Cuprins:
Despre gutui și beneficiile lor
Există nenumărate rețete de deserturi cu gutui, însă este bine să știm că, pe lângă gust, aceste fructe au și multe beneficii pentru sănătate.
Gutuiul (Cydonia oblonga) este un copac străvechi originar din diferite părți ale Asiei și ale Mediteranei.
Cultivarea sa poate fi urmărită încă din Grecia antică și Roma, unde a servit ca simbol al iubirii și fertilității. Deși mult mai puțin frecvente astăzi în anumite părți ale lumii, gutuile sunt rude apropiate ale fructelor populare precum merele și perele.
Ele au fost folosite în medicina populară de zeci de ani, dar cercetările științifice asupra beneficiilor lor sunt încă în stadii incipiente.
Valori nutriționale pentru 100 de g
- Calorii: 52,4
- Carbohidrați: 14,1 grame
- Proteine: 0,4 grame
- Grăsimi: 0,1 grame
- Fibre : 1,7 grame
- Vitamina C: 13,8 miligrame sau 23% din necesarul zilnic
- Cupru: 0,1 miligrame sau 6% din necesarul zilnic
- Potasiu: 181 miligrame, sau 5% din necesarul zilnic
- Fier: 0,6 miligrame sau 4% din necesarul zilnic
- Magneziu: 7,4 miligrame, sau 2% din necesarul zilnic
- Fosfor: 15,6 miligrame, sau 2% din necesarul zilnic
Fructul de gutui este un fruct cu conținut scăzut de calorii și bogat în fibre, care nu se găsește adesea în magazinul alimentar, dar este atât de bun pentru tine.
Acționează ca un laxativ ușor și poate ajuta la prevenirea constipației și la îmbunătățirea fluxului intestinal. De asemenea, poate ameliora arsurile la stomac, astmul și chiar simptomele alergiilor.
Au proprietăți antioxidante și au în compoziție polifenoli, iar asta ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire și la prevenirea bolilor cardiovasculare. Gutuile sunt un adjuvant împotriva radicalilor liberi.
Pentru că stimulează pofta de mâncare, gutuile sunt considerate un aliment de nădejde pentru combaterea anemiei. Acestea pot fi consumate în combinație cu miere de albine, mere sau morcovi și pot fi introduse în dieta copiilor și adolescenților anemici.
Datorită fluidelor pe care le eliberează în corp, gutuile consumate în stare pură, dar și fierte sau coapte în cuptor, înlătură stările de greață și răul de mare.
Gutuile au o aromă acidulată și au un gust mai bun atunci când sunt gătite și pot fi incluse în gemuri, jeleuri, plăcinte și alte deserturi.
Descoperă și ce alte beneficii au gutuile.
Rețete de deserturi cu gutui
Dulceață de gutui
Multe deserturi cu gutui folosesc în special dulceața de gutui, așa că iată cum să faci cea mai bună dulceață:
Ingrediente
- 2 kg gutui;
- Un kg zahăr;
- 300 ml apă;
- O lămâie
Mod de preparare
Se curață gutuile de coajă, iar sâmburii se strâng și se pun într-un tifon curat care se leagă. Se stropesc gutuile feliate cu suc de lamaie, se adaugă zahărul și apa, se amestecă și se lasă peste noapte așa. A doua zi saculetul cu sâmburi se fierbe 15 minute și apoi sucul obținut prin presarea sâmburilor fierți se pune în vasul cu gutui. Se pun gutuile la foc mic timp de 2 ore pana ce sucul e gros și fructele devin roșii. Se pune apoi dulceața de gutui în borcane și se lasă să se răcească pe capace.
Descoperă și alte rețete de dulceață de gutui.
Gem de gutui cu nuci
Ingrediente
- 2 kg gutui;
- 1 kg zahăr;
- O esență de vanilie;
- O cană mare cu nuci tăiate;
- ½ lămâie.
Mod de preparare
Se spală și se curăță bine de puf gutuile și se taie în jumătăți. Se îndepărtează sâmburii și se taie fiecare gutuie în cubulețe mici. Apa împreună cu zahărul se pune la fiert, iar când începe siropul să fiarbă se adaugă și gutuile. Gemul se ține la fiert pentru 30 – 40 de minute, se adaugă și zeama de lămâie și se lasă până când gemul începe să se îngroașe. Când gutuile au un aspect lucios, se ia de pe foc și se adaugă vanilia și nucile tăiate, amestecând ușor. Gemul de gutui se pune fierbinte în borcane, după care borcanele se capsează și se întorc cu gura în jos până a doua zi. Se învelesc cu o pătură și se lasă să se răcească lent. Borcanele cu gem de gutui se păstrează în cămară la loc răcoros și întunecat.
Descoperă și alte delicioase rețete de gem de gutui.
Gutuie coaptă cu vin roșu
Gutuile coapte se numără printre cele mai simple, rapide și delciioase rețete de deserturi cu gutui, așa că merită încercate.
Ingrediente
- 3 gutui mari;
- 50 grame de unt sau o lingură de ulei de post;
- 100 ml vin roșu; 75 grame de zahăr;
- 50 grame de miez de nucă;
- un vârf de cuțit de piper roșu;
- un sfert de linguriță de cardamom măcinat;
- o jumătate de linguriță de scorțișoară.
Mod de preparare
Se spală, se curăță și se taie gutuile în felii de mărime potrivită. Se pune untul într-o tavă și se lasă la cuptor până când se topește bine untul. Se adaugă și gutuile deasupra untului topit, iar deasupra se presară zahărul amestecat cu scorțișoara, cardamomul și piperul.
Se lasă la cuptor pentru zece minute, apoi se toarnă vinul roșu deasupra și se mai lasă la cuptor pentru încă 20-30 de minute, până gutuile se înmoaie. Cu 5 minute înainte de a scoate gutuile, se presară și nucile rupte în bucăți.
Vezi și alte rețete delicioase de gutui coapte
Plăcintă cu gutui
Ingrediente
- 200 g unt
- 2 gutui
- sucul de la o lămâie
- 100 g zahăr
- 1 lingurita scorţişoară
- 50 g unt
- Pentru aluat
- 300 g făină
- 100 g zahăr
- 2 gălbenuşuri
- 1 lingura smântână
- 1 plic praf de copt
- coaja rasă şi sucul de la o lămâie
Mod de preparare
Se rad gutuile. Pe măsură ce se rad, se stropesc cu zeamă de lămâie. Se topeşte untul şi se pun gutuile cu zahărul şi scorţişoara pe foc, 15 minute, amestecând. Aluatul: se frământă făina cu untul tăiat bucăţele, zahărul, gălbenuşurile, smântâna, praful de copt, coaja şi sucul de lămâie. Se împarte compoziţia şi se pun gutuile la mijloc. Se dă la cuptor 35 de minute.
Sursa – retete.unica.ro
Tartă cu gutui
Nu se poate vorbi despre deserturi cu gutui fără se menționăm tarta. Iată cum se prepară:
Ingrediente
Pentru aluat
- 150 g făină
- 70 g unt
- 1 praf sare
Pentru umplutură
- 4 gutui
- 70 g zahăr
- 60 g unt
- 2 linguri miere
Pentru servit
- fulgi de migdale
Mod de preparare
Aluatul: în făină se adaugă sarea şi untul tăiat bucăţele. Se frământă aluatul. Se strânge într-o bilă care se acoperă cu folie alimentară. Se dă la rece 30 de minute.
Gutuile, curăţate şi cu seminţele scoase, se taie cuburi şi se pun la fiert. Se scurg şi se amestecă cu unt şi zahăr.
Aluatul se pune într-o tavă de tartă. Se pun gutuile cu unt, se ung cu miere încălzită şi se dă tava la cuptor, 35 de minute. După ce se scoate, se presară fulgii de migdale deasupra.
Prăjitură cu gutui
Ingrediente
- 4-5 gutui
- 3 ouă
- 500 g zahăr tos
- 10 linguri ulei de floarea-soarelui
- 1 plic praf de copt
- 200 ml lapte
- 750 g făină
- 1 plic zahăr vanilat
- zeama de la o jumătate de lămâie
- 20 g zahăr pudră, pentru ornat
Mod de preparare
Se spală bine gutuile, se curăţă de coajă şi apoi se taie felii potrivite. Se stropesc cu zeamă de lămâie, ca să nu se oxideze şi se păstrează pe o farfurie.
Se amestecă într-un vas, cu mixerul, albuşurile şi gălbenuşurile, împreună cu zahărul tos şi cel vanilat, timp de 3-5 minute. Se adaugă apoi uleiul şi se mixează în continuare. Praful de copt se stinge în lapte şi apoi se adaugă şi el în compoziţie şi se bate cu mixerul, la turaţie mai uşoară, până se încorporează, după care se adaugă, treptat, făina cernută în prealabil.
Între timp, se pregăteşte o tavă rotundă. Se unge cu ulei şi se tapetează cu făină, apoi se toarnă compoziţia bine omogenizată. Pe deasupra se aşază feliile de gutui, apoi se bagă tava în cuptorul încins în prealabil şi se lasă la copt la foc potrivit, în jur de 20-30 de minute.
După ce s-a rumenit, se scoate prăjitura din cuptor şi se lasă la răcit, apoi se răstoarnă pe o farfurie şi se ornează cu zahăr pudră.
Mâncare de gutui
Rețeta de mâncare de gutui este una foarte apreciată, având un gust dulceag și o textură aparte. Chiar dacă nu se află printre rețetele de deserturi cu gutui, multora dintre noi, mâncarea de gutui ne aduce aminte de copilărie.
Ingrediente
- 5 gutui
- 5 linguri de zahăr
- 2 linguri amidon alimentar
- 50 ml ulei
- scorţişoară- un baton
- 1/2 litru de apă,
- un praf de sare
Mod de preparare
Se spală gutuile bine, până se înlătură puful.
Se curăţă de sâmburi, se taie felii de un centimetru grosime.
Zahărul se caramelizează uşor pe foc mic și se adaugă gutuile, apoi se pune batonul de scorţişoară şi apa,
Se lasă să fiarbă în câteva clocote, doar câteva minute, după care se ia cratiţa de pe foc.
Într-o altă cratiță se încălzeşte uleiul, se adaugă apoi amidonul amestecându-se să nu se prindă
După un minut se pune peste el compoziţia cu gutuile, se adaugă praful de sare şi se lasă să fiarba 10 minute, până se înmoaie sufucient de bine gutuile.
Pentru ca mâncarea de gutui să iasă exact cum ne place, se poate reduce sau suplimenta cantitatea de zahăr, la fel şi cantitatea de apă, se mai poate adăuga în timpul procesului de fierbere, dacă se îngroaşă prea tare. Sursă – retete.unica.ro
Daniel9090 • 25.12.2023, 13:32
Gutuile coapte în cuptor cu puțin zahăr și condimente, precum scorțișoară sau vanilie, sunt o delicatesă
Daniel9090 • 25.12.2023, 13:31
Gustul dulce și ușor parfumat al gutuilor le face ideale pentru a fi incluse în diverse rețete de deserturi, aducând o notă distinctivă și reconfortantă