Soia este sursa excelentă de fier, calciu, potasiu, magneziu, fosfor, vitamine E și B6, iar consumul regulat, sub diferite forme, poate avea influențe benefice asupra organismului. Îți recomandăm mai jos o serie de rețete cu soia ușor de încercat acasă.

Cum se hidratează soia

Soia poate fi găsită sub formă de cubulețe, felii sau granule, iar în majoritatea cazurilor boabele sunt uscate, deshidratate. Înainte de gătire, soia trebuie rehidratată, respectiv pusă la înmuiat pentru cel puțin două ore înainte de preparare.

Se pun granulele în apă fierbinte în care au adăugat câteva condimente preferate, cam 2 lingurițe de amestec vegetal, și se acoperă vasul.

După ce boabele s-au umflat, se storc bine de apă, altfel vor avea un gust amar, după care se pun în apă curată și se lasă să dea într-un clocot. Se scot din apă și se storc boabele de soia, după care se folosesc în rețetele culinare preferate.

Boabe de soia

Rețete cu soia

Șnițele din soia

Ingrediente

  • 100 gr soia texturat felii;
  • 3 ouă;
  • 3 linguri de făină;
  • 200 ml ulei pentru prăjit;
  • 3 căței de usturoi;
  • Sare, piper;
  • Ierburi aromatice (busuioc, oregano, pătrunjel, cimbru);
  • Un vârf de cuțit praf de copt.

Mod de preparare

Texturatul de soia se fierbe în apă cu sare și usturoiul zdrobit pentru aproximativ 15 minute. Se scoate soia din apă și se scurge bine. Ouăle se amestecă bine, se adaugă făina și praful de copt peste și se se amestecă bine pentru a nu se forma cocoloașe. Se adaugă și ierburile aromatice împreună cu sarea și piperul.

Uleiul se pune într-o tigaie încăpătoare și fiecare bucată de soia se trece prin amestecul format. Se pun șnițelele la prăjit în uleiul încins până se rumenesc pe ambele părți. Se scot pe un șervețel de hârtie pentru a se absoarbe surplusul de ulei.

Șnițele din soia

Supă de soia

Ingrediente

  • 100 g boabe de soia;
  • germeni de soia;
  • 500 ml lapte de soia;
  • 250 ml supă de pasăre;
  • 200 ml lapte de cocos;
  • 200 g tofu;
  • 500 g roşii decojite, fără seminţe;
  • 10 g ghimbir;
  • 1 ceapă;
  • 1 căţel de usturoi;
  • 1 lingurita curry pudră;
  • 2 linguri ulei de măsline.
  • Pentru decor
  • 4 frunze coriandru;
  • 6 frunze busuioc;
  • 3 frunze de mentă;
  • 120 g germeni soia.

Mod de preparare

Cu o zi înainte, se pun la înmuiat boabele de soia în apă rece. A doua zi să sărează puţin şi se lasă la fiert o oră la foc mic. Se taie tofu cubuleţe. Usturoiul, ceapa şi ghimbirul se toacă mărunt şi apoi se călesc 2 minute în ulei şi cu praful de curry.

Se adaugă supa de pui şi, înainte să scadă complet, laptele de soia. Se mai lasă la fiert, amestecând, până când laptele de soia s-a dizolvat. Se adaugă tofu şi se dă din nou în fiert.

Se zdrobesc roşiile şi se mixează cu laptele de cocos. Compoziţia se pune în oală, alături de boabele de soia scurse bine de apă. Se dă din nou în clocot, la foc mic. Se pun germenii de soia, coriandru, frunzele de busuioc şi mentă în boluri, apoi se varsă deasupra supa.

Sursă rețetă: Rețete.unica.ro

Rețete cu soia – Chifteluțe

Ingrediente

  • 50 gr texturat de soia granule;
  • 1 ou;
  • 1 ceapă;
  • Un cartof;
  • 3 linguri făină sau pesmet;
  • ½ legătură de pătrunjel;
  • Sare, piper, boia și ierburi aromatice.

Mod de preparare

Granulele de soia se pun în apă și se lasă la înmuiat pentru 20 de minute, apoi se lasă la scurs într-o sită. Cartoful se fierbe și se dă pe răzătoare. Se amestecă într-un bol granulele de soia, cartoful fiert, ouă, ceapa, făina pătrunjelul și condimentele și se amestecă bine până se obține o pastă omogenă.

Se formează chifteluțele din soia, mici și rotunde, și se pun la prăjit în ulei încins până se rumenesc bine pe toate părțile. Se scot pe un șervețel de hârtie până se absoarbe excesul de ulei.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Pate de soia

Ingrediente

  • 250 gr boabe de soia;
  • 2 cepe;
  • 2 ardei;
  • 2 morcovi;
  • O bucată țelină;
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • O linguriță sare;
  • ½ linguriță boia de ardei dulce.

Mod de preparare

Soia se pune la înmuiat cu o seară înainte, după care se strecoară și boabele se pun la fiert până se înmoaie. Se curăță și se taie în bucățele legumele, ceapa, morcovul, țelina și ardeiul, și se pun la călit într-o tigaie cu puțin ulei.

Când legumele s-au călit, se iau de pe foc și se pun în robotul de bucătărie împreună cu boabele de soia. Se mixează totul până se obține o pastă cremoasă, după care se adaugă condimentele preferate și se mai amestecă pentru câteva secunde.

