Cuprins:
În afară de aerul condiționat de acasă, din mașină ori de la locul de muncă poți să te răcorești și consumând diverse băuturi răcoritoare, foarte indicate în cea mai fierbinte perioadă a anului. Limonadele, shake-urile sau ceaiurile îți vor ajuta organismul să se păstreze hidratat pe tot parcursul verii, însă există și varianta cocktailurilor. Populare în lumea întreagă, cocktailurile sunt rezultatul unor mixuri delicioase de băuturi alcoolice tari, sucuri de fructe savuroase, sosuri, miere, lapte și alte ingrediente specifice. Chiar dacă unii barmani au dus prepararea acestor băuturi la rang de artă, oricine poate urma câteva rețete simple pentru a obține cocktailuri gustoase, perfecte pentru a se răcori într-o zi toridă de vară și nu numai. În cele ce urmează îți vom prezenta câteva dintre cele mai cunoscute cocktailuri realizate pe bază de rom.
Când a apărut cocktailul
Cocktail-ul este o băutură care se obține printr-un amestec de băuturi alcoolice sau non-alcoolice, al cărui ingredient principal predomină ca aromă, gust și cantitate față de celelalte ingrediente, scrie site-ul BinWise.com. „The Oxford English Dictionary” scrie că termenul a fost folosit pentru prima dată în SUA la începutul secolului al XIX-lea pentru a denumi o băutură tonică, posibil non-alcoolică, folosită pe post de leac contra durerilor de cap.
Prima rețetă de cocktail i-a fost atribuită căpitanului J.E. Alexander și datează din anul 1831. Acel cocktail conținea brandy, gin sau rom, bitter, apă, zahăr și nucșoară. Puțin mai târziu, în același secol al XIX-lea, avea să înceapă să fie folosită și gheața, apoi coaja de lămâie. Cocktailul a câștigat enorm la capitolul popularitate în timpul prohibiției din SUA, în perioada 1920-1933. În acea vreme, arta amestecării băuturilor devenise din ce în ce mai necesară pentru a masca gustul alcoolului casnic.
Până în anii 1970, cocktailurile erau în principal realizate pe bază de gin, whisky sau rom și mai puțin cu votca. Ulerior, popularitatea renumitei băuturi rusești a crescut semnificativ, iar până în anii 1980 a devenit baza pentru multe dintre băuturile de acest tip.
Un cocktail pe bază de alcool are la bază o băutură spirtoasă precum whiskey, votcă, brandy, rom, gin, tequila, lichior, vin fortificat sau orice alt tip de băutură alcoolică tare. Aceasta se combină cu alte băuturi care au o concentrație alcoolică similară sau mai mică. Acestea sunt amestecate cu alte băuturi alcoolice, sucuri naturale sau carbogazoase, siropuri, apă minerală sau lapte și cu diverse ingrediente precum miere, siropuri, sosuri, lapte, condimente și altele.
Istoria prosecco: ce este și când a apărut
Prosecco este un vin spumant italian sec, extrasec sau brut, niciodată dulce sau demidulce. Acesta este produs din struguri Glera sau prosecco, care se cultivă în Veneto, o regiune din nord-estul Italiei. Cu toate acestea, denumirea este de origine slovenă și provine de la cuvântul „prozek”, care se traduce prin „drum prin pădure”.
Puțină lume știe că această băutură răcoritoare și aromată are o istorie foarte bogată, de peste 2000 de ani. Mai exact, prosecco datează încă de pe vremea Imperiului Roman, aflăm de pe site-ul BăuturiAlcoolice.ro. Prosecco avea să fie „readus la viață” mult mai târziu, în secolul al XVI-lea, atunci când localnicii din zona Trieste au vrut să recreeze vinul din Antichitate, denumindu-l după numele unui sat din regiune. În prezent, această băutură este populară în toată lumea nu doar pentru gustul fin, echilibrat și dulce, cât mai ales pentru bulele specifice.
Prosecco este comparat de multă lume cu șampania, însă modul de preparare este diferit, care presupune că a doua fermentare are loc în tancuri mari de oţel, nu în sticlă. De asemenea, și soiul strugurilor utilizați este altul. Mai mult decât atât, prosecco a detronat celebra băutură franceză în topul vânzărilor, fiind o alternativă mai ieftină, dar la fel de apreciată. Prosecco este consumat mai ales pe timpul verii, însă este prezent în pahare la orice eveniment, indiferent că este vorba despre o aniversare, nuntă sau garden party.
Un lucru mai puțin știut despre această licoare este faptul că, în afară de clasicul „frizzante” (acidulat), există și prosecco nespumant, adică neacidulat, care este cunoscut sub denumirea „tranquilo” sau „calmo”. Prosecco este consumat cel mai adesea ca aperitiv, înaintea unei mese ușoare, sau este asociat cu diverse tipuri de brânzeturi ori deserturi.
