Cuprins:
Despre carnea de porc
Este adesea consumată neprelucrată, dar produsele din carne de porc afumate sau conservate sunt, de asemenea, foarte frecvente. Printre acestea se numără carnea de porc afumată, șunca, slănina și cârnații.
Fiind bogată în proteine și bogată în multe vitamine și minerale, carnea de porc slabă poate fi un adaos excelent la o dietă sănătoasă.
Carnea de porc este un aliment bogat în proteine și conține cantități variabile de grăsimi.
Nutriție
O porție de 100 de grame de carne de porc gătită furnizează următoarele substanțe nutritive
- Calorii: 297
- Apă: 53%
- Proteine: 25,7 grame
- Carbohidrați: 0 grame
- Zahăr: 0 grame
- Fibre: 0 grame
- Grăsimi: 20,8 grame
Proteine din carne de porc
La fel ca toată carnea, carnea de porc este alcătuită în mare parte din proteine.
Conținutul de proteine din carnea de porc slabă, gătită, este de aproximativ 26% în greutate proaspătă.
Atunci când este uscată, conținutul de proteine din carnea de porc slabă poate ajunge până la 89% – ceea ce o face una dintre cele mai bogate surse dietetice de proteine.
Conține toți cei nouă aminoacizi esențiali necesari pentru creșterea și întreținerea organismului. De fapt, carnea este una dintre cele mai complete surse dietetice de proteine.
Din acest motiv, consumul de carne de porc – sau de alte tipuri de carne – poate fi deosebit de benefic pentru culturiști, atleți în recuperare, persoane după intervenții chirurgicale sau alte persoane care au nevoie să dezvolte sau să repare mușchii.
Grăsimea de porc
Carnea de porc conține cantități variabile de grăsimi.
Proporția de grăsime din carnea de porc variază, de obicei, între 10-16%, dar poate fi mult mai mare, în funcție de nivelul de curățare și de alți factori.
Grăsimea de porc numită untură este uneori utilizată ca grăsime de gătit.
Ca și alte tipuri de carne roșie, carnea de porc este compusă în principal din grăsimi saturate și grăsimi nesaturate – prezente în cantități aproximativ egale.
De exemplu, o porție de 100 de grame de carne de porc gătită conține aproximativ 7,7 grame de grăsimi saturate, 9,3 grame de grăsimi mononesaturate și 1,9 grame de grăsimi polinesaturate.
Compoziția de acizi grași a cărnii de porc este ușor diferită de cea a cărnii de rumegătoare, cum ar fi carnea de vită și de miel.
Rețete cu carne de porc
Coaste de porc barbeque
- ulei de măsline
- 2 bucăți de coaste (aproximativ 1,6 kg)
- 1 ardei iute roșu proaspăt, opțional
- 1 bucată de ghimbir de mărimea unui deget mare
- 2 căței de usturoi
- 150 ml de suc de mere neîndulcit
- 100 ml de oțet de vin alb
- 2 linguri de ketchup
- 1 lingură de muștar Dijon
- 30 ml de sos de soia cu conținut scăzut de sare
- 100 g miere lichidă
Preîncălzește cuptorul la 200°. Stropește coastele cu puțin ulei, condimentează cu piper negru și freacă-le pe toate părțile pentru a le acoperi.
Pentru a pregăti marinada, curăță și toacă fin ardeiul iute, curăță și rade ghimbirul și usturoiul, apoi pune totul într-o tigaie medie împreună cu sucul de mere, oțetul de vin alb, ketchupul, muștarul, sosul de soia și mierea.
Se amestecă ingredientele, apoi se pune cratița la foc mediu și se lasă să fiarbă la foc mic timp de 10-15 minute sau până când sosul se îngroașă.
Așează coastele într-o tavă mare, unge-le cu marinada și acoperă-le bine cu folie de aluminiu. Se lasă la cuptor timp de 30 de minute, apoi se scoate tava din cuptor și se stropește cu marinada.
Se introduce din nou în cuptor pentru încă 30 de minute, apoi se îndepărtează folia de aluminiu, se unge din nou cu marinată și se introduce din nou în cuptor pentru a se găti, fără a fi acoperit, timp de 15 minute sau până când carnea se desprinde ușor de pe os.
Pornește funcția de grill a cuptorului și gătește-le la foc mediu-jos timp de 5 până la 10 minute.
Servește coastele cu cartofi prăjiți și o salată verde.
Burtă de porc crocantă
- Bucată de 4 kg de burtă de porc de calitate superioară, cu os
- 6 frunze de dafin
- 2 linguri de sare de mare
- 2 linguri de semințe de coriandru
- 2 linguri de semințe de fenicul
- 2 linguri de boabe de piper negru
- 4 cepe
Se lasă carnea de porc descoperită în frigider peste noapte pentru a se usca pielea.
Dă cuptorul la 240°C. Se crestează cu grijă pielea de porc cu un cuțit ascuțit.
Pune frunzele de dafin într-un mojar împreună cu sarea de mare și sfărâmă-le bine. Adaugă semințele de coriandru, semințele de fenicul și boabele de piper, apoi zdrobește din nou până când sunt fine.
Se freacă 2 linguri de sare aromatizată pe toată carnea de porc, masând-o în toate colțurile, restul fiind păstrat pentru o altă zi. Se îndepărtează excesul cu o perie.
