Boabele de fasole sunt bogate în acizi diferiți, caroten, vitamine din grupa B, dar și zinc, cupru și potasiu. Este o plantă un conținut ridicat de amidon, proteine, carbohidrați, amidon și vitamine, toate elementele nutritive de care organismul are nevoie pentru a funcționa în parametrii normali. Vezi ce rețete cu fasole boabe poți încerca.
Cuprins:
Rețete cu fasole boabe
Zacuscă de fasole
Ingrediente
- 1 kg fasole boabe;
- 1 kg ceapă;
- 500 gr morcov;
- 1 kg ardei capia;
- 2 kg de roșii;
- o linguriță de cimbru uscat;
- frunze de dafin;
- 1 litru ulei;
- o cană bulion;
- căței de usturoi;
- sare;
Mod de preparare
Se spală și se curăță fasolea și se pune la fiert pentru aproximativ 30 de minute, după care se scurge și se clătește și se pune din nou pe foc împreună cu ceapa și frunzele de dafin. După ce fasolea este bine fiartă, se scoate dafinul, se scurge zeama și se lasă la răcit.
Când s-a răcit, se pasează boabele de fasole cu blenderul vertical. Într-un vas se pune uleiul la încins și se adaugă legumele tăiate cubulețe sau trecute prin mașina de tocat călit (ceapa, morcovii, ardeii, usturoiul pisat).
Se lasă pe foc până când compoziția începe să scadă, dar se amestecă des pentru a nu se prinde compoziția de fundul vasului, iar mai târziu se adaugă bulionul și roșiile fără semințe. Se mai fierbe compoziția pentru aproximativ 30 de minute, după care se adaugă fasolea, cimbrul, sare și piper după gust.
După ce compoziția este perfect omogenizată, se pune vasul la cuptor pentru o oră. Când zacusca cu fasole este gata, se pune în borcane curate, se pun capacele și se lasă într-un vas cu apă pentru a fierbe încă 40 de minute. Borcanele de zacuscă se lasă să se răcească până a doua zi, după care se depozitează în cămară.
Salată de fasole boabe
Ingrediente
- 500 g fasole boabe;
- 1 gogoșar;
- 1 ceapă roșie;
- 1 legatură patrunjel;
- 1 vârf de cuțit subțire bicarbonat;
- 3 frunze salată;
- sucul unei lămâi (sau oțet balsamic);
- 3 linguri ulei;
- Sare, piper;
- 2 castraveți;
- mărar (opțional, după gust).
Mod de preparare
Cu o seară înainte de preparare se pune fasolea la înmuiat în apă rece. A două zi se scurge și se pune la fiert cu apă rece și un pic de bicarbonat. În funcţie de vechimea boabelor, se lasă la fiert în jur de o ora.
Fasolea se scurge și se lasă să se răcească. Apoi, se amestecă bine cu gogosarul tăiat cubuleţe, salată tăiată mărunt și ceapă frecată cu un pic de sare.
Se adaugă suc strecurat de lămâie și ulei, pătrunjel tocat și se amestecă, potrivind gustul de sare și piper. Se da la rece 30 de minute înainte de a o servi.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 5Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Rețete cu fasole boabe – Supă
Ingrediente
- 500 gr fasole boabe;
- 300 gr ciolan afumat fără os;
- 2 morcovi;
- O ceapă;
- O bucată țelină;
- O bucată păstârnac;
- 5-6 căței de usturoi;
- 5-6 linguri pastă de tomate;
- 3-4 linguri de ulei;
- 2 linguri de pastă de ardei;
- 1-2 foi de dafin;
- Pătrunjel verde;
- Sare și piper.
Mod de preparare
Boabele de fasole se lasă la înmuiat peste noapte, apoi se scurg și se pun la fiert cu apă și sare. Când a atins punctul de fierbere, se ia de pe foc, se scurge fasolea și se trece sub un jet de apă rece, după care se pune din nou la fiert, în apă nouă. Se repetă procesul de 2-3 ori, până când fasolea este fiartă pe jumătate.
Între timp, se pregătesc legumele. Se taie mărunt ceapa, morcovii, țelina și păstârnacul. Într-un vas se pune ceapa la călit cu puțină sare și se lasă până devine sticloasă. Se adaugă morcovii, păstârnacul, usturoiul tăiat mărunt și țelina și se călesc împreună până când legumele încep să se înmoaie, timp de 5-6 minute.
Se adaugă și ciolanul afumat, pasta de ardei, boia, foile de dafin, sare și piper și se amestecă bine. Se adaugă și boabele de fasole scurse bine de apa în care au fiert, apoi se completează în oală cu apă și se pune totul la fiert. Când boabele și ciolanul sunt fierte, se scot frunzele de dafin și se oprește focul.
Se potrivește la gust de sare și se consumă caldă cu cimbru presărat deasupra.
Creveți cu fasole boabe și roșii
Ingrediente
- 450 gr fasole boabe;
- 400 gr roșii tocate;
- 15 bucăți de creveți;
- O ceapă;
- 50 gr sos de usturoi sau sos pesto;
- 50 ml apă;
- 3-4 linguri ulei de măsline;
- Pătrunjel proaspăt;
- Sare, piper.
Mod de preparare
Se pune uleiul de măsline într-o tigaie și se adaugă ceapa tocată mărunt. Se lasă la călit 2 minute, după care se adaugă roșiile, 50 ml apă și se condimentează cu sare și piper. Se lasă să fiarbă pentru 5 minute, se adaugă fasolea, sosul de usturoi și se lasă la fiert până când boabele de fasole sunt fierte.
Separat, într-o altă tigaie se pune puțin ulei și se adaugă creveții la prăjit pentru câteva minute. Se condimentează după gust. Când sunt gata creveții, se adaugă peste mâncarea de fasole, se amestecă totul bine, se presară cu pătrunjel proaspăt și se consumă caldă.
Fasole boabe scăzută (iahnie)
Ingrediente
- 500 gr fasole boabe;
- 2 cepe;
- 2 morcovi;
- O bucată țelină;
- Un ardei gras;
- 2 linguri pastă de roșii;
- 2-3 linguri ulei;
- Câteva frunze de dafin;
- Boia dulce, sare, piper;
- Pătrunjel sau mărar proaspăt.
Mod de preparare
Fasolea se spală și se lasă la înmuiat în apă rece peste noapte. A doua zi, se scurge apa în care au stat boabele, se adaugă apă curată și se pune oala la fiert pentru câteva minute, după care se lasă să se strecoare boabele. Se repetă același proces încă o dată, după care, când se termină de opărit fasolea, se pune fasolea la fiert, acoperită cu apă.
Când fasolea este fiartă pe jumătate, se adaugă ceapa, morcovul, țelina și ardeiul tocate cubulețe, se pun și frunzele de dafin și se lasă la foc mic la fiert.
Separat, într-un vas se pune ceapa la călit, se adaugă pasta de roșii și puțină apă și se lasă să fiarbă sosul până se leagă. Se adaugă și fasolea peste sos, se condimentează totul cu sare și piper și se mai lasă la fiert pentru 5 minute. La final, se adaugă verdeață tocată mărunt și se servește caldă.
Fasolea este benefică pentru organismul uman dacă este consumată responsabil, motiv pentru care te sfătuim să încerci şi aceste reţete de fasole bătută! Ca să profiţi în orice anotim de proprietăţile fasolei, poţi să o conservi, inspirându-te din aceste reţete de fasole verde la borcan.
Sursă foto: Shutterstock.com