Despre pepene

Pepenii sunt fructele răcoritoare ale verii, pline de vitamine, minerale și antioxidanți și cu un aport scăzut de calorii.

Pepenele roșu este cultivat în regiuni tropicale la temperate din întreaga lume pentru fructele sale mari comestibile. Miezul dulce și suculent este de obicei roșu intens până la roz, cu multe semințe negre, deși există soiuri fără semințe. Fructele pot fi consumate crude sau murate, iar coaja este comestibilă după gătit.

Poate fi, de asemenea, consumat sub formă de suc sau ca ingredient în băuturi. În 2017, China a produs aproximativ două treimi din totalul pepenilor roșii din lume. În România, pepenele roșu mai este cunoscut și drept harbuz, curcubete, lubeniță sau lebeniță, iar una dintre cele mai cunoscute regiuni pentru creșterea de pepeni este Dăbuleni.  Pepenele roșu este o plantă erbacee anuală, agățătoare cu textură aspră.

Nutrienții din 100 de grame de pepene roșu:

  • Valoare energetică – 30 kcal;
  • Carbohidrați – 7,6 gr;
  • Proteine – 0,6;
  • Grăsime totală – 0,15 gr;
  • Colesterol – 0 mg;
  • Fibre alimentare – 0,4 gr;
  • Vitamina C – 8,1 mg;
  • Vitamina A – 569 UI;
  • Calciu – 97mg;
  • Magneziu – 10 mg;
  • Potasiu – 112 mg.

Valori nutriționale pentru 100 de grame de pepene galben:

Planul „machiavelic” aplicat de un mecanic auto pentru a domina o femeie. Victima: „Mă duc şi mă omor, sincer, că nu mai pot”
Recomandări
Planul „machiavelic” aplicat de un mecanic auto pentru a domina o femeie. Victima: „Mă duc şi mă omor, sincer, că nu mai pot”
  • Valoare energetică – 34 kcal;
  • Carbohidrați – 8,6 gr;
  • Proteine – 0,84;
  • Grăsime totală – 0,19 gr;
  • Colesterol – 0 mg;
  • Fibre alimentare – 0,9 gr;
  • Vitamina C – 36,7 mg;
  • Vitamina A – 3382 UI;
  • Calciu – 9 mg;
  • Magneziu – 12 mg;
  • Potasiu – 267 mg

Rețete cu pepene

Salată de pepene roșu

Rețete cu pepene - salată de pepene roșu
Rețete cu pepene – salată de pepene roșu

Ingrediente

  • 1 linguriță ulei de măsline extra virgin
  • 1 linguriță oțet din vin roșu
  • 1/2 linguriță. sare
  • 1 felie pepene verde fără semințe tăiat cubulețe
  • 1 castravete mediu, tocat
  • feta mărunțită
  • 1/2 ceapa rosie, feliata subtire
  • menta tocata grosier

Preparare:

Într-un castron mic, amestecați uleiul, oțetul și sarea.
Într-un castron mare de servire, combinați pepenele verde, castraveții, feta, ceapa roșie și menta. Adăugați dressing și amestecați pentru a acoperi. Ornați cu mai multă mentă și sare de mare, dacă doriți.

Salată caprese cu pepene și căpșuni

Rețete cu pepene - salată caprese cu pepene și căpșuni
Rețete cu pepene – salată caprese cu pepene și căpșuni
Cea mai dură critică a taxelor vamale anunțate de Trump: „Ziua ruinei! În materie de economie, afirmațiile lui Trump sunt o prostie totală”
Recomandări
Cea mai dură critică a taxelor vamale anunțate de Trump: „Ziua ruinei! În materie de economie, afirmațiile lui Trump sunt o prostie totală”

Ingrediente:

  • 1 felie pepene verde, cuburi
  • 2 mâini de capsuni, tocate
  • 50 g Feta, sfărâmată sau mozzarella – după gust
  • 1 linguriță ulei de măsline extra virgin
  • sare
  • Piper negru
  • busuioc proaspăt, rupt mare

Într-un castron mare, combinați pepenele verde, căpșunile, feta sau mozzarella și uleiul de măsline. Se condimentează cu sare și piper și se amestecă. Se ornează cu busuioc și se servește.

