Un desert cunoscut drept fiind foarte dulce, datorită siropului din abundență, baclavaua poate fi făcută și acasă, iar rețeta poate fi reinterpretată după bunul plac. Așadar, iată cum faci baclava!

Rețete de baclava

Rețeta clasică de baclava turcească

Ingrediente pentru blat

  • Un pachet foi de plăcintă;
  • 700 g de nuci și semințe;
  • 200 g unt cu minim 82% grăsime;
  • 100 ml ulei.

Ingrediente pentru sirop

  • 400 ml apă;
  • 400 g zahăr;
  • 4 linguri de miere;
  • Zeama de la jumătatea unei lămâi;
  • 4 felii de lămâie;
  • Scorțișoară
  • Două plicuri zahăr vanilat.

Mod de preparare

Pregătește siropul astfel. Pune apa într-o cratiță la fiert, adaugă zahărul, feliile de lămâie, scorțișoara și amestecă până când zahărul se dizolvă. Toarnă apoi mierea și zeama de la lămâie, amestecă și lasă să se răcească.

Mărunțește jumătate din cantitatea de nucă, iar cealaltă jumătate doar taie-o cu un cuțit în bucățele mai mici.

Împarte foile de aluat în 3 părți egale. Unge fiecare foaie de aluat cu ulei sau unt, apoi așază prima treime de foi într-o tavă pentru cuptor. Pune peste jumătate din cantitatea de nucă, acoperă apoi cu a doua treime de foi, pe care le-ai uns cu ulei sau unt, apoi adaugă iar nucă măcinată și pune deasupra ultimul strat de foi, ultima treime.

Când ar putea românii să călătorească fără viză în SUA. Noi precizări ale ministrului de externe, Luminița Odobescu
Recomandări
Când ar putea românii să călătorească fără viză în SUA. Noi precizări ale ministrului de externe, Luminița Odobescu

Unge deasupra foaia de plăcintă și taie toată prăjitura în pătrățele sau triunghiuri, în tavă.

În cuptorul preîncălzit, pune baclavaua pentru 40-50 de minute, la 175 de grade, sau până când se rumenește. Imediat cum ai scos-o din cuptor toarnă siropul răcit. Ai grijă să însiropezi prăjitura uniform.

Lasă apoi baclavaua să se răcească, dă la rece câteva ore la frigider, sau chiar peste noapte, pentru ca siropul să pătrundă perfect în toată baclavaua.

Rețete de baclava. Cum faci acasă baclava însiropată
Baclava turcească cu nucă

Rețetă baclava cu ciocolată

Ingrediente

  • Două pachete foi de plăcintă;
  • 300 g fructe uscate după preferințe;
  • 250 ml miere;
  • 250 ml apă;
  • 200 g ciocolată neagră;
  • 200 g miez de nucă;
  • 100 g migdale;
  • 100 g fistic;
  • O lămâie;
  • O linguriță scorțișoară.

Mod de preparare

Toacă fructele uscate mărunt. Migdalele și nucile mărunțește-le într-un blender.

Topește ciocolata la bain-marie și adaugă apoi peste fructele uscate și nuca și migdalele mărunțite.

Unge fiecare foaie de plăcintă cu unt topit și împarte foile în câte patru.

Alexandru Bologa, campion paralimpic la judo, la Paris. Este prima medalie pentru România la Jocurile Paralimpice 2024
Recomandări
Alexandru Bologa, campion paralimpic la judo, la Paris. Este prima medalie pentru România la Jocurile Paralimpice 2024

Într-o tavă pentru cuptor, pune primul strat de foi, adaugă apoi jumătate din compoziția cremă, așază următoarele patru foi și pune peste crema rămasă. Adaugă apoi și ultimul strat de patru foi.

Taie baclavaua în pătrățele sau romburi înainte de a o băga în cuptor. Dă apoi la 175 de grade pentru 45-50 de minute sau până când s-a rumenit.

Pregătește acum siropul. Pune într-o cratiță apa cu zahărul, pudra de cacao, scorțișoara, mierea și sucul de lămâie. Amestecă până când se omogenizează toate ingredientele, fierbe 10 minute și lasă să se răcească.

Când scoți baclavaua din cuptor, toarnă siropul pe toată prăjitura și lasă să se răcească. Pune apoi baclavaua la frigider până a doua zi.

Rețete de baclava. Cum faci acasă baclava însiropată
Baclava cu ciocolată, fistic și migdale

Rețetă baclava de post

Ingrediente

  • Două pachete foi de plăcintă;
  • 350 g nucă măcinată;
  • 180 g margarină vegetală;
  • O linguriță scorțișoară;
  • Coaja de la o lămâie.

