Cuprins:
Despre pepene
Pepenii sunt fructele răcoritoare ale verii, pline de vitamine, minerale și antioxidanți și cu un aport scăzut de calorii.
Pepenele roșu este cultivat în regiuni tropicale la temperate din întreaga lume pentru fructele sale mari comestibile. Miezul dulce și suculent este de obicei roșu intens până la roz, cu multe semințe negre, deși există soiuri fără semințe. Fructele pot fi consumate crude sau murate, iar coaja este comestibilă după gătit.
Poate fi, de asemenea, consumat sub formă de suc sau ca ingredient în băuturi. În 2017, China a produs aproximativ două treimi din totalul pepenilor roșii din lume. În România, pepenele roșu mai este cunoscut și drept harbuz, curcubete, lubeniță sau lebeniță, iar una dintre cele mai cunoscute regiuni pentru creșterea de pepeni este Dăbuleni. Pepenele roșu este o plantă erbacee anuală, agățătoare cu textură aspră.
Nutrienții din 100 de grame de pepene roșu:
- Valoare energetică – 30 kcal;
- Carbohidrați – 7,6 gr;
- Proteine – 0,6;
- Grăsime totală – 0,15 gr;
- Colesterol – 0 mg;
- Fibre alimentare – 0,4 gr;
- Vitamina C – 8,1 mg;
- Vitamina A – 569 UI;
- Calciu – 97mg;
- Magneziu – 10 mg;
- Potasiu – 112 mg.
Valori nutriționale pentru 100 de grame de pepene galben:
- Valoare energetică – 34 kcal;
- Carbohidrați – 8,6 gr;
- Proteine – 0,84;
- Grăsime totală – 0,19 gr;
- Colesterol – 0 mg;
- Fibre alimentare – 0,9 gr;
- Vitamina C – 36,7 mg;
- Vitamina A – 3382 UI;
- Calciu – 9 mg;
- Magneziu – 12 mg;
- Potasiu – 267 mg
Rețete cu pepene
Salată de pepene roșu
Ingrediente
- 1 linguriță ulei de măsline extra virgin
- 1 linguriță oțet din vin roșu
- 1/2 linguriță. sare
- 1 felie pepene verde fără semințe tăiat cubulețe
- 1 castravete mediu, tocat
- feta mărunțită
- 1/2 ceapa rosie, feliata subtire
- menta tocata grosier
Preparare:
Într-un castron mic, amestecați uleiul, oțetul și sarea.
Într-un castron mare de servire, combinați pepenele verde, castraveții, feta, ceapa roșie și menta. Adăugați dressing și amestecați pentru a acoperi. Ornați cu mai multă mentă și sare de mare, dacă doriți.
Salată caprese cu pepene și căpșuni
Ingrediente:
- 1 felie pepene verde, cuburi
- 2 mâini de capsuni, tocate
- 50 g Feta, sfărâmată sau mozzarella – după gust
- 1 linguriță ulei de măsline extra virgin
- sare
- Piper negru
- busuioc proaspăt, rupt mare
Într-un castron mare, combinați pepenele verde, căpșunile, feta sau mozzarella și uleiul de măsline. Se condimentează cu sare și piper și se amestecă. Se ornează cu busuioc și se servește.
Gazpacho cu pepene
- 1 castravete mediu, curățat de coajă
- 1/2 ardei gras roșu, tocat
- 2 căni de roșii tăiate mărunt grosier
- 2 căni de pepene verde tocat grosier
- 1 lingură ulei de măsline extravirgin
- 1 lingură(sau mai mult) oțet
- 1 până la 2 linguri jalapeño tocat fin
- 3 linguri ceapă tocată
- Sare
- Piper negru
- Busuioc tăiat felii, frunze de coriandru și pâine prăjită, pentru servire
Preparare:
Tăiați mărunt un sfert de castravete și puneți deoparte pentru servire. Tăiați grosier castravetele rămas și transferați-l într-un blender. Adăugați ardei gras, roșii, pepene verde, ulei, oțet, jalapeño și 2 linguri ceapă, un praf de sare si piper negru. Amestecați până la consistența dorită. (Poate avea puțină textură, dar puteți amesteca până la omogenizare completă, dacă preferați.) Gustați și asezonați cu sare, piper și mai mult oțet sau ulei dacă este necesar.
Transferați la frigider pentru a se răci cel puțin 2 ore sau până peste noapte.
Împărțiți gazpacho în boluri. Acoperiți cu ierburi, un strop de ulei, castravetele rămas și ceapa tocată. Serviți alături de pâine prăjită.
Pepene pe grătar
Pepenele verde la grătar nu numai că își schimbă textura, dar are o aromă fină de fum carei îi scoate în evidență dulceața naturală.
