Cuprins:
Rețete cu prune de încercat toamna asta
Prăjitură cu prune, fel principal gătit cu prune sau găluște cu prune, cu siguranță sunt rețete care îți aduc aminte de copilărie și care încă te surprind cu gustul delicios. Pentru că este sezonul prunelor, dar și pentru că un consum regulat de prune are o mulțime de beneficii asupra organismului, mai jos ți-am făcut o selecție de rețete deosebite cu prune. Ușor de încercat, iată ce preparate cu prune îți recomandăm să pregătești toamna asta!
- Citește și prune – top 15 beneficii pentru sănătate! Vezi de ce este recomandat să consumi prune zilnic.
Rețete cu prune – cele mai bune rețete cu prune de încercat
Găluște cu prune – gustul copilăriei
Ingrediente rețetă găluște cu prune:
- 1 kg prune;
- 1 kg cartofi;
- O ceașcă de zahăr;
- Praf de scorțișoară;
- 2 ouă;
- 4 linguri de zahăr;
- Făină pentru aluat;
- Nucă măcinată sau pesmet prăjit în unt.
Mod de preparare rețetă găluște cu prune
Pentru început, se pun cartofii la fiert cu tot cu coajă, iar după ce au fiert, se lasă la răcit. Ulterior, cartofii se curăță de coajă și se dau prin răzătoare. Într-un vas se amestecă un ou cu cele 4 linguri de zahăr și cu cartofii și se adaugă făină până când aluatul devine ușor de modelat.
Se scot sâmburii prunelor și se ia o cantitate de aluat, astfel încât să acopere pruna, pe care o îmbrăcăm complet în aluat, astfel încât să nu se desfacă. Se pune un vas cu apă la fiert, iar când este în clocot se adaugă câte o gălușcă și se lasă la fiert până pruna se ridică la suprafața vasului.
Între timp se prepară amestecul prin care vom trece prunele când le scoatem de la fiert. Se pune într-un vas ceașca de zahăr, scorțișoara și nuca măcinată ori pesmetul. Când scoatem prunele din apa clocotită, le trecem prin amestecul format și le lăsăm într-un vas, la scurs. Asta-i tot și ai pregătit cele mai gustoase găluște cu prune!
Ruladă din mușchi de porc cu prune – fel principal sățios și gustos
Ingrediente rețetă ruladă din mușchi de porc cu prune:
- Mușchiuleț de porc – o bucată;
- 4 prune;
- Mușchiuleț de pui;
- ½ linguriță fulgi de chilli;
- 15 g unt;
- O lingură ulei de măsline;
- 50 ml vin roze;
- 2-3 linguri sos de soya;
- Sare și piper
Mod de preparare ruladă din mușchi de porc cu prune
Mușchiul de porc se desface de pe os și se taie fâșii pe lungime, după care se condimentează cu sare, piper și chilli. Deasupra mușchiulețului de porc se adaugă și mușchiul de pui, condimentat și el cu sare și piper.
Se scot sâmburii prunelor, se taie în jumătate și se așează deasupra mușchiulețului de pui. Între timp, pe foc se pune un vas în care se adaugă uleiul și untul și se lasă la încins. Se adaugă rulada și se lasă pe foc până când aceasta prinde puțină culoare. Stinge cu vinul și ia rulada de pe foc.
Între timp, pornește cuptorul la 160-170 de grade. Ia rulada de pe foc și pune-o într-un vas care se poate acoperi cu capac. Totul se pune la cuptor la un program scăzut pentru aproximativ 2-3 ore, în funcție de cuptor. Rulada se lasă la cuptor cu capacul, iar cu 15 minute înainte de final, se adaugă sosul de soia.
Salată cu piept de pui, prune și cuscus – rețetă ușoară cu prune
Ingrediente salată cu piept de pui, prune și cuscus:
- 200 g piept de pui;
- 200 g cuscus;
- 2 roșii;
- 6-8 prune;
- O ceapă;
- 6 linguri ulei de măsline;
- 4 linguri suc de lămâie;
- Sare și piper.
Mod de preparare salată cu piept de pui, prune și cuscus
Pentru început, cuscusul se pune la fiert într-un vas cu apă, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. După ce a fiert, se da printr-un jet de apă rece și se lasă la scurt. Când cuscusul s-a răcit puțin, se amestecă cu uleiul de măsline și sucul de lămâie și se lasă până se răcește complet.
Între timp, pieptul de pui, fără piele și os, se pune la fiert. După ce a fiert și s-a răcit, se taie în fâșii subțiri.
Se spală prunele, se scot sâmburii și se taie în felii subțiri, la fel și roșiile și ceapa.
Se amestecă toate ingredientele și se potrivesc cu sare și piper, după gust.
Prăjitură cu prune și bezea – desert cu prune ușor de pregătit
Ingrediente rețetă prăjitură cu prune și bezea:
- 4 ouă;
- 140 g unt;
- 150 g zahăr;
- 3 linguri de nucă măcinată;
- 250 g făină;
- Un pliculeț praf de copt;
- Un pliculeț zahăr vanilat;
- Coaja de la o lămâie;
- 800 g prune;
- Sare.
Mod de preparare rețetă prăjitură cu prune și bezea
Se mixează untul cu zahărul, până când zahărul este perfect topit. Pe rând, se adaugă câte un gălbenuș de ou și se mixează după fiecare. În același amestec se adaugă făina, praful de copt, coaja de la lămâie și sarea și se amestecă până când se omogenizează toate ingredientele. Aluatul trebuie să fie ferm și destul de moale pentru a-l putea întinde ușor. Într-o tavă unsă cu unt se adaugă compoziția cu lingura și se nivelează ușor, în mode egal peste tot.
Se spală prunele, se scot sâmburii și se taie în două. Prunele se adaugă peste compoziția din aluat, cu coaja în jos și se presară peste ele nucă măcinată.
Spuma albușurilor se mixează cu un praf de sare, zahărul vanilat și restul zahărului rămas. Se mixează până când zahărul este complet topit. Se pune câte o lingură din compoziție peste prune și se pune totul la cuptorul preîncălzit. Se coace prăjitura până când bezeaua devine aurie.
Plăcintă cu prune – desert ușor de pregătit oricând
Ingrediente rețetă plăcintă cu prune:
- Pentru aluat:
- 200 g făină;
- 50 g zahăr pudră;
- 2 ouă bătute;
- 75 g unt;
- Esență de vanilie;
- Pentru umplutură:
- 2 linguri compot sau gem de prune;
- 2 linguri zahăr brun;
- 1 kg prune coapte.
Mod de preparare rețetă plăcintă cu prune
Se amestecă făina cu zahărul, se adaugă untul sfărâmat și cinci linguri din ouăle bătute împreună cu esența de vanilie. Se amestecă bine compoziția și se împarte în două bucăți: o bucată mare pentru baza plăcintei și o bucată mai mică pentru top. Se netezește fiecare bucată de aluat în formă de cerc și se împăturește în folie de plastic, după care se pune la rece pentru o oră.
Se încălzește cuptorul la 200 de grade. Se ia bucata mare de aluat și se pune într-o tavă, lăsând să treacă aluat de marginile tăvii. Se pune într-un vas compotul sau gemul de prune, se adaugă zahărul și se amestecă. Prunele se taie pe jumătate, se scot sâmburii și se adaugă peste gem sau compot. Umplutura cu prune se pune peste aluat, iar marginile aluatului se ung cu restul de ou bătut.
Se scoate de la rece și cea de-a doua bucată de aluat și se pune peste plăcintă. Se lipesc marginile aluatului de deasupra cu cele de la bază. Se îndepărtează aluatul în exces. Se unge cu ou restul aluatului și se crestează puțin. Plăcinta cu prune se coace pentru 20 de minute la foc mai tare, după care, se micșorează focul și se mai lasă la copt pentru 20-25 de minute.
Brioșe cu prune, banane și nuci – rețeta ideală pentru orice eveniment
Ingrediente rețetă brioșe cu prune, banane și nuci:
- 125 g unt;
- O cană (250 g) de zahăr pudră;
- 2 ouă;
- O cană (250 g) făină;
- O esență de vanilie;
- 2 lingurițe praf de copt;
- 3 banane;
- 12 prune tăiate;
- 100 g nuci;
- Două lingurițe semințe de susan
Mod de preparare rețetă brioșe cu prune, banane și nuci
Se amestecă untul cu zahărul, până când zahărul este complet topit. Se adaugă ouăle pe rând și se bate amestecul bine, după fiecare ou adăugat. Se presară făina, praful de copt și sarea deasupra ingredientelor cremoase și se amestecă până când compoziția este perfect omogenă. Se adaugă în compoziție bananele tăiate, prunele tăiate și nucile mărunțite.
Între timp, cupele din tava de brioșe se ung cu unt, iar cuptorul se preîncălzește la 180 de grade. Se toarnă compoziția în tava de briole, până la jumătate. Deasupra se presară semințele de susan și se lasă la cuptor pentru 15-20 de minute.
Clafoutis cu prune – desert împrumutat din Franța
Ingrediente rețetă clafoutis cu prune:
- 500 g prune;
- 3 ouă;
- 4 linguri făină;
- 4 linguri zahăr pudră;
- 175 ml lapte;
- Unt.
Mod de preparare rețetă clafoutis cu prune
Se spală prunele și se înlătură sâmburii. Ouăle se bat spumă cu trei linguri de zahăr pudră și se încorporează încet făina cu laptele. Se amestecă toate ingredientele până când se obține un aluat moale. Forma de copt se unge cu unt și se așează aluatul în ea, se nivelează și se adaugă jumătăți de prună, cât mai aproape una de alta.
Tava se pune la cuptorul încins, pentru 10-15 minute. Se scoate prăjitura pentru câteva secunde, se pudrează cu restul de zahăr și se mai lasă la copt pentru 10-15 minute.
Pui cu sos de prune și cremă de brânză – prune pentru felul principal
Ingrediente rețetă pui cu sos de prune și cremă de brânză:
- Pentru pui:
- 6 pulpe de pui dezosate;
- 100 ml vin alb;
- 50 ml suc de lămâie;
- 3 cepe mici;
- 3 căței de usturoi;
- 3 linguri boia dulce;
- O linguriță boia de chilli;
- Sare și piper;
- Pentru sosul de prune:
- ½ kg prune;
- 150 ml vin alb;
- 2 linguri zahăr brun;
- Boia;
- Pentru crema de brânză:
- 300 g brânză grasă de vaci;
- 50 g unt;
- 4 căței de usturoi;
- 2 cepe verzi;
- 50 ml suc de lămâie;
- O linguri ulei;
- Sare.
Mod de preparare rețetă pui cu sos de prune și cremă de brânză
Se taie ceapa mărunt și se zdrobește usturoiul. Se amestecă ingredientele și se lasă puiul la macerat în sos pentru aproximativ 4 ore. Se scoate puiul de la marinat, se pune într-o tavă unsă cu ulei și se adaugă în cuptorul încins pentru 30 de minute.
Între timp se pregătește sosul de prune. Se taie prunele în sferturi, se dizolvă zahărul în vin și se adaugă prunele tăiate. Se pune totul pe foc pentru 5 minute, după care se adaugă boiaua și se mai lasă pe foc pentru încă 10 minute.
Pentru crema de brânză se pune într-o tigaie o lingură de ulei și se călește usturoiul mărunțit. Se pune într-un blender brânza de vaci și se adaugă usturoiul călit, untul, sucul de lămâie și se amestecă până se obține o pastă. La final se adaugă și ceapa verde.Peste pui se adaugă sosul de prune și crema de brânză.
