Cuprins:
Ce beneficii au gutuile
În Grecia Antică, fructele erau considerate un simbol al fertilității. Conform credinței, grecii erau de părere că femeile gravide care mănâncă gutui în sarcină vor naște copii inteligenți.
În zilele noastre, se știe că gutuile au proprietăți antioxidante, astringente, antialergice, emoliente, tonice șivitaminizante. În plus, gutuile îmbunătățesc sistemul imunitar și stimulează apetitul.
Consumul regulat de gutui asigură un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată, deoarece fructele conțin minerale precum calciu, fosfor, magneziu, zinc, dar și vitamina A, B și C. Dacă sunt consumate, proaspete, gutuile ajută la o bună funcționară a ficatului.
- Descoperă mai multe despre gutui și beneficiile lor.
Rețete cu gutui – gem și dulceață
Gem de gutui
Ingrediente:
- 2 kg gutui;
- 700 g zahăr;
- 500 g apă;
- Zeama de la o lămâie.
Mod de preparare:
Se spală și se curăță gutuile, de data aceasta curățăm gutiile inclusiv de coajă. Se taie gutuile în cubulețe ori se rad pe răzătoare, după care se stropesc cu zeama de lămâie. Apa se pune într-un vas la fiert și împreună cu zahărul se amestecă până se obține un sirop.
Nu trebuie lăsat foarte mult la fiert deoarece siropul va mai fierbe și împreună cu gutuile. Se amestecă siropul cu gutuile și se pune totul la fiert până când scade zeama și observăm că gemul începe să se lege. Se lasă pe foc pentru aproximativ 30 de minute, dar se amestecă continuu, pentru a nu se prinde de fundul vasului.
Când gemul de gutui este gata, se pune în borcane curate și sterilizate, se închid borcanele și se întorc invers. Se acoperă borcanele cu gem de gutui cu prosoape și se lasă să se răcească lent.
Dulceață de gutui
Ingrediente:
- 1,5 kg gutui
- 1 kg zahar
- 1,5 litri apa
- 1 lamaie
- 300g miez de nuci
Mod de preparare:
Gutuile se spală foarte bine și se înlătură cotoarele. Gutuile se taie cubulețe sau se dau pe răzătoarea mare, în funcție de preferințe. Este important să cântăriți gutuile după ce le-ați tăiat sau ras.
Stropiți gutuile cu zeama de la lămâie pentru a nu oxida, iar dacă se întâmplă acest lucru, ele oricum se vor albi când le veți pune în apă. Apa și zaharul se pun într-un vas pe foc și se fierb până ce zahărul s-a topit și siropul se leagă. În sirop se adaugă gutuile și se lasă la fiert aproximativ 40 minute amestecând din când în când. Nucile se pun într-o tavă și se coc câteva minute la cuptor, după care se mărunțesc. Se adaugă nucile peste gutui cu câteva minute înainte că dulceață să fie gata.
Dulceața de gutui cu nuci se pune fierbinte în borcane spălate și uscate. Se pun capacele la borcane și se lasă până a doua zi învelite în paturi, după care dulceață de gutui cu nuci este gata să fie depozitată în camară.
- Descoperă cele mai bune rețete de dulceață de gutui
Rețete cu gutui – deserturi
Plăcintă cu gutui
Plăcinta este un desert minunat și reprezintă una dintre cele mai apreciate rețete cu gutui.
Ingrediente:
Pentru piureul de gutui :
- 1 kg de gutui fără coajă și cotor
- 175 g de zahăr pudră
- coajă și sucul de la ½ lămâie
- 1 linguriță de scorțișoară măcinată
- 2 linguri de amidon
Pentru aluat
- 140 g de unt, tăiat în cubulețe
- 200 g de făină 50 g de migdale măcinate
- 75 g de zahăr pudră
- coajă de la 1 lămâie
- 1 ou, plus 1 gălbenuș
Pentru crusta de deasupra
- 100g de făină
- 75 g de fulgi de ovăz
- 75 g de zahăr pudră
- 140 g de unt, tăiat în cubulețe
Mod de preparare:
Pentru a face piureul de gutui, pune gutuile într-o cratiță mare cu 350 ml de apă. Acoperă cu un capac și fierbe la foc mic timp de o oră sau până când gutuile își schimbă culoarea și devin pufoase. Se iau de pe foc și se lasă să se răcească puțin, apoi se mixează cu un blender până când se obține o masă omogenă. Trece piureul de gutui printr-o sită într-o cratiță curată și adaugă zahărul, coaja și sucul de lămâie și scorțișoara.