Taie ceapa în felii și aranjează-le în strat într-o tigaie de fontă cu puțin ulei. Pune carnea de porc direct peste ceapă, apoi prăjește-o până când e aurie pielea și crocantă. Dă-o la cuptor pentru 40-50 de minute.
Scoate carnea de porc din cuptor și redu temperatura la 150°C.
Folosind un clește, ridică cu grijă carnea de porc de pe ceapă și pune-o direct pe barele superioare ale cuptorului. Poziționează tava (în care mai poți pune legume – morcov, usturoi, cartofi, dovlecel) exact dedesubt pentru a prinde sucurile.
Gătește carnea de porc pentru încă 2 până la 4 ore – după 2 ore, carnea va fi moale și ușor de tăiat, iar după 4 ore, carnea va fi suficient de moale.
Noodles cu porc
- 150 g de resturi de friptură de porc
- 2 căței de usturoi
- 1 bucată de 3 cm de ghimbir
- 1 legătură de ceapă verde
- 50 g de mazăre congelată
- 2 linguri de ulei de arahide sau de floarea-soarelui
- 2 linguri de sos sambal oelek sau orice sos iute
- 300 g de tăiței de orez gata preparați
- 1 lămâie verde
Taie carnea de porc în bucăți sau fâșii. Se curăță și se toacă fin usturoiul și ghimbirul. Taie fin usturoiul și ceapa verde.
Se fierbe apă într-o cratiță și se adaugă mazărea, apoi se aduce apa la fierbere. În acest stadiu, mazărea trebuie să fie dezghețată. Se scurge și se împrospătează cu apă rece.
Pune uleiul într-o tigaie mare, adaugă usturoiul, ghimbirul, ceapa verde și gătește câteva minute.
Adaugă sambal olek (sau folosește în schimb 2 ardei iuți roșii proaspeți, curățați de semințe și tăiați fin) și mai gătește câteva minute.
Adaugă tăițeii, carnea de porc și mazărea în tigaie, amestecând bine. Presără lămâia verde, amestecă bine și servește.
Sandviș cu chifteluțe și brânză
- ulei de măsline
- 1 cartof mic
- 500 g de umăr de porc tocat
- 500 g carne de vită tocată de calitate
- 4 crenguțe de rozmarin proaspăt
- 6 chifle de hotdog
- oțet de vin roșu
- 100 g brânză mozarella
Se preîncălzește cuptorul la 200º. Se unge ușor cu ulei o tavă mare.
Curăță și rade grosier cartofii, apoi pune-i într-un castron împreună cu carnea tocată de porc și de vită. Se amestecă împreună, apoi se folosesc mâinile umede pentru a împărți și a rula amestecul în 21 de bile, fiecare puțin mai mare decât o minge de golf. Se pun în tava pregătită.
Asezonează tava de chiftele cu sare de mare și piper negru, apoi pune-le în cuptor timp de 20-25 de minute sau până când sunt aurii și bine fierte.
Se desface chifla, se pun chiftele înăuntru și brânză rasă. Dacă vrei, poți pune ketchup sau sos de roșii cu usturoi.
Quiche cu praz și șuncă de porc
- 2 legături de praz
- 1 eșalotă
- 8 crenguțe de cimbru proaspăt
- 60 g de șuncă de porc afumată de calitate superioară
- 10 g de unt nesărat
- 200 g broccoli
- 1 lingură de ulei de măsline
- 3-4 foi de patiserie filo, (170 g)
- 3 ouă mari
- 300 ml lapte semidegresat
- 75 g de Cheddar maturat puternic
Încinge cuptorul la 180 de grade. Taie prazul și șalota și culege frunzele de cimbru. Taie șunca în cubulețe sau fâșii.
Se topește untul într-o tigaie și se rumenește prazul și șalota cu jumătate din frunzele de cimbru timp de 5 minute, până când se înmoaie, dar nu se colorează – se adaugă un strop de apă dacă începe să se lipească. Se lasă deoparte.
Taie broccoli în buchețele și fierbe-le în apă clocotită 3 minute, apoi scurge bine.
Unge ușor o formă rotundă de 26 cm cu puțin ulei, apoi întinde un strat de aluat filo peste ea, presându-l foarte ușor în colțuri, lăsând câțiva centimetri în afară.
Se unge fila de aluat cu încă puțin ulei, se împrăștie câteva frunze de cimbru rămase și se așază o altă bucată de filo deasupra. Repetă stratul de ulei, cimbru și filo până când obții o bază de quiche de aproximativ 4 foi de filo. Coace forma în cuptor timp de 3 până la 5 minute, până când începe să se coloreze.
Se amestecă broccoli și șunca afumată cu amestecul de praz, apoi se pune umplutura peste baza de patiserie cu o lingură.
Bate ouăle și laptele cu un vârf de cuțit de piper negru, apoi rade ¾ din brânză. Se toarnă peste legume și șuncă, se rade restul de brânză, apoi se așază pe o tavă de copt și se coace timp de 25-30 de minute sau până când este bine coaptă.
Scoate din cuptor și lasă să stea 15 minute înainte de a servi alături de o salată verde.
Cum asortezi vinul cu mâncarea. Reguli simple
Sursa foto: 123rf.com
Vezi şi carnea de struț – cât de sănătoasă este și cum o poți prepara!