Cuprins:
Despre ciuperci
Un element culinar de excepție, ciupercile sunt extraordinar de versatile. Speciile de ciuperci comestibile, cum ar fi champignon și ciupercile Portobello, au utilizări infinite în bucătărie. În schimb, ciupercile necomestibile pot fi transformate în piele vegană, adăugate la produsele de îngrijire a pielii și au fost chiar testate ca sursă alternativă de electricitate.
Dar ce este mai exact o ciupercă? Ciupercile sunt, din punct de vedere tehnic, ciuperci și nu plante, deși unii ar susține că orice lucru care crește organic ar putea fi o plantă. Din punct de vedere științific, plantele fac parte dintr-o categorie separată. Ciupercile asigură funcții multiple atât în natură, cât și ca hrană.
Structura celulară: Ciuperci vs plante
Atât ciupercile, cât și plantele au pereți celulari, dar diferența constă în compoziția lor. Peretele celular al unei plante este compus din celuloză, în timp ce pereții celulari ai unei ciuperci sunt creați din polizaharide complexe: glucan și chitină. Peretele celular al unei ciuperci o protejează de prădători și îi îmbunătățește integritatea structurală.
Cum consumă nutrienții o ciupercă
Ciupercile sunt diferite de plante și în ceea ce privește modul în care consumă hrana. Plantele conțin clorofilă și fac fotosinteză pentru a susține creșterea, dar ciupercile nu funcționează la fel. Înainte ca substanțele nutritive să poată pătrunde în peretele celular, acestea trebuie să fie digerate.
Acest lucru înseamnă că ciupercile sunt opuse oamenilor, în sensul că hrana lor trebuie digerată înainte de a absorbi substanțele nutritive. Din acest punct de vedere, doar bacteriile sunt asemănătoare ciupercilor, deoarece metoda lor de absorbție a nutrienților este aceeași.
Reproducerea ciupercilor
La fel ca oamenii, ciupercile se pot produce pe cale sexuală, ceea ce se întâmplă atunci când sporul unei ciuperci se întâlnește cu sporul altei ciuperci și se formează o nouă ciupercă. Cu toate acestea, ciupercile pot produce și asexuat. Reproducerea sexuată duce la o mai mare diversitate genetică la ciuperci.
Reproducerea asexuată implică fragmentarea sau înmugurirea ciupercii, în care ciuperca se copiază practic pe sine. Capacul recognoscibil al unei ciuperci, partea folosită de obicei la gătit, este vital pentru reproducere, deoarece sporii care se găsesc în branhii (fantele situate sub capac) ajută la crearea de noi ciuperci.
Trucuri pentru a găti ciupercile
Păstrează-le uscate
Dacă observi murdărie pe ciuperci, folosește un prosop de hârtie ușor umed pentru a o îndepărta. Nu le scufunda în apă și nu le clăti.
Ciupercile se comportă ca un burete, așa că apa va fi absorbită, ceea ce face ca ciupercile gătite la final să fie îmbibate în loc să fie aromate și rumenite. (Dacă ciupercile sunt extrem de murdare, le poți scufunda rapid în puțină apă, dar asigură-te că le tamponezi foarte bine înainte de a le găti).
Taie-le la dimensiuni egale
Acest lucru se aplică la majoritatea lucrurilor atunci când gătești. Dacă folosești o varietate de ciuperci, taie-le – sau dacă sunt mai fragile – rupe ciupercile astfel încât să aibă toate o dimensiune similară.
Nu înghesui ciupercile în tigaie
Dacă îngrămădești ciupercile crude unele peste altele într-o tigaie, acestea se înăbușă. Dacă, în schimb, le întinzi astfel încât să se atingă doar una de alta, se vor rumeni și se vor face crocante pe margini. Dacă ai făcut vreodată cartofi prăjiți la cuptor sau ai încercat să faci legume crocante în cuptor, acest truc este de bază.
Pune sare peste ciuperci la sfârșitul gătitului
Ciupercile sunt unul dintre singurele lucruri pe care trebuie să le sărezi spre sfârșitul gătitului. Sarea scoate la iveală umezeala, ceea ce, în cazul ciupercilor, le împiedică să se rumenească în tigaie.
Rețete de ciuperci murate
Ciuperci murate cu usturoi
- 1,5 kg de ciuperci
- 6 căței de usturoi
- 1/2 ceașcă de oțet alb
- 2 cești de apă
- 1 lingură de zahăr
- 1 lingură de sare
- 6 frunze de dafin
- 8 boabe de piper întregi
- 6 linguri de oțet
Curăță și spală ciupercile, pune-le într-o oală. Umple cu apă cât să acopere ciupercile.
Pune 1/2 cană de oțet în apă, adu-o la fierbere și fierbe-o timp de 15 minute. Când ciupercile sunt fierte, scurge lichidul și pune-le deoparte.
Într-o oală separată, pune apa, sarea, zahărul, frunzele de dafin și boabele de piper și adu la fierbere. După ce zahărul și sarea s-au dizolvat, se adaugă 6 linguri de oțet la ingrediente, apoi se ia de pe foc și se lasă deoparte.
Curăță și taie usturoiul în bucăți mici, pune usturoiul tăiat în cubulețe pe fundul borcanelor. Umple borcanele cu ciupercile fierte.
Se toarnă marinata peste ciuperci. Acoperă, folosind capace și păstrează-le în frigider. Pot fi păstrate în frigider până la câteva săptămâni.
Ciuperci murate picante
- 1 kilogram de ciuperci
- 2 linguri de ulei de măsline
- 4 linguri de oțet de vin alb
- 1 ceapă roșie tăiată cubulețe
- 2 căței de usturoi, tocați mărunt
- 2 lingurițe de zahăr brun
- ½ linguriță de oregano uscat
- ½ linguriță de boabe de piper negru întregi
- ¼ linguriță fulgi de ardei roșu zdrobit, opțional
- 1 frunză de dafin
- sare și piper negru proaspăt măcinat
- 2 linguri de frunze de pătrunjel proaspăt tocat
Într-o oală mare cu apă clocotită cu sare, se fierb ciupercile până se înmoaie, aproximativ 3-4 minute; se scurg bine.
Într-un castron mare, combină ciupercile, uleiul de măsline, oțetul, ceapa roșie, usturoiul, zahărul, oregano, boabele de piper, fulgii de ardei roșu și frunza de dafin; asezonează cu sare și piper, după gust.
Se transferă într-un recipient etanș și se pune la frigider pentru cel puțin 8 ore și până la 5 zile.
Se servește la temperatura camerei, decorat cu pătrunjel, dacă se dorește.
Ciuperci murate cu ghimbir și soia
- 300 g de ciuperci
- 3 linguri de oțet de orez
- 3 linguri de suc de lămâie
- 3 linguri de ulei de susan prăjit
- 3 linguri de sirop de arțar (sau miere)
- 1 lingură de sos de soia
- 3 căței de usturoi proaspăt, curățați și zdrobiți
- 2 cepe verzi, tăiate felii subțiri (atât partea verde, cât și cea albă)
- 1 linguriță de ghimbir proaspăt ras
- 1 linguriță de piper roșu zdrobit
- 3/4 linguriță de sare
Curăță ușor ciupercile folosind o cârpă umedă sau un prosop de hârtie. Îndepărtează tulpinile și toacă-le în bucăți.
Combină restul ingredientelor într-un castron și amestecă bine.
Amestecă ciupercile cu marinada, apoi transferă-le într-un borcan sau într-un recipient mic, unde vor fi bine strânse. Ideal ar fi ca marinada să acopere toate ciupercile.
Lasă ciupercile să se marineze timp de cel puțin 30 de minute înainte de a le servi.
Ciuperci murate condimentate
- 1,5 kg de ciuperci proaspete de care preferi
- 2 linguri de suc de lămâie
- 1 ceașcă de oțet balsamic
- 1 ceașcă de oțet de vin alb
- 3 linguri de miere
- 2 linguri de rozmarin proaspăt tocat
- 4 lingurițe de boabe de piper negru întregi
- 2 ½ linguriță de sare
- 3 căței de usturoi, tocați mărunt
- 6 linguri de șalote tocate fin
Într-o cratiță mare din oțel inoxidabil, emailată sau antiaderentă, combină ciupercile și sucul de lămâie. Adaugă suficientă apă cât să le acopere și adu la fierbere. Fierbe timp de 1 minut, apoi scurge ciupercile.
Într-o cratiță medie din oțel inoxidabil combină oțetul balsamic, oțetul de vin, mierea, rozmarinul, boabele de piper, sarea și usturoiul. Adu amestecul la fierbere, amestecând pentru a dizolva mierea apoi redu focul.
Se fierbe la foc mic, acoperit, timp de 10 minute. Se îndepărtează de pe foc și se adaugă șalota tocată mărunt.
Se pun ciupercile în borcane de conservă sterilizate la cald, lăsând un spațiu liber de 2 cm. Se toarnă amestecul de oțet fierbinte peste ciuperci, distribuind rozmarinul, boabele de piper și usturoiul în mod egal între borcane și menținând spațiul de 2 cm deasupra.
Se șterg marginile borcanelor și se pun capacele.
Pune borcanele umplute într-o oală cu apă clocotită timp de 20 de minute. Scoate borcanele, răcește-le și depozitează-le într-un loc uscat și răcoros.
Ține minte că poți mura orice fel de ciuperci dorești sau poți combina mai multe tipuri. De asemenea, poți folosi condimentele preferate la aceste rețete de ciuperci murate.
Sursa foto: 123rf.com
Citeşte şi: Sfeclă roșie la borcan – rețete de conserve delicioase pentru iarnă