Gazpacho cu pepene

Rețete cu pepene  - Gazpacho
Rețete cu pepene – Gazpacho
  • 1 castravete mediu, curățat de coajă
  • 1/2 ardei gras roșu, tocat
  • 2 căni de roșii tăiate mărunt grosier
  • 2 căni de pepene verde tocat grosier
  • 1 lingură ulei de măsline extravirgin
  • 1 lingură(sau mai mult) oțet
  • 1 până la 2 linguri jalapeño tocat fin
  • 3 linguri ceapă tocată
  • Sare
  • Piper negru
  • Busuioc tăiat felii, frunze de coriandru și pâine prăjită, pentru servire

Preparare:

Tăiați mărunt un sfert de castravete și puneți deoparte pentru servire. Tăiați grosier castravetele rămas și transferați-l într-un blender. Adăugați ardei gras, roșii, pepene verde, ulei, oțet, jalapeño și 2 linguri ceapă, un praf de sare si piper negru. Amestecați până la consistența dorită. (Poate avea puțină textură, dar puteți amesteca până la omogenizare completă, dacă preferați.) Gustați și asezonați cu sare, piper și mai mult oțet sau ulei dacă este necesar.
Transferați la frigider pentru a se răci cel puțin 2 ore sau până peste noapte.
Împărțiți gazpacho în boluri. Acoperiți cu ierburi, un strop de ulei, castravetele rămas și ceapa tocată. Serviți alături de pâine prăjită.

Dezmăț financiar al partidelor. Cheltuieli de 68,4 milioane de lei, subvenții de doar 42,31 de milioane de lei. Unde s-au dus cei mai mulți bani
Recomandări
Dezmăț financiar al partidelor. Cheltuieli de 68,4 milioane de lei, subvenții de doar 42,31 de milioane de lei. Unde s-au dus cei mai mulți bani

Pepene pe grătar

Pepene la grătar
Pepene la grătar

Pepenele verde la grătar nu numai că își schimbă textura, dar are o aromă fină de fum carei îi scoate în evidență dulceața naturală.

Ingrediente:

  • Sucul și coaja de la 1 lime
  • 1 lingură de miere
  • 1 lingură ulei de masline
  • 1 felie de pepene mare, tăiată în felii groase de 2 cm
  • Frunze de menta proaspat rupte, pentru servire
  • Sare de mare, pentru servire

Încinge grătarul sau tigaia la foc mediu. Într-un castron mediu, amestecați sucul și coaja de lămâie, mierea și uleiul de măsline. Ungeți amestecul de suc de lămâie peste felii de pepene verde și puneți-l pe grătar. Gatiti până se formează urme de gratar si fructele se inmoaie usor, aproximativ 2 minute pe fiecare parte. Se presară cu mentă și sare de mare grunjoasă și se servește.

Sangria cu pepene

Sangria cu pepene
Sangria cu pepene
  • 1 pepene mare
  • 1 sticlă (750 ml) de vin alb, rece
  • 400 ml rom alb
  • 250 ml vin spumant
  • 80 ml suc de lime (de la aproximativ 6 lime)
  • 2 lime, feliate subțiri
  • 500 g fructe asortate proaspete sau congelate, cum ar fi ananas, afine și căpșuni

Tăiați treimea superioară a pepenelui verde pe lungime (a se păstra pentru o utilizare ulterioară).Folosind o lingură mare sau o lingură de înghețată, scoateți miezul de pepene și transferați-l în blender. Amestecați pepenele verde până la omogenizare, fără seminte. Adăugați vin alb, rom, spumant și sucul de lime și amestecați până se omogenizează, apoi adăugați lime și fructele întregi.
Se dă la frigider până se răcește, aproximativ 2 ore, apoi se servește. Se poate servi direct din coaja de pepene rămasă.

Dulceață de pepene roșu

Dulceață de pepene roșu
Dulceață de pepene roșu

Dulceața de pepene de face de obicei din coaja de pepene, însă putem face și din miez.

Ingrediente:

  • 2 căni mari de miez de pepene verde
  • 1/4 cană suc proaspăt de lămâie
  • 2 căni de zahăr
  • 6 linguri de pectină pudră

Mod de preparare:

Pune într-o oală miezul pepene verde, zeama de lămâie și zahărul. Se aduce la fierbere, apoi se reduce focul. Adăugați pectina și amestecați-o imediat cu un tel de mână sau cu o furculiță, astfel încât să se dizolve fără a se face cocoloașe.

Aduceți din nou dulceața de pepene verde la fierbere, apoi reduceți focul la și fierbeți, amestecând în fiecare minut, timp de 20 de minute. Această dulceață de pepene roșu se va întări complet odată ce se răcește. O puteți pune în borcane sterilizate pentru iarnă sau o puteți ține până la o lună la frigider într-un recipient cu capac.

Dulceață din coajă de pepene verde

Dulceață din coajă de pepene verde
Dulceață din coajă de pepene verde

Ingrediente:

  • 700 g coaja de pepene verde
  • 350 g zahăr
  • coaja și sucul a 1/2 de lămâie
  • vanilie

Mod de preparare:

Curăță partea verde închis a cojii de pepene, lasând doar zona albă, apoi tai-o cubulețe. Pune cubuletele într-o cratiță, împreună cu zahărul și lasă-le acoperite 2-3 ore, fară să le pui pe foc. După ce coaja și-a lasat zeama, pune cratița la foc, împreună cu zeama și coaja de lămâie și vanilia. Lasă dulceață acoperită la foarte foc mic pentru 2 ore, apoi dă capacul la o parte în ultimele 15 minute. Dulceața de pepene fierbinte, pune-o în borcane sterilizate.

