Ce înseamnă felul doi în bucătăria românească

Felul doi în bucătăria românească reprezintă a doua etapă a unei mese tradiționale, care constă într-un preparat principal care adesea include o sursă de proteină (carne, pește, ouă etc.) și diverse garnituri sau legume. Sigur, felul 2 poate fi regăsit și în rețete de post, în acest caz optându-se pentru preparate pe bază de legume sau leguminoase. Aceasta vine după felul întâi, care poate fi o supă, un aperitiv sau alt preparat ușor, și înainte de desert.

Componenta de bază a felului doi este ingredientul principal, care poate varia în funcție de preferințele locale, sezonul, disponibilitatea ingredientelor și influențele culturale. Acest preparat principal este adesea gătit prin metode de gătire precum prăjire, coacere, fierbere sau grătare, iar alături de acesta, sunt servite garnituri sau legume care completează gustul și nutriția mesei.

Câte feluri de mâncare este sănătos să mâncăm la o masă

În ceea ce privește numărul de feluri de mâncare la o masă, nu există o regulă strictă. Cu toate acestea, o abordare sănătoasă ar putea implica un singur fel principal (cu proteină vegetală sau animală ) însoțit de o varietate de legume și/sau salate. Opțional, un aperitiv sau o gustare ușoară înainte de felul principal.

Cantitățile ar trebui să fie adecvate nevoilor individuale. Controlul porțiilor poate juca un rol important în menținerea unei greutăți sănătoase și în prevenirea supraalimentării.

De asemenea, în alte limbi, nu există termenul de felul 2, așa cum îl găsim atunci când vorbim despre rețete românești. Celelate culturi au, de regulă, doar un fel principal la care se adaugă un aperitiv și, uneori, un desert.

  • Engleză: Main course
  • Franceză: Plat principal
  • Italiană: Piatto principale
  • Spaniolă: Plato principal
  • Germană: Hauptgericht

Ce este bine să includem în alimentația zilnică

Fie că vorbim despre felul unu, despre rețete de felul 2 românești, gustări sau aperitive, este bine să avem în vedere să oferim corpului nostru nutrienții de care are nevoie.

Proteine

Sursa de proteine ar trebui să fie prezentă în fiecare masă pentru a ajuta la construirea și întreținerea țesuturilor. Aceasta poate fi carne slabă, pește, ouă, leguminoase (fasole, linte, năut), tofu sau alte surse vegetariene de proteine.

Carbohidrați

Carbohidrații furnizează energie organismului. Alegeți carbohidrați complecși, cum ar fi cereale integrale (orez brun, quinoa, ovăz), pâine integrală și legume.

Legume și fructe

Acestea ar trebui să fie o parte importantă a fiecărei mese, deoarece furnizează vitamine, minerale, fibre și antioxidanți esențiali.

Grăsimi sănătoase

Grăsimile sănătoase, cum ar fi cele din uleiuri vegetale nerafinate, nuci, semințe și avocado, sunt importante pentru sănătatea inimii și funcționarea corespunzătoare a organismului.

Produse lactate sau alternative vegetale

Dacă sunteți adept al produselor lactate, puteți include lapte, iaurt sau brânză cu conținut scăzut de grăsimi. Dacă preferați alternative vegetale, puteți alege lapte de soia, migdale, cocos sau alte opțiuni disponibile pe piață.

Descoperă și cele mai bune rețete de post românești

Reţete de felul 2 româneşti

Rețete de felul 2 românești există o multitudine, unele cunoscute pe tot cuprinsul țării, altele specifice doar anumitor zone geografice. Indiferent de gusturi sau de perioada din an, cu siguranță vei găsi o mulțime de variante de rețete de felul 2 românești din care să alegi. Iată câteva dintre ele:

Pui la ceaun cu smântână și ciuperci

Reţete de felul 2 româneşti – pui la ceaun cu smântănă și ciuperci

Ingrediente:

  • 1 pui tăiat în bucăți
  • 200 g ciuperci tăiate felii
  • 1 ceapă mare
  • 2 căței de usturoi
  • 200 ml smântână
  • 2 linguri de ulei
  • Sare și piper
  • Patrunjel tocat pentru decor

Mod de preparare:

Căliți ceapa în ulei până devine aurie, apoi adăugați puiul și căliți-l până se rumenește.
Adăugați ciupercile și usturoiul și continuați să gătiți.
Turnați smântâna și lăsați să fiarbă până se îngroașă sosul.
Condimentați cu sare și piper după gust și presărați patrunjelul tocat înainte de servire.

Tocăniță de văcuță cu mămăligă

Tocăniță de văcuță cu mămăligă

Ingrediente:

  • 500 g carne de vită tăiată în bucăți
  • 2 cepe medii
  • 2 morcovi
  • 2 cartofi
  • 2 linguri de ulei
  • 1 cană de bulion sau roșii în bulion
  • Sare și piper
  • Mămăligă (opțional, pentru servire)

Mod de preparare:

Căliți ceapa în ulei până devine sticloasă, apoi adăugați morcovii și cartofii tăiați în bucăți.
Adăugați carnea și rumeniți-o ușor.
Turnați bulionul sau roșiile în bulion, condimentați cu sare și piper, și lăsați să fiarbă până carnea devine fragedă.
Serviți tocanița alături de mămăligă.

Plachie de pește

Plachie de pește

Ingrediente:

  • 4 bucăți de pește (crap, somn, șalău etc.)
  • 2 cepe mari
  • 2 morcovi
  • 2 cartofi
  • 2 linguri de ulei
  • 1 cană de bulion sau roșii în bulion
  • Sare, piper, cimbru, frunze de dafin

Mod de preparare:

Curățați și tăiați legumele în felii.
Așezați legumele într-o tavă unsă cu ulei.
Așezați bucățile de pește deasupra legumelor.
Amestecați bulionul sau roșiile în bulion cu puțină apă și condimente, apoi turnați peste pește și legume.
Presărați cu cimbru și așezați frunzele de dafin.
Coaceți la cuptorul preîncălzit la 180°C timp de aproximativ 30-40 de minute sau până peștele este gătit.

Mămăligă cu brânză și smântână

Mămăligă cu brânză și smântână

Mămăligă cu brânză și smântână este poate una dintre cele mai simple rețete de felul 2 românești.

Ingrediente:

  • 1 cană de mămăligă (pălămidă)
  • 150 g brânză de vaci sau telemea
  • 2 linguri de smântână
  • Sare

Mod de preparare:

Gătiți mămăliga conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
În timp ce mămăliga fierbe, amestecați brânza de vaci sau telemeaua cu smântâna și o puțină sare.
Serviți mămăliga fierbinte cu amestecul de brânză și smântână deasupra.

Mămăligă cu ciuperci și brânză

Ingrediente

  • 1 cană de mămăligă
  • 200 g ciuperci tăiate felii
  • 100 g brânză telemea sau cașcaval
  • 1 ceapă
  • 2 linguri de ulei
  • Sare și piper

Mod de preparare:

Gătiți mămăliga conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
Căliți ceapa în ulei, apoi adăugați ciupercile și căliți-le până se înmoaie.
Amestecați ciupercile cu brânza rasă și condimentați cu sare și piper.
Serveți mămăliga cu amestecul de ciuperci și brânză deasupra.

Tocăniță de cartofi cu cârnați

Ingrediente:

  • 4 cârnați
  • 4 cartofi mari
  • 1 ceapă mare
  • 2 linguri de ulei
  • Sare, piper și boia dulce

Mod de preparare:

Tăiați cârnații în bucăți potrivite.
Căliți ceapa în ulei până devine aurie, apoi adăugați cârnații și rumeniți-i ușor.
Adăugați cartofii tăiați în bucăți și suficientă apă pentru a acoperi ingredientele.
Lăsați să fiarbă până cartofii sunt gata. Condimentați cu sare, piper și boia dulce.
Serviți tocanița de cartofi cu cârnați caldă

Fasole cu cârnați și mămăligă

Fasole cu cârnați și mămăligă

Ingrediente:

  • 300 g fasole boabe
  • 4 cârnați
  • 1 ceapă mare
  • 2 linguri de ulei
  • Sare, piper și cimbru
  • 1 cană de mămăligă

Mod de preparare:

Fierbeți fasolea în apă cu sare până devine moale.
Căliți ceapa în ulei până devine sticloasă, apoi adăugați cârnații și rumeniți-i ușor.
Adăugați fasolea fiartă și condimentați cu sare, piper și cimbru.
Serviți fasolea cu cârnați alături de mămăligă.

Tocăniță de ciuperci

Ingrediente:

  • 500 g ciuperci tăiate felii
  • 1 ceapă mare
  • 2 linguri de ulei
  • Sare, piper, mărar
  • Smântână pentru servit

Mod de preparare:

Căliți ceapa în ulei până devine aurie, apoi adăugați ciupercile și căliți-le până se înmoaie.
Condimentați cu sare și piper.
Adăugați mărarul tocat.
Servește tocanița de ciuperci caldă, cu smântână alături.

Cârnăciori cu cartofi la cuptor

Ingrediente:

  • 4 cârnăciori
  • 4 cartofi mari
  • 1 ceapă mare
  • 2 linguri de ulei
  • Sare, piper, cimbru

Mod de preparare:

Curățați și tăiați cartofii și ceapa în felii.
Așezați cârnăciorii, cartofii și ceapa într-o tavă.
Stropiți cu ulei, condimentați cu sare, piper și cimbru.
Coaceți la cuptorul preîncălzit la 180°C timp de aproximativ 30-40 de minute sau până ingredientele sunt frageze și aurii.

Pește cu mujdei de usturoi

Pește cu mujdei de usturoi

Peștele cu mujdei de usturoi și mămăliguță este poate una dintre cele mai apreciate rețete de felul 2 românești.

Ingrediente:

  • 4 bucăți de pește (știucă, somn, plătică, crap etc.)
  • 1 capătână de usturoi
  • Sare, piper, ulei de măsline
  • Suc de lămâie

Mod de preparare:

Gătiți peștele la grătar sau la cuptor, așa cum preferați.
Preparați mujdeiul de usturoi: zdrobiți usturoiul și amestecați-l cu sare, piper, ulei de măsline și sucul de lămâie.
Serviți peștele cald, cu mujdeiul de usturoi alături.

Șalău la cuptor cu legume

Ingrediente

  • 1 șalău întreg sau fileuri de șalău
  • 2 cartofi mari
  • 1 ardei gras
  • 1 ceapă
  • Ulei de măsline
  • Sare, piper, ierburi aromatice

Mod de preparare:

Curățați și tăiați legumele și cartofii în bucăți.
Așezați legumele într-o tavă și stropiți-le cu ulei de măsline.
Adăugați șalăul sau fileurile de pește deasupra legumelor.
Condimentați cu sare, piper și ierburi aromatice.
Coaceți la cuptorul preîncălzit la 180°C timp de aproximativ 25-30 de minute sau până peștele și legumele sunt gătite

Urmărește-ne pe Google News