Merele, ideale pentru a face gem datorită conținutului de pectină

Merele conțin pectină, care este un tip de fibră solubilă în apă care se găsește într-o varietate de fructe și legume. În comerț, este folosită pentru a face gemuri și jeleuri, deoarece se transformă într-un compus lipicios asemănător unui gel lipicios atunci când este combinat cu apă. 

Proprietățile lipicioase ale pectinei contribuie, de asemenea, la sănătate prin faptul că se atașează de bila bogată în colesterol din intestine și o transportă în afara corpului. Citricele și merele sunt surse deosebit de bogate în pectină.

Beneficiile pectinei

Pectina este un tip de carbohidrat – mai exact o polizaharidă – care se găsește în pereții celulari ai plantelor, în special în frunze, rădăcini și fructe. 

Aceasta acționează în principal pentru a lega celulele vegetale între ele. Conținutul de pectină variază foarte mult între plante și chiar în cadrul aceleiași plante în timp. În general, pectina este descompusă de enzime pe măsură ce fructele se coc și devin mai moi. Pectina și alte fibre alimentare nu contribuie semnificativ la nutriție – în primul rând pentru că intestinele nu le pot digera foarte bine – dar contribuie la sănătate. 

Consumul de pectină are un impact asupra nivelului de colesterol din sânge și ajută la reglarea nivelului de glucoză din sânge. De asemenea, ajută la eliminarea toxinelor, cum ar fi plumbul și mercurul din corp.

Fructele care conțin cea mai multă pectină sunt citricele, în special grapefruiturile, lămâile și portocalele. Cea mai mare parte a pectinei rezidă în coaja citricelor, dar și pulpa conține o parte. 

Dar și merele conțin pectină. Totuși, dacă vrei un gem foarte ferm, poți adăuga la fierbere coajă de lămâie sau/și portocală. Nu doar că va da un parfum și o aromă plăcute, dar acestea vor face ca gemul să fie mult mai gros și lipicios. 

Rețete de gem de mere

Gem de mere cu scorțișoară

  • 1 kg de mere
  • 250 g de zahăr
  • ½ lămâie, zeamă
  • 1 baton de scorțișoară

Pune o farfurie mică în congelator. Curăță merele și taie-le în cubulețe, apoi pune-le cu zahărul într-o cratiță mare, împreună cu 350 ml de apă și adu la fierbere, amestecând pentru a dizolva zahărul.

Gătește ușor, amestecând în mod regulat, timp de 30 de minute, până când merele s-au înmuiat.

Încorporează sucul de lămâie, adaugă batonul de scorțișoară și fierbe ușor încă 2-3 min. până când amestecul devine gros și lucios.

Scoate farfurioara mică din congelator și pune pe ea puțin din amestec. Lasă câteva secunde – ar trebui să fie destul de ferm. 

Dacă este încă puțin lichid, pune din nou cratița pe foc și fierbe la foc mic încă 10-15 min. Pune din nou farfuria în congelator și testează din nou, acum ar trebui să fie gata.

Împarte gemul între borcane curate și sterilizate și sigilează. Se va păstra timp de trei luni într-un loc răcoros și uscat. Odată deschis, răcește și folosește în termen de o lună.

Ge de mere cu ghimbir și turmeric

  • 3 mere mari sau 5 mere medii
  • 2 linguri de suc de lămâie
  • 1 cană de zahăr
  • 2 linguri de ghimbir proaspăt ras sau tocat fin
  • ¼ linguriță de pudră de turmeric

Decojește și curăță merele de miez. Taie-le mărunt. Adaugă sucul de lămâie la merele tocate și continuă să amesteci pe măsură ce adaugi mai multe mere tocate, ca să nu oxideze.

Spală și decojește ghimbirul. Fie îl toci fin, fie îl dai pe răzătoare.

Pune merele tocate, ghimbirul și zahărul într-o cratiță cu fundul gros.

Pune cratița la foc mediu și amestecați bine. În curând, merele vor elibera apă, iar zahărul se va topi. Lasă focul mic până la fierbere.

Amestecă frecvent merele pentru ca să nu se lipească de fundul cratiței.

Fierbe amestecul la foc mic timp de 30 – 40 de minute, până când devine gros.

Adaugă pudra de turmeric. Se amestecă bine. Pune gemul în borcane sterilizate. Poți folosi acest gem simplu, întins pe o felie de pâine cu unt, în prăjituri, alături de brânză brie sau pe un platou de brânzeturi fine. Îl poți consuma cu iaurt sau cu terci de ovăz, pentru un mic dejun.

Gem de mure și mere

  • 900 g de mure
  • 350g mere
  • 350 ml de apă
  • 1,2 kg de zahăr

Pune merele curățate și tocate mărunt într-o cratiță cu apă și adu-le la fierbere, redu focul și fierbe până când merele încep să se înmoaie, aproximativ 10 minute.

Adaugă murele în tigaie și continuă să gătești până se înmoaie.

Redu focul și adaugă zahărul în tigaie.

Se amestecă la foc mic până când zahărul se dizolvă, apoi se mărește focul și se fierbe rapid timp de aproximativ 20 de minute, până când se atinge punctul de coacere. 

Pune gemul în borcane sterilizate, lăsând un spațiu de 1 cm în partea de sus a fiecărui borcan. Îndepărtează orice bule de aer din borcan înainte de a sigila.

Lasă borcanele într-un loc uscat și răcoros.

Gem de mere cu caramel

Mai întâi asigură-te că borcanele sunt absolut curate. Le poți fierbe timp de 10 minute pentru a le steriliza, apoi le lași să se usuce cu capul în jos pe un prosop curat.

Decojește merele, curăță-le de miez și taie-le în bucăți mari.

Într-o cratiță mare, cu fundul gros, amestecă zahărul cu un strop de apă – doar puțin, astfel încât să semene cu nisipul umed. Lasă zahărul să se topească la foc mediu și continuă să gătești până când atinge o culoare aurie intensă. 

Poți folosi un termometru. Caramelul trebuie să atingă 175 de grade Celsius.

Redu focul și adaugă cimbrul. Ia vasul de pe foc și toarnă cidrul – atenție, pentru că va stropi și este foarte fierbinte acest amestec de zahăr. Caramelul se va întări la contactul cu lichidul, dar pur și simplu întoarce cratiță pe aragaz și fierbe, amestecând frecvent, până când se dizolvă. 

Gătește timp de aproximativ 3 minute, până când cidrul este redus la jumătate. Adaugă merele, amestecă și acoperă cratița. După 5 minute, ia capacul și gătește gemul în continuare, amestecând ocazional, până când se îngroașă, aproximativ 10 – 15 minute.

Toarnă cu grijă gemul în borcanele sterilizate, închide-le și întoarce borcanele cu capul în jos timp de zece minute. Gemul ar trebui să se păstreze timp de cel puțin un an. Odată desfăcut, păstrează-l în frigider.

Sursa foto: 123rf.com

Cele mai gustoase soiuri de mere 

 
 

Urmărește-ne pe Google News