Cocktailuri cu prosecco și fructe
Prosecco este adesea savurat simplu, cu o anumită ocazie sau pur și simplu pentru a te răcori ori pentru plăcerea gustului, dar formează şi baza unor cocktailuri de vară extrem de populare. Aceste cocktailuri cu prosecco și fructe se adresează persoanelor care nu se tem de gusturi unice și oferă o savoare aparte. În cele ce urmează îți prezentăm cele mai cunoscute cocktailuri realizate din prosecco.
APEROL SPRITZ
Ingrediente:
75 ml de prosecco
50 ml de aperol
35 ml de apă minerală
câteva felii de portocală
cuburi de gheață
Mod de preparare:
Într-un pahar de tip flute pentru șampanie se pun 3-4 cuburi de gheață, apoi se toarnă, pe rând, vinul spumant prosecco, Aperol și apa minerală, potrivit NitelaShop.ro. Ingredientele se amestecă ușor, iar la final paharul în care este servit cocktailul se va garnisi cu una sau cu două felii de portocală.
HUGO SPRITZ
Ingrediente:
70-100 ml de Prosecco
20 ml de apă minerală
30 ml de sirop de soc
Cuburi de gheață
Mod de preparare:
Se umple un pahar mare pentru vin cu cuburi de gheață, apoi se adaugă siropul de soc, vinul prosecco și apa minerală, iar toate aceste ingrediente se amestecă ușor. De asemenea, la final, paharul se va garnisi cu felii de lime și frunze de mentă.
BELLINI
Ingrediente:
60 ml de piure de piersici
10 ml de lichior de piersici
7 ml de suc de lămâie
60 ml de Prosecco
Mod de preparare:
Într-un shaker de cocktail se amestecă foarte bine toate ingredientele, după care amestecul se va turna într-un pahar de tip flute, care se va garnisi cu felii de piersică. De asemenea, se pot adăuga și câteva picături de lămâie pentru a-i da mai multă aciditate.
GORDONS PINK SPRITZ
Ingrediente:
50 ml gin Gordons Pink
50 ml limonadă de lămâie
25 ml de prosecco
căpșune
cuburi de gheață
Mod de preparare:
Se umple un pahar mare pentru vin cu gheață, peste care se varsă ginul, limonada de lămâie și vinul prosecco. Se amestecă foarte bine, iar la final paharul se ornează cu căpșunele tăiate bucăți.
MIMOSA
Ingrediente:
90 ml de prosecco
45 ml de suc de portocale
15 ml de lichior de portocale
Mod de preparare:
Se toarnă într-un pahar tip flute lichiorul de portocale, apoi sucul de portocale, iar la final vinul spumant și se amestecă bine. Paharul se va decora cu o felie de portocală. Trebuie să știi că rețeta originală de Mimosa se prepară cu șampanie.
ELDORADO
Ingrediente:
50 ml de tequila
10 ml de prosecco
10 ml de cremă de banane
40 ml de suc de portocale
40 ml de nectar de banane
Mod de preparare:
Toate ingredientele și câteva cuburi de gheață se adaugă într-un shaker, care se va agita foarte bine. Amestecul se va turna apoi într-un pahar de tip Hurricane, iar pentru a finaliza cocktailul paharul se va decora cu o felie de lime și cu una de portocală.
PRETTY WOMAN
Ingrediente:
40 ml de prosecco
40 mld de suc de ananas
2 lingurițe de zahăr pudră
4 căpșuni
4 cuburi de gheață
Mod de preparare:
Într-un shaker se amestecă sucul de ananas, zahărul pudră, căpșunele și gheața până se obține un piure. Amestecul se toarnă apoi într-un pahar de martini și la final se adaugă vinul prosecco bine răcit. Paharul se decorează cu o căpșună.
GRAND MARNIER
Ingrediente:
15 ml de Grand Marnier
60 ml de Prosecco
30 ml de rom
30 ml de suc de ananas
Mod de preparare:
Se combină Grand Marnier, romul și sucul de ananas cu gheața într-un shaker pentru cocktail, iar amestectul se toarnă într-un pahar în stil flute, scrie site-ul Spumanteria.ro. Apoi se umple paharul cu prosecco și marginea se ornează cu o căpșună sau cu coajă de portocală.
SANGRIA
Ingrediente:
15 ml de coniac de piersici
750 ml de prosecco
200 ml de nectar de piersici
1 piersică
1 nectarină
3 caise
Mod de preparare:
Se pun piersicile, nectarinele și caisele fără sâmburi într-o carafă de sticlă. Peste fructe se va turna coniacul și se va lăsa la rece cel puțin 1 oră. Apoi se va adăuga spumantul prosecco și nectarul de piersici.
SGROPPINO
Ingrediente:
100 ml prosecco
25 ml de vodcă de lămâie
2 linguri de sorbet de lămâie
gheață
frunze de mentă
Mod de preparare:
Se toarnă prosecco rece într-un pahar înalt, iar apoi se adaugă într-un shaker alături de vodcă, sorbetul de lămâie și gheață și se agită foarte bine. La final, amestecul se strecoară în pahar și se ornează cu frunzele de mentă tocată.
Vezi şi rețete de cocktailuri de vară cu rom!