Pentru că tot este sezonul vinetelor gustoase românești, te provocăm să încerci mai des rețete cu vinete și să te bucuri de aroma lor îmbietoare. Și dacă nu ai inspirație, nu-ți face griji, propunerile de rețete sunt chiar aici.
Rețete cu vinete
Cuprins:
Salată de vinete
- 3-4 vinete, aproximativ 1,5 kg vinete;
- O ceapă;
- 2 căței de usturoi;
- Un gălbenuș de ou;
- O linguriță de muștar;
- 200 ml de ulei;
- Zeama de la o lămâie;
- Sare și piper.
Mod de preparare
Se coc uniform vinetele pe grătar sau pe flacăra de la aragaz, după care se lasă să se răcească și se curăță de coajă. Vinetele se pun la scurs într-o sită și se lasă pentru câteva ore. Când s-au răcit, vinetele se toacă mărunt și între timp se pregătește maioneza. Se mărunțește gălbenușul de ou, se amestecă cu lingurița de muștar și se amestecă energic într-un singur sens.
Când maioneza începe să capete formă, se adaugă și zeama de la o lămâie și treptat, puțin câte puțin ulei până obții cantitatea de maioneză dorită.
Când vinetele se răcesc se amestecă cu ceapa tocată mărunt, usturoiul mărunțit și maioneza. Se încorporează toate ingredientele și salata de vinete se pune la rece până la momentul servirii. Se presară deasupra pătrunjel proaspăt și totul este numai bun.
Te invităm să descoperi mai multe rețete pentru salată de vinete.
Musaca de vinete cu carne și cartofi
- 1,2 carne de porc, pui, vită sau mix;
- 1 kg cartofi;
- 1 kg vinete;
- 600 gr ceapă;
- 6-7 căței de usturoi;
- 1 kg roșii;
- 300 gr ardei roșu;
- 200 ml ulei de măsline;
- Parmezan; Sare, piper, cimbru, scorțișoară.
Mod de preparare
Vinetele și cartofii se taie rondele cu o grosime de aproximativ 1 cm, cu tot cu coajă. Se sărează ușor și se lasă la scurs. Între timp, carnea tocată se pune într-o tigaie adâncă în puțin ulei de măsline, peste care se adaugă ceapa, usturoiul și sarea și se lasă totul la călit.
Treptat se mai pot adăuga și condimente precum: piper, cimbru uscat, scorțișoară. Peste carnea tocată se adaugă și ardeii tocați mărunt. Se lasă totul pentru 5 minute pe foc, după care se adaugă și sucul de roșii și 300 ml de apă fierbinte. Focul se reduce la minim și se lasă sosul și carnea să fiarbă pentru aproximativ 30 de minute.
Într-o tavă rezistentă pentru cuptor se presară puțin ulei și se adaugă cartofii care se oun la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, la 200 de grade. Când cartofii sunt rumeniți, se pun deasupra și rondelele de vinete, se stropesc cu ulei și sare, iar tava se mai pune la cuptor pentru aproximativ 20 de minute.
Sosul și carnea se pun peste vinete și cartofi, iar deasupra se presară parmeazan ras și totul se pune la cuptor, la 180 de grade pentru aproximativ 30 de minute sau până când crusta de parmezan este aurie. Rețeta de musaca de vinete este gata. Se lasă să se răcească și se consumă cu iaurt grecesc.
Îți recomandăm să citești mai multe rețete pentru musaca de vinete.
Vinete umplute cu carne tocată
- 4 vinete;
- 400 gr carne tocată;
- O ceapă;
- Un morcov;
- 2-3 roșii medii;
- O jumătate de ardei gras;
- 2 căței de usturoi;
- 200 gr cașcaval ras sau parmezan ori mozzarella;
- 30 ml ulei;
- Condimente: sare, piper, cimbru, pătrunjel uscat sau proaspăt.
- Mod de preparare
Se curăță miezul vinetelor și se taie cubulețe împreună cu ceapa și ardeiul. Nu se aruncă coaja vinetelor, deoarece se va folosi pentru umplutură. Morcovul se curăță și se dă pe răzătoare, iar usturoiul se pisează. Într-o tigaie adâncă se adaugă ceapa tocată mărunt împreună cu ardeiul și morcovul, iar totul se lasă la călit, la foc iute, pentru 2-3 minute. Când morcovul se călește și uleiul devine portocaliu, se adaugă 50 ml de apă și se mai lasă legumele la călit pentru 5 minute, la foc mic.
Peste legume se adaugă și carnea tocată, se amestecă și se lasă totul pe foc pentru aproximativ 10 minute. După acest timp se adaugă și roșiile tăiate cubulețe ori date prin răzătoare, cubulețele de vinete și condimentele, iar totul se mai lasă la fiert pentru 10 -15 minute. Când umplutura este gata, se ia de pe foc și se lasă puțin să se odihnească. Între timp, bărcuțele de vinete se spală sub apă rece și se lasă la scurs pe șervețele.