Se fierbe piureul până când se reduce cu o treime, apoi se amestecă amidonul cu puțină apă și se amestecă cu piureul până când acesta devine gros. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească. Se încălzește cuptorul la 160 C. Pentru a face aluatul, se freacă untul cu făina și migdalele. Adaugă zahărul și coaja de lămâie, apoi oul și gălbenușul.
Adună totul, înfășoară aluatul în folie alimentară și dă la rece pentru 15 minute. Întinde aluatul pe o suprafață ușor tapetată cu făină pentru a îl pune într-o formă de tartă de 22 cm. Așează-l în formă, taie marginile aluatului dacă este necesar și dă la rece pentru 15 minute. Pune deasupra aluatului hârtie de copt și boabe de fasole, apoi coace la cuptor timp de 20 de minute. Îndepărtează boabele și hârtia, apoi coace pentru încă 15 minute până când baza este crocantă.
Se scoate din cuptor și se lasă să se răcească puțin. Mărește temperatura cuptorului la 180 C. Între timp, pentru a face crusta de deasupra, amestecă făina, ovăzul și zahărul cu un vârf de cuțit de sare, apoi freacă untul până când obții un amestec neuniform și sfărâmicios.
Pentru a asambla tarta, toarnă piureul de gutui în coaja de tartă, astfel încât să ajungă chiar sub vârf, presară deasupra crusta și gătește timp de 25-30 de minute sau până când partea de deasupra este aurie și gutuile bolborosesc pe margini. Se servește caldă, cu frișcă sau înghețată, dacă dorești.
- Descoperă trucuri pentru o plăcintă cu gutui reușită.
Prăjitură cu gutui și nuci
Una dintre cele mai savuroase rețete cu gutui este prăjitura de gutui cu nuci.
Ingrediente:
- 50 g unt
- 50 ml smântână dulce sau frișcă
- 200 g miez de nucă
- 200 g zahăr
- 6 gutui
- coaja de la o lămâie și de la o portocală
- 1-2 pliculețe zahăr vanilat
Mod de preparare:
Se cerne pentru început făina într-un bol, se adaugă untul moale, sarea şi smântâna. Se amestecă uşor până se obţine o cocă bine legată. Se împachetează într-o folie şi se lasă la rece aproximativ o oră.
Separat, se curăţă gutuile, se spală şi se dau pe răzătoarea mare. Se topeşte untul şi se adaugă zahărul. Se lasă să se caramelizeze şi se adaugă gutuile. Se călesc la foc mic până se înmoaie şi se leagă ca o dulceaţă.
Spre sfârşit, se adaugă coaja de lămâie şi de portocală, zahărul vanilat şi se mai lasă 3-4 minute la foc mediu. Se ia miezul de nucă şi se bagă în cuptor aproximativ 3-4 minute.
Se scoate aluatul de la rece, se rade pe răzătoarea mare şi se presară un strat gros în tava tapetată cu unt şi cu făină. Se adaugă un rând de nucă măcinată, un strat de gutui şi unul de aluat. Se ornează cu feliuţe de gutui şi se bagă în cuptor, la 180° C. După ce s-a copt, se serveşte cu smântână dulce sau frişcă.
Compot de gutui și ghimbir
Ingrediente:
- 2 l de apă
- 1 1/2 cești de zahăr
- 12 felii subțiri de ghimbir proaspăt curățat de coajă
- 3 kilograme de gutui abia coapte, decojite, fără cotor și tăiate în felii
- 1 lingură de suc proaspăt de lămâie
Mod de preparare:
Adu apa, zahărul și ghimbirul la fierbere într-o cratiță medie, la foc mare. Se fierbe, amestecând, până când zahărul se dizolvă, aproximativ 5 minute. Adaugă gutuile. (Adaugă mai multă apă dacă este necesar pentru a acoperi fructele.)
