Cuprins:
Deserturi de vară, fără cuptor
Fie că iubești fructele foarte mult, ciocolata, brânza sau cafeaua, întotdeauna poți găsi rețete de deserturi de vară delicioase, care nu necesită coacere la cuptor. Iată câteva idei din care să te inspiri:
Prăjitură cu căpșuni fără coacere
- 1 sfert linguriță sare
- 2 pliculete esență de vanilie
- 125 g zahăr pudră
- 800 g smântână dulce
- 1 kg căpșune proaspete
- 500 g biscuiți
Mod de preparare
Puneți deoparte câteva dintre cele mai aspectuoase căpșuni – le veți folosi la final pentru decorat – și tăiați-le în feliuțe subțiri. Cu ajutorul unui mixer, amestecați smântâna dulce cu zahărul pudră, esența de vanilie și praful de sare (ideal ar fi să folosiți un mixer care are și suport de bol), până amestecul devine cremos și „țeapăn” – asta însemnând că nu trebuie să curgă din bol, desigur. Tăiați restul căpșunelor în feliuțe subțiri.
Într-o tavă dreptunghiulară nu foarte înaltă, întindeți un strat subțire de cremă, cât să acopere uniform fundul. Urmează primul strat de biscuiți, apoi iar un strat subțire de cremă și unul de căpșune tăiate (pe care nu trebuie să le așezați una lipită de cealaltă). Repetați de 3 ori aceste etape, până aveți 4 straturi de biscuiți. Ultimul strat trebuie să fieunul de cremă, pe care îl decorați cu căpșunele tăiate la început.
Tiramisu la pahar
- 200 ml cafea
- 100 g zahăr
- 2 bucata gălbenuşuri
- 200 g frişcă naturală
- 200 g brânză mascarpone
- 16 bucati pişcoturi
- 2 bucati plicuri zahăr vanilat
- un praf de sare
Mod de preparare
Pentru început, se pregăteşte cafeaua şi se lasă la răcit.
Gălbenuşurile se freacă cu un praf de sare şi apoi cu zahărul pudră şi zahărul vanilat. Se adaugă şi puţină frişcă bătută. După care se adaugă crema mascarpone. Rezultatul se lasă câteva minute la rece.
În cafea, se pune şi puţin whisky şi se însiropează pişcoturile. Se aşează în cupe un strat de cremă, unul de frişcă, pişcoturi, cremă şi iar frişcă.
Se ornează cu ciocolată şi se seveşte după ce a fost ţinută cel puţin 1-2 ore la rece.
Descoperă cele mai bune rețete de țiramisu.
Tartă cu ciocolată și căpșuni
Dacă iubești combinația de ciocolată cu căpșuni, aceasta este unul dintre cele acele deserturi de vară fără coacere care te vor cuceri.
- 30 de biscuiți Oreo
110 g unt topit - 200g ciocolată cu lapte
100 g ciocolată neagră (55-70% cacao)
200 ml smântână dulce - 300 g căpșuni
nuci/arahide pisate
Mod de preparare:
Pune biscuiții – cu tot cu cremă – într-un robot de bucătărie. Amestecă până devin prăfoși, până ajung ca niște firimituri. Între timp, topește untul la bain marie. Toarnă-l peste biscuiți și amestecă până se omogenizează. Pune blatul într-o tavă de tartă cu dimensiunile de 12 x 36 cm. Dă la congelator până faci umplutura – câteva minute, adică.
Toarnă smântâna într-o crăticioară mică și încălzește-o încet, la foc mic, fără a amesteca sau a aaduce la punctul de fierbere. Dă de pe foc, pune bucățile de ciocolată înăuntru și lasă așa 1-2 minute. Amestecă până la omogenizare. Scoate tava din congelator, toarnă crema peste și pune căpșunile întregi deasupra. Dă la congelator cel puțin 2 ore. Scoate-o înainte de servire, presară nucile mărunțite deasupra și feliază porțiile. Ar trebui să îți iasă aproximativ 12-16 felii.
Cheesecake cu cireșe
Cireșele sunt unele dintre cele mai delicioase fructe care se pot încorpora într-un desert delicios de vară și e bine să profiți cât încă piețele sunt pline de fructe peroaspete. Totuși, dacă ai ratat momentul, poți folosi dulceață de cireșe.
- 150 g biscuiți digestivi
- 50 g unt
Cremă
- 8 foi gelatină
- 125 ml lapte
- 500 g cremă de brânză
- 1 borcan dulceață cireșe (aproximativ 350 g)
- 50 g zahăr pudră
- 200 ml smântână pentru frișcă
- 3 linguri dulceață de cireșe (opțional)
Mod de preprarare
Se prepară baza cheesecake-ului. Se zdrobesc biscuiții digestivi în robotul de bucătărie sau cu un pahar sau o cană. Se topește untul.Se amestecă biscuiții zdrobiți cu untul topit.
Într-o formă rotundă se așază amestecul de biscuiți cu unt și se tasează și nivelează cu ajutorul unei linguri sau a unui pahar. Se dă la rece.
Apoi se prepară crema pentru cheesecake. Se hidratează foile de gelatină într-un castron cu apă. Se lasă 5 minute.
Se încălzește laptele în cuptorul cu microunde. Se scurg foile de gelatină de apă și se pun peste laptele cald. Se amestecă bine și se da deoparte.
Într-un castron încăpător se pune crema de brânză, zahărul pudră și borcanul cu dulceață de cireșe. Se amestecă bine cu un mixer electric.