Umplutura de carne și legume se pune în bărcuțele de vinete, iar deasupra se adaugă cașcaval ori parmezan și totul se pune într-o tavă de cuptor în care se pune puțină apă și se acoperă cu folie de aluminiu, fără să atingă vinetele, pentru aproximativ o oră. Când vinetele sunt gata, se scot din cuptor, se presară cu verdeață proaspătă și se pot consuma calde.
Îți spunem mai multe rețete cu vinete umplute pe care le poți încerca acasă.
Vinete la cuptor cu roșii și parmezan
- două vinete mari;
- 200 g pesmet;
- 3 ouă;
- 200 g făină;
- Ulei de floarea-soarelui pentru prăjit;
- Oregano, sare și piper.
- Ingrediente pentru sos
- 50 ml ulei de măsline;
- o ceapă;
- 4-5 căței de usturoi;
- două conserve de roșii tăiate fin;
- 200 g mozzarella;
- 150 g parmezan răzuit;
- o lingură de ierburi aromatice:
- oregano, cimbru, busuioc.
Mod de preparare
Vinetele se taie în felii subțiri (2 cm grosime) și se sărează pe ambele părți. Se lasă timp de 10 minute, apoi se tamponează cu un șervețel pentru a șterge apa în exces pe care o lasă vinetele. Între timp, se bat ouăle într-un bol și se amestecă cu sare, piper, iar într-un bol separat se amestecă pesmetul cu ierburile aromatice. Fiecare felie de vânătă se trece prin făină, apoi prin ou, apoi prin pesmet și se prăjesc în ulei, la foc moderat, până se rumenesc bine pe ambele părți și capătă o crustă crocantă.
Între timp se pregătește sosul. Se pune ulei la încins, se călește ceapa până devine sticloasă, se adaugă și roșiile și ierburile aromatice, iar sosul se lasă la fiert pentru 15 minute, până capătă o consistență. Într-o tavă mare se pune un strat de sos cât să acopere fundul tăvii, apoi un strat de vinete, apoi din nou un strat de sos și deasupra mozzarella, parmezan și încă un strat de vinete.
Se repetă straturile în funcție de ingrediente, astfel încât ultimul strat să fie din mozzarella și parmezan. Preparatul se pune la cuptor pentru 25-30 de minute, la 180 de grade, până când stratul de deasupra prinde o crustă aurie. Vinetele se scot din cuptor, deasupra se presară pătrunjel proaspăt și se consumă calde.
Citește și mai multe rețete de vinete la cuptor
Rețete cu vinete – zacuscă pe bază de vinete
- 2 kg vinete;
- 500 g gogoșari;
- 500 g ceapă;
- un litru suc de roșii;
- 350 ml ulei;
- o lingură zahăr;
- sare; piper;
- foi de dafin.
Mod de preparare
Jumătate din cantitatea de vinete se pune la copt cu jumătate din cantitatea de gogoșari.Restul legumelor se taie cubulețe, ca și ceapa. Se curăță vinetele și gogoșarii de pielița arsă și și se toacă mărunt ori se mixează.
Se pune la călit în ulei ceapa tăiată cubulețe, când a devenit sticloasă se pun cubulețele de vinete și de gogoșari crude. Se lasă 15 minute să se călească. Se adaugă apoi vinetele și gogoșarii copți, se lasă 10 minute, se toarnă sucul de roșii apoi se adaugă zahărul, sarea, piperul și foile de dafin. Se lasă la fiert circa 40 de minute, amestecând, până ce este bine scăzută. Se pune apoi în borcane, care se închid ermetic.
Iată care sunt cele mai bune rețete de zacuscă de vinete.
Vinete pane de post
- 2 vinete
- usturoi pudră
- pesmet
- sare, piper și alte mirodenii (la alegere, după gust)
Mod de preparare
Începe prin a spăla vinetele și taie-le rondele (nu foarte groase). Într-un bol combină pesmetul cu pudra de usturoi (în cantitățile dorite de tine) și cu restul de mirodenii pe care le preferi (ceapă pudră, oregano, busuioc, turmeric, boia, etc).
Dă feliile de vinete prin combinația de mai sus și pune-le, pe rând, într-o tigaie în care ai încins ulei în prealabil. După ce ai trecut vinetele prin compoziția de mai sus, dacă nu vrei să le prăjești în ulei, le poți pune și la cuptor, într-o tavă, pentru 20 – 30 de minute. Vinetele pane se servesc calde!
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Pentru mai multe rețete pe bază de vinete, îți recomandăm să citești Retete.unica.ro.
Daniel9090 • 10.12.2023, 15:13
Vinetele sunt un ingredient versatil și pot fi pregătite în diverse feluri. Iată câteva rețete populare și delicioase cu vinete