Prune caramelizate pe pat de brie – gustul savuros al prunelor
Ingrediente rețetă prune caramelizate pe pat de brie:
- 2 prune;
- 2 linguri zahăr brun;
- O lingură suc de portocale;
- Un praf de sare;
- Un praf rozmarin uscat;
- Un pachet de brânză brie
Mod de preparare rețetă prune caramelizate pe pat de brie
Se spală prunele, se scot sâmburii și se taie în două și fiecare jumătate se taie ulterior în formă de evantai. Într-o tigaie se pune sucul de portocală, zahărul brun și se încălzește bine. În tigaie se adaugă și prunele tăiate și se lasă la prăjit până când se caramelizează. Între timp se taie brânza brie și se aranjează prunele deasupra. Totul se pune într-o tavă termorezistentă și se lasă la cuptorul preîncălzit pentru 15 minute. După ce se scoate de la cuptor tava cu brânză și prune, se lasă la răcit și ulterior se presară un praf de sare și rozmarin deasupra.
Prăjitură cu prune și iaurt – prăjitura toamnei cu prune
Ingrediente rețetă prăjitură cu prune și iaurt:
- 4 ouă;
- 220 g unt;
- 180 g zahăr;
- 250 g făină;
- Miez de nucă;
- Un pliculeț praf de copt;
- 2 linguri de iaurt;
- 2 lingurițe de zahăr pudră cu păstăi de banilie;
- Coajă rasă de la lămâie;
- Zahăr pudră;
- Prune.
Mod de preparare rețetă prăjitură cu prune și iaurt
Se mixează untul cu zahărul până se face spumă și se încorporează pe rând ouăle, unul câte unul, apoi iaurtul, coaja de lămâie rasă și praful de copt. Se mixează totul după care se adaugă și făina și zahărul pudră cu păstăi de vanilie. Se mărunțesc nucile și se adaugă în compoziție.
Între timp, se tapetează o tavă cu unt și făină și se adaugă în tavă compoziția. Peste compoziție se adaugă și prunele, iar prăjitura se pune la cuptor pentru 35-40 de minute. La final, prăjitura cu prune se pudrează cu zahăr.
Ruladă cu gem de prune – rețetă simplă și delicioasă
Ingrediente
- 5 buc ouă
- 1 praf sare
- 5 linguri zahăr
- 5 linguri făina
- 1 pliculeț zahăr vanilat
- 400 g gem de prune
Mod de preparare
Se bat ouăle cu zahărul și vanilia până devin o pastă albă. Se adaugă treptat făina și se amestecă cu o lingură de lemn. Se întinde pe o foaie de copt și se coace timp de 15 minute în cuptorul preîncălzit la 180 grade.
Blatul cald, se rulează cu un şervet de bucătărie curat și lăsat să se răcească, așa rulat și învelit.
Când este rece, se desface, se pune pe el gemul de prune și se adaugă și câteva bucăți de prună, apoi se rulează la loc și se dă la rece.
Rulada este gata de servit!
Brioșe cu prune – desertul perfect al toamnei
Ingrediente
- 150 gr făină
- 100 ml lapte
- 5 g praf copt
- 2 buc ouă
- 100 gr unt topit și răcit
- 100 gr zahăr
- 1/2 linguriță sare
- 1 fiolă esență vanilie
- 100 gr prune fără sâmburi
Mod de preparare
Se amestecă într-un recipient făina, zahărul, praful de copt și sarea.
Într-un alt recipient se amestecă cu un tel ouăle, untul topit și răcit, laptele și esență de vanilie. Se omogenizează bine.
Se amestecă compoziția lichidă cu cea solidă și se omogenizează. Se adaugă prunele tăiate și se amestecă până se încorporează.
Se pune compoziția în forme de brioșe și se da la cuptorul preîncălzit la 175 de grade C pentru 25 de minute. Poftă bună!
Acestea sunt cele mai rapide rețete cu prune pe care le poți pregăti toamna asta. Tu ce alte rețete cu prune mai știi?
Sursă foto: 123rf.com