Cuprins:
Despre dovleac și beneficiile lui
Înainte de a descoperi minunate rețete de deserturi cu dovleac, este bine să știm și care sunt numeroasele sale beneficii.
Deși este privit în mod obișnuit ca o legumă, dovleacul este din punct de vedere științific un fruct. Totuși, din punct de vedere nutrițional este mai asemănător cu legumele decât cu fructele.
De la latte-ul cu gust de dovleac, la pâine cu dovleac, deserturile cu aromă de dovleac sunt populare pentru lunile de toamnă. Dar dovleacul adevărat este mai mult decât un potențiator de aromă pentru delicii de sezon, are beneficii impresionante pentru sănătate.
Dovleacul aparține familiei Cucurbitaceae. Este originar din America de Nord și Centrală și are coaja netedă, ușor nervuată și o colorație galbenă până la portocalie. Dovlecii sunt renumiți pentru utilizarea lor versatilă în gătit, de la supe și salate până la conserve și plăcinte, și sunt plini de vitamine, minerale și antioxidanți, făcându-i un aliment nutritiv pentru orice dietă.
Acest fruct delicios este un văr al familiei de pepene galben. Și la fel ca mulți pepeni (cum ar fi pepenele verde), fiecare parte a dovleacului poate fi consumată, inclusiv semințele și coaja, ceea ce îl face o alegere fantastică pentru persoanele care se concentrează pe minimizarea risipei alimentare. Dovleacul poate fi savurat și ca piure din conservă, ajutându-i pe iubitorii de dovleac să sară peste etapele de pregătire atunci când doresc un gust de dovleac în smoothie-ul, brioșe și alte rețete.
La fel ca verii lor portocalii, morcovul și cartoful dulci, dovlcii sunt bogați în beta caroten. Corpul nostru transformă acest antioxidant în vitamina A. Ai nevoie de vitamina A pentru a vedea, a îndepărta germenii și pentru ca sistemul tău reproducător să funcționeze așa cum ar trebui. De asemenea, ajută inima, plămânii, rinichii și alte organe să rămână sănătoase.
Descoperă ce alte beneficii are deliciosul dovleac.
Rețete de deserturi cu dovleac
Iată unele dintre cele mai apreciate rețete de deserturi cu dovleac pe care merită să le încerci:
Rețetă plăcintă cu dovleac și nucă
Ingrediente
Pentru aluat:
- 250 g făină;
- 125 g unt;
- 1 ou;
- 125 g zahăr; sare;
Pentru umplutură:
- 800 g dovleac;
- 2 ouă;
- 200 ml frişcă lichidă;
- 150 g zahăr;
- 1 plic zahăr vanilinat;
- 1 praf nucşoară;
- 1 praf sare;
Pentru garnisit: 300 g miez de nucă.
Mod de preprare
Pentru aluat, untul şi zahărul se freacă cu lingura, se adaugă oul şi se amestecă. Se adaugă făina, sarea şi se amestecă din nou cu rapiditate. Aluatul se strânge într-o bilă care se dă la rece pentru 20 de minute. Pulpa de dovleac, fără coajă şi seminţe, se pune la fiert în apă pentru 20 de minute. Apoi, se mixează pentru a obţine un piure în care se adaugă frişca, ouăle, zahărul tos şi cel vanilat, nucșoara şi sarea. Aluatul se întinde într-o foaie care se transferă în forma de copt, se găureşte cu furculiţa şi se toarnă amestecul de dovleac. Pe toată suprafaţa se presară apoi nuci mărunţite care să constituie un fel de capac. Se dă la copt 40 de minute. Când nuca este frumos rumenită, plăcinta cu dovleac și nucă este gata.
