Despre cartofi și beneficiile lor

Cartofii sunt printre cele mai consumate legume din lume, au făcut și fac parte din hrana multor popoare. Cartofii sunt de mai multe tipuri: cartofi dulci, roșii, albi, închiși la culoare, mov, de dimensiuni mici sau mai alungiți. Toate aceste soiuri de cartofi au caracteristici și gust diferite, dar și recomandări de gătit diferite.

Datorită conținutului de substanțe nustritive, minerale, vitamine și antioxidanți, cartofii au multiple beneficii în menținerea sănătății, atunci când sunt consumați cu moderație și gătiți corespunzător.

Cartofii au foarte puține grăsimi și 0% colesterol și sunt suficient de sățioși, încât o porție mică ne poate ține de foame chiar și 4-5 ore.

Cartofii reglează digestia și ne pot ajuta să slăbim. Dacă îi consumăm fierți, sub formă de salată cu legume crude, ne putem bucura din plin de conținutul mare de fibre din cartofi. Fibrele normalizează tranzitul intestinal, reduc simptomele indigestiei, constipației sau diareei și pot calma balonarea și flatulența.

Cartofii au un efect antiinflamator vizibil, fiind folosiți cruzi, ca remediu pentru diferite dureri, entorse sau inflamații. Cartofii conțin o substanță numită colină.

Cartofii sunt o sursă importantă de vitamina B6. Această vitamină joacă un rol vital în metabolism, prin transformarea carbohidraților și a proteinelor în glucoză și aminoacizi.

Cartofi albi sau roșii – ce folosim?

Cartofii roșii au un ușor avantaj față de cei albi în privința antioxidanților, deoarece conțin aproape de două ori mai mult din acești compuși antioxidanți, în funcție de cât de pigmentată este pulpa lor.

Principala diferență între cartofii roșii și albi este că cei roșii sunt de culoare roșu deschis și conțin mai puțin amidon și mai mult zahăr, în timp ce cartofii albi sunt cartofii cu coaja de culoare maro, care sunt plini de amidon. Cartofii roșii sunt de mărime medie și sunt mai buni în salate, tocănițe și supe.

Cartoful alb are un conținut ridicat de amidon, ceea ce îl face ideal pentru prăjire sau coacere.

Descoperă mai multe despre Cartofi albi vs cartofi roșii. Care e diferența dintre ei și la ce îi poți folosi

Rețete cu cartofi la cuptor

Cartofi gratinați la cuptor

Cartofi gratinați la cuptor
  • 5 cartofi medii
  • 250 g ciuperci
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 ceapă
  • 2 căței de usturoi
  • 350 ml smântână de gătit
  • 1 linguriță cimbru
  • 300 g cașcaval ras
  • 60 g parmezan
  • sare și piper după gust

Mod de preparare

Pune cartofii la fiert 10-15 minute. După acest timp, taie-i felii rotunde și pune-i într-un vas. Sotează ceapa până devine translucidă. Adaugă ciupercile tăiate felii. Într-un alt vas, la foc mic (nu lăsa să fiarbă), combină smântâna, cimbrul și usturoiul tăiat mărunt. Toarnă peste cartofi, amestecă până îi acoperi de sos. Pune o treime din cartofi într-o tavă care nu lipește. Apoi o treime din ciuperci pe deasupra. Repetă pașii până termini ingredientele. Presară cașcavalul ras și parmezanul peste. Dă la cuptor pentru 30 de minute și lasă la răcit 5 minute înainte de servire. Sursa – retete.unica.ro

Cartofi prăjiți la cuptor cu boia

Ingrediente:

  • -4-5 cartofi
  • -1 lingură
  • ulei de măsline
  • -sare, piper -boia de ardei dulce sau picantă.

Mod de preparare: -cartofii se curăță de coajă și se taie în felii subțiri (asemănător cartofilor pai), -se așează feliile într-o tavă, pe hârtie de copt, -se amestecă cu uleiul și condimentele și se dau la cuptor (250˚C) timp de 45 de minute. Se obțin cartofii crocanți și aromați.

Budincă de cartofi la cuptor

Ingrediente:

  • 500 g cartofi;
  • 3 ouă;
  • 200 g brânză telemea de oaie;
  • 50 g unt; o lingură de pesmet;
  • 100 g caşcaval;
  • 200 ml smântână;
  • verdeaţă pentru ornat.

Mod de preparare:

Se spală cartofii şi se pun la fiert în coajă. Când au fiert, se scot şi se lasă la răcit, după care se curăţă de coajă şi se taie felii de maximum 1 cm grosime. Într-o tavă tapetată cu unt şi pesmet se aşază feliile de cartofi, alternând cu straturi de brânză rasă, caşcaval şi smântână. Se bat ouăle şi se toarnă deasupra compoziţiei. Se dă tava la cuptor până se rumenesc bine cartofii. Se servesc calzi sau reci, cu verdeaţă tocată deasupra, ca atare sau ca garnitură.

Cartofi în crustă de muștar la cuptor

Cartofi în crustă de muștar la cuptor
  • 6 cartofi galbeni mari
  • 80 g muștar de Dijon
  • 100 g muștar clasic
  • zeama și coaja rasă de la 2 lămâi
  • 90 ml ulei de măsline
  • 4 căței de usturoi tocați
  • 1/2 lămâie tăiată felii
  • sare și piper după gust
  • pătrunjel proaspăt pentru ornat

Mod de preparare

Într-un bol mare, amestecă toate ingredientele în afară de cartofi. Pe aceștia fierbe-i 10 minute în apă cu sare, taie-i cubulețe și aruncă-i în sosul aromatizat din castron. Dacă folosești cartofi noi, îi poți lăsa fără probleme întregi. Amestecă-i bine până se acoperă cu totul de sos și pune-i într-o tavă care nu lipește și dă-i la cuptor 20 de minute. Presară pătrunjel (sau mărar, dacă preferi) proaspăt pe deasupra. Poți pune și parmezan ras, dacă vrei.

Cartofi noi la cuptor cu verdețuri

Cartofi noi la cuptor cu verdețuri

Una dintre cele mai gustoase rețete cu cartofi noi este cea cu rozmarin, la care se poate adăuga și un dovlecel mic.

Ingrediente:

  • 1 kg cartofi noi,
  • un dovlecel,
  • 3-4 linguri de ulei de măsline,
  • sucul de la o lămâie,
  • rozmarin,
  • cimbru,
  • o legătură de usturoi verde,
  • sare, piper.

Preparare: se încinge cuptorul la 190 de grade. Se spală cartofii, se taie felii subțiri și se așază într-o tavă din ceramică. Din loc în loc, între ei, se pune câte o felie de dovlecel. Se amestecă uleiul cu sucul de lămâie, rozmarin și cimbru, sare și piper după gust și usturoiul verde tăiat și se toarnă în tavă. Se pun la cuptor până se rumenesc și se servesc calzi, cu rozmarin proaspăt.

Cartofi cu bacon și cașcaval, la cuptor

  • 500 g cartofi (mărime medie)
  • 300 g bacon
  • 300 g cașcaval afumat
  • 1 legătură de mărar
  • ulei de măsline
  • sare și piper după gust

Mod de preparare

Curăță cartofii, taie-i în 2 și pune-i la fiert 15-20 de minute. Cu 5-10 minute înainte să scoți cartofii, prăjește bacon-ul. După ce l-ai prăjit (nu până devine crocant, se va face până la final când îl bagi la cuptor), taie-l în fâșii mai subțiri (opțional). Pune cartofii într-o tavă care nu lipește, stropește-i din belșug cu ulei de măsline. Asezonează cu sare și piper, presară cașcaval ras deasupra, apoi bacon-ul și dă la cuptor până cartofii se pătrund și bacon-ul se prăjește. Toacă mărar, presară deasupra și mai dă la cuptor încă 3 minute. Servește fierbinte, ca garnitură sau chiar ca mâncare de sine stătătoare.

Cartofi cu pui și bacon la cuptor

Ingrediente:

  • 2 buc piept de pui,
  • 4 cartofi mari, curățați și tăiați în cuburi,
  • 6-8 felii de bacon,
  • 1/2 cană de brânză cheddar rasă,
  • 3 linguri ulei de măsline,
  • Sare și piper, după gust

Mod de preparare:

Încălziți cuptorul la 180°C. Într-un bol, amestecați cuburile de cartofi cu ulei de măsline, sare și piper. Așezați cuburile de cartofi într-un strat uniform într-o tavă. Așezați piepturile de pui deasupra cartofilor. Înfășurați fiecare piept de pui cu feliile de bacon. Presărați brânza cheddar rasă peste piepturile de pui. Coaceți în cuptor timp de aproximativ 30-35 de minute sau până când pieptul de pui este gătit, baconul este crocant și brânza este topită și aurie.

Cum să depozitezi cartofii

Este foarte important să știi cum să depozitezi cartofii, pentru că sunt unele dintre legumele care se pot perisa destul de rapid atunci când sunt ținute într-un mod necorespunzător. Odată culeși, cartofii se lasă foarte puțin la soare pentru a se usca. Apoi, cartofii se depozitează într-un loc uscat, răcoros și ferit de razele soarelui. Este bine de știut că aceștia nu trebuie nici în frigider, asta deoarece se vor altera foarte ușor.

Dacă cumpărați o pungă de cartofi preambalată, punga de plastic ar trebui să aibă deja orificii, de aceea cartofii sunt adesea ținuți în plase. Puteți păstra cartofii în această pungă, doar asigurați-vă că nu-i sigilați prea strâns. Dacă ați cumpărat doar câțiva cartofi vrac, transferați-i într-o cutie de carton, coș, o astfel de pungă de plasă, pungă de hârtie sau alt recipient bine ventilat.

Cartofii eliberează dioxid de carbon și apă sub formă de vapori, astfel încât o pungă etanșă se va umezi fără o ventilație adecvată. Înainte de a-i pune deoparte pentru depozitare, inspectați toți cartofii să nu aibă puncte moi, muguri, mucegai sau deteriorari cauzate de lopată. Tăiați toate zonele deteriorate și folosiți acei cartofi imediat. Doar cartofii în stare bună se vor păstra bine în depozitare pe termen lung.

Descoperă mai multe despre Cum să depozitezi cartofii în mod corect

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News