Un desert cunoscut drept fiind foarte dulce, datorită siropului din abundență, baclavaua poate fi făcută și acasă, iar rețeta poate fi reinterpretată după bunul plac. Așadar, iată cum faci baclava!

Rețete de baclava

Rețeta clasică de baclava turcească

Ingrediente pentru blat

  • Un pachet foi de plăcintă;
  • 700 g de nuci și semințe;
  • 200 g unt cu minim 82% grăsime;
  • 100 ml ulei.

Ingrediente pentru sirop

  • 400 ml apă;
  • 400 g zahăr;
  • 4 linguri de miere;
  • Zeama de la jumătatea unei lămâi;
  • 4 felii de lămâie;
  • Scorțișoară
  • Două plicuri zahăr vanilat.

Mod de preparare

Pregătește siropul astfel. Pune apa într-o cratiță la fiert, adaugă zahărul, feliile de lămâie, scorțișoara și amestecă până când zahărul se dizolvă. Toarnă apoi mierea și zeama de la lămâie, amestecă și lasă să se răcească.

Mărunțește jumătate din cantitatea de nucă, iar cealaltă jumătate doar taie-o cu un cuțit în bucățele mai mici.

Împarte foile de aluat în 3 părți egale. Unge fiecare foaie de aluat cu ulei sau unt, apoi așază prima treime de foi într-o tavă pentru cuptor. Pune peste jumătate din cantitatea de nucă, acoperă apoi cu a doua treime de foi, pe care le-ai uns cu ulei sau unt, apoi adaugă iar nucă măcinată și pune deasupra ultimul strat de foi, ultima treime.

Unge deasupra foaia de plăcintă și taie toată prăjitura în pătrățele sau triunghiuri, în tavă.

În cuptorul preîncălzit, pune baclavaua pentru 40-50 de minute, la 175 de grade, sau până când se rumenește. Imediat cum ai scos-o din cuptor toarnă siropul răcit. Ai grijă să însiropezi prăjitura uniform.

Lasă apoi baclavaua să se răcească, dă la rece câteva ore la frigider, sau chiar peste noapte, pentru ca siropul să pătrundă perfect în toată baclavaua.

Baclava turcească cu nucă

Rețetă baclava cu ciocolată

Ingrediente

  • Două pachete foi de plăcintă;
  • 300 g fructe uscate după preferințe;
  • 250 ml miere;
  • 250 ml apă;
  • 200 g ciocolată neagră;
  • 200 g miez de nucă;
  • 100 g migdale;
  • 100 g fistic;
  • O lămâie;
  • O linguriță scorțișoară.

Mod de preparare

Toacă fructele uscate mărunt. Migdalele și nucile mărunțește-le într-un blender.

Topește ciocolata la bain-marie și adaugă apoi peste fructele uscate și nuca și migdalele mărunțite.

Unge fiecare foaie de plăcintă cu unt topit și împarte foile în câte patru.

Într-o tavă pentru cuptor, pune primul strat de foi, adaugă apoi jumătate din compoziția cremă, așază următoarele patru foi și pune peste crema rămasă. Adaugă apoi și ultimul strat de patru foi.

Taie baclavaua în pătrățele sau romburi înainte de a o băga în cuptor. Dă apoi la 175 de grade pentru 45-50 de minute sau până când s-a rumenit.

Pregătește acum siropul. Pune într-o cratiță apa cu zahărul, pudra de cacao, scorțișoara, mierea și sucul de lămâie. Amestecă până când se omogenizează toate ingredientele, fierbe 10 minute și lasă să se răcească.

Când scoți baclavaua din cuptor, toarnă siropul pe toată prăjitura și lasă să se răcească. Pune apoi baclavaua la frigider până a doua zi.

Baclava cu ciocolată, fistic și migdale

Rețetă baclava de post

Ingrediente

  • Două pachete foi de plăcintă;
  • 350 g nucă măcinată;
  • 180 g margarină vegetală;
  • O linguriță scorțișoară;
  • Coaja de la o lămâie.

Ingrediente pentru sirop

  • 250 g zahăr;
  • 170 ml apă;
  • Două linguri zeamă de lămâie;
  • O linguriță scorțișoară.

Pentru topping: 30 g fistic mărunțit și o lingură de miere.

Mod de preparare

Topește margarina. Într-o tavă pune foaie de copt. Unge fiecare foaie de plăcintă cu margarină.

Amestecă toate ingredientele pentru sirop și pune pe foc pentru 10 minute, apoi lasă să se răcească.

Amestecă separat o linguriță de scorțișoară cu coaja de lămâie și nuca mărunțită.

Într-o tavă, pe rând, pune câte o foaie de plăcintă unsă cu margarină, presară peste câte puțin din amestecul de nucă măcinată cu scorțișoară, iar la o treime din lungimea foii, pune un băț mic de grosimea unui creion.

Rulează ușor fiecare foaie pe băț, dar fără să le fixezi. Pune apoi rulourile în tavă, taie-le în jumătate și dă tava la cuptor pentru 45-50 de minute, la 170 de grade.

Scoate tava din cuptor, toarnă uniform siropul făcut în timp de răsucești rulourile pentru a te asigura că se însiropează uniform. Practic vei obține o baclava rulată într-o formă spiralată.

Presară deasupra și topping-ul obținut din miere și fistic și dă baclavaua la frigider până a doua zi.

Citește și: Rețete de ciocolată caldă

Sursă foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News