Cuprins:
Cârnați de casă – rețete tradiționale
Rețetele de cârnați nu sunt neapărat sută la sută românești, pentru că se știe că o adevărată cultură a cârnaților există și în Germania. Însă, românii au unele din cele mai delicioase rețete pentru cârnați de casă. Desigur, diferența stă în carnea de porc de cea mai bună calitate și condimentele felurite: mai picante, mai dulci mai împănate cu grăsime sau mai light.
La capitotul rețete cârnați de casă, vorbim despre preparatul delicios făcut în bucătăria poprie, din ingrediente de prima mână. Tot mai mulți români apelează la preparea cârnaților în casă, pe fondul temerilor despre procentul semnificativ ai aditivilor alimentari folosiți în industria mezelurilor.
În continuare, vă spunem rețete pentru cârnați de casă, fără nici un conservant, preparați și uscați natural pe sârmă – exact așa cum ne amintim de pe vremea bunicilor, când eram copii.
Cârnați de casă de porc simpli
Ingrediente cârnați de casă:
- 1,5 kg de pulpă de porc;
- 300 g slănină afumată;
- mațe de porc spălate foarte bine in prealabil;
- 8-10 căței de usturoi;
- 1 linguriță de ienibahar măcinat;
- 1 lingură de cimbru uscat;
- 1 linguriță de boia dulce;
- o jumătate de linguriță de boia iute;
- 300 ml de supă de oase;
- 1/2 lingurita de coriandru boabe;
- sare și piper dupa gust.
Cum se prepară cârnații de casă
Pune mațele de porc într-un castron cu apă și oțet și lasă-le acolo circa jumătate de oră. Zdrobește usturoiul într-un mojar împreună cu boabele de coriandru. Taie apoi carnea și slănina cuburi și introdu bucățile de carne în mașina de tocat. Condimentează apoi carnea cu usturoi, coriandru, ienibahar, cimbru, boia dulce și iute și bineînțeles, sare și piper după gust. Amestec-o bine timp de 10 minute, turnând treptat supa de oase. Scoate mațele de porc din castron și spală-le sub un jet de apă și pune mațele în accesoriul pentru cârnați.
Pornește aparatul pe viteză mică și umple-le cu carnea condimentată. Strânge mațul și răsucește-l în funcție de cât de mari dorești să fie cârnații. Lasă-i la uscat la loc răcoros minimum 24 de ore înainte de a-i pregăti. Nu-i găti imediat pentru că există o mare șansă să îți crape. După un timp minim de uscare, cârnații se pot prăji în tigaia cu ulei încins. Prepararea la cuptor e pe cât de delicioasă și cu atât mai sănătoasă
Înainte de a-i pune la tavă, cârnații vor fi înțepați pe alocuri, stropiți cu puțin ulei și puși la cuptorul încins în prealabil la 170 de grade. În funcție de gust, pot fi lăsați în jur de 20 de minute, mai mult sau mai puțin, în funcție de cât vrem să fie de rumeniți. Când sunt gata, se scot din cuptor, se tapetează cu câteva șervețele și pot fi serviți alături de cartofi, muștar, sfeclă sau hrean, murături ori salată.
Cârnați de casă iuți, de porc
Ingrediente pentru cârnați de casă iuți
- 4 kg pulpă de porc;
- 2 kg fleică;
- 1/2 kg usturoi;
- 200 g cimbru uscat;
- o lingură cu piper măcinat;
- 2-3 linguri cu sare de bucătărie;
- 4 linguri cu ardei iute roșu măcinat;
- 10 m de mațe pentru umplut.
Mod de preparare cârnați iuți de casă
Se toacă carnea. Se condimentează după gust cu sare, piper, ardei iute, cimbru uscat (mărunțit) și usturoi pisat. Se amestecă totul, până ce se obține o compoziție omogenă. Se lasă la rece peste noapte, pentru a se întrepătrunde toate aromele. De obicei, din compoziție, se încing câteva chifteluțe pentru a le gusta. Dacă mai este necesar, se completează cu condimente.
Mațele spălate și curățate bine se umplu apoi cu compoziția pregătită.Cârnații astfel obținuți, se lasă la uscat sau, dacă este prea cald, se pot congela.
Citește și: Cum se face babicul – rețetă de babic pe care să o prepari acasă
Cârnați de casă porc și vită
Ingrediente pentru cârnați de casă porc și vită
- 750 grame de carne de vită
- 2.400 grame carne grasă de porc
- mațe de porc
- o căpățână de usturoi
- 2 linguri de sare
- o lingură de piper, cimbru, nucșoară, oregano, boia (sau alte condimente, după gustul fiecăruia)
Mod de preparare cârnați de casă porc și vită
- Se dă carnea prin mașina de tocat.
- Mațele se pun în apă rece pentru câteva ore deoarece dacă sunt cumpărate din comerț sunt conservate cu sare și vor trebui desărate.
- Usturoiul se strivește ca pentru mujdei și se amestecă cu o o cană de apă, sarea și piperul.
- Peste carnea tocată adăugăm amestecul de usturoi, restul condimentelor și frământăm compoziția până se leagă. Mai adăugăm apă până când devine ca o pastă legată bine, dacă este nevoie.
- Punem la mașina de tocat carne dispozitivul pentru umplut cârnați și introducem mațele scurse de apă.
- Umplem mațele cu carne și apoi le porționăm în mărimea dorită răsucindu-le in locul în care dorim să formăm cârnații.
- Punem cârnații pe un băț, îi lăsăm la scurs și uscat în loc răcoros el puțin o zi, după care îi putem prăji și păstra în untură, îi putem afuma sau îi putem păstra la congelator.
Cum faci să ai cârnați usturoiați dar fără să fie amari
Când usturoiați cârnații, în loc să puneți mujdei în carne sau să folosiți apă simplă pentru afânarea cărnii (400 ml la 3 kg carne cârnați) folosiți oasele de la pulpa de porc sau luați câteva oase separate. Oasele le rumeniți la cuptor la 150 de grade timp de o oră, apoi le fierbeți încă trei ore.
Zeama rezultată se lasă la răcit și o amestecați cu usturoiul pisat mărunt. După ce zeama se infuzează cu arima usturoiului (minimum 30 de minute), amestecați zeama în carnea cârnaților.
Când turnați zeama în carne, folosiți tifon să nu intre usturoiul în carne, deparece acesta oxideaza și devine amar. Prin această metodă, veți obține cârnați de casă usturoiați, dar fără să fie amari!
Vezi și cea mai buna rețetă de piftie pentru Crăciun
Pentru desert, încearcă aceste rețete de prajituri de Craciun sau prajitura Alba ca Zapada.