Ingrediente:
- Sucul și coaja de la 1 lime
- 1 lingură de miere
- 1 lingură ulei de masline
- 1 felie de pepene mare, tăiată în felii groase de 2 cm
- Frunze de menta proaspat rupte, pentru servire
- Sare de mare, pentru servire
Încinge grătarul sau tigaia la foc mediu. Într-un castron mediu, amestecați sucul și coaja de lămâie, mierea și uleiul de măsline. Ungeți amestecul de suc de lămâie peste felii de pepene verde și puneți-l pe grătar. Gatiti până se formează urme de gratar si fructele se inmoaie usor, aproximativ 2 minute pe fiecare parte. Se presară cu mentă și sare de mare grunjoasă și se servește.
Sangria cu pepene
- 1 pepene mare
- 1 sticlă (750 ml) de vin alb, rece
- 400 ml rom alb
- 250 ml vin spumant
- 80 ml suc de lime (de la aproximativ 6 lime)
- 2 lime, feliate subțiri
- 500 g fructe asortate proaspete sau congelate, cum ar fi ananas, afine și căpșuni
Tăiați treimea superioară a pepenelui verde pe lungime (a se păstra pentru o utilizare ulterioară).Folosind o lingură mare sau o lingură de înghețată, scoateți miezul de pepene și transferați-l în blender. Amestecați pepenele verde până la omogenizare, fără seminte. Adăugați vin alb, rom, spumant și sucul de lime și amestecați până se omogenizează, apoi adăugați lime și fructele întregi.
Se dă la frigider până se răcește, aproximativ 2 ore, apoi se servește. Se poate servi direct din coaja de pepene rămasă.
Dulceață de pepene roșu
Dulceața de pepene de face de obicei din coaja de pepene, însă putem face și din miez.
Ingrediente:
- 2 căni mari de miez de pepene verde
- 1/4 cană suc proaspăt de lămâie
- 2 căni de zahăr
- 6 linguri de pectină pudră
Mod de preparare:
Pune într-o oală miezul pepene verde, zeama de lămâie și zahărul. Se aduce la fierbere, apoi se reduce focul. Adăugați pectina și amestecați-o imediat cu un tel de mână sau cu o furculiță, astfel încât să se dizolve fără a se face cocoloașe.
Aduceți din nou dulceața de pepene verde la fierbere, apoi reduceți focul la și fierbeți, amestecând în fiecare minut, timp de 20 de minute. Această dulceață de pepene roșu se va întări complet odată ce se răcește. O puteți pune în borcane sterilizate pentru iarnă sau o puteți ține până la o lună la frigider într-un recipient cu capac.
Dulceață din coajă de pepene verde
Ingrediente:
- 700 g coaja de pepene verde
- 350 g zahăr
- coaja și sucul a 1/2 de lămâie
- vanilie
Mod de preparare:
Curăță partea verde închis a cojii de pepene, lasând doar zona albă, apoi tai-o cubulețe. Pune cubuletele într-o cratiță, împreună cu zahărul și lasă-le acoperite 2-3 ore, fară să le pui pe foc. După ce coaja și-a lasat zeama, pune cratița la foc, împreună cu zeama și coaja de lămâie și vanilia. Lasă dulceață acoperită la foarte foc mic pentru 2 ore, apoi dă capacul la o parte în ultimele 15 minute. Dulceața de pepene fierbinte, pune-o în borcane sterilizate.
Frigărui de prosciutto cu pepene galben
Ia în calcul salatele Caprese și fă-ți propria ta versiune dulce și sărată cu aceste frigărui.
Pepene galben copt, busuioc proaspăt, bile de mozzarella și felii subțiri de prosciutto, puse pe un băț de frigăruie, fac un aperitiv îmbietor, căruia nimeni nu poate rezista. Nu uitați să adăugați un strop de oțet balsamic.
Salata de Burrata cu pepene galben și prosciutto
Luați un castron mare și puneți câteva felii de prosciutto crocant, bucăți de burrata proaspătă, roșii cherry coapte, busuioc, semințe prăjite și cuburi de pepene galben.
Poți amesteca și potrivi cantitatea de pepene în funcție de gust, Poți pune pepene galben și pepene verde. Nu uita un strop de oțet balsamic.
Dulceață de pepene galben
Ingrediente:
- 1 kg miez de pepene galben
- 600 g zahăr
- o lămâie
- vanilie
Mod de preparare:
Se taie pepenele galben, se curăță de semințe și apoi se înlătură coaja. Miezul de pepene tăiat cuburi se pune cu zahărul, lămâia și vanilia (sau alte arome care vă plac) într-o cratiță. Se lasă pe foc 20 de minute la foc mare, se reduce focul și se lasă la foc mic încă 20 de minute. Se pune dulceața caldă în borcane sterilizate.