În castron se adaugă și laptele cu gelatină. Se amestecă ușor, de jos în sus cu ajutorul unei spatule. Se toarnă amestecul de brânză și dulceață peste baza de biscuiți. Se nivelează suprafața. Se ornează cu cireșe proaspete și se dă la frigider.
Sursă –rețete.unica.ro
Tiramisu cu brânză
- 200 g biscuiți digestivi
- 100 g unt gras cu cel puțin 80% grăsime
Cremă
- 300 g mascarpone
- 150 g cremă de brânză
- 120 ml smântână lichidă pentru frișcă cu cel puțin 30% grăsime
- 75 g zahăr pudră vanilat
- 40 ml cafea espresso caldă
- 15 ml lichior de cafea
- 2 g cafea solubilă
- 10 g gelatină granule
Mod de preparare
Biscuiții se mărunțesc, iar untul se topește. Se amestecă împreună, iar aluatul astfel format se pune pe fundul unei tăvi de tort cu pereții detașabili, nivelându-se cu mâinile sau un pahar.
Cafeaua caldă se amestecă cu cea solubilă. Când se răcește, se toarnă peste gelatină.
Smântâna lichidă și rece se bate până se obține frișcă.
Într-un bol, se amestecă mascarpone, ricotta, zahăr și lichior până se omogenizează.
Peste amestecul de brânză se pune frișca, încorporându-se treptat cu o spatulă.
Amestecul de cafea și gelatină se pune la bain-marie. Se ia de pe foc atunci când gelatina se dizolvă.
În amestecul călduț de gelatină se încorporează două linguri de cremă și se mixează cu grijă.
Amestecul de gelatină și cremă se toarn peste restul de cremă și se amestecă.
Sursă – rețete.unica.ro.
Părjitură cu cremă fără coacere
Pentru bază:
- ¾ ceaşcă fulgi de ovăz (sau hrişcă, dacă vreţi o prăjitură fără gluten)
- ¾ ceaşcă curmale fără sâmburi
- ¾ ceaşcă nucă de cocos mărunţită
- Pentru stratul superior:
- ⅓ ceaşcă ulei de nucă de cocos
- ¼ ceaşcă sirop de arţar
- zeama de la 3 lămâi stoarse
- 2 banane
- ½ nucă de cocos mărunţită (fulgi de nucă de cocos)
Pentru bază: pune fulgii de ovăz/ hrişca şi nuca de cocos în robotul de bucătărie şi mărunţeşte până obţii o făină mai grosolană. Adaugă curmalele şi continua procesul până când toate ingredientele se amestecă bine. Pune amestecul într-o tavă pătrată, presează-l bine până obţii un strat uniform şi pune la frigider.
Pentru stratul superior: cu ajutorul robotului de bucătărie/blenderului, amestecă bine toate ingredientele. Gustă amestecul şi vezi dacă trebuie să mai adaugi ceva. Întinde compoziţia pe stratul de bază şi ţine la frigider peste noapte. A doua zi, taie în bucăţi şi presară câţiva fulgi de nucă de cocos măcinaţi, pentru un effect de zahăr pudră.
Cheesecake cu fructe de sezon
- 400 ml lapte condensat îndulcit
- 300 ml smântână pentru frișcă
- 300 g mascarpone
- 250 g biscuiți graham
- 50 ml suc de lămâie
- 100 g unt
- fructe proaspete
Într-un robot de bucătărie, sfărâmă și amestecă biscuiții graham cu untul, până obții un rezultat omogen și sfărâmicios. Cu ajutorul unei linguri, tapetează o tavă cu blatul mai devreme obținut. Dă la congelator și apucă-te de umplutură.
Bate frișca, apoi adaugă, treptat și amestecând continuu timp de 2 minute, la viteză mică, laptele condensat și mascarpone-ul. Adaugă și zeama de lămâie, o să vezi că va întări crema aproape instant.
Toarnă crema în crusta de biscuiți graham, decorează după bunul plac și dă la frigider 60-90 de minute înainte de servire.
Rețeta de cheesecake fără coacere este gata. Bucură-te de gustul savuros al celui mai bun desert.
Tiramisu cu fructe
- 500 g pișcoturi
- 400 g căpșuni
- 250 ml smântână pentru frișcă (cât mai grasă posibil)
- 250 g mascarpone (la temperatura camerei)
- 3 linguri de zahăr
- 2 fiole esență de vanilie
- 1 fiolă esență de lămâie
- 350 ml limonadă
Spală căpșunile și ține o mână-două din ele pentru decorat ultimul strat. Peste restul, toarnă o lingură de zahăr într-un bol. Lasă-le așa circa 1 oră ca să iasă sucul din ele. Cu ajutorul unui blender, fă piure căpșunile cu zahăr.
Bate smântâna, restul de zahăr și vanilia cu un mixer până obții o spumă tare și omogenă. Adaugă mascarpone (făcut de casă după rețeta de aici), treptat și amestecă, crescând încet viteza, până la omogenizare. Stoarce lămâia, combin-o cu zahărul vanilat și esența de lămâie și diluează cu apa călduță. Înmoaie pișcoturile, pe rând, în limonadă și pune-le pe fundul tăvii.Întinde un strat de piure de căpșuni deasupra, apoi pune jumătate din crema obținută peste ele. Apoi încă un strat de pișcoturi înmuiate în limonadă. Întinde și restul de piure de căpșuni și de cremă deasupra și decorează cu mâna de căpșuni ținute la început deoparte, feliate. Se dă la rece.