Cuprins:
Cum te bucuri de gustul savuros al unei conopide proaspete în rețete variate? Iată mai jos cele mai usor de încercat rețete de conopidă gratinată.
Rețete de conopidă gratinată
Conopidă gratinată fără ou
Ingrediente
- O conopidă mare, aprox 1 kg;
- 500 ml lapte;
- 180 gr cașcaval sau mozzarella;
- 60 gr unt;
- 50 gr făină;
- 2 linguri de pesmet;
- Sare, piper.
Mod de preparare
Se spală conopida și se rupe în buchețele mai mici. Se lasă la scurs într-o sită, apoi se pune într-un vas mare, la fiert, cu apă cât să o acopere, și se lasă să fiarbă pentru 5-7 minute. Se pune și un praf de sare deasupra.
Se scoate apoi conopida prefiartă și se pune într-un vas cu apă rece, pentru a ppri gătirea. Se scurge bine de apă apoi.
Cașcavalul se dă pe răzătoare. Se amestecă într-un vas, la foc mic, untul cu făina și laptele. Se amestecă bine până când se îngroașă compoziția. Se adaugă și condimente după gust. Se adaugă și cașcavalul rau, dar se mai oprește din el o cantitate mică pentru a presăra peste conopidă, la final.
Într-o tavă pentru cuptor, se tapetează cu puțin unt, se pune o lingură de pesmet și se înclină în toată părțile pentru ca tava să fie perfect tapetată cu pesmet.
Se adaugă jumătate din sosul obținut din lapte și cașcaval, deasupra se pun buchețelele de conopidă, iar deasupra restul de sos, o mână de cașcaval și lingura rămasă de pesmet.
Se dă tava la cuptor, la 190 de grade pentru 30 de minute sau până când conopida gratinată capătă o crustă aurie.
Conopidă gratinată cu cartofi la cuptor
Ingrediente
- O conopidă mare;
- 3 cartofi mari;
- 200 gr cașcaval;
- 200 gr smântână;
- 3 ouă;
- Unt, sare, piper.
Mod de preparare
Spală conopida și desfă-o în buchețele. Pune-o la opărit în apă fiartă cu puțină sare pentru 5 minute. Lasă apoi conopida la scurs.
Fierbe cartofii în coajă, apoi pune-i în apă rece. Curăță-i ulterior și taie-i în felii mai groase.
Într-o tavă înaltă pentru cuptor, pe care ai uns-o în prealabil cu unt, pune conopida și alternează cu felii de cartofi printre.
Adaugă peste cașcavalul rau și ouăle pe care le-ai bătut înainte cu condimente. Dă totul la cuptor pentru 30 de minute, la 190 de grade. Presară pătrunjel proaspăt deasupra și servește cald.
Descoperă și cele mai bune rețete pentru sarmale în foi de viță
Conopidă gratinată cu bacon
Ingrediente
- 1 kg conopidă;
- 300 ml smântână;
- 200 gr bacon;
- 70 gr mozzarella, 70 gr cheddar;
- 3 ouă;
- 2 linguri de pesmet;
- Sare, piper, o lingură de unt;
Mod de preparare
Spală conopida, apoi desfă-o în buchețele mici. Pune-le la fiert în apă cu o linguriță de sare, pentru 5 minute. Într-o tigaie pune baconul pe care l-ai tăiat în cubulețe, și lasă-l până când se rumenește.
Unge o tavă cu puțin unt, presară pesmetul în tavă. Pune apoi conopida prefiartă, deasupra baconul prăjit.
Amestecă ouăle cu smântâna, condimente și brânzeturile date prin răzătoare. Amestecă totul și toarnă compoziția peste conopidă.
Dă totul la cuptor pentru 30 de minute sau până când s-a rumenit totul.
Conopoidă la cuptor
Ingrediente
- O conopidă;
- 400 g smântână;
- 250 g cașcaval;
- 2 ouă;
- Unt;
- O ceapă;
- Sare și piper după gust.
Mod de preparare
Conopida se curăță, se spală și se taie cubulețe. Un vas încăpător se pune pe foc cu apă și sare, iar când apa începe să fiarbă se adaugă conopida pentru 10 minute. Conopida nu trebuie să se înmoaie foarte mult.
Între timp, se amestecă cașcavalul, ouăle, smântâna și ceapa tăiată cubulețe. Se scoate conopida de la fiert și se lasă la scurs. Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Conopida se pune într-un vas ceramic uns în prealabil cu unt, iar deasupra se adaugă compoziția lichidă. Se amestecă totul și se pune la cuptor pentru 40 – 45 de minute, până când conopida se rumenește.
Conopidă gratinată cu piept de pui
Ingrediente
- 1 kg conopidă;
- 500 g piept de pui;
- 2 ouă;
- 200 g cașcaval;
- 50 g unt;
- Sare și piper după gust.
Mod de preparare
Conopida se spală, curăță și se desface în buchețele. Între timp, se pune apă într-un vas încăpător și se pune la fiert. Când apa clocotește, se adaugă conopida. Se lasă să fiarbă pentru 3-4 minute, după care se scoate și se pune în apă rece pentru a întrerupe gătirea ei.
Pieptul de pui se taie cubulețe și se pun într-o tigaie cu ulei încins. Se lasă la prăjit pe ambele părți până când cubulețele din piept de pui încep să își schimbe culoarea. Într-un vas special pentru cuptor se pune un strat de conopidă și bucățele de piept de pui printre conopidă. Se sparg cele două ouă, se bat bine și se adaugă cașcavalul ras și smântana.
Toată compoziția se toarnă peste conopida din vas și totul se dă la cuptor pentru 30 de minute.
Beneficiile consumului de conopidă
Conopida este una dintre cele mai sănătoase legume datorită conținutului ridicat de vitamine (B1, B2, B3, B6, B9, C, K, Omega 3, fosfor, potasiu și mulți fitonutrienți), dar și datorită faptului că este un puternic antioxidant.
Conopida este un adjuvant pentru digestie Datorită fibrelor din compoziție, conopida este o legumă care favorizează procesul de digestie. Consumată frecvent, ușurează tranzitul intestinal și previne bolile digestive.
Are rol anticancerigen. Conopida conține substanțe cu proprietăți anticancerigene, fapt ce o recomandă pentru consum pentru prevenirea bolilor tumorale. Sulforafanul este compusul din conopidă care se pare că blochează dezvoltarea tumorilor, fiind eficient în combaterea cancerului la sân, ovarian, dar și a cancerului de prostată, în cazul bărbaților.
Consumul regulat de conopidă menține sănătatea creierului. Consumul de conopidă îmbunătățește funcțiile cognitive, procesul de învățare și memoria, datorită colinei din conținutul său, o vitamină cu rol important în dezvoltarea sănătoasă a creierului.
Conopida este benefică pentru ficat și inimă. Anumite substanțe active conținute de conopidă îmbunătățesc activitatea ficatului, ducând la eliminarea toxinelor și purificarea sângelui. Totodată, conopida, consumată frecvent, reduce riscul de infarct și îmbunătățește sănătatea inimii.
Crește imunitatea. Prin conținutul bogat de vitamina C și beta-caroten, conopida contribuie la buna imunitate a organismului și îl protejează împotriva radicalilor liberi. Datorită vitaminei C, conopida este benefică și persoanelor vârstnice, pentru încetinirea procesului de îmbătrânire.
Citește și: Rețete de colțunași
Sursă foto: 123rf.com