Sfaturi și trucuri pentru cele mai bune chiftele marinate

Chifteluțele marinate sunt un preparat tradițional din bucătăria românească, dar se găsește și în multe alte culturi culinare. Acest fel de mâncare constă în chifteluțe fragede, realizate din carne tocată (de obicei, porc, vită, pui sau un amestec), prăjite sau coapte, apoi fierte într-un sos aromat de roșii. Rezultatul este un fel de mâncare gustos, cu o textură suculentă și un gust echilibrat, ideal pentru a fi servit alături de piure de cartofi, paste, orez sau chiar mămăligă.

  • Alegerea cărnii potrivite – o combinație de carne de porc și vită oferă chifteluțelor un echilibru perfect între suculență și consistență. Dacă folosești doar carne de pui sau curcan, poți adăuga puțină grăsime (ulei de măsline sau unt) pentru a le menține fragede.
  • Pâinea înmuiată în lapte poate fi utilizată și ea pentru a obține o textură moale și pufoasă. Alternativ, poți folosi pesmet fin.
  • Oul ajută la legarea compoziției, dar nu trebuie să exagerezi cu el – pentru 500 g carne, un ou este suficient.
  • Ceapa și usturoiul trebuie tocate foarte fin sau călite foarte ușor înainte de a fi adăugate în compoziție, pentru un gust mai plăcut.
  • Condimentele și verdețurile sunt esențiale. Pătrunjelul, cimbrul și un praf de nucșoară pot face diferența.
  • Chifteluțele pot fi prăjite, prăjirea oferă un gust mai intens, dar pot fi mai grase. Este bine să le așezi pe un șervețel absorbant după prăjire. O alternativă mai sănătoasă este să le coci în cuptor, menținându-le fragede și cu un gust excelent. Se coc la 180°C timp de aproximativ 20 de minute.
  • Pentru sosul de roșii, folosește roșii proaspete pasate, bulion sau roșii din conservă de bună calitate. Pentru un sos gustos, călește ceapă, usturoi și morcov în puțin ulei de măsline înainte de a adăuga roșiile.
  • Pune sare, piper, foi de dafin, busuioc sau oregano. Un praf de zahăr poate reduce aciditatea roșiilor.
  • Sosul trebuie lăsat la foc mic cel puțin 15-20 de minute pentru a se îngroșa și a deveni aromat.
  • După ce chifteluțele sunt gătite, adaugă-le în sos și lasă-le să fiarbă împreună încă 10-15 minute, astfel încât să se impregneze bine cu arome.
  • Pentru un preparat clasic, piureul de cartofi este cea mai bună alegere. Dacă preferi o variantă mai lejeră, orezul sau pastele sunt perfecte. Pentru un plus de autenticitate, poți opta pentru mămăligă.

Chifteluțele marinate sunt un preparat versatil, iubit de toată familia. Respectând câteva trucuri simple, poți obține un rezultat delicios de fiecare data.

Află mai multe despre Ce condimente se pun la carnea tocată

Rețete de chiftele marinate

Chiftele marinate din carne de vită cu sos de roșii

Chiftele marinate din carne de vită cu sos de roșii
  • 500 g carne tocată de vită
  • o ceapă roșie
  • sare
  • piper negru măcinat
  • o legătură mărar
  • o legătură pătrunjel
  • un ou
  • un kg roșii
  • 3-4 linguri ulei de măsline
  • cimbru verde
  • o lingură zahăr
  • pătrunjel pentru decor

Mod de preparare

Se curăță ceapa și se toacă mărunt. Se amestecă împreună cu carnea, verdeața, oul și se condimentează cu sare și piper.

Se frământă compoziţia și se pregătesc chifteluţele. Se fierb în apă clocotită cu sare și ulei. După ce au fiert, se scot cu spumiera în sită să se scurgă.

Se spală roșiile, se opăresc, se decojesc și se pasează. Piureul obținut se condimentează cu sare, piper, zahăr, cimbru și ulei de măsline și se pune să fiarbă.

Chifteluţele se servesc cu sosul aromat și se ornează cu pătrunjel proaspăt.

Chiftele de pui marinate

Chiftele de pui marinate
  • 500 g carne tocată de pui
  • două cepe
  • o jumătate de pahar cu bulion
  • o felie pâine albă
  • un morcov
  • o ţelină
  • un cartof
  • două linguri făină
  • două ouă
  • sare piper
  • verdeaţă.

Felia de pâine se înmoaie în apă, se stoarce şi se dă prin maşina de tocat. Apoi se amestecă cu carnea tocată.

În această compoziţie se adaugă ouăle, ceapa tăiată mărunt şi călită, zarzavatul dat pe răzătoare, verdeaţa şi sarea.

Apoi se fac chifteluţe, se dau prin făină şi se prăjesc pe toate părţile în ulei.

Chifteluţele prăjite se pun într-o cratiţă, se adaugă bulion de roşii, un pahar cu supă de carne şi piper.

Cratiţa se acoperă cu capac şi se lasă să fiarbă înăbuşit, la foc mic, 10-20 minute. Se pune apoi sare, iar când se servesc la masă, se presară pătrunjel şi mărar verde tocat.

Chiftele de porc marinate cu parmezan

  • 450 g carne tocată de porc
  • 2 felii de pâine
  • 60 ml lapte
  • 150 g parmezan ras
  • 1 ou
  • 1 cățel de usturoi pisat
  • o legătură pătrunjel tocat
  • oregano
  • fulgi de ardei iute
  • sare
  • piper

Pentru sos

  • o conservă mare de roșii decojite (circa 700 ml)
  • 3 căței de usturoi tocați
  • 1 foaie de dafin
  • fulgi de ardei iute
  • 30 ml ulei

Mod de preparare

Se prepară sosul de roșii. Într-o tigaie mare antiaderentă, la foc mediu-mare, se rumenește ușor usturoiul în ulei cu frunza de dafin și fulgii de ardei. Se adaugă roșiile și se fierb timp de 30 de minute. Când încep să se înmoaie, se zdrobesc grosier roșiile cu ajutorul unui zdrobitor pentru cartofi. Se condimentează cu sare și piper. Tigaia se ține la cald.

Se pregătesc chitelele. Într-un robot de bucătărie, pisați pâinea până devine pesmet. Într-un castron mare, înmuiați pesmetul în lapte timp de 5 minute. Adăugați carnea tocată, parmezanul, oul, usturoiul, pătrunjelul, sarea, piperul, oregano, fulgii de ardei și, folosind mâinile, amestecați bine.

Se modelează chiftelele. Lucrând cu mâinile ușor unse cu ulei, se modelează fiecare chifteluță.

Se gătesc chiftelele de porc marinate. Se pun chiftelele în sosul de roșii, se acoperă și se gătesc timp de 10 minute la foc mediu-mic, întorcându-le de câteva ori în timpul gătitului. Se înlătura capacul și se continuă gătirea timp de 10 minute sau până când se fierb chiftelele.

Chiftelele de porc marinate se servesc alături de pâine proaspătă, mămăligă, piure de cartofi sau paste. (Sursă – retete.unica.ro.)

Chifteluțe marinate în sos de gorgonzola

Chifteluțe marinate în sos de gorgonzola
  • 500 g carne tocată de porc
  • 1 ou
  • 2 linguri pesmet
  • 1 ceapă mică, tocată fin
  • 2 căței de usturoi pisați
  • sare, piper
  • o jumătate de linguriță nucșoară
  • Ulei pentru prăjit
  • 200 ml smântână pentru gătit (min. 20% grăsime)
  • 100 g gorgonzola
  • 50 ml lapte
  • 1 linguriță unt
  • 1 cățel de usturoi pisat
  • piper

Mod de preparare

Într-un bol încăpător, adaugă carnea tocată de porc. Peste carne, adaugă oul, pesmetul, ceapa foarte fin tocată și usturoiul pisat. Condimentează cu sare, piper și nucșoară. Nucșoara va adăuga o aromă subtilă și plăcută chifteluțelor.

Frământă bine compoziția cu mâna sau cu o lingură de lemn până când toate ingredientele sunt bine omogenizate. Dacă este prea moale, mai poți adăuga puțin pesmet.

Acoperă bolul cu folie alimentară și lasă compoziția să se odihnească la frigider timp de 20-30 de minute pentru ca aromele să se combine mai bine.

După ce compoziția a stat la frigider, formează chifteluțele cu mâinile umezite.

Încinge puțin ulei într-o tigaie și prăjește chifteluțele la foc mediu, întorcându-le periodic, până când devin aurii și sunt gătite în interior (aproximativ 10-12 minute). Alternativ, pentru o variantă mai sănătoasă, poți coace chifteluțele în cuptor, așezându-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și coacându-le la 180°C timp de 20-25 de minute, până devin aurii.

Într-o tigaie curată, pune untul la topit la foc mic. Adaugă cățelul de usturoi pisat și călește-l timp de 30 de secunde, doar cât să își elibereze aroma, fără să se ardă. Toarnă laptele și smântâna pentru gătit peste unt și amestecă ușor cu un tel sau o lingură de lemn.

Când sosul începe să se încălzească (dar fără să fiarbă), adaugă gorgonzola tăiată în bucăți mici.
Amestecă constant până când brânza se topește complet și sosul devine cremos și omogen. Dacă vrei un sos mai gros, mai lasă-l pe foc mic câteva minute pentru a se îngroșa.

Condimentează sosul cu piper alb după gust (sarea nu este necesară, deoarece gorgonzola este deja destul de sărată).

Adaugă chifteluțele prăjite/coapte în sosul alb și lasă-le să fiarbă la foc mic timp de 5-7 minute, astfel încât să se impregneze bine cu aroma brânzei. Dacă sosul devine prea gros, mai poți adăuga puțin lapte.

Odată ce chifteluțele sunt acoperite uniform de sos și bine încălzite, poți opri focul.

Servește chifteluțele fierbinți, alături de paste proaspete (tagliatelle sau penne), cartofi copți sau chiar orez.

Chiftele marinate din carne amestec

Pentru chifteluțe:

  • 500 g carne tocată de porc și vită
  • 1 felie de pâine înmuiată în lapte
  • 1 ou
  • 1 ceapă mică, tocată fin
  • 2 căței de usturoi pisați
  • sare
  • piper
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • Ulei pentru prăjit

Pentru sos:

  • 400 g roșii pasate
  • 1 ceapă medie, tocată
  • 1 morcov mic, ras
  • 2 căței de usturoi pisați
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 linguriță zahăr
  • sare
  • piper
  • 1 frunză de dafin
  • 1 linguriță busuioc uscat

Mod de preparare

Amestecă toate ingredientele pentru chifteluțe și formează bile mici. Prăjește-le în ulei încins până devin aurii sau coace-le în cuptor la 180°C timp de 20 de minute.

Pentru sos, călește ceapa și morcovul în ulei, adaugă usturoiul și apoi roșiile pasate. Condimentează și fierbe la foc mic aproximativ 15 minute. Adaugă chifteluțele în sos și mai lasă pe foc 10 minute.
Servește cu piure de cartofi sau orez.

Chiftele marinate cu vin alb

  • 500 g carne tocată de pui
  • 1 cartof mic ras și scurs
  • 1 ou
  • 2 căței de usturoi pisați
  • sare
  • piper alb
  • oregano uscat
  • 2 linguri pesmet
  • 1 lingură ulei de măsline

Pentru sos:

  • 300 g roșii tocate din conservă
  • 1 ceapă mică, tocată
  • 100 ml vin alb sec
  • 1 linguriță zahăr brun
  • 1 linguriță boia dulce
  • busuioc uscat
  • 1 lingură ulei de măsline

Mod de preparare

Amestecă ingredientele pentru chifteluțe și formează bile mici. Prăjește-le ușor și apoi pune-le deoparte.

Într-o tigaie, călește ceapa, adaugă roșiile, vinul și condimentele. Fierbe la foc mic 15 minute, apoi adaugă chifteluțele și mai gătește 10 minute. Servește cu orez basmati sau paste.

Sursă foto – Shutterstock.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News