Ingrediente pentru sirop

  • 250 g zahăr;
  • 170 ml apă;
  • Două linguri zeamă de lămâie;
  • O linguriță scorțișoară.
Ce spun economiștii despre amnistia fiscală dată de Guvern. Expert: „Sumele care s-au strâns acolo sunt 90% nerecuperabile. Ne îmbătăm cu apă rece”
Recomandări
Ce spun economiștii despre amnistia fiscală dată de Guvern. Expert: „Sumele care s-au strâns acolo sunt 90% nerecuperabile. Ne îmbătăm cu apă rece”

Pentru topping: 30 g fistic mărunțit și o lingură de miere.

Mod de preparare

Topește margarina. Într-o tavă pune foaie de copt. Unge fiecare foaie de plăcintă cu margarină.

Amestecă toate ingredientele pentru sirop și pune pe foc pentru 10 minute, apoi lasă să se răcească.

Amestecă separat o linguriță de scorțișoară cu coaja de lămâie și nuca mărunțită.

Într-o tavă, pe rând, pune câte o foaie de plăcintă unsă cu margarină, presară peste câte puțin din amestecul de nucă măcinată cu scorțișoară, iar la o treime din lungimea foii, pune un băț mic de grosimea unui creion.

Rulează ușor fiecare foaie pe băț, dar fără să le fixezi. Pune apoi rulourile în tavă, taie-le în jumătate și dă tava la cuptor pentru 45-50 de minute, la 170 de grade.

Scoate tava din cuptor, toarnă uniform siropul făcut în timp de răsucești rulourile pentru a te asigura că se însiropează uniform. Practic vei obține o baclava rulată într-o formă spiralată.

Presară deasupra și topping-ul obținut din miere și fistic și dă baclavaua la frigider până a doua zi.

Citește și: Rețete de ciocolată caldă

Sursă foto: 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (58)

Gore24   •   11.01.2024, 20:44

Baclavaua este preferata mea.

Gore24   •   07.01.2024, 20:24

Foarte interesante aceste rețete.

AlinaMaca   •   02.01.2024, 22:59

Puțin cam dulce pentru gustul meu.

Vezi toate comentariile (58)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Descoperirea năucitoare făcută de angajatul unei companii din Roman, care lucra la banda de procesare a sfeclei de zahăr
Știrileprotv.ro
Descoperirea năucitoare făcută de angajatul unei companii din Roman, care lucra la banda de procesare a sfeclei de zahăr
Poză de colecție! Cum arăta Loredana Groza înainte să devină celebră! Wow!
Viva.ro
Poză de colecție! Cum arăta Loredana Groza înainte să devină celebră! Wow!
Nicole Kidman, decolteu abisal pe covorul roșu. Rochia „obraznică” a trădat-o, însă
Libertateapentrufemei.ro
Nicole Kidman, decolteu abisal pe covorul roșu. Rochia „obraznică” a trădat-o, însă
Comuna din România în care localnicii se bat de plăcere. Autoritățile trebuie să-i supravegheze și să nu lase situația să degenereze
FANATIK.RO
Comuna din România în care localnicii se bat de plăcere. Autoritățile trebuie să-i supravegheze și să nu lase situația să degenereze
Gică Hagi a impus reguli clare jucătorilor care se cazează în Academie » Regulamentul de Ordine Interioară este drastic. „Ușa camerei nu se încuie”
GSP.RO
Gică Hagi a impus reguli clare jucătorilor care se cazează în Academie » Regulamentul de Ordine Interioară este drastic. „Ușa camerei nu se încuie”
Gigantul din România care anunță concedieri voluntare. Angajații care pleacă pot primi până la 40.000 de euro
FANATIK.RO
Gigantul din România care anunță concedieri voluntare. Angajații care pleacă pot primi până la 40.000 de euro
Rochia de mireasă a unei românce a devenit virală pe TikTok! 30.000 de oameni au reacționat când au văzut-o! FOTO
Unica.ro
Rochia de mireasă a unei românce a devenit virală pe TikTok! 30.000 de oameni au reacționat când au văzut-o! FOTO
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Orangesport.ro
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
O stea va exploda pe cer în septembrie 2024. Cum şi când se va vedea nova
Observatornews.ro
O stea va exploda pe cer în septembrie 2024. Cum şi când se va vedea nova
Horoscop 6 septembrie 2024. Peștii sunt preocupați de anumite achiziții, de securizarea unor resurse strategice pentru ei și cei apropiați
HOROSCOP
Horoscop 6 septembrie 2024. Peștii sunt preocupați de anumite achiziții, de securizarea unor resurse strategice pentru ei și cei apropiați

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI