Cuprins:
Rețeta de ciulama înseamnă un preparat cremos, aromat și versatil, care poate fi îmbunătățit în funcție de preferințele culinare. Poți pregăti ciulama doar din legume sau ciulama din tipuri diferite de carne în doar câțiva pași simpli. Descoperă pas cu pas cele mai bune rețete de ciulama.
Rețete de ciulama
Ciulama cu ciuperci
Ingrediente
- 1 kg ciuperci champignon;
- 200 gr unt;
- 5 linguri făină;
- 800 ml lapte;
- Sare, piper;
- 1 legatura pătrunjel.
Mod de preparare
Ciupercile se curăţă, se taie mărunt şi se pun într-o tigaie cu 100 g unt. Se presară cu sare şi se lasă pe foc să-şi lase zeama şi să se fiarbă. Între timp, restul untului se topeşte în altă tigaie şi apoi se pune făina. Se amestecă rapid, se trage de pe foc şi se toarnă laptele rece.
Se amestecă bine şi se pune din nou sosul pe foc pentru 5 minute. Se toarnă apoi peste ciuperci şi se lasă încă 5-10 minute să fiarbă împreună. Se trage de pe foc și se pune piper. Ciulamaua de ciuperci champignon se aduce la masă cu pătrunjel fin tocat.
Ciulama cu carne de pui
Ingrediente
- 500 gr pui;
- 400 gr ciuperci;
- 200 ml smântână;
- 2 căței de usturoi;
- 2 linguri de făină;
- O ceapă, sare, piper.
Mod de preparate
Spală carnea și taie-o în cubulețe mici. Pune-o într-o tigaie încăpătoare împreună cu puțin ulei și prăjește-o până când devine aurie.
Între timp, feliază ciupercile, toacă ceapa și usturoiul mărunt. Când carnea s-a prăjit, scoate-o pe un șervețel absorbant și pune în aceeași tigaie ceapa împreună cu usturoiul. Călește-le împreună până când se înmoaie, apoi adaugă o lingură de făină și amestecă bine.
Pune acum smântâna de gătit, amestecă bine și adaugă restul de făină și pieptul de pui. Mai lasă totul la foc mic să fiarbă pentru 10 minute, condimentează după gust și servește ciulamaua cu mămăligă caldă.
Ciulama cu carne de porc
Ingrediente
- 400 gr mușchi de porc;
- 300 ml smântână de gătit;
- 100 ml vin alb;
- O ceapă;
- 3 căței de usturoi;
- O lingură de amidon, sare, piper.
Mod de preparare
Carnea se spală și se taie în bucăți mici. Se pune la prăjit în puțin ulei, iar când se rumenește se adaugă peste și ceapa tocată mărunt. Se adaugă vinul și se lasă carnea să fiarbă la foc mic. Când a scăzut lichidul, se adaugă smântâna lichidă pe care ai amestecat-o în prealabil cu amidonul, se pune și usturoiul zdrobit și se condimentează după gust.
Se mai lasă pe foc până când compoziția se îngroașă, câteva minute, apoi se presară verdeață proaspătă deasupra și ciulamaua de porc se servește proaspătă cu mămăligă.
Ciulama cu pipote
Ingrediente
- 1 kg pipote;
- 400 ml supă de pui sau apă;
- 2 linguri de făină;
- 2 căței de usturoi;
- Sare, piper, ulei, pătrunjel verde.
Mod de preparare
Curăță pipotele și elimină grăsimea în exces, dacă este cazul. Pune 3,4 linguri de ulei într-o cratiță și adaugă pipotele. Întoarcele frecvent pentru a se găti pe toate părțile, iar când sunt rumenite, pune peste și ceapa tocată mărunt și un cățel de usturoi dat pe răzătoare.
Adaugă acum supa de pui sau apa, condimentează după gust și lasă pipotele să fiarbă pentru aproximativ o oră. Poți adăuga o frunză de dafin acum pentru a adăuga un plus de aromă.
Separat, într-un bol pune făina și adaugă câteva linguri de apă din vasul de pe foc. Diluează puțin cu apă, amestecă, apoi pune amestecul în vasul de pe foc. Amestecă intens atunci când adaugi făina pentru a nu se forma cocoloașe.
Spre final, când carnea a fiert, mai poți condimenta după gust, adaugă pătrunjelul verde, restul de usturoi dat pe răzătoare și ciulamaua este gata.
Ciulama de dovlecel
Ingrediente
- 3 dovlecei;
- 2 morcovi;
- O ceapă, 3 căței de usturoi;
- 150 gr făină;
- 100 ml ulei;
- 500 ml smântână;
- Sare, piper.
Mod de preparare
Într-o cratiță încăpătoare se pune uleiul și se călește ceapa tocată mărunt. Dovleceii și morcovii se taie cubulețe, iar când ceapa s-a înmuiat se pun restul legumelor peste și se pune apa cât să acopere. Se condimentează după gust și se lasă până când fierb.
Ulterior, legumele se pasează în blender. Într-un bol se amestecă smântâna cu făina, usturoiul dat pe răzătoare și toată crema obținută se amestecă cu restul de legume blendate.
Se pun din nou în cratiță și se lasă la foc mic până când compoziția se îngroașă. Se condimentează după gust cu sare și piper. La final, se presară verdeață proaspătă deasupra și asta este tot.
Cum faci cea mai bună mămăligă pentru ciulama
Se pune apa la fiert într-un vas de fontă (tuci), sau de inox, la foc mediu. Proporția este de o măsură de mălai, la 4 măsuri de apă. De exemplu, la 250 g mălai se pune un litru de apă. Proporția mai poate fi de la 1 la 3 până la 1 la 5, în funcție de cât de vârtoasă sau moale vrei să fie mămăliga.
Dacă faci un preparat sărat, adaugă și sare în apă, după gust. Când apa este aproape de fierbere, se varsă mălaiul în ploaie, amestecând cu un tel, ca să nu facă cocoloașe.
Dacă faci un preparat sărat, adaugă și sare în apă, după gust. Când apa este aproape de fierbere, se varsă mălaiul în ploaie, amestecând cu un tel, ca să nu facă cocoloașe.
Pe măsură ce se întărește, schimbă telul cu o lingură de lemn. Amestecă periodic și lasă flacăra mică. Când mămăliga face bule și lingura stă în mijloc fără să o ții, e gata. O poți răsturna pe un fund de lemn (absoarbe aburii) sau într-un castron, dacă e mai moale. Se va întări când se răcește. Timpul de fierbere depinde de tipul de mălai utilizat. De obicei este înscris pe ambalaj. Mălaiul grișat are nevoie de un timp mai mic de fierbere.
Citește și: Cum să faci iaurt acasă
Sursă foto: 123rf.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!