Frigărui de prosciutto cu pepene galben

Rețete cu pepene -  prosciutto cu pepene galben
Rețete cu pepene – prosciutto cu pepene galben

Ia în calcul salatele Caprese și fă-ți propria ta versiune dulce și sărată cu aceste frigărui.

Pepene galben copt, busuioc proaspăt, bile de mozzarella și felii subțiri de prosciutto, puse pe un băț de frigăruie, fac un aperitiv îmbietor, căruia nimeni nu poate rezista. Nu uitați să adăugați un strop de oțet balsamic.

Salata de Burrata cu pepene galben și prosciutto

Salată cu pepene galben
Salată cu pepene galben

Luați un castron mare și puneți câteva felii de prosciutto crocant, bucăți de burrata proaspătă, roșii cherry coapte, busuioc, semințe prăjite și cuburi de pepene galben.

Poți amesteca și potrivi cantitatea de pepene în funcție de gust, Poți pune pepene galben și pepene verde. Nu uita un strop de oțet balsamic.

Dulceață de pepene galben

Dulceață de pepene galben
Dulceață de pepene galben

Ingrediente:

  • 1 kg miez de pepene galben
  • 600 g zahăr
  • o lămâie
  • vanilie

Mod de preparare:

Se taie pepenele galben, se curăță de semințe și apoi se înlătură coaja. Miezul de pepene tăiat cuburi se pune cu zahărul, lămâia și vanilia (sau alte arome care vă plac) într-o cratiță. Se lasă pe foc 20 de minute la foc mare, se reduce focul și se lasă la foc mic încă 20 de minute. Se pune dulceața caldă în borcane sterilizate.

   

Istorii electorale

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (12)

Nicoleta1807   •   12.11.2023, 20:26

Rețete delicioase pentru o vara răcoroasă!

Roxana22   •   26.08.2023, 17:45

un articol util

nicoleta1   •   02.08.2023, 20:06

Cred ca e foarte delicios

Vezi toate comentariile (12)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

„Ne vedem de două ori pe an. Nu pot să spun că o iubesc...” Andreea Tonciu, declarații controversate despre SOACRA ei
Unica.ro
„Ne vedem de două ori pe an. Nu pot să spun că o iubesc...” Andreea Tonciu, declarații controversate despre SOACRA ei
Numele ei este pe buzele tuturor, după ce tocmai s-a aflat! Toți o știau pe Sorina Docuz drept „protejata lui Marcel Ciolacu”, însă acest detaliu din trecutul ei s-a aflat abia acum
Viva.ro
Numele ei este pe buzele tuturor, după ce tocmai s-a aflat! Toți o știau pe Sorina Docuz drept „protejata lui Marcel Ciolacu”, însă acest detaliu din trecutul ei s-a aflat abia acum
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Daniel Funeriu! Superba franțuzoaică avea 23 de ani când s-a îndrăgostit de românul nostru, olimpic la chimie
Libertateapentrufemei.ro
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Daniel Funeriu! Superba franțuzoaică avea 23 de ani când s-a îndrăgostit de românul nostru, olimpic la chimie
Istoria care riscă să se repete. Cum au pus rușii bocancul pe gâtul României și au instaurat comunismul
Adevarul.ro
Istoria care riscă să se repete. Cum au pus rușii bocancul pe gâtul României și au instaurat comunismul
Cătălina Toma, PRIMA reacție după ce Theo Rose a fost acuzată că o copiază în ultima ei piesă. Cum a răspuns artista: "Eu cred în competiția creativă, nu în cea plină de invidie"
Elle.ro
Cătălina Toma, PRIMA reacție după ce Theo Rose a fost acuzată că o copiază în ultima ei piesă. Cum a răspuns artista: "Eu cred în competiția creativă, nu în cea plină de invidie"
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
"Ţinutul tinereții veșnice", unde 1 din 10 locuitori trăiesc până la 100 de ani. Toți mănâncă acelaşi lucru
Observatornews.ro
"Ţinutul tinereții veșnice", unde 1 din 10 locuitori trăiesc până la 100 de ani. Toți mănâncă acelaşi lucru
Horoscop 4 aprilie 2025. Peștii au șansa de a descoperi, citind printre rânduri, o informație care le va fi de mare folos pe viitor
HOROSCOP
Horoscop 4 aprilie 2025. Peștii au șansa de a descoperi, citind printre rânduri, o informație care le va fi de mare folos pe viitor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI