Cuprins:
Despre cartofi și rozmarin și beneficiile lor
Cartofii au un conținut ridicat de nutrienți și sunt sursă de hrană în multe țări de pe glob. Preparați corespunzător, cartofii aduc un important aport de vitamine și minerale, având numeroase beneficii pentru organism.
Datorită conținutului de substanțe nustritive, minerale, vitamine și antioxidanți, cartofii au multiple beneficii în menținerea sănătății, atunci când sunt consumați cu moderație și gătiți corespunzător.
Dacă vă întrebați ce conține cartoful, din punct de vedere nutrițional, acesta este o sursă bogată de vitamine, minerale, dar și de carbohidrați.
- Calorii -94
- Proteine – 2,1 grame
- Lipide (grăsimi) – 0,15 grame
- Carbohidrați – 21,08 grame
- Fibre – 2,1 grame
- Calciu – 10 miligrame
- Fier – 0,64 mg
- Zaharuri – 0,82 grame
- Magneziu – 27 mg
- Fosfor – 74 mg
- Potasiu – 544 mg
- Sodiu – 6 mg
- Zinc – 0,3 mg
- Vitamina C – 12,6 mg
- Vitamina B6 – 0,21 mg
Și rozmarinul poate avea beneficii pentru sănătate. Totuși, cercetările sunt limitate în acest moment și majoritatea studiilor se concentrează pe utilizarea extractelor în doze mari și a uleiului esențial de rozmarin, care este complet diferit de rozmarinul pe care îl consumăm în mâncăruri precum puiul fript și cartofi.
Combinarea rozmarinului cu cartofii este însă un clasic în bucătărie, cunoscut pentru aroma sa delicioasă și modul ușor de gătire. Rozmarinul, cu aroma sa intensă și ușor rășinoasă, completează perfect gustul natural al cartofilor, oferindu-le un plus de savoare.
Reţete de cartofi cu rozmarin
Combinarea rozmarinului cu cartofii este un mod simplu, dar eficient, de a transforma un ingredient obișnuit într-o mâncare delicioasă și aromată. Această combinație este versatilă și poate fi adaptată în diverse preparate, oferind mereu o experiență gustativă plăcută.
Cartofi noi cu rozmarin și cimbru
Una dintre cele mai gustoase rețete cu cartofi noi este cea cu rozmarin, la care se poate adăuga și un dovlecel mic.
Ingrediente:
- 1 kg cartofi noi,
- un dovlecel,
- 3-4 linguri de ulei de măsline,
- sucul de la o lămâie,
- rozmarin,
- cimbru,
- o legătură de usturoi verde,
- sare, piper.
Preparare: se încinge cuptorul la 190 de grade. Se spală cartofii, se taie felii subțiri și se așază într-o tavă din ceramică. Din loc în loc, între ei, se pune câte o felie de dovlecel. Se amestecă uleiul cu sucul de lămâie, rozmarin și cimbru, sare și piper după gust și usturoiul verde tăiat și se toarnă în tavă. Se pun la cartofii la cuptor până se rumenesc și se servesc calzi, cu rozmarin proaspăt.
Piept de pui cu cartofi și rozmarin
Ingrediente:
- 1 piept mare de pui tăiat în două sau câteva pulpe
- 4 cartofi medii, curățați și tăiați felii subțiri
- 2 linguri ulei de măsline
- 2 căței de usturoi, zdrobiți
- 1 linguriță rozmarin uscat
- Sare și piper, după gust
Mod de preparare:
Încălziți cuptorul la 200°C. Într-un bol, amestecați uleiul de măsline, usturoiul zdrobit și rozmarinul. Condimentați cu sare și piper. Puneți feliile de cartofi într-un strat uniform într-o tavă. Periați piepturile de pui cu amestecul de ulei și condimente și așezați-le peste cartofi. Coaceți în cuptor timp de aproximativ 25-30 de minute sau până când pieptul de pui este gătit complet și cartofii sunt aurii și crocanți.
Pui cu cartofi, rozmarin și lămâie
Ingrediente:
- 2 piept de pui
- 4 cartofi medii,
- curățați și tăiați în felii subțiri
- Coaja rasă și sucul de la o lămâie
- 2 linguri ulei de măsline
- Sare, piper și ierburi proaspete – cimbru și rozmarin
Mod de preparare:
Încălziți o tigaie mare cu ulei de măsline la foc mediu. Adăugați feliile de cartofi și prăjiți-le până devin aurii și crocante. În aceeași tigaie, adăugați bucățile de piept de pui și prăjiți-le până se rumenesc și sunt bine gătite. Adăugați coaja rasă și sucul de lămâie în tigaie și amestecați bine pentru a îmbina aromele. Condimentați cu sare, piper și ierburi proaspete. Serviți cu felii subțiri de lămâie proaspătă pe deasupra.
Cartofi copți cu rozmarin
Ingrediente
- 500 g cartofi
- 1 legatura rozmarin
- 3-4 căţei de usturoi
- 50 ml ulei de măsline
- sare grunjoasă
- piper
- 50 ml apă minerală
Mod de preparare
Se spală cartofii în câteva ape şi se pun la fiert în apă cu sare. Se fierb la foc mic şi acoperiţi cu un capac.
După ce au fiert, se scot din apă, se înţeapă cu o furculiţă ascuţită sau cu un cuţit şi se aranjează într-o tavă unsă cu ulei de măsline.
Se curăţă usturoiul, se zdrobeşte şi se prepară mujdeiul din usturoi, sare şi ulei, se freacă la fel ca o maioneză şi, din când în când, se mai adaugă apă minerală. Mujdeiul de usturoi se toarnă peste cartofi şi se bagă în cuptor.
Cât timp se coc cartofii, se spală câteva crenguţe de rozmarin şi se presară pe cartofi. Se mai lasă câteva minute să-şi lase aroma şi se servesc cu diferite salate de vară sau cu acritură.
Cartofi cu ceapă și rozmarin
Ingrediente
- 8 cartofi
- o linguriţă cimbru uscat
- o linguriţă sare grunjoasă
- 2 cepe roşii
- 2 linguri ulei
- piper
- rozmarin
Mod de preparare
Cartofii se spală foarte bine şi se pun la fiert în apă, în oala acoperită cu un capac. Apoi, se scurg, se curăţă de coajă cât sunt calzi, şi se lasă întregi. Cât timp fierb cartofii, ceapa se căleşte în ulei încins şi, după ce a devenit translucidă, se adaugă o lingură de apă. Se lasă să se evapore apa şi se repetă operaţiunea de încă două ori.
Se feliază cartofii, se presară cu sare, cimbru şi piper şi se pun în tigaie, peste ceapă să se rumenească frumos. Se servesc ornaţi cu rozmarin.
Cartofi cu legume și rozmarin la cuptor
Ingrediente
- 1 kg cartofi noi,
- două cepe roșii mici,
- un ardei gras,
- o căpățână de usturoi,
- 5-6 roșii cherry,
- oregano,
- cimbrișor proaspăt,
- rozmarin,
- sare și piper după gust,
- 2-3 linguri ulei de măsline.
Mod de preparare
Se spală cartofii și se pun într-o tavă din ceramică. Se adaugă cepele tăiate sferturi, cățeii de usturoi cu tot cu coajă, ardeiul tăiat bucăți și roșiile. Se amestecă uleiul cu condimentele și se toarnă peste legume. Se dau la cuptor, la 200 de grade, cam 45-50 de minute. La jumătatea timpului, se întorc pe partea cealaltă, ca să se facă uniform.
Descoperă și rețete de cartofi noi la cuptor
Cum să depozitezi cartofii
Este foarte important să știi cum să depozitezi cartofii, pentru că sunt unele dintre legumele care se pot perisa destul de rapid atunci când sunt ținute într-un mod necorespunzător. Odată culeși, cartofii se lasă foarte puțin la soare pentru a se usca.
Apoi, cartofii se depozitează într-un loc uscat, răcoros și ferit de razele soarelui. Este bine de știut că aceștia nu trebuie nici în frigider, asta deoarece se vor altera foarte ușor. Dacă cumpărați o pungă de cartofi preambalată, punga de plastic ar trebui să aibă deja orificii, de aceea cartofii sunt adesea ținuți în plase.
Puteți păstra cartofii în această pungă, doar asigurați-vă că nu-i sigilați prea strâns. Dacă ați cumpărat doar câțiva cartofi vrac, transferați-i într-o cutie de carton, coș, o astfel de pungă de plasă, pungă de hârtie sau alt recipient bine ventilat.
Cartofii eliberează dioxid de carbon și apă sub formă de vapori, astfel încât o pungă etanșă se va umezi fără o ventilație adecvată. Înainte de a-i pune deoparte pentru depozitare, inspectați toți cartofii să nu aibă puncte moi, muguri, mucegai sau deteriorari cauzate de lopată. Tăiați toate zonele deteriorate și folosiți acei cartofi imediat. Doar cartofii în stare bună se vor păstra bine în depozitare pe termen lung.
Descoperă mai multe despre Cum să depozitezi cartofii în mod corect
Sursă foto – Shutterstock.com.