Cele mai gustoase rețete cu struguri
Cu un conținut ridicat de vitamine, minerale și antioxidanți, strugurii sunt fructele toamnei care, printr-un consum regulat ajută în procesul de detoxifiere, previn îmbătrânirea prematură și protejează vederea. Consumați ca atare sau în diferite rețete, strugurii pot fi ingredientul secret din mai multe preparate savuroase. Iată și câteva idei de preparate cu struguri.
- Citește și strugurii – top 20 de beneficii pentru sănătate și află de ce este recomandat să consumi struguri cu regularitate.
Cuprins:
Top 10 rețete gustoase cu struguri pe care să le încerci toamna asta
Crostini cu brânză de capră, struguri și prosciutto
Ingrediente pentru rețeta crostini cu brânză de capră, struguri și prosciutto:
- O baghetă integrală;
- 160 g brânză de capră;
- Struguri albi și struguri negri;;
- 8 – 10 felii de prosciutto:
- Pentru dresing – 2 linguri oțet balsamic; 3 linguri ulei de măsline; O lingură miere de albine; Sare și piper.
Mod de preparare crostini cu brânză de capră, struguri și prosciutto
Pâinea se taie în felii subțiri și se pune în cuptorul preîncălzit, la 200 de grade. Se lasă câteva minute, până când feliile devin aurii. După ce se scot din cuptor și s-au răcit, se așează pe fiecare felie de pâine câte o felie de brânză de capră, o lingură din dressing-ul amestecat, apoi se așează o felie de prosciutto și mai multe boabe de struguri tăiate în jumătate.
Acest preparat poate fi servit cu succes drept aperitiv înainte de felul principal pregătit tot cu struguri.
Rețete cu struguri – Mușchi de vită cu struguri
Ingrediente pentru rețeta mușchi de vită cu struguri:
- 400 g mușchi de vită;
- O ceapă roșie;
- Usturoi;
- 300 g struguri negri;
- O cană (200 ml) vin roșu;
- Ulei de măsline;
- O lingură de zahăr;
- Sare și piper după gust.
Mod de preparare rețeta mușchi de vită cu struguri:
Mușchiul de vită se taie în cubulețe și se prăjește în ulei încins, pe ambele părți. În vasul în care se prăjește carne, adaugă ceapa și usturoiul tăiat în cubulețe mici și un pahar de apă. Lasă totul să fiarbă la foc mic pentru aproximativ 30 de minute. Amestecă în mod regulat pentru a nu se lipi de fundul vasului.
Între timp, într-un alt vas adaugă vinul, zahărul și câteva boabe de piper și lasă-le până când încep să dea în clocot. Când totul fierbe, adaugă și boabele de struguri și mai lasă totul pe foc pentru aproximativ 10 minute. Când sosul este gata, amestecă-l cu mușchiul de vită și mai lasă toată rețeta la foc mic pentru încă 10 minute, amestecând regulat.
Asta-i tot. Așa ai pregătit un fel principal gustos pe bază de struguri.
Tartă cu struguri și mere
Ingrediente pentru rețeta tartă cu struguri și cu mere
- 4 mere;
- 250 g boabe de struguri negri;
- 200 g făină;
- 100 g unt;
- 2 ouă;
- 3 linguri de zahăr;
- 2 linguri de smântână;
- O lingură pesmet făcut din buscuiți;
- Un vârf de sare;
- Nuci măcinate.
Mod de preparare rețeta tartă cu struguri și cu mere
Pentru a pregăti aluatul, amestecă făina cu untul și cu sarea și adaugă apă astfel încât să rezulte o compoziție ușor de modelat. Întinde aluatul într-o tavă de tartă pe care ai uns-o cu unt și ai tapetat-o cu făină în prealabil.
Curăță merele de coajă și taiel-le în bucățele mici. Peste aluatul de tartă adaugă bucățelele de mere și bucățelele de struguri. Bate bine cele două ouă cu zahărul, adaugă în compoziție și nucile mărunțite (nu mai mult de o mână de nuci) pesmetul de biscuiți și smântâna, amestecă totul și adaugă peste aluatul de tartă cu fructele deasupra.
Totul se pune la cuptor pentru 40 – 45 de minute, la foc mediu. Când este gata, tarta se lasă la răcit, iar deasupra poți presăra frișcă, migdale sau nucă măcinată.
Salată cu struguri
Ingrediente pentru salată de struguri
- 150 g boabe de struguri albi și negri;
- Brânză gorgonzola sau alte tipuri de brânză sărată;
- Spanac;
- Ulei de măsline;
- Suc de lămâie;
- Sare și piper după gust
Mod de preparare salată de struguri
Spală frunzele de spanac și strugurii. Taie boabele de struguri în două și brânza în bucățele mici. Amestecă într-un bol strugurii și bucățelele de brânză, iar într-un vas separat amestecă dressing-ul din uleiul de măsline, sucul de lămâie și piperul măcinat, după care adaugă totul în bolul cu struguri. Adaugă și frunzele de spanac și amestecă. Poți îmbogăți salată cu bucățele de piept de pui sau cu cașcaval.
Brioșe cu struguri
Ingrediente pentru rețeta brioșe cu struguri:
- 270 g făină;
- 250 ml lapte de soia;
- 50 ml ulei;
- 100 g zahăr brun;
- O esență de vanilie;
- ½ linguriță sare;
- ½ linguriță bicarbonat;
- 1 linguriță praf de copt;
- Boabe de struguri.
Mod de preparare brioșe cu struguri
Se amestecă într-un vas făina, zahărul, praful de copt, sarea și bicarbonatul de sodiu. Într-un vas separat se amestecă laptele de soia și uleiul și se adaugă totul peste ingredientele uscate. Se amestecă totul până când compoziția este omogenă. Se pune compoziția în forma de brioșe, jumătate din capacitatea formei de brioșe, și se adaugă boabe de struguri în fiecare formă, 4-5 boabe. Brioșele se pun la cuptor pentru 20 – 30 de minute. Se scot de la cuptor și se lasă să se răcească. Se pot servi cu ciocolată sau fulgi de migdale deasupra.
Gem de struguri
Ingrediente pentru rețeta gem de struguri
- 2.500 kg boabe de struguri;
- 1,3 kg de zahăr;
- O lămâie;
- Vanilie și scorțișoară.
Mod de preparare rețetă gem de struguri
Se spală boabele de struguri și se scoate pulpa din fiecare coajă, dar și cojile se păstrează. Pulpa de struguri se pune într-un vas, la foc mic. Se lasă pe foc câteva minute până când pulpa de înmoaie suficient, pentru a putea separa semințele. Pulpa obținută se trece printr-o sită deasă, iar compoziția rămasă se pune din nou la fiert în vas. Cojile de struguri se pot măcina la blender și adăuga în compoziția cu pulpa de struguri. Se adaugă zeama de la lămâie și se lasă totul la fiert până compoziția începe să se îngroașe, aproximativ 30 de minute. După acest timp, se adaugă zahărul și se mai lasă la fiert aproximativ o oră.
Când gemul de struguri se încheagă, se poate stinge focul și se poate adăuga vanilia și scorțișoara. După ce se răcește, gemul se pune în borcane curate și uscate.
- Citește și cum faci dulceață de nuci verzi.
Compot de struguri
Ingrediente rețetă compot de struguri
- 3.5 kg de struguri;
- 1,2 kg zahăr;
- 6 l apă.
Mod de preparare rețetă compot de struguri
Apa se pune într-un vas împreună cu zahărul și se lasă la fiert până când zahărul se topește complet. Între timp, boabele de struguri se spală și se pun în sticle curate și uscate. Siropul de zahăr se adaugă peste boabele de struguri, lăsând un spațiul liber de aproximativ 2 cm la gura sticlei. Se strâng capacele și se pun sticlele cu compot de struguri la fiert timp de 40 – 50 de minute, după care se lasă să se răcească natural.
- Citește și alte rețete de compoturi pentru iarnă.
Prăjitură cu struguri
Ingrediente pentru rețeta prăjitură cu struguri
- 3 ouă;
- 125 ml ulei;
- 100 g cremă de brânză sau un iaurt;
- 200 g zahăr;
- 200 g făină;
- O linguriță praf de copt;
- Struguri.
Mod de preparare prăjitură cu struguri
Se separă albușurile de gălbenușuri, iar albușurile se bat împreună cu zahărul până se obține o spumă. Gălbenușurile se amestecă cu uleiul, crema de brânză ori iaurtul și se adaugă peste albușuri. Peste compoziție se adaugă făina și praful de copt și se amestecă până se obține o compoziție omogenă. În tava în care urmează să pui prăjitura se pune foaie de copt și se adaugă compoziție. După ce ai așezat uniform compoziție, deasupra se pun strugurii și totul se pune la cuptor pentru aproximativ 40 de minute, la 180 – 200 de grade.
Când este gata, peste prăjitură se poate presară zahăr pudră și se lasă la răcit.
Sirop de struguri
Ingrediente pentru rețeta sirop de struguri:
- 2 kg de struguri dulci;
- 800 g de zahăr;
- 2 l apă;
- O lămâie
Mod de preparare sirop de struguri
Se spală strugurii și se pun într-un vas cu apă la fiert până când vor da câteva clocote și boabele se înmoaie. Ulterior, boabele se dau prin sită pentru a le elimina semințele și pielița, iar sucul obținut se pune din nou la fiert împreună cu zahărul și jumătate de lămâie, tăiată în felii. Sucul se lasă la fiert până când începe să scadă la jumătate, după care se adaugă și restul de lămâie și se mai lasă la fiert pentru două clocote. Când este gata, siropul fierbinte se toarnă în sticle ori borcane sterilizate, apoi se întorc cu capul în jos și se acoperă.
Budincă de struguri
Ingrediente pentru rețeta budincă de struguri:
- 3 ouă;
- 50 g zahăr;
- Un plic zahăr vanilat;
- O lingură de ulei;
- Un vârf de cuțit de sare;
- Un vârf de cuțit de praf de copt;
- 150 ml apă;
- 200 g smântână;
- 90 g făină;
- Boabe de struguri albi
Mod de preparare budincă de struguri
Se mixează ouăle cu zahărul și uleiul până când îți dublează volumul. Deasupra se adaugă zahărul vanilat și smântâna și se continuă mixarea. Când compoziția este bine mixată se adaugă și apa și făina amestecată cu praful de copt.
Se continuă mixarea până compoziția este omogenă. Ulterior, aluatul se toarnă într-o formă rotundă, asemenea unei forme de tarte, unsă cu unt, iar deasupra se presară boabele de struguri. Totul se pune la cuptor pentru aproximativ 30 de minute și asta-i tot.
Așadar, acestea sunt cele mai rapide rețete cu struguri pe care le poți încerca toamna asta. Care este preferata ta?
Citește și rețete deosebite cu prune – top 10 rețete de încercat toamna asta!
Sursă foto: 123rf.com