Redu focul și fierbe ușor până când gutuile sunt fragede, între 25 și 45 de minute, în funcție de gradul de coacere al fructelor. Transferă gutuile într-un castron. Adu lichidul din cratiță la fierbere și gătește până când devine ușor siropos, aproximativ 5 minute. Scoate și aruncă ghimbirul.
Se amestecă în sucul de lămâie. Toarnă siropul peste gutui. Se lasă să stea până se răcește. Îl poți păstra în frigider.
- Vezi cele mai bune rețete de compot de gutui.
Gutui coapte cu ricotta și fistic
Printre cele mai simple și rapide rețete cu gutui sunt cele în care gutuia este coaptă. Se poate coace simplă, cu miere, cu nucă sau alte ingrediente, după preferințe.
Ingrediente :
- 4 gutui;
- 2 căni de apă;
- 250 g ricotta;
- ⅔ cană zahăr de cocos;
- 1 păstaie vanilie;
- ½ linguriță cardamom măcinat;
- 2 linguri de miere;
- Suc de la o lămâie;
- Coaja rasă de la o portocală;
- 2 bețe scorțișoară;
- 2 linguri cu miere;
- Scorțișoară;
- Fistic mărunțit.
Mod de preparare:
Pentru început se pregătește siropul din: apă, zahăr de cocos, sucul de lămâie, coaja de la portocală și condimentele și se pune totul pe foc până când amestecul începe să fiarbă.
Pasul următor este să speli gutuile și să le tai pe jumătate, după care să cureți mijlocul de sâmburi. Se pregătește o tavă pentru cuptor și se așează în tavă gutuile cu partea tăiată în sus.
Deasupra gutuilor se toarnă câteva linguri de sirop și gutuile se pun la cuptor pentru 2 ore – 2 ½ ore. La fiecare 30 de minute gutuile se întorc pe partea cealaltă și se toarnă sirop deasupra. Acum, amestecăm ricotta cu mierea și puțină scorțișoară, iar crema obținută se păstrează la frigider până când urmează să servești rețeta de gutui coapte.
Când gutuile sunt gata, se scot din cuptor și se servesc calde împreună cu crema de ricotta și cu fistic mărunțit deasupra. Poți presăra și câteva picături de miere deasupra gutuilor.
- Vezi și alte rețete delicioase cu gutuie coaptă.
Mâncare de gutui
Printre cele mai populare rețete cu gutui se numără mâncarea de gutui cu orez.
Igrediente:
- 3 gutui
- 100 ml ulei
- 50 ml vin alb
- 2 linguri zahăr
- 1 lingură făină
- sare
Mod de preparare:
Gutuile se curăţă de coajă și de cotor, se taie felii de grosimea unui deget. Feliile se pun la înmuiat într-un vas în care s-au turnat uleiul şi vinul. Se pun la fiert la foc potrivit, se adaugă sare, iar apoi făina amestecată cu puţină apă caldă. Se lasă să fiarbă în continuare.
Separat, se prepară un sos de zahăr ars cu puţină făină. Se adaugă la gutui şi se mai lasă să fiarbă câteva minute. Se serveşte caldă alături de orez.
Friptură cu sos de gutui
Ingrediente:
- 1 gutuie
- 25 g făină
- 50 g unt
- o lingură zahăr
- pătrunjel
- 2 linguri ulei
- sare
Gutuia se curăţă de coajă, se rade prin răzătoarea mare şi se fierbe în 1/2 l apă, acoperită, 15-20 minute, într-o tigaie.
Zahărul se caramelizează împreună cu făina, amestecând întruna, ca să nu se ardă.
După ce se ia de pe foc, se adaugă uleiul, se amestecă până la omogenizare cu făina şi imediat se stinge cu zeama în care au fiert gutuile. După aceea se pune înapoi pe foc, se lasă până când se topeşte bine zahărul caramel şi se toarnă peste gutui.
Se potriveşte de sare şi se adaugă puţină zeamă de lămâie. Deasupra se pun bucăţele de unt proaspăt şi pătrunjel tocat. Se pot adăuga la final două linguri de smântână.
Sosul astfel obținut se poate adăuga la friptura de vită sau chiar la șnițele cu un plus de suc de lămâie.
Daniel9090 • 20.12.2023, 12:49
aceste fructe pot fi folosite într-o varietate de rețete delicioase, iar iată câteva dintre cele mai apreciate și populare: