Dacă îți place să consumi rinichi de porc, ficat de pasăre sau plămâni, inimă sau pipote, iată ce rețete cu organe poți încerca.

Rețete cu organe

Tocăniță din organe de porc

Ingrediente

  • 1 kg organe de porc (ficat, rinichi, inimă plămâni;
  • 400 g limbă de porc;
  • 250 g ceafă de porc;
  • 250 mușchi de porc;
  • două cepe;
  • 3 ardei;
  • 2 morcovi;
  • 200 ml ulei;
  • 400 g bulion de roșii;
  • 200 g orez cu bob mare;
  • Sare, piper, cimbru, mărar.

Mod de preparare

Pune într-o cratiță mare apă cu sare, câteva boabe de piper și crenguțe de cimbru. Adaugă organele și limba de porc și lasă la fiert până când carnea este făcută.

Separat, toacă în cubulețe ceafa și mușchiul și prăjește-le într-un vas încăpător. Adaugă peste carnea din tigaie și ceapa, morcovii și ardeii tăiați cubulețe. Se amestecă totul bine și se lasă să se pătrundă legumele.

Când organele de porc sunt fierte, se scot din apă și se taie și ele în cuburi mai mici. Se pun în vasul cu restul ingredientelor.

Se pune peste carne și puțină apă în care au fiert organele, cât să acopere totul, apoi se adaugă orezul și se lasă până când acesta fierbe și carnea este pătrunsă.

Când orezul a fiert, peste toate ingredientele se adaugă și bulionul și se mai lasă la fiert aproximativ 10 minute. Se condimentează cu sare și piper și tocănița cu organe este gata. Deasupra se presară mălai proaspăt. Mâncarea se poate servi cu mămăligă caldă.

Tochitură din organe de pasăre

Ingrediente

  • 500 g organe de pasăre – inimi și pipote, ficăței;
  • două cepe;
  • 2 ardei;
  • 3 căței de usturoi;
  • 3 linguri de bulion;
  • Sare, piper, pătrunjel verde;
  • Ulei.

Mod de preparare

Se spală bine carnea și se pune la fiert într-o oală mare. Când ajunge în punctul de fierbere, deasupra cărnii se formează spumă, iar aceasta trebuie înlăturată cu o paletă.

Când au fiert organele, se scot din apă și se toacă mărunt. Într-un vas se pune la călit ceapa și restul legumelor tocate mărunt, usturoiul mărunțit și se lasă până se înmoaie toate.

Se adaugă apoi și carnea și se prăjește totul. Când carnea s-a rumenit, se adaugă și bulionul. Mai poți adăuga 3 linguri de apă, dacă vrei ca sosul să fie mai lichid, apoi se mai lasă la fiert pentru încă 15-20 de minute.

Se condimentează după gust, se adaugă deasupra și pătrunjelul verde și tochitura este gata. Bună de consum cu mămăligă caldă sau cu murături.

Drob de miel

Ingrediente

  • Organe de la un miel;
  • căpăţână de miel;
  • ceapa verde două legături;
  • usturoi verde două legături;
  • mărar verde două legături;
  • sare iodată, piper proaspăt măcinat;
  • ouă 3 bucăţi;
  • ouă fierte 5-6 bucăţi;
  • prapure (membrana care învelește organele interne ale mielului, formată în mare parte din grăsime).

Mod de preparare

Organele de miel se fierb în apa cu un praf de sare. Căpăţâna de miel se fierbe separat. După ce au fiert organele şi carnea, se toacă mărunt. Ceapa, usturoiul şi mărarul se curăţă, se spală şi se toacă mărunt, apoi se adaugă la compoziţia de carne.

Amestecul pentru drob de miel se asezonează cu sare, piper, se adaugă ouăle crude şi se amestecă bine până se omogenizează compoziția. Într-o formă rotundă se așază prapurele, se pune jumătate din compoziţie, se aşază după dorinţă ouăle fierte, se adaugă restul de compoziţie şi se acoperă cu prapurele.

Drobul de miel se pune la cuptorul preîncins, la copt, circa 30 de minute, la foc moderat, până ce trece testul cu scobitoarea.

Tocană de rinichi de vită

Ingrediente

  • 750 g rinichi de viţel;
  • 3 cepe;
  • 3 linguri de bulion sau 6-7 roşii;
  • două linguri de ulei;
  • 200 ml vin;
  • Sare, piper.

Mod de preparare

Rinichii se spală, se curăţă de pieliţe şi de grăsime şi se opăresc în apă clocotită, ca să dispară mirosul, apoi se taie bucăţi. Ceapa tăiată julien se înăbuşă în ulei, se adaugă roşiile sau bulionul şi se mai fierbe puţin, 2-3 minute.

Se pune carnea peste ceapă şi se continuă gătirea. Se stinge cu vin. Dacă e nevoie, se mai adaugă apă şi se lasă să scadă. Sarea se pune la final, urmată de piper. Tocana de vițel este gata și se poate consuma cu piure de cartofi sau mămăligă caldă.

Rețete cu organe – drob de miel şi pasăre

Ingrediente

  • Organele de la un miel (ficatul, splina, rinichii, inima, plămânii);
  • 500 g ficat de pui;
  • 1 lob piept de pui;
  • 1 legătură de ceapă verde;
  • două legături de usturoi verde;
  • o legătură de pătrunjel;
  • o legătură de mărar;
  • o legătură de ştevie;
  • o legătură de lobodă;
  • 3 ouă crude, 3 ouă fierte tari;
  • două linguri de ulei;
  • puţin prapur de porc – partea subţire;
  • două linguri de făină;
  • o lingură de unt; pesmet; sare şi piper.

Mod de preparare

Spală bine organele interne şi lăsă-le 15 minute în apă cu oţet (trei părţi apă şi o parte oţet) cât să le acopere, pentru a scoate mirosul pregnant de miel. Fierbe organele de miel, ficatul şi pieptul de pui, timp de 30 de minute, apoi lasă-le să se răcească şi taie-le în cuburi.

Între timp, pregătește verdeaţa, taie-o mărunt. Peste toate acestea adăugă carnea şi organele, ouăle crude, făină, sare şi piper după gust şi amestecaţi.

Pregătește forma: unge tava cu unt şi presară pesmet. În mod tradiţional drobul de miel se coace în prapur de miel. În acest caz, folosește prapurul de porc, spălat bine.

Astfel pregătit, îl pui în tavă, lăsând marginile în afară. Adăugă o parte din compoziţia de drob de miel, ouăle fierte tari, întregi sau jumătăţi, apoi acoperă cu restul de compoziţie şi prapurul. Dă tava în cuptor până când drobul de miel prinde o crustă aurie (aproximativ 40 de minute).

Tobă de casă din carne și organe de porc

Ingrediente

  • două picioare de porc;
  • două urechi de porc;
  • 2 rinichi de porc;
  • o inimă;
  • o limbă;
  • 500 g ficat;
  • 1-2 bucăți de splină;
  • 500 g burtă sau rasol;
  • 300 g carne macră de porc;
  • stomac de porc sau mațe groase de vită;
  • o rădăcină de țelină sau pătrunjel ori păstârnac;
  • o ceapă;
  • un morcov;
  • sare, piper, dafin, ardei iute.
  • usturoi – opțional.

Mod de preparare

Cu o seară înainte de a pregăti întreaga rețetă de tobă de casă, picioarele, urechile și rasolul de porc se pârlesc bine și se spală în mai multe ape pentru a fi perfect curate. Se adaugă sare peste și se lasă până a doua zi, la rece.

Stomacul de porc sau intestinele de vită se spală foarte bine cu apă rece și caldă, apoi se pun în apă rece cu oțet și câteva felii de lămâie și se lasă la rece până a doua zi. Această procedură va ajuta la eliminarea oricărui miros specific.

A doua zi se mai spală o dată toate ingredientele (urechile, picioarele, rasolul), se scurg de sânge, se adaugă și carnea macră și totul se pune la fiert în apă cu sare. Separat, într-un vas încăpător, se pun la fiert rinichii curățați și tăiați în două, splina, ficatul și inima tăiată în bucăți mai mici.

Limba de porc se pune la opărit într-un vas separat timp de 15 minute, după care se curăță foarte bine de orice impurități de deasupra și abia după ce este complet curată se pune la fiert împreună cu urechile și picioarele de porc.

Când încep să fiarbă ingredientele, se dă focul mai mic și se adună spuma ori de câte ori este nevoie. Se adaugă și boabele de piper, foile de dafin, ardeiul iute și sarea. Se lasă totul la fiert până când carnea se desprinde ușor de pe oase, iar organele sunt bine fierte, după care se lasă să se răcească bine.

Condimentele se scot în momentul în care se pregătește toba. Când toate bucățile s-au răcit, se taie în bucăți potrivite, nu foarte mărunte, și se amestecă toate împreună cu condimentele dorite, sare, piper, ardei iute. Se umplu intestinele cu bucățile de carne.

Zeama în care au fiert toate bucățile de carne se potrivește de sare și alte condimente, se adaugă și usturoi pisat, dacă preferi. Intestinele pline cu carne se leagă la capete sau se cos foarte bine pentru a nu se desface în timpul fierberii.

Toba de casă se înțeapă în câteva locuri cu o scobitoare, pentru a nu pocni în timpul fierberii, iar deasupra se adaugă zeama care s-a răcit și se mai completează cu apă cât să acopere foarte bine toată toba.

Se lasă totul la fiert, la foc mic, pentru aproximativ o oră, timp în care se mai înțeapă constant, pentru a nu pocni. Se scoate de pe foc și se așază pe un blat din lemn. Deasupra bucăților de carne se pun tăvi cu greutăți, pentru a presa carnea și a prinde forma specifică tobei de casă. Se lasă totul să se răcească până a doua zi.

Citește și: Rețete quiche de primăvară

Sursă foto: 123rf.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News