Cuprins:
Lucuri interesante despre brioșe
Brioșele sunt bucăți mici de aluat, rotunde, cu gust dulce și sunt delicioase mai ales când sunt servite calde. Cuvântul brioșă – muffin provine de la cuvântul „moufflet”, care este francez. Cuvântul este adesea folosit pentru pâine și alte alimente moi care sunt coapte. Oricum, brioșele de origine nu sunt din Franța. Brioșele sunt, de fapt, la origine, britanice și americane.
În trecut, brioșele erau vândute din ușă în ușă de vânzătorii ambulanți în Anglia ca o gustare foarte asemănătoare cu pîinea. Asta înainte ca majoritatea caselor să aibă cuptoare, la începutul secolului al XIX-lea.
Brioșele se fac cu făină și bicarbonat de sodiu ca agent de fermentare. La aceasta se adaugă unt, ouă și orice alte ingrediente precum fructe, dulceață, ciocolată sau chiar brânză. Ele se pun în tăvi speciale de brioșe sau în forme individuale, după preferințe.
Trucuri pentru brioșe delicioase
Amestecă ingredientele umede și uscate separat
Pentru a preveni suprasolicitarea amestecului, mixați mai întâi ingredientele umede într-un bol și amestecați ingredientele uscate într-un altul. Faceți o gaură în ingredientele uscate, turnați cu grijă ingredientele umede, apoi mixați amestecul de câteva ori pentru a se combina.
Nu amestecați prea mult
Cea mai importantă regulă de preparare a brioșelor este să nu amestecați prea mult compoziția. Rezistați tentației de a amesteca sau de a bate aluatul până când este omogen.
Adaugă-ți aromele la final
Adugați fructele sau dulceața la final, după ce deja ați amestecat restul de ingrediente.
Nu umpleți formele în exces
Încercați să umpleți cupele pe trei sferturi pentru a obține brioșe rotunde, frumoase și pentru a preveni vărsarea lor peste partea de sus a formelor
Umpleți tava
Dacă nu aveți suficient aluat pentru a umple toate cupele unei tăvi, umpleți-le pe cele goale, la jumătate, cu apă. Acest lucru va ajuta brioșele să se coacă uniform și va proteja tava împotriva deformarii.
Răciți-le
După ce scoateți brioșele din cuptor, lăsați-le să stea câteva minute în tava lor înainte de a le scoate. Acest lucru este deosebit de important pentru brioșele care nu sunt în hârtie, deoarece le va ajuta să nu se destrame. Cu toate acestea, scoateți-le după cinci minute, altfel riscați să se înmoaie pe măsură ce se răcesc în tigaie.
Păstrați-le la congelator
Dacă nu le poți savura pe toate în ziua în care sunt făcute, înfășoară-le în folie de plastic și pune-le la congelator pentru mai târziu. Vor fi minunate când le vei scoate.
Cum faci brioșe pufoase
Rețetele de brioșe sunt de obicei făcute cu un aluat simplu, cu ulei vegetal. Acest lucru le face mai moi și mai puțin dense și mai rezistente decât pe cele făcute din aluat de prăjitură pe bază de unt. Untul topit, atunci când este adăugat în aluatul pentru brioșe, devine solid la temperatura camerei (chiar și după coacere), ceea ce creează un aluat mai dens.
Așadar, în funcție de ce textură doriți să aibă, puteți face brioșe cu dulceață cu unt sau cu ulei.
Uleiul vegetal este lichid la temperatura camerei, așa că ajută la crearea unui aluat foarte moale, perfect pentru brioșe.
Brioșele trebuie să fie ușoare și pufoase, nu dense. Înlocuirea unei părți din zahăr și ulei cu dulceață de exemplu, nu va schimba prea mult rezultatul. Veți avea în continuare o brioșă pufoasă delicioasă, fără o parte din grăsimi și calorii.
Rețete de brioșe cu dulceață
Brioșe pufoase cu dulceață
- 2 căni de făină albă
- 3 lingurite praf de copt
- ½ linguriță sare
- ½ cană zahăr alb
- 1 ou
- ¾ cană lapte
- ¼ cană ulei vegetal
- 1 cană dulceață de fructe
Mod de preparare
Preîncălziți cuptorul la 200 grade C.
Într-un castron mare, amestecați făina, praful de copt, sarea și zahărul. Faceți o gropiță în centru. Într-un castron mic se bat oul, laptele și uleiul împreună. Se toarnă dintr-o dată în gropiță, în amestecul de făină. Se amestecă rapid și ușor până se umezește, nu se bate. Se amestecă ușor dulceața.
Turnați aluatul în tava pregătită și coaceți la 20 de grade C timp de 25 de minute sau până când devine auriu.
Brioșe cu dulceață de gutui
- 300 g făină simplă
- 2 lingurițe praf de copt
- 150 g zahăr tos
- 50 g unt
- 225 ml lapte
- 1 ou mediu
- aproximativ 1 linguriță de dulceață pentru fiecare brioșă
Mod de preparare
Preîncălziți cuptorul la 200 C. Se amestecă făina, praful de copt, zahărul tos, untul, laptele și oul.
Pune amestecul în cutii de brioșe/cupcake la jumătate. Apoi adăugați o linguriță de dulceață în centrul cutiei de brioșe/cupcake. Se toarnă restul de amestec peste dulceață, astfel încât să fie acum în mijlocul formelor de brioșe/cupcake
Coaceți timp de 15 minute.
Brioșe cu dulceață de căpșuni
Ingrediente:
- 1/4 cană de dulceață de căpșuni
- 1 cană de făină
- 1/2 cană de zahăr
- 1/4 cană de unt topit
- 1/4 cană de lapte
- 1 ou
- 1 linguriță praf de copt
- 1/2 linguriță de extract de vanilie
Mod de preparare:
Încălziți cuptorul la 180°C și pregătiți o tavă pentru brioșe.
Într-un bol, amestecați făina, zahărul și praful de copt.
Adăugați oul, untul topit, laptele și extractul de vanilie și amestecați până când obțineți un aluat omogen.
Turnați aluatul în formele pentru brioșe, umpleți fiecare formă la jumătate, apoi adăugați câte o linguriță de dulceață de căpșuni în mijloc.
Coaceți brioșele timp de 15-18 minute sau până când devin aurii.
Brioșe cu dulceață de portocale
Ingrediente:
- 1 1/2 căni de făină
- 1/2 cană de zahăr
- 1/2 cană de ulei vegetal
- 1/2 cană de suc de portocale proaspăt stors
- Coaja rasă a 2 portocale
- 2 ouă
- 1 linguriță praf de copt
- 1/2 cană de dulceață de portocale
Mod de preparare:
Încălziți cuptorul la 180°C și pregătiți tava pentru brioșe. Într-un bol, amestecați făina, zahărul și praful de copt.
Adăugați uleiul vegetal, suc de portocale, coaja de portocale și ouăle, amestecând bine.
Umpleți formele pentru brioșe la jumătate cu aluat, apoi adăugați o linguriță de dulceață de portocale în mijlocul fiecăreia. Coaceți timp de 18-20 de minute sau până când brioșele sunt aurii.
Brioșe cu dulceață de zmeură
Ingrediente
- 1-3/4 căni de făină
- 1/2 cană zahăr
- 1 lingură praf de copt
- 1/2 lingurită sare
- 2 ouă mari
- 2/3 cană lapte
- 1/3 cană unt, topit
- 1 linguriță coaja rasă de lamaie
- 1/2 cana dulceața de zmeură
Mod de preparare
Într-un castron mare, combină făina, zahărul, praful de copt și sarea. Într-un castron mic, bate ușor ouăle; adauga laptele, untul si coaja de lamaie. Se toarnă în ingrediente uscate și se amestecă până se umezește. Pune jumătate din aluat în 12 cupe de brioșe unse sau tapetate cu hârtie. Faceți o gropiță în centrul fiecăreia și adăugați dulceața. Se pune aluatul rămas peste gem. Coaceți la 200 de grade timp de 20 de minute.
Brioșe cu dulceață de afine și iaurt
Ingrediente:
- 1 1/2 căni de făină
- 1/2 cană de zahăr
- 1/2 cană de unt topit
- 1/2 cană de iaurt
- 2 ouă
- 1 linguriță praf de copt
- 1/2 linguriță de sare
- 1/2 cană de dulceață de afine
Mod de preparare:
Preîncălziți cuptorul la 180°C și pregătiți o tavă pentru brioșe.
Într-un bol mare, amestecați făina, zahărul, praful de copt și sarea.
Adăugați untul topit, iaurtul și ouăle și amestecați bine până când obțineți un aluat omogen.
Umpleți formele pentru brioșe la jumătate cu aluat, apoi adăugați o linguriță de dulceață de afine în mijlocul fiecăreia.
Coaceți brioșele timp de 20-25 de minute sau până când se rumenesc frumos.
Află mai multe despre afine și beneficiile lor.
Brioșe cu dulceață de caise
Ingrediente:
- 1/2 cană de dulceață de caise
- 1 1/4 căni de făină
- 1/2 cană de zahăr
- 1/2 cană de unt topit
- 1/2 cană de lapte
- 2 ouă
- 1 linguriță praf de copt
Mod de preparare:
Preîncălziți cuptorul la 180°C și pregătiți formele pentru brioșe.
Într-un bol, amestecați făina, zahărul și praful de copt.
Adăugați untul topit, laptele și ouăle și amestecați bine.
Umpleți formele pentru brioșe la jumătate cu aluat, apoi adăugați o linguriță de dulceață de caise în mijlocul fiecăreia.
Coaceți timp de 15-20 minute sau până când brioșele sunt aurii.
Brioșe cu dulceață de căpșuni și fulgi de ciocolată
Ingrediente:
- 1 1/2 căni de făină
- 1/2 cană de zahăr
- 1/2 cană de unt topit
- 1/2 cană de lapte
- 2 ouă
- 1 linguriță praf de copt
- 1/2 cană de dulceață de căpșuni
- 1/2 cană de fulgi de ciocolată
Mod de preparare:
Încălziți cuptorul la 180°C și pregătiți tava pentru brioșe. Într-un bol, amestecați făina, zahărul și praful de copt.
Adăugați untul topit, laptele și ouăle și amestecați bine. Umpleți formele pentru brioșe, Adăugați dulceața de căpșuni în centrul brioșelor și fulgii de ciocolată. Coaceți timp de 18-20 de minute.
andreea28s • 18.01.2024, 09:23
cateva retete interesante. sunt mai sanatoase decat cele cumparate din magazin
Costica2023 • 11.12.2023, 16:42
Brioșe pufoase, umplute cu dulceață, gust dulce și reconfortant, perfecte pentru micul dejun sau gustare