În compoziția caltaboșului se poate adăuga și sânge fiert și tocat, care se mai numește sângerete. Caltaboșul are aceleași ingrediente ca și toba, dar are mai multă carne, urechi de porc, carne de la picioare, limba și șorici.

Iată câteva rețete de caltaboș pentru Crăciun

Caltaboș tradițional

  • 2,5 kg măruntaie de porc
  • 250 g carne grasă de porc
  • 700 g ceapă
  • 1 cană orez
  • 4 foi de dafin
  • 1 căpățână usturoi
  • 1 lingură boabe ienibahar zdrobite
  • 100 g untură de porc
  • mațe bine spălate
  • sare
  • piper
  • 1 lingură piper boabe

Măruntaiele se spală bine cu apă rece. Se pune la foc o oală mare în care se pun foile de dafin, 2 linguri de sare, cățeii de usturoi curățați și boabe de piper. Se pune apă și organele de porc, carnea grasă de porc, toate tăiate în bucăți mare. 

Se fierbe totul la foc mic și se iau organele din oală. Zeama se păstrează caldă. Se spală orezul în apă rece și se călește cu ulei sau untură. Se pune jumătate din zeama în care a fiert carnea și se dă în clocot orezul. Se mai lasă la fiert 10 minute cu capac și se lasă la răcit. 

Ceapa se rumenește în ulei sau untură. Se toacă carnea și măruntaiele de porc la mașina de tocat și se amestecă cu ceapa. Se pune piper, ienibahar și se frământă bine. Se adaugă orezul, sare și piper și se umplu mațele cu compoziția. 

Se leagă la capete și se pun la fiert în zeama de la organe, la foc mic. Se înțeapă din loc în loc, să nu crape. 

Caltaboș moldovenesc

  • 1 kg carne tocată de porc
  • 2 -3 cepe
  • 500 g organe (ficat, splină)
  • 150 g orez cu bobul rotund
  • Sare, piper, ardei iute, ienibahar, coriandru, frunze de dafin, cimbru
  • 1 morcov
  • Țelină, pătrunjel sau păstârnac
  • Mațe

Se spală organele și se fierb în apă cu sare, foi de dafin, boabe de piper și ienibahar. Se toacă bine. Se curăță ceapa și se taie, apoi se călește cu ulei și se adaugă orezul cu 150 ml de apă. 

Se lasă orezul la făcut și carnea se trece prin mașina de tocat. Se adaugă organele tocate, ceapa cu orezul, condimentele și se umple mațul. Se înțeapă din loc în loc și apoi se fierb, se prăjesc sau se dau la cuptor caltaboșii. 

Caltaboș ardelenesc

  • 1 kg carne de lucru
  • 1,5 kg slănină cu șorici
  • 750 g slănină
  • 500 g rinichi
  • 500 g plămâni și splină
  • 600 g picioare de porc
  • 150 g orez crud
  • 1 linguriță de sare
  • 70 g sare neiodată
  • 30 g piper negru proaspăt măcinat
  • 10 g nucșoară rasă
  • 15 g măghiran uscat
  • 50 g usturoi pisat
  • 1 kg de ceapă călita în untură
  • 500 – 750 ml zeamă de porc

Se fierbe carnea, picioarele de porc, slănina și șoriciul. Se dă la foc mediu și se lasă până ce totul e fiert. Se taie organele în bucăți mai mari. Rinichii se lasă în apă rece cu puțin oțet. După ce totul a fiert, se pun carnea și slănina într-un castron mare și se îndepărtează oasele de la picioarele de porc. 

Zeama se separă de grăsime și se mută într-o oală curată. Se adaugă încă 2,5 l de apă și se aduce zeama de fierbere. Se pun după plămânii tăiați în bucăți mari, splina, ficatul și rinichii și se lasă la foc mic. 

După fierbere se scot organele într-un castron separate.

Se pune orezul în zeama în care au fiert cărnurile și organele și se adaugă sare. Se lasă cam 20 de minute până se fierbe. 

Carnea și organele se dau prin mașina de tocat, se pun condimentele și se frământă bine. Se curăță 1 kg de ceapă, se călește și după răcire se amestecă cu compoziția de caltaboș.

Se adaugă și orezul și usturoiul pisat și se frământă. Se adaugă sare și piper dacă e nevoie și se umplu mațele. Se înțeapă pe alocuri și se dau la fiert sau la cuptor.

Caltaboș bănățean

  • 600 g ficat de porc
  • 350 g rinichi de porc
  • 600 g gușă de porc
  • 900 g ceafă de porc
  • 350 g carne de la capul porcului
  • 100 g șorici
  • piper boabe
  • foi dafin
  • pătrunjel rădăcină
  • morcovi
  • 4 cepe
  • sare, piper, maghiran, ienibahar, cimbru, bicarbonat alimentar
  • mațe de porc

Carnea se spală și se curăță apoi se pune la fiert slănina și ficatul cu boabe de piper, foi de dafin, două rădăcini de pătrunjel și 2 morcovi. 

După ce au fiert, se dau ingredientele prin mașina de toc. Separat se pun la fiert rinichii curățați și carnea de la capul porcului și șoriciul. 

După ce au fiert, se dau la tocat și se amestecă cu slănina, apoi se adaugă ceapa călită și prăjită și toate condimentele. 

Se adaugă și puțin bicarbonat de sodiu și se umplu mațele, apoi se fierbe totul 45 de minute, înțepându-se din loc în loc. 

Cum să faci untură și jumări de porc

Sursă foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News