Cuprins:
De ce să folosești mere în rețete – beneficii
Merele nu sunt doar foarte gustoase, se spune despre ele și că țin doctorul departe. Desigur, cel mai bine pentru a ne bucura de toate beneficiile merelor este să le mâncăm crude, proaspete.
Merele au un conținut ridicat de vitamina C. În plus, un măr oferă 2-4% din doza zilnică recomandată de mangan, cupru și vitaminele A, E, B1, B2 și B6. Sunt o sursă de prebiotice naturale, protejează stomacul împotriva efectelor AINS, reglează nivelul zahărului din sânge, stimulează funcțiile cerebrale. Pot fi, de asemenea, adjuvant în tratarea astmului și alergiilor.
Cultivate și consumate încă din cele mai vechi timpuri, merele se numără și astăzi printre cele mai populare fructe din întreaga lume, fiind consumate atât crude, cât și folosite în diverse rețete culinare.
- Descoperă ce multe alte beneficii au merele și curiozități despre mere.
Rețete de prăjituri cu mere
Prăjitură cu mere felii
Ingrediente:
- 200 gr făină;
- 3 ouă;
- 3 mere mari;
- 120 gr unt
- 120 gr zahăr;
- 2 linguri scorțișoară;
- Un plic praf de copt;
- Un miez păstaie de vanilie;
- Un praf de sare.
Mod de preparare
Într-un bol mare adaugă făina împreună cu praful de copt și sarea. Amestecă bine, după care adaugă untul topit, cele 3 ouă și miezul de vanilie. Amestecă totul cu mixerul pentru aproximativ 5 minute, până când se obține un aluat omogen.
Tapetează o tavă de copt cu unt și puțină făină și adaugă aluatul de prăjitură. Nivelează-l bine. Spală bine merele și taie-le în felii subțiri. Adaugă feliile de măr peste aluatul de prăjitură, pudrează cu scorțișoară și zahăr și dă totul la cuptor pentru 30-35 de minute sau până când aluatul trece testul scobitorii.
- Descoperă și rețeta de mere la borcan pentru iarnă.
Tartă cu mere
Ingrediente pentru aluat
- 200 g unt;
- 3 linguri ulei;
- un praf de sare;
- 500 g făină;
- 100 g iaurt.
Ingrediente pentru umplutură
- 12 mere mari;
- 200 g zahăr;
- 1 plic zahăr vanilat;
- 2 lingurite scorţişoară;
- 100 g stafide;
- coaja rasă de la o lămâie.
Mod de preparare
Se cerne făina într-un bol, se face gaură la mijloc şi se pune untul moale tăiat cubuleţe, uleiul, sarea şi iaurtul. Se frământă bine până se obţine un aluat consistent. Se înfăşoară în folie de plastic şi se lasă la rece, aproximativ 30 de minute.
În acest timp, se spală merele, se taie felii potrivite şi se acoperă cu zahărul, vanilia, scorţişoara, stafidele şi coaja rasă de la o lămâie şi se lasă 10-15 minute, până se formează un sirop. Se scoate aluatul de la rece, se întinde cu sucitorul pe planşetă şi se aşază în tava specială pentru tartă.
Peste aluat, se aranjează merele, se stropesc cu siropul de zahăr şi se mai presară scorţişoară. Tarta cu mere se bagă în cuptor şi se coace aproximativ 50 de minute. Se lasă să se răcească şi se serveşte pudrată cu zahăr sau în funcţie de preferinţe.
Prăjitură cu mere rase
Ingrediente pentru aluat
- 500 gr făină;
- 250 gr unt;
- 125 gr zahăr tos;
- 2 ouă și încă 1 gălbenuș pentru uns;
- 2 linguri smântână:
- 2 pachete zahăr vanilat;
- Coaja de la o lămâie;
- Un praf de sare.
Ingrediente pentru umplutură
- 2 kg mere;
- 200 gr zahăr;
- 60 gr nuci;
- 1 linguriță scorțișoară;
- Coaja de la o lămâie.
Mod de preparare
Pentru pregătirea aluatului, se amestecă făina cu untul, ulterior se adaugă treptat și restul ingredientelor și se frământă rapid până ce toate ingredientele sunt omogenizate. Aluatul se împarte în două porții, una cu puțin mai mare decât cealaltă, deoarece este pentru foaia de jos a prăjiturii. Aluatul se pune în folie transparentă și se păstrează la frigider pentru o oră.
Pentru umplutură, se spală foarte bine merele după care se dau pe răzătoare cu coajă sau fără, după preferințe. Nucile se pun într-o tigaie antiaderentă și se lasă să se prăjească pentru 2 minute, după care se toacă mărunt.
Se scoate aluatul din frigider și se întinde prima parte direct pe foaia de copt. Se întinde bine foaia astfel încât să ajungă până la marginile tăvii, se înțeapă ușor cu furculița, iar deasupra foii se pune nuca, puțină scorțișoară și coaja de lămâie. Merele stoarse se așază și ele peste nucă și se nivelează totul bine. Peste stratul de mere se pune zahărul, iar deasupra se mai presară puțină scorțișoară, după gust. Se întinde și blatul celălalt peste umplutura de mere, apoi se nivelează bine și se mai fac câteva găuri cu furculița. Blatul de deasupra se unge cu un gălbenuș de ou și prăjitura cu mere se dă la cuptor pentru 50 de minute, la 170 de grade C.
Când este gata, se scoate din cuptor și deasupra se pudrează cu zahăr. Se lasă puțin să se răcească după care se taie în bucățele mai mici.
Sursă – rețete.unica.ro
Rețete de plăcintă cu mere
Una dintre cele mai apreciate rețete cu mere este cea de plăcintă. Alături de o cupă de înghețată, e desertul perfect.
Ingrediente:
- 225 g de făină
- 140 g de unt sau margarină
- 3 mere mari de gătit
- 2 linguri de miere
- un vârf de cuțit de scorțișoară
- un vârf de cuțit de condimente amestecate
- 1 ou, bătut
- Înghețată pentru a servi
Mod de preparare:
Se încălzește cuptorul la180 de grade. Pentru a face aluatul, se cerne făina într-un bol mare și se adaugă untul sau margarina. Folosind degetele, amestecă până când aluatul seamănă cu pesmetul. Adaugă aproximativ 3 linguri de apă rece – câte o lingură pe rând – pentru a lega amestecul într-o bilă.
Apoi înfășoar-o în folie alimentară și las-o să se răcească în frigider în timp ce pregătești merele, sau timp de 30 de minute dacă ai timp. În timp ce aluatul se răcește, curăță merele de miez, apoi taie-le în bucăți de dimensiuni egale, astfel încât să se gătească toate în același timp.
Pune merele în vasul de plăcintă, stropește-le cu miere și adaugă scorțișoara, amestecul de condimente (cuișoare, cardamom, etc) și aproximativ două linguri de apă. Întinde aluatul pe o suprafață de lucru presărată cu făină până când este suficient de mare pentru a acoperi vasul de plăcintă. Cu ajutorul făcălețului, ridică cu grijă aluatul și așează-l peste amestecul de mere.
Taie cu grijă excesul de aluat (acesta poate fi rulat din nou și tăiat în forme pentru a decora crusta de plăcintă, dacă vrei) și apasă marginile aluatului pe vas pentru a crea o etanșare. Fă o mică tăietură în patiserie pentru ca aerul să poată ieși în timpul gătitului, apoi unge-o cu ou bătut pentru a forma o crustă aurie.
Coace plăcinta în cuptor timp de 20-30 de minute, până când aluatul este auriu și are un aspect nisipos, iar umplutura de mere este fierbinte și cu bule. Se servește cât este încă caldă, cu înghețată de vanilie.
Rețetă cu mere caramelizate
Ingrediente:
- scorţişoară
- 200 ml suc de portocale
- 3 linguri miere
- 5 linguri zahăr
- 10 mere ionatane sau golden
- 1 tub frişcă
Mod de preparare:
Se curăţă merele, se scoate căsuţa cu sâmburi de la 9 mere iar al 10-lea se taie felii cât mai fine care se pun la cuptor pentru o oră.
Zahărul se pune într-o crăticioară şi se lasă la topit. Când începe să-şi schimbe culoarea, se adaugă cele 9 mere tăiate cuburi şi mierea. Se lasă un minut şi apoi se adaugă sucul de portocale.
Se lasă pe foc aproximativ 15 minute, amestecând mereu. Apoi se dă vasul deoparte, se presară scorţişoara şi se lasă la răcit.
În momentul servirii, se aşază straturi de mere, frişcă şi se decorează cu feliile de mere uscate în cuptor.
Sursa – retete.unica.ro
Rețete sărate cu mere
Salată cu mere, brânză și nuci
Ingrediente:
- 100 g brânză de capră
- 1 măr verde
- miez de nucă
- amestec de frunze de salată (de preferat și rucola)
- ulei de măsline
- oțet balsamic
- sare -opțional
Mod de preparare:
Se pun frunzele de salată într-un bol. Se adaugă merele tăiate cubulețe, brânza tăiată cuburi și miezul de nucă. Se stropește totul cu puțin ulei de măsline și oțet balsamic. Dacă doriți, puteți adăuga sare.
Salată de mere, țelină și morcov
Ingrediente:
- 1 țelină micuță
- 2 morcovi
- 1 măr dulce
- suc de lămâie
- 150-200 g piept de pui la grătar (opțional)
- 50 maioneză
- piper
- sare
Mod de preparare:
Una dintre cele mai cunoscute și apreciate rețete cu mere este cea de salată cu mere, morcovi, țelină și, opțional, pui.
Țelina, morcovii și merele se rad. Se stropesc cu sucul de lămâie pentru a nu oxida.
Puiul deja preparat la grătar cu sare și puțin piper, se combină cu ingredientele de mai sus. Se adaugă apoi maioneza și se asezonează de sare și piper. Salata este și mai gustoasă dacă este rece, de la frigider.
Daniel9090 • 20.12.2023, 12:52
Merele adaugă un gust minunat și pot fi integrate în multe feluri de mâncare pentru a aduce o aromă dulce și proaspătă
Daniel9090 • 20.12.2023, 12:51
Merele sunt fructe versatile și pot fi folosite într-o varietate largă de rețete delicioase