Retete de fursecuri cu ghimbir

Ingrediente fursecuri cu ghimbir:

  • 350 g făină
  • o linguriţă praf de copt
  • câte o jumătate de linguriţă de pudră de ghimbir şi de cuişoare
  • 100 g miere
  • 50 g unt
  • un ou
  • o lingură zeamă lămâie
  • două linguri cacao
  • 50 ml lapte;

Pentru ornat:

  • două albuşuri
  • 200 g zahăr
  • 20 ml zeamă lămâie

Mod de preparare fursecuri cu ghimbir:

Se amestecă făina cu praful de copt, cu ghimbirul, cu cacaua şi cuişoarele. Într-o cratiţă, se topeşte zahărul cu mierea şi untul, iar după ce se răcesc, se toarnă peste făină şi se amestecă uşor.

Separat, se bate oul cu zeama de lămâie, apoi se amestecă în compoziţia de făină, cu laptele. Se frământă bine, apoi se întinde o foaie de 1 cm grosime şi se taie cu diferite forme.

Se tapetează tava cu unt şi cu făină, se aşază fursecurile, apoi se introduc în cuptorul încins, 15 minute.

Pentru glazură, se bat bine albuşurile cu zahărul şi cu zeama de lămâie până se întăresc. Fursecurile se ornează după ce s-au răcit.

Fursecuri cu nuci și stafide

Fursecuri cu nuci și stafide

Ingrediente fursecuri cu nuci și stafide:

  • 250 g unt
  • sare
  • o linguriță praf de copt
  • 50 ml lapte
  • 3 gălbenușuri
  • 200 g zahăr pudră
  • un plic zahăr vanilat
  • 150 g făină
  • 100 g nucă măcinată
  • 50 g nucă
  • coaja şi zeama de la o lămâie
  • 50 g stafide
  • zahăr pudră

Mod de preparare fursecuri cu nuci și stafide:

Se cerne făina într-un bol mai mare și se adaugă praful de copt stins în laptele călduț.

Se adaugă untul tăiat cubulețe, gălbenușurile, zahărul pudră, zahărul vanilat, coaja de lămâie, zeama de lămâie, nuca măcinată.

Se omogenizează toate ingredientele și se obține o compoziție densă.

Se toarnă fursecurile cu poșul în tavă. Se presară stafide și nucă tăiată. Se coc la foc potrivit, până se rumenesc uşor, apoi se servesc ornate cu zahăr pudră sau scorțișoară.

”Steluțe de migdale” – rețetă de Crăciun din 1929

Ingrediente pentru Steluțe de migdale:

  • 250 g unt
  • 250 g făină
  • 140 g zahăr pudră vanilat
  • 140 g migdale
  • 1 gălbenuș de ou
  • 40 g ciocolată rasă
  • 1 lămâie
  • 1 vârf de cuțit de scorțișoară
  • 4-6 cuișoare pisate
  • puțină sare
  • puțin unt pentru uns tava
  • puțină făină pentru suprafața de lucru
  • puțin zahăr pudră pentru ornat

Mod de preparare steluțe de migdale:

  1. Migdalele se pun în apă fi erbinte și se lasă pe foc câteva minute (până se decojesc ușor); iar apoi migdalele decojite se mărunțesc
  2. Se frământă un aluat din unt, făină, zahăr pudră vanilat, migdalele mărunțite, gălbenușul de ou, ciocolata rasă, coaja rasă și zeama de la o lămâie, scorțișoară, cuișoarele pisate și puțină sare
  3. Aluatul se lasă să se odihnească la rece aproximativ 1 oră
  4. Pe o suprafață plană presărată cu făină, se întinde câte o foaie de aluat de aproximativ 1/2 cm grosime pe care o tăiem cu forma de stea
  5. Steluțele se așază distanțate într-o tavă unsă cu unt și se pun la cuptor
  6. Când sunt gata, se iau imediat din tavă și se lasă să se răcească 7. Se pudrează opțional cu zahăr și se servesc.

Fursecuri de Crăciun cu nucă şi gem

Ingrediente fursecuri cu nucă și gem:

  • 115 gr unt la temperatura camerei
  • 50 gr zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 linguriţă aromă vanilie
  • 1 ou
  • 130 gr făină
  • 1/2 linguriţă sare
  • 80 gr nuci măcinate
  • gem de prune/ vişine/zmeură

Mod de prepare fursecuri cu nucă și gem:

Untul se amestecă cu zahărul, aroma de vanilie şi plicul de zahăr vanilat şi se bate cu mixerul până devine pufos, 2-3 minute. Apoi se adaugă gălbenuşul.

Făina se amestecă cu sarea şi se încorporează cu aluatul din unt. Aluatul obţinut e unul moale. Acesta se acoperă cu folie de plastic şi se bagă la frigider pentru 60 min.

Nucile se pot coace într-o tavă cu hârtie de copt pentru 10-15 min. la 180°C, pentru a le intensifica aroma. Apoi se zdrobesc.

După ce s-a scos din frigider, aluatul se modelează în biluţe de 2-3 cm. Acestea se rulează prin albuşul bătut uşor şi apoi se răstogolesc prin nuci şi se aşază în tava tapetată cu hârtie de copt.

Faceţi cu ajutorul degetului mare o adâncitură în mijlocul biluţei pentru a fi loc pentru umplutură. Umpleţi cu 1/2 linguriţă de gem fiecare fursec şi băgaţi tava în cuptorul preîncălzit la 180°C. Lăsaţi fursecurile să se coacă pentru circa 12-15 minute.

Fursecuri de Crăciun cu fulgi de ciocolată

Ingrediente fursecuri cu fulgi de ciocolată:

  • 2 ouă
  • 50 ml ulei
  • 150 gr zahăr
  • 300 gr făină
  • 1 plic praf de copt
  • 100 gr fulgi de ciocolată

Mod de prepare fursecuri cu fulgi de ciocolată:

Se bat bine ouăle cu zahărul, se toarnă treptat uleiul şi la final se adaugă făina amestecată cu praful de copt şi fulgii de ciocolată. Se ia cu linguriţa din aluat şi se pun fursecurile într‑o tavă neunsă. Se dau 10 minute la cuptor.

Foto:123rf.com

Urmărește-ne pe Google News