Este bine să mănânci ficăței de pui? – beneficii și riscuri

Ficatul de pui furnizează proteine de înaltă calitate, esențiale pentru dezvoltarea și întreținerea țesuturilor musculare, a pielii și a altor țesuturi ale corpului.

Ficatul de pui este o sursă excelentă de vitaminele A, D, E, K, B12, acid folic și fier, precum și de minerale importante precum zinc, seleniu și cupru.

Ficatul, in general, este un organ vital. Este de obicei cel mai mare organ intern și are multe funcții importante, inclusiv:

  • Prelucrarea alimentelor digerate din intestin
  • Depozitarea glucozei, fierului, vitaminelor și a altor nutrienți esențiali
  • Filtrarea și curățarea medicamentelor și a toxinelor din sânge

Pe vremuri, ficatul, împreună cu alte organe, era un aliment foarte popular. Cu toate acestea, mușchiul sau alte bucăți de carne tind să fie favorizate pentru consum în zilele noastre.

Chiar dacă popularitatea sa este în scădere, ficatul este probabil unul dintre alimentele cele mai bogate în nutrienți de pe planetă.

Oamenii caută adesea fructe și legume pentru vitamine și minerale, dar ficatul le depășește cu mult pe toate în ceea ce privește conținutul de nutrienți.

O cantitate mică de ficat asigură peste 100% din doza zilnică recomadată pentru mulți nutrienți esențiali. De asemenea, este bogat în proteine de înaltă calitate și sărac în calorii.

Ficatul este ieftin și ușor de găsit în magazinele alimentare și măcelarii. În timp ce majoritatea tipurilor de ficat de animale pot fi consumate, sursele comune sunt puiul, rața, curcanul, vita și porcul.

Beneficiile ficatului de pui

Per calorie, ficatul este unul dintre alimentele cele mai bogate în nutrienți. De fapt, carnea consumată mai des, cum este cea din mușchi sau alte părți ale corpului unui animal, este mai săracă din punct de vedere nutrițional în comparație cu ficatul.

Când reduceți aportul de calorii, puteți pierde adesea o mulțime de nutrienți. Prin urmare, este important să alegeți alimente bogate în nutrienți.

În timp ce multe alimente conțin proteine de înaltă calitate sau vitamine și minerale, niciun aliment nu conține aceeași varietate sau cantitate de nutrienți ca și ficatul.

De asemenea, ficatul are un conținut scăzut de grăsimi. Doar aproximativ 25% din caloriile sale provin din grăsimi, comparativ cu 50-60% din caloriile din friptură.

O porție de ficat de pui (apx 100 g) conține:

  • Calorii: 130
  • Proteine: 19 g
  • Grăsime: 5 g
  • Colesterol: 484 mg
  • Carbohidrați: mai puțin de 1 gram
  • Zaharuri: mai puțin de 1 gram

Riscuri

Mulți oameni se întreabă dacă este nesănătos să mănânci ficăței de pui sau alte tipuri de ficat.

Una dintre cele mai frecvente întrebări este dacă conținutul său de colesterol este o problemă.

Deși ficatul este bogat în colesterol, aceasta nu este o problemă pentru majoritatea oamenilor.

Oamenii obișnuiau să creadă că colesterolul din alimente provoacă boli de inimă. Cu toate acestea, cercetări mai recente au arătat că acest lucru nu este adevărat pentru majoritatea oamenilor. Majoritatea colesterolului asociat bolilor de inimă este de fapt produs în organism. Și când mănânci alimente bogate în colesterol, corpul tău produce mai puțin pentru a menține echilibrul.

Cu toate acestea, aproximativ un sfert din populație pare să fie mai sensibilă la colesterolul din alimente. Pentru acești oameni, consumul de alimente bogate în colesterol poate crește colesterolul din sânge.

O altă îngrijorare comună cu privire la consumul de ficat este că acesta conține toxine.

Totuși, ficatul nu stochează toxine. Mai degrabă, sarcina sa este să proceseze toxinele și să le transforme în ceva care poate fi îndepărtat în siguranță din organism. În concluzie, toxinele din ficat nu reprezintă o problemă și nu ar trebui evitat ficatul din acest motiv.

Ficatul în sarcină

Preocupările cu privire la siguranța consumului de ficat în timpul sarcinii sunt motivate în mare măsură de conținutul său de vitamina A.

Aportul ridicat de vitamina A preformată, de tipul găsit în ficat, a fost asociat cu malformații congenitale. Cu toate acestea, riscul exact este neclar și sunt necesare mai multe cercetări.

Ce este bine să știi atunci când cumperi ficat de pui

Alege ficăței de pui proaspeți, preferabil de la furnizori de încredere. Asigură-te că provine de la pui sănătoși și hrăniți corespunzător, iar acest lucru ar trebui să fie precizat pe ambalaj sau etichetă.

Ficatul de pui proaspăt ar trebui să aibă o culoare uniformă, fără pete sau zone decolorate. De asemenea, trebuie să aibă o consistență fermă, nu moale sau vâscoasă.

Ficatul de pui proaspăt ar trebui să aibă un miros neutru sau ușor dulceag. Evită să cumperi ficat care emană un miros înțepător sau neplăcut, deoarece ar putea indica alterarea sau vechimea produsului.

Verifică întotdeauna data de expirare sau termenul de valabilitate indicat pe ambalaj și asigură-te că ficatul de pui este proaspăt și sigur pentru consum.

Alege ficatul de pui care este ambalat corespunzător și sigilat în mod adecvat pentru a preveni contaminarea și deteriorarea. Evită să cumperi produse cu ambalaje deteriorate sau desfăcute.

Reţete de ficăţei de pui

Ficăței de pui cu vin

Ficăței de pui cu vin
  • sare și piper
  • 3 linguri ulei
  • 500 ml vin alb
  • 3 cepe mari
  • 1 caserolă ficăţei de pui

Mod de preparare

Ficățeii se curăţă şi se pun într-un vas de cuptor împreună cu uleiul, sarea şi piperul. Se dau la cuptor pentru 15 minute. Între timp, ceapa se taie peştişori şi se pune peste ficăţei. Se adaugă vinul şi se continuă prepararea încă 15 minute la cuptor.

Ficăței de pui cu bacon și ciuperci

Ficăței de pui cu bacon și ciuperci

Ingrediente

  • 500 g ficăței de pui
  • 350 g ciuperci
  • 400 g bacon
  • 250 ml vin alb
  • 1 ceapă
  • sare și piper
  • 100 g unt

Mod de preparare

Într-o tigaie care nu lipește, topește untul la foc mic și pune ficățeii la rumenit. Între timp taie bacon-ul, ciupercile și ceapa, separat. După ce prind culoare ficățeii, adaugă bacon-ul. Amestecă.

Adaugă ceapa și ciupercile, asezonează cu sare și piper. Amestecă și acoperă 5 minute. Toarnă vinul peste, amestec și mai adaugă sare și piper dacă simți nevoia. Lasă 15 minute pe foc. Sursă retete.unica.ro

Ficăței de pui cu sos de nucă

Ingrediente

  • 800 g ficăţei de pui
  • sare grunjoasă
  • piper negru măcinat

Pentru sos:

  • 200 g miez de nucă
  • 300 ml supă de pui
  • 100 g unt
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 2 ardei copţi
  • 1 lingurita miere
  • 1 legatura pătrunjel

Mod de preparare

Se spală ficăţeii, se curăţă de pieliţe şi se lasă să se scurgă. Se stropesc cu puţin ulei de măsline şi se pun în tavă. Se acoperă cu hârtie de copt, se bagă în cuptor şi se rumenesc.

Se pregăteşte sosul. Se taie nucile mărunt şi se coc 5-6 minute în cuptor. Se topeşte untul si se amestecă bine cu nucile, cu mierea, cu ardeii copţi tocaţi mărunt şi zeama de supă.

Se adaugă sare şi piper, după gust, şi, după ce s-au făcut ficăţeii, se acoperă cu sosul.

Se mai lasă 5-10 minute în cuptor cât să se rumenească şi se servesc ornaţi cu pătrunjel verde.

Pate din ficăței de pui

Pate din ficăței de pui

Ingrediente:

  • 500 g ficăţei de pui,
  • o ceapă,
  • 2 linguri de ulei,
  • o jumătate de pachet de unt,
  • o legătură de verdeaţă,
  • miezul unei felii de pâine,
  • sare, piper.

Mod de preparare:

Se spală ficăţeii, se scurg şi se pun la fiert în apă. Dacă se ridică spumă, se adună cu paleta sau cu o strecurătoare mică. Când au fiert bine, se scot, se scurg de apă şi se lasă la răcit. Ceapa se taie cât mai mărunt, se căleşte în ulei şi să dă deoparte.

Mierzul de pâine, muiat în apă şi stors, se dă pe maşina de tocat sau prin blender, împreună cu ficăţeii. Pasta astfel obţinută se amestecă bine cu untul, condimentele şi ceapa călită. După gust, se poate adăuga, în acest amestec, şi un castravecior acru, tăiat în cubuleţe mici. Se fac tartine cu pate, ornate cu verdeaţă.

Ficăței de pui cu usturoi

Ficăței de pui cu usturoi

Ingrediente:

  • 500 g ficăţei de pui,
  • o căpăţână de usturoi,
  • 2-3 linguri ulei,
  • sare, piper

Mod de preparare:

Ficăţeii se ţin câteva ore în apă rece, în frigider, schimbând apa de 2-3 ori în acest interval, pentru a elimina gustul amărui al sângelui şi a evita întărirea lor. Într-o tigaie se pune uleiul. Când s-a încins se adaugă ficăţeii scurşi de apă, tapotați cu un șervet şi asezonaţi cu piper. Nu se amestecă ca să nu se sfărâme. Se pune un capac şi se lasă 2-3 minute la foc mic.

După aceea, se întorc pe partea cealaltă şi se mai lasă înca 5 minute sub capac să fiarbă. Între timp se curăţă şi se taie usturoiul mărunt. Se adugă jumătate din el în tigaie, peste ficat şi se mai lasă un minut la foc mic, tot cu capac. Se opreşte focul şi imediat se adaugă restul cantităţii de usturoi. Se mai lasă 5 minute sub capac, pentru ca aromele să se întrepătrundă. Sarea se adaugă în momentul servirii.

Sursă foto – Shutterstock.com

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News