Despre bezea

Bezeaua este un amestec de albușuri bătute spumă și zahăr și este un desert popular și apreciat în lumea întreagă.

Spumoasă și albă ca zăpada, bezeaua este, de asemenea, un preparat fundamental în arta patiseriei, necesită multă atenție, răbdare și precizie, dar rezultatul va merita efortul.

Sursa de origine a bezelei a fost descoperită în Muzeul de Artă Culinară din Frankfurt, pe Main înainte de Al Doilea Război Mondial. Pe baza acestor documente (care au fost distruse în timpul războiului), originea bezelei este atribuită unui cofetar pe nume Gasparini, care ar fi făcut bezea în Meiringen, în jurul anului 1600. El însuși și-a numit apoi noua creație după orașul în care a lucrat.

Bezeaua și-a început marșul triumfal în toată Europa și a ajuns chiar și în Anglia, unde a fost numită „Kiss” de către regina Elisabeta I. Invenția lui Gasparini poate fi urmărită și în Franța, unde a fost servită regelui polonez Stanislaus Leszczynski (1677-1766), la reședința sa din Nancy.

Fiica sa, Maria Leszczynski, s-a căsătorit cu regele Ludovic al XV-lea al Franței în 1725. Regele Stanislaus s-a îndrăgostit imediat de bezea și a primit rețeta, pe care a trimis-o imediat și fiicei sale la curtea regală. Regina Maria a cerut ca la curtea sa de la Versailles să se facă bezea și de acolo a pornit o întreagă industrie.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Inițial, meringues-urile erau preparate manual, bătând albușurile cu zahăr până când amestecul devenea ferm și lucios. Acestea erau apoi coapte la temperaturi foarte scăzute pentru a obține textura crocantă caracteristică.

Cu timpul, procesul de fabricare a meringues-urilor a fost mecanizat, permițând producția în masă. Tehnicile moderne includ utilizarea mixerelor electrice și a stabilizatorilor pentru a obține meringues-uri perfect uniforme și crocante.

Trucuri pentru a face bezele acasă

Trucuri pentru a face bezele acasă
Trucuri pentru a face bezele acasă

Prepararea bezelelor acasă poate fi o activitate plăcută, dar necesită atenție la detalii pentru a obține rezultatele dorite. Iată câteva sfaturi și trucuri pentru a te asigura că bezelele tale vor ieși perfecte:

  • Folosește albușuri proaspete și la temperatura camerei. Ouăle mai vechi pot produce mai mult volum, dar stabilitatea poate fi compromisă.
  • Zahărul granulat fin este ideal, dar zahărul pudră poate fi folosit pentru a obține o textură mai fină.
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
  • Un mixer electric (de mână sau de masă) este esențial pentru a obține albușuri bătute corect. Un bol de inox sau de sticlă este preferat, deoarece plasticul poate reține grăsimi care împiedică bătutul albușurilor.
  • Asigură-te că separi cu grijă albușurile de gălbenușuri, deoarece orice urmă de grăsime sau gălbenuș poate împiedica albușurile să se bată corect.
  • Bolul și telurile trebuie să fie foarte curate și fără urme de grăsimi. Poți șterge echipamentul cu oțet sau suc de lămâie înainte de utilizare.
  • Adaugă zahărul treptat, câte o lingură o dată, după ce albușurile au început să se formeze în spumă moale. Bate bine după fiecare adaos pentru a te asigura că zahărul se dizolvă complet.
  • Bate albușurile la viteză medie până încep să formeze vârfuri moi, apoi crește viteza. Continuă să le bați până obții vârfuri tari și lucioase. Nu bate în exces, deoarece pot deveni granulate.
  • Coace bezelele la temperatură joasă (aproximativ 100-120°C) pentru a preveni rumenirea. Ele ar trebui să se usuce lent mai degrabă decât să se coacă rapid.
  • După ce au fost coapte, lasă-le să se răcească în cuptor cu ușa întredeschisă pentru a preveni crăparea și pentru a le permite să se usuce complet.
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Rețete de bezele

Sigur că se găsesc bezele și deserturi pe bază de bezea în cofetării, însă cele făcute de casă au un farmec aparte. În plus, poți antrena toată familia în această activitate și să transformați totul într-o distracție.

Adeseori, bezelele făcute acasă sunt moi la interior și crocante la exterior. Cele de la cofetărie sunt crocante și aerate în întregime, topindu-se în gură. Pentru a obține o astfel de textură acasă, este nevoie de coacerea bezelelor la o temperatură mai redusă (care variază între 80 și 90 de grade Celsius) pentru o perioadă mai lungă de timp.

Iată unele dintre cele mai apreciate rețete de bezele pe care le puteți încerca:

Rețeta clasică de bezea

Rețete de bezele
Rețete de bezele
  • 200 g albuș de ou
  • 400 g zahăr
  • 30 ml zeamă de lămâie
  • 3 g sare

Mod de preparare

Albușul, zahărul și sarea se amestecă ușor cu un tel.

Această compoziție se pune pe bain-marie și se amestecă încontinuu, până zahărul se dizolvă complet, iar crema devine mai groasă. Dacă aveți un termometru de bucătărie, trebuie ca temperatura cremei să fie de aproximativ 69 de grade Celsius.

Crema astfel obținută se ia de pe baia de aburi și se bate bine cu mixerul, pornind de la viteza mică și avansân la viteza cea mai mare.

La jumătatea acestui proces de batere, se adaugă zeamă de lămâie. La final, spuma obținută trebuie să fie fermă și lucioasă.

Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, se formează bezele cu ajutorul unui poș stelat.

Tava se dă la cuptorul preîncălzit la 90 de grade Celsius, timp de două ore. După scurgerea timpului, se mai lasă o oră la cuptor, pentru a se usca. Sursă – retete.unica.ro.

Rețetă de bezele cu vanilie

Ingrediente:

  • 4 albușuri de ou
  • 200 g zahăr granulat fin
  • 1 linguriță suc de lămâie
  • 1 linguriță de extract de vanilie (opțional)

Mod de preparare:

Lasă albușurile de ou să ajungă la temperatura camerei.

Într-un bol curat și uscat, bate albușurile cu mixerul electric la viteză medie până încep să se formeze spumă moale.

Adaugă treptat zahărul, câte o lingură o dată, bătând bine după fiecare adăugare. Continuă să bați până când bezeaua devine fermă și lucioasă.

Adaugă sucul de lămâie și extractul de vanilie, dacă folosești, și bate până sunt bine incorporate.
Folosește o lingură sau un poș de patiserie pentru a forma mici bezele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Coace bezelele în cuptorul preîncălzit la 100°C timp de 1-2 ore, până când sunt uscate și crocante. Lasă-le să se răcească în cuptor cu ușa întredeschisă.

Pavlova cu zmeură sau căpșuni

Pavlova cu zmeură sau căpșuni

Pavlova este una dintre cele mai apreciate rețete de bezele și este un desert răcoritor și absolut delicios.

  • 5 albușuri de ouă mari
  • 250 g zahăr
  • 500 ml friscă lichidă
  • 500 g zmeură proaspată sau căpșuni
  • pentru ornat
  • 50 ml sirop de zmeură sau căpșuni

Mod de preparare

Se încinge cuptorul la 120 de grade şi se tapetează o tavă mare cu hârtie de copt.

Se bat albuşurile cu zahărul până se face o spumă lucioasă. Se adaugă câteva bucăţi de zmeură zdrobită, pentru o nuanţă de roz frumos.

Se toarnă spuma în formă de două cercuri, unul mai mare şi unul mai mic.

Se coace circa o oră, până e gata bezeaua, fără să se usuce interiorul, care trebuie să rămână pufos.

Se scot discurile de bezea şi se lasă la răcit.

Se bate frişca lichidă cu un piure din 100 grame de zmeură şi se pune între cele două discuri de bezea.

Se pune frişcă şi deasupra şi se pune restul de zmeură deasupra.

Desert cu căpșune și bezea

  • 250 g căpșune
  • 200 ml smântână lichidă pentru frișcă cu cel puțin 30% grăsime
  • 50 g zahăr pudră
  • 15 bezele medii

Mod de preparare

Smântâna lichidă și rece se bate cu un mixer, alături de jumătate din cantitatea de zahăr. Consistența trebuie să rămână ușor moale la final.

Jumătate din căpșune se pasează bine și se amestecă cu restul de zahăr pudră, iar cealaltă jumătate se taie în felii.

Bezelele se mărunțesc în bucățele mici și se adaugă în frișcă.

Desertul se montează în pahare sau boluri transparente. Se montează după inspirația de moment. Se pot forma straturi de sos de căpșune, frișcă cu bezele și să se decoreze cu căpșune feliate.

Desertul se servește imediat. El poate fi păstrat la frigider, însă nu are o durată de viață foarte lungă, din cauza ingredientelor perisabile. Sursă rețete.unica.ro.

Descoperă și cum prepari cel mai bun gem de căpșuni.

Bezea cu piure de fructe

Ingrediente:

  • 4 albușuri de ou
  • 200 g zahăr granulat fin
  • 1 linguriță suc de lămâie
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • 50 g de piure de fructe (zmeură, căpșuni sau mango)

Mod de preparare:

Lasă albușurile de ou să ajungă la temperatura camerei. Bate albușurile la viteză medie până formează spumă moale. Adaugă treptat zahărul, câte o lingură o dată, și bate până când bezeaua devine fermă și lucioasă.

Adaugă sucul de lămâie și extractul de vanilie, continuând să bați până sunt bine încorporate. Adaugă piureul de fructe, amestecând delicat pentru a obține un efect de marmură.

Folosește o lingură sau un poș de patiserie pentru a forma bezelele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Coace bezelele la 100°C timp de 1-2 ore, până când sunt uscate și crocante. Lasă-le să se răcească în cuptor cu ușa întredeschisă.

Sursă foto – 123rf.com

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (2)

Ogogo   •   13.06.2024, 04:55

Interesant. Sunt foarte frumoase.

Irinel   •   12.06.2024, 03:07

Merita sa incerc.Asa am sa fac.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Știrileprotv.ro
Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
FANATIK.RO
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI