta este produs din struguri Glera sau prosecco, care se cultivă în Veneto, o regiune din nord-estul Italiei. Cu toate acestea, denumirea este de origine slovenă și provine de la cuvântul „prozek”, care se traduce prin „drum prin pădure”.

Puțină lume știe că această băutură răcoritoare și aromată are o istorie foarte bogată, de peste 2000 de ani. Mai exact, prosecco datează  încă de pe vremea Imperiului Roman, aflăm de pe site-ul BăuturiAlcoolice.ro. Prosecco avea să fie „readus la viață” mult mai târziu, în secolul al XVI-lea, atunci când localnicii din zona Trieste au vrut să recreeze vinul din Antichitate, denumindu-l după numele unui sat din regiune. În prezent, această băutură este populară în toată lumea nu doar pentru gustul fin, echilibrat și dulce, cât mai ales pentru bulele specifice.

Prosecco este comparat de multă lume cu șampania, însă modul de preparare este diferit, care presupune că a doua fermentare are loc în tancuri mari de oţel, nu în sticlă. De asemenea, și soiul strugurilor utilizați este altul. Mai mult decât atât, prosecco a detronat celebra băutură franceză în topul vânzărilor, fiind o alternativă mai ieftină, dar la fel de apreciată. Prosecco este consumat mai ales pe timpul verii, însă este prezent în pahare la orice eveniment, indiferent că este vorba despre o aniversare, nuntă sau garden party.

Mircea Geoană, despre lecțiile pe care Marcel Ciolacu a recunoscut că le ia: „Meditații la engleză, meditații la economie… Pe vremuri, rămâneai și repetent, dacă aveai corigențe”
Recomandări
Mircea Geoană, despre lecțiile pe care Marcel Ciolacu a recunoscut că le ia: „Meditații la engleză, meditații la economie… Pe vremuri, rămâneai și repetent, dacă aveai corigențe”

Un lucru mai puțin știut despre această licoare este faptul că, în afară de clasicul „frizzante” (acidulat), există și prosecco nespumant, adică neacidulat, care este cunoscut sub denumirea „tranquilo” sau „calmo”. Prosecco este consumat cel mai adesea ca aperitiv, înaintea unei mese ușoare, sau este asociat cu diverse tipuri de brânzeturi ori deserturi.

Cocktailuri cu prosecco și fructe

Prosecco este adesea savurat simplu, cu o anumită ocazie sau pur și simplu pentru a te răcori ori pentru plăcerea gustului, dar formează şi baza unor cocktailuri de vară extrem de populare. Aceste cocktailuri cu prosecco și fructe se adresează persoanelor care nu se tem de gusturi unice și oferă o savoare aparte. În cele ce urmează îți prezentăm cele mai cunoscute cocktailuri realizate din prosecco.

APEROL SPRITZ

Rețete de cocktailuri de vară cu prosseco și fructe - Pahar cu Aperol Spritz

Ingrediente:

75 ml de prosecco

50 ml de aperol

35 ml de apă minerală

câteva felii de portocală

cuburi de gheață

Mod de preparare:

Într-un pahar de tip flute pentru șampanie se pun 3-4 cuburi de gheață, apoi se toarnă, pe rând, vinul spumant prosecco, Aperol și apa minerală, potrivit NitelaShop.ro. Ingredientele se amestecă ușor, iar la final paharul în care este servit cocktailul se va garnisi cu una sau cu două felii de portocală.

HUGO SPRITZ

Rețete de cocktailuri de vară cu prosseco și fructe - Pahare cu Hugo Spritz

Ingrediente:

70-100 ml de Prosecco

20 ml de apă minerală

30 ml de sirop de soc

Cuburi de gheață

Mod de preparare:

Se umple un pahar mare pentru vin cu cuburi de gheață, apoi se adaugă siropul de soc, vinul prosecco și apa minerală, iar toate aceste ingrediente se amestecă ușor. De asemenea, la final, paharul se va garnisi cu felii de lime și frunze de mentă.

BELLINI

Rețete de cocktailuri de vară cu prosseco și fructe - Două pahare cu Bellini

Ingrediente:

60 ml de piure de piersici

10 ml de lichior de piersici

7 ml de suc de lămâie

60 ml de Prosecco

Mod de preparare:

Într-un shaker de cocktail se amestecă foarte bine toate ingredientele, după care amestecul se va turna într-un pahar de tip flute, care se va garnisi cu felii de piersică. De asemenea, se pot adăuga și câteva picături de lămâie pentru a-i da mai multă aciditate.

GORDON’S PINK SPRITZ

Rețete de cocktailuri de vară cu prosseco și fructe - Două pahare cu Gordon's Pink Spritz, alături de o sticlă de gin Gordon's.

Ingrediente:

50 ml gin Gordon’s Pink

50 ml limonadă de lămâie

25 ml de prosecco

căpșune

cuburi de gheață

Mod de preparare:

Se umple un pahar mare pentru vin cu gheață, peste care se varsă ginul, limonada de lămâie și vinul prosecco. Se amestecă foarte bine, iar la final paharul se ornează cu căpșunele tăiate bucăți.

MIMOSA

Rețete de cocktailuri de vară cu prosseco și fructe - Trei pahare cu Mimosa.

Ingrediente:

90 ml de prosecco

45 ml de suc de portocale

15 ml de lichior de portocale

Mod de preparare:

Se toarnă într-un pahar tip flute lichiorul de portocale, apoi sucul de portocale, iar la final vinul spumant și se amestecă bine. Paharul se va decora cu o felie de portocală. Trebuie să știi că rețeta originală de Mimosa se prepară cu șampanie.

ELDORADO

Rețete de cocktailuri de vară cu prosseco și fructe - Două pahare cu Eldorado

Ingrediente:

50 ml de tequila

10 ml de prosecco

10 ml de cremă de banane

40 ml de suc de portocale

40 ml de nectar de banane

Mod de preparare:

Toate ingredientele și câteva cuburi de gheață se adaugă într-un shaker, care se va agita foarte bine. Amestecul se va turna apoi într-un pahar de tip Hurricane, iar pentru a finaliza cocktailul paharul se va decora cu o felie de lime și cu una de portocală.

PRETTY WOMAN

Rețete de cocktailuri de vară cu prosseco și fructe - Un pahar cu Pretty Woman.

Ingrediente:

40 ml de prosecco

40 mld de suc de ananas

2 lingurițe de zahăr pudră

4 căpșuni

4 cuburi de gheață

Mod de preparare:

Într-un shaker se amestecă sucul de ananas, zahărul pudră, căpșunele și gheața până se obține un piure. Amestecul se toarnă apoi într-un pahar de martini și la final se adaugă vinul prosecco bine răcit. Paharul se decorează cu o căpșună.

GRAND MARNIER

Rețete de cocktailuri de vară cu prosseco și fructe - Stclă de Grand Marines şi două pahare cu cocktail Grand Mariner

Ingrediente:

15 ml de Grand Marnier

60 ml de Prosecco

30 ml de rom

30 ml de suc de ananas

Mod de preparare:

Se combină Grand Marnier, romul și sucul de ananas cu gheața într-un shaker pentru cocktail, iar amestectul se toarnă într-un pahar în stil flute, scrie site-ul Spumanteria.ro. Apoi se umple paharul cu prosecco și marginea se ornează cu o căpșună sau cu coajă de portocală.

SANGRIA

Rețete de cocktailuri de vară cu prosseco și fructe - Două pahare cu sangria

Ingrediente:

15 ml de coniac de piersici

750 ml de prosecco

200 ml de nectar de piersici

1 piersică

1 nectarină

3 caise

Mod de preparare:

Se pun piersicile, nectarinele și caisele fără sâmburi într-o carafă de sticlă. Peste fructe se va turna coniacul și se va lăsa la rece cel puțin 1 oră. Apoi se va adăuga spumantul prosecco și nectarul de piersici.

SGROPPINO

Rețete de cocktailuri de vară cu prosseco și fructe - Două pahare cu Sgroppino.

Ingrediente:

100 ml prosecco

25 ml de vodcă de lămâie

2 linguri de sorbet de lămâie

gheață

frunze de mentă

Mod de preparare:

Se toarnă prosecco rece într-un pahar înalt, iar apoi se adaugă într-un shaker alături de vodcă, sorbetul de lămâie și gheață și se agită foarte bine. La final, amestecul se strecoară în pahar și se ornează cu frunzele de mentă tocată.

Vezi şi rețete de cocktailuri de vară cu rom!

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Din ce grupare ar fi făcut parte „Șacalul”. Ca să nu dea de bănuit, mergea din când în când la biserică
Știrileprotv.ro
Din ce grupare ar fi făcut parte „Șacalul”. Ca să nu dea de bănuit, mergea din când în când la biserică
Wow! Ce mult a crescut și ce frumoasă este Elena, fiica adoptivă a Paulei Seling! Imaginea care i-a impresionat pe fani
Viva.ro
Wow! Ce mult a crescut și ce frumoasă este Elena, fiica adoptivă a Paulei Seling! Imaginea care i-a impresionat pe fani
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Libertateapentrufemei.ro
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Ce a descoperit o femeie care le-a făcut un test ADN copiilor săi. A rămas șocată când a văzut rezultatele
FANATIK.RO
Ce a descoperit o femeie care le-a făcut un test ADN copiilor săi. A rămas șocată când a văzut rezultatele
Sabrina Voinea, apariție inedită la Palatul Cotroceni, în fața lui Klaus Iohannis
GSP.RO
Sabrina Voinea, apariție inedită la Palatul Cotroceni, în fața lui Klaus Iohannis
Monumentul din România dedicat dacilor. E la marginea unui drum important, mulți au trecut pe lângă el fără să știe ce simbolizează
FANATIK.RO
Monumentul din România dedicat dacilor. E la marginea unui drum important, mulți au trecut pe lângă el fără să știe ce simbolizează
El este noul iubit al uneia dintre cele mai îndrăgite cântărețe! S-au cunoscut într-o excursie cu barca și s-au îndrăgostit!
Unica.ro
El este noul iubit al uneia dintre cele mai îndrăgite cântărețe! S-au cunoscut într-o excursie cu barca și s-au îndrăgostit!
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Orangesport.ro
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Ciclonul a lovit din nou pe litoral. Localnicii din Vama Veche s-au temut de un nou dezastru
Observatornews.ro
Ciclonul a lovit din nou pe litoral. Localnicii din Vama Veche s-au temut de un nou dezastru
Horoscop 12 septembrie 2024. Taurii ar fi bine să își păstreze căldura sufletească, chiar și într-o zi precum cea de astăzi, pentru că vor avea nevoie de ei
HOROSCOP
Horoscop 12 septembrie 2024. Taurii ar fi bine să își păstreze căldura sufletească, chiar și într-o zi precum cea de astăzi, pentru că vor avea nevoie de ei

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI