Cuprins:
Beneficiile alimentației de post
Alimentația de post, care presupune eliminarea produselor de origine animală, poate oferi o serie de beneficii pentru sănătate și este adoptată de tot mai multe persoane.
Postul poate ajuta la eliminarea toxinelor acumulate în organism datorită unei diete mai bogate în fructe și legume, care sunt pline de antioxidanți și fibre.
De asemenea, consumul crescut de fibre din legume, fructe, leguminoase și cereale integrale poate ajuta la reglarea tranzitului intestinal și la prevenirea constipației.
Consumul regulat de alimente pe bază de plante este asociat cu un risc redus de boli cardiovasculare, hipertensiune, diabet de tip 2 și anumite tipuri de cancer. Alimentele de origine vegetală sunt bogate în fitonutrienți și fibre, care au efecte benefice asupra sănătății inimii și metabolismului.
O dietă bogată în vitamine, minerale și nutrienți esențiali poate contribui la un nivel crescut de energie și o stare generală de bine.
Și, deloc în ultimul rând, pentru multe persoane, postul are și o semnificație spirituală și poate contribui la o stare mentală mai bună, prin reducerea stresului și promovarea unei stări de liniște și claritate.
Este important de știut că beneficiile unei alimentații de post sunt mai pronunțate atunci când aceasta este bine planificată și echilibrată pentru a evita deficiențele nutriționale. Înainte de a începe un regim alimentar de post, este recomandat să consulți un specialist în nutriție pentru a te asigura că vei primi toți nutrienții necesari.
Reţete de chifteluţe de post
Chifteluțele de post sunt o alternativă vegetală la chifteluțele tradiționale din carne, fiind preparate din ingrediente precum leguminoase (năut, linte), legume (cartofi, morcovi, dovlecei) și diverse condimente. Acestea sunt adesea prăjite sau coapte și pot fi servite ca aperitiv, în sandwich-uri, sau alături de diverse garnituri.
Chifteluțele de post sunt apreciate pentru gustul lor savuros și pentru faptul că sunt o opțiune sănătoasă și nutritivă, bogată în proteine și fibre.
Falafel – unele dintre cele mai bune chifteluțe de post
- 216 g boabe năut
- 95 g boabe fava (bob, pasule)
- 25 g cartof fiert
- 100 g ceapă
- 2 cășei usturoi
- pătrunjel proaspăt tocat
- coriandru proaspăt tocat
- menta proaspătă tocată
- un vârf de linguriță de sabaa baharat (amestec de condimente libanez)
- jumătate de linguriță boia
- jumătate de linguriță chimion
- jumătate de linguriță bicarbonat de sodiu
- sare
- piper
- ulei pentru prăjit
Mod de preparare
Cu o istorie bogată și răspândite în întreaga lume, aceste chiftele sunt o parte integrantă a bucătăriei mediteraneene. Ele pot fi savurate ca un aperitiv delicios, învelite într-o lipie moale alături de legume proaspete și sosuri aromate sau servite alături de o salată proaspătă.
Boabele de năut și boabele de bob se pun la înmuiat în apă rece peste noapte. Se folosește de trei ori mai multă apă decât boabe.
Boabele de năut și bob se scurg de apă. Bobul se curăță de coajă.
Într-un robot de bucătărie se adaugă boabele de năut, bob, ceapa, usturoiul, bicarbonatul de sodiu și condimentele (coriandru, menta, pătrunjel, boia, chimion, sare, piper, sabaa baharat). Se mixează până se obține un amestec omogen.
Amestecul obținut se frământă pe blatul de lucru timp de cel puțin 1 minut. Amestecul pentru chiftele libaneze se pune într-un castron, se acoperă și se lasă să se odihnească timp de 30 de minute la frigider.
Într-o tigaie se încinge uleiul la foc mare. Uleiul trebuie să aibă o adâncime de minim 5 cm.
Chiftelele libaneze de post, din năut, se formează cu ajutorul mâinilor. Apoi se prăjesc în ulei timp de 2-3 minute pe toate părțile sau până ce capătă o culoare maro-roșiatică. Se scot cu ajutorul unei spumiere și se așază pe hârtie de bucătărie pentru a se scurge de ulei. Sursă retete.unica.ro
Chifteluțe de post cu cartofi și ciuperci
- 2 cartofi
- 1 leg. pătrunjel
- praf sare
- ulei
- praf boia
- 2 cepe
- praf piper
- 1 cană ciuperci
- 2 linguri orez
- 3 linguri făină
Mod de preparare
Cartofii pentru aceste chiftele de post se curăță și se pun la fiert. Separat, se pune la fiert orezul. Ceapa tocată se călește puțin.
Cartofii fierți se scurg, se pasează și se amestecă cu orezul fiert, ceapa călită, pătrunjelul tocat și ciupercile date prin mașină de tocat. Se pune boia, sare și piper.
Din compoziția rezultată se fac chifteluțe care se dau prin făină și se prăjesc în ulei încins. Aceste chiftele de post se servesc calde.
Descoperă și rețete de mâncare cu cartofi de post.
Chifteluțe indiene de post
- 1 ceapă galbenă
- 2 cepe roșii
- 2 căței de usturoi
- 1 vârf de linguriță praf de ghimbir
- 1/2 linguriță turmeric
- 1/2 linguriță pătrunjel uscat
- 1/2 linguriță boia picantă
- 100 g făină
- 1 vârf de linguriță bicarbonat
- 60-80 ml apă
- sare și piper după gust
- ulei
Mod de preparare
Taie ceapa fâșii (să arate ca niște mini-spaghete, mai exact) și amestec-o într-un bol cu făina, bicarbonatul și toate condimentele.
Adaugă o linguriță de ulei și 60 ml de apă, amestecă bine până când ceapa e bine acoperită de aluat. Dacă acesta nu s-a distribuit în mod egal, adaugă și restul de apă și amestecă.
Încinge ulei în tigaie. Când începe să sfârâie, adaugă din aluatul format câteva „chifteluțe„, având grijă să nu se lipească între ele, desigur.
Prăjește-le pe ambele părți până se rumenesc și scapă de excesul de ulei scoțându-le pe un șervețel de hârtie. Le poți face și la cuptor, în tavă, ca să fie mai sănătoase.
Chiftele de ciuperci cu sos alb
- 600 g ciuperci
- 2 legaturi ceapă verde
- 1 legatura mărar
- 1 legatura pătrunjel
- 100 g pesmet
- sare
- piper
- ulei pentru prăjit
Pentru sos
- 1 căpăţână usturoi
- 1-2 legaturi mărar
- 50 g margarină
- 1 lingura făină
- 300 ml lapte de soia
Mod de preparare
Se curăţă ciupercile, se spală, se taie mărunt şi se amestecă cu verdeaţa.
Ceapa verde se curăţă, se toacă mărunt şi se căleşte.
Într-un bol, se amestecă ciupercile, verdeaţa, ceapă tocată, pesmetul , sarea şi piperul măcinat. Se formează chifteluţele, se mai trec printr-un strat de pesmet şi apoi se prăjesc.
Separat, într-o cratiţă, se pune margarina să se topească şi se stinge cu făină şi laptele călduţ. Se amestecă uşor până capătă consistenţa unei ciulamale. După ce s-a fiert, se pune mărarul şi usturoiul pisat şi se condimentează cu sare şi piper, după gust. Chiftelele se servesc cu sosul alb. Sursa- retete.unica.ro
Chifteluțe de dovlecei
- un kg dovlecei
- 3-4 linguriţe ulei de măsline
- 2 castraveţi
- o legătură mărar
- 250 iaurt de soia
- 100 pesmet
- ulei pentru prăjit
- 100 brânză vegetală
- piper
- sare
- o legătură pătrunjel verde
- o legătură mărar
- o legătură usturoi
- 2 legături ceapă verde
- 3-4 căţei usturoi
Mod de preparare
Se spală ceapa, usturoiul şi dovleceii. Ceapa şi usturoiul se toacă mărunt iar dovleceii se dau pe răzătoarea mare. Se pun în sită şi se scurg uşor prin presare.
Verdeaţa se spală, se toacă mărunt şi se amestecă cu celelalte ingrediente împreună cu caşcavalul ras în prealabil şi cu pesmetul. Dacă nu se leagă compoziţia, puneţi 1-2 linguriţe de ulei. Se condimentează cu sare şi piper.
Se modelează chifteluţele, se trec prin pesmet şi se prăjesc la foc potrivit, în uleiul încins.
Separat, se prepară sosul. Se amestecă iaurtul de soia cu uleiul de măsline, cu usturoiul pisat mărunt şi cu castraveţii tocaţi fin. Se adaugă mărar şi sare.
Chifteluțe de post cu soia și ciuperci
- 200 g granule de soia
- 300 g ciuperci
- 2-3 căţei de usturoi
- 2 cartofi fierţi
- 2 morcovi fierţi
- 1 lingura pesmet
- 1 legatura pătrunjel
- 1 lingura făină
- ulei pentru prăjit
- sare
- piper
Mod de preparare
Granulele de soia se fierb conform indicaţiilor înscrise pe ambalaj, apoi se lasă la scurs într-o strecurătoare. Ciupercile se curăţă, se spală şi se fierb 10 minute în apă cu sare. Se scurg şi se taie cubuleţe.
Se amestecă granulele de soia cu ciupercile, cartofii fierţi daţi pe răzătoare şi morcovii fierţi, tăiaţi cubuleţe. Se condimentează cu sare, piper şi usturoi pisat, apoi se adaugă o lingură de pesmet şi pătrunjel verde tocat.
Se formează chiftele, se dau prin făină, se scutură între palme de surplusul de făină şi se prăjesc în ulei încins. Se lasă la scurs pe o hârtie absobantă şi se servesc cu salate de sezon.
Sursă foto – Shutterstock.com.