Ștrudel cu dovleac
Pentru aluat
- 250 g făină
- 40 ml apă minerală
- 50 g iaurt
- 2-3 linguri ulei de măsline
- 20 g unt
- 1 ou
- 1 praf sare
Pentru umplutură
- 500 g dovleac fără coajă
- 1 cubuleţ de unt
- 10 linguri zahăr
- 1 praf sare
- 1-2 lingurite scorţişoară
- 2-3 pliculete zahăr vanilat
Mod de preparare
Se curăţă dovleacul de coajă şi se pune la fiert în apă cu sare. După ce s-a fiert, se scurge de apă şi se zdrobeşte cu blenderul, se pune untul şi se amestecă până capătă consistenţa unui piure. Se lasă apoi să se răcească. Se pune într-un bol făina, se face o adâncitură şi se adaugă următoarele ingrediente: oul, sarea, uleiul, untul, iaurtul şi apa. Se amestecă până se obţine o cocă pufoasă, uşor de modelat. Se lasă câteva minute la frigider, împachetată în folie de plastic.
După ce s-a răcit, piureul de dovleac se amestecă cu zahărul, scorţişoara şi zahărul vanilat. Între timp, se dă drumul la cuptor la o temperatură de 180 ºC şi se tapetează tava cu unt şi cu făină. Se scoate coca de la rece, se întinde cu sucitorul şi se porţionează. Fâşiile de cocă se umplu cu amestecul de dovleac, se rulează şi se lipesc la capete să nu se desfacă. Pentru un aspect plăcut, se ung cu ou bătut şi se bagă la cuptor. După ce s-au scos din cuptor, se lasă să se răcească, apoi se pudrează cu zahăr. Se pot servi cu cremă de iaurt şi mirodenii.
Dovleac copt cu dulceață
- 1 dovleac turcesc
- 1 lingurita rasă de scorţişoară
- 3-4 linguri zahăr
- 2 lingurite coajă de lămâie
- esenţă de vanilie
- 100 ml vin alb dulce
- 100-120 g nuci prăjite şi tocate
- 4-5 linguri dulceaţă de coacăze sau de fructe de pădure
- unt sau ulei pentru uns
Mod de preparare
Se taie dovleacul în felii subţiri de 1-1,5 cm. Într-o tavă de copt, unsă cu unt sau ulei, se aranjează feliile de dovleac, înţepate cu furculiţa din loc în loc. Se presară deasupra zahăr, scorţişoară şi coajă de lămâie rasă şi se stropeşte cu esenţă de vanilie.
Se adaugă, câte puţin, vinul îndoit cu apă, pentru ca dovleacul să se înmoaie, şi se coace în cuptorul încins, la foc potrivit, până când dovleacul se caramelizează deasupra, timp de 30-40 de minute. Se serveşte cald sau rece, ornat cu dulceaţă de coacăze şi bucăţele de nuci. Surse – retete.unica.ro
Chec cu dovleac
- 2 oua
- 200 g făină
- 200 g dovleac gătit
- 1 linguriță praf de copt
- un vârf de linguriță de bircabonat de sodiu
- 80 g zahăr
- 1 linguriță esență vanilie
- 80 ml ulei
- 75 ml lapte
- coajă de portocală
- sare
Mod de preparare
Dovleacul folosit în această rețetă trebuie preparat înainte, fie că este fiert sau copt. Dovleacul obținut se pasează până se obține un piure fin.
Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Tava rotunda sau forma de chec se va acoperi cu foaie de copt.
Într-un bol se amestecă ouăle, esența de vanilie, coaja de portocală. Se mixează până se obține o compoziție albicioasă care își dublează volumul.
Se adaugă uleiul, laptele și piureul rece de dovleac. Se omogenizează.
Separat se amestecă făina, praful de copt și bicarbonatul de sodiu. Acest amestec se adaugă treptat peste compoziția de ouă. Aluatul rezultat trebuie să aibă consistența unui aluat de clătite ceva mai gros.
Aluatul pentru chec se toarnă în formă și se coace timp de 40-45 minute la 180 grade Celsius sau până trece testul scobitorii.
Checul cu dovleac se servește după ce s-a răcit. Surse – retete.unica.ro
Ruladă de dovleac cu brânză dulce
- Pentru foaie
- 4 ouă
- 4 linguri făină
- 4 linguri zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- 300 g cremă de dovleac
- 2 linguri nucă măcinată
- 1 praf sare
- 1 praf de copt
- zeama de la o lămâie
- Pentru cremă
- 300 g brânză mascarpone
- 200 g zahăr pudră
- 1 plic zahăr vanilat
- 3 gălbenuşuri
Mod de preparare
Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile se bat spumă, se adaugă zahărul în ploaie, gălbenuşurile, vanilia, nucile măcinate, crema de dovleac, praful de copt stins în zeama de lămâie şi, la sfârşit, se adaugă făina cernută.
Se amestecă uşor, să nu se lase, şi se toarnă în tava tapetată cu hârtie pentru copt. Se coace 40 de minute, la foc potrivit.
După ce s-a copt, se scoate şi, cu ajutorul unui prosop de bucătărie, se desface de hârtie şi se rulează astfel încât să nu se rupă şi să se poată umple.
Separat, într-un bol, se bat gălbenuşurile cu zahărul pudră, se adaugă brânza mascarpone şi zahărul vanilat şi se umple foaia de ruladă. Se rulează şi se lasă câteva ore la rece. Se ornează cu frunze de mentă.
Cheesecake cu dovleac
- 1 praf ghimbir uscat
- 3 prafuri scortisoara
- 400 g piure de dovleac
- 2 pachete budinca de vanilie instant
- 2 1/2 cesti lapte
- 3 cesti frisca
- 1 ceasca zahar pudra
- 250 g crema de branza
- 3/4 ceasca nuci, eventual caramelizate
- 1/2 ceasca unt moale
- 1 ceasca faina
- 1 praf ienibahar
- 1 praf nucsoara
Mod de preparare
Pentru primul strat: Amestecă făina, untul şi ½ ceaşcă de nuci. ând s-a omogenizat, presează blatul sfărâmicios într-o tavă unsă şi coace 15 minute la foc mediu (180 grade). Lasă blatul să se răcească.
Pentru al doilea strat, de brânză: Amestecă crema de brânză cu zahărul pudră într-un blender sau cu mixerul şi adaugă încet, cu o lingură, o ceaşcă de frişcă bătută bine. Întinde crema spumoasă de brânză peste blatul răcit şi dă deoparte.
Pentru stratul al treilea, de dovleac: Amestecă laptele, praful de budincă, piureul de dovleac, scorţişoara, ghimbirul uscat, ienibaharul şi nucşoara cu 1 ceaşcă de frişcă bătută bine. Întinde crema spumoasă de dovleac aromat peste stratul de cremă de brânză.
Pentru topping: Întinde restul de frişcă peste stratul de dovleac aromat şi presară nuci deasupra. Dă la frigider cel puţin trei ore înainte de servirea desertului delicios cu dovleac şi cremă de brânză.
Pumpkin bread – pâine de dovleac
- 500 grame piure de dovleac
- 4 ouă
- 1 cană ulei vegetal
- 2/3 cană apă
- 3 căni zahăr
- 3 ½ căni făină
- 2 lingurițe praf de copt
- 1 ½ linguriță sare
- 1 linguriță scorțișoară
- 1 linguriță nucșoară
- ½ linguriță cuișoare
- ¼ linguriță ghimbir măcinat
Mod de preparare
Preîncălzește cuptorul la 175 grade Celsius.
Tapetează cu ulei și făină 3 forme de copt pâine
Într-un bol mare pune piure-ul de dovleac, ouăle, uleiul, apa și zahărul și bate-le bine cu mixerul. Într-un bol separat amestecă făina, praful de copt, sarea, scorțișoara, nucșoara, cuișoarele și ghimbirul. Toarnă aceste ingrediente în amestecul de dovleac și folosește mixerul pentru a le încorpora bine.
Toarnă compoziția în formele tapetate.
Pune-le la copt timp de 50 de minute în cuptorul preîncălzit.