Crema de soia se lasă să se răcească, după care poate fi servită pe pâine, rondele de gâru sau de orez.

Salată de soia

Ingrediente

  • 250 g soia cubuleţe;
  • 400 g amestec de legume congelate;
  • 1 ceapă mică;
  • 3 ouă;
  • 2 linguri muştar;
  • 200 ml ulei;
  • 2-3 linguri zeamă de lămâie;
  • Sare, piper, pătrunjel verde

Mod de preparare

Soia se fierbe conform indicaţiilor înscrise pe ambalaj. Se scurge şi se lasă să se răcească. Legumele se fierb în apă cu sare. Se strecoară şi se lasă deoparte. Două ouă se fierb 10 minute. Gălbenuşurile fierte se dau pe răzătoarea mică, apoi se amestecă cu gălbenuşul crud şi uleiul adăugat în porţii mici.

Se condimentează după gust cu sare, piper şi zeamă de lămâie. Ceapa se taie cubuleţe, se dă cu un praf de sare şi se stropeşte cu zeamă de lămâie. Pătrunjelul verde se spală, se curăţă şi se toacă mărunt. Într-un castron suficient de mare se pun legumelele fierte, soia, maioneza, muştarul, ceapa şi pătrunjelul. Totul se amestecă uşor şi se condimentează, dacă mai este necesar.

Sursă rețetă: Retete.unica.ro

Rețete de desert cu produse din soia

Clătite cu lapte de soia

Ingrediente

  • 400 ml lapte de soia;
  • 250 gr făină;
  • O lingură de zahăr;
  • 2 linguri ulei;
  • O linguriță praf de copt;
  • ¼ linguriță de sare;
  • Esență de vanilie sau de portocale;

Mod de preparare

Toate ingredientele se pun într-un robot de bucătărie sau se mixează cu telul. Se amestecă bine, iar compoziția obținută se pune la frigider pentru câteva ore sau peste noapte. În cazul în care vei lăsa compoziția la frigider peste noapte, atunci vei adăuga și 2-3 linguri de apă minerală.

După câteva ore, se scoate compoziția de la rece, iar pe foc se pune o tigaie la încins. Se adaugă, pe rând, puțin aluat din compoziția de clătite și se lasă pe foc până când deasupra încep să se formeze bule, iar suprafața nu mai este lucioasă. Se întoarce clătita șși pe partea cealaltă și se lasă până se rumenește, dar fără să se ardă.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Panna cotta cu lapte de soia și jeleu de fructe

Ingrediente

  • 300 ml lapte de soia;
  • 200 ml smântână dulce 12% grăsime;
  • 50 gr zahăr;
  • 10 gr gelatină;
  • Miezul de la o păstaie de vanilie.
  • Ingrediente pentru jeleu de fructe
  • 700 gr fructe de pădure congelate;
  • 250 ml apă;
  • 100 gr zahăr;
  • 9 foi de gelatină;
  • 3 linguri zeamă de lămâie.

Mod de preparare

Într-un vas se amestecă laptele de soia, smântâna dulce, zahărul și miezul de vanilie și se dă totul la foc mic până când începe să clocotească. Între timp, gelatina se pune la înmuiat în apă rece.

Când amestecul de pe foc este fierbinte, se ia vasul de pe foc, se adaugă foile de gelatină moi și se amestecă bine până când gelatină se dizolvă complet. Se lasă amestecul să se răcească.

Se pregătesc paharele în care se va pune panna cotta. Se pun înclinate pe un prosop, apoi, când compoziția s-a răcit, se adaugă în pahare. Se pun paharele înclinate cu crema de panna cotta la frigider pentru minim 4-5 ore înainte de servire sau până când este foarte bine legată.

Pentru prepararea jeleului, se pun fructele de pădure într-un vas și se lasă pe foc până când se formează un sirop concentrat, apoi se strecoară totul printr-un tifon, fără a apăsa pe fructe.

În sirop se adaugă 9 foi de gelatină pe care le-ai înmuiat înainte în apă, după care se amestecă bine totul până când gelatina se topește. Jeleul se lasă să se răcească foarte bine.

Când panna cotta s-a întărit la frigider, se scot paharele și în partea laterală a cremei de panna cotta se adaugă jeleul răcit, altfel cele două straturi se vor întrepătrunde.

Prăjitură cremoasă cu lapte de soia

Ingrediente

  • 400 ml lapte de soia cu aromă de vanilie;
  • 4 ouă;
  • 300 gr de zahăr;
  • 250 gr făină;
  • 150 gr unt;
  • 150 gr cacao;
  • Un pliculeț praf de copt.

Mod de preparare

Albușurile se bat cu un praf de sare, iar gălbenușurile se freacă separat cu zahărul până se obține o cremă lucioasă. În gălbenușuri se adaugă untul moale, la temperatura camerei, și se amestecă bine cu mixerul. Se adaugă și laptele de soia peste, se amestecă din nou, după care se adaugă făina, praful de copt și cacaua și se continuă mixarea până se omogenizează bine totul.

Se adaugă peste gălbenușuri și albușurile bătute spumă și se amestecă cu o spatulă, cu mișcări de sus în jos, pentru a nu ieși aerul din compoziție, până când spuma de albușuri este bine încorporată.

Compoziția obținută se pune într-o tavă pe care ai tapetat-o cu hârtie de copt, se nivelează la suprafață și totul se pune în cuptorul încins la 180 de grade C pentru aproximativ 25 de minute.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmărește-ne pe Google News