Cuprins:
Despre înghețată
Înghețata este unul dintre cele mai populare deserturi la nivel global, apreciată pentru textura sa cremoasă și pentru diversitatea de arome.
Originea înghețatei poate fi urmărită până în antichitate. Se crede că primele forme de înghețată au fost consumate în China acum aproximativ 2000 de ani. În timpul dinastiei Tang, chinezii preparau un desert din lapte de bivoliță, făină și camfor, pe care îl congelau, arată history.com.
În Roma antică, împăratul Nero cerea să i se aducă zăpadă din munți, pe care o amesteca cu miere și fructe pentru a crea un desert răcoritor.
Primele înghețate europene au fost probabil făcute în Italia la începutul anilor 1600. Descrierile deserturilor cu gheață datează din anii 1620, iar până la mijlocul secolului acestea erau o caracteristică a banchetelor din Paris, Florența, Napoli și Spania.
În 1672, englezul Elias Ashmole a consemnat că „o farfurie cu înghețată” i-a fost servită regelui Carol al II-lea la un banchet din anul precedent. În 1694, Antonio Latini, un ispravnic napolitan, a publicat o rețetă pentru un sorbet de lapte cu dovleac confiat.
În secolul XIX, înghețata a devenit mai accesibilă datorită dezvoltării tehnologiei de refrigerare. În 1843, Nancy Johnson a patentat prima mașină de înghețată manuală, iar în 1851, Jacob Fussell a deschis prima fabrică de înghețată în Baltimore, SUA.
Înghețata pe băț, cunoscută și sub numele de popsicle, a fost inventată accidental în 1905 de Frank Epperson, un băiat de 11 ani din San Francisco, care a lăsat un amestec de suc și apă afară, în frig, peste noapte.
Înghețata este consumată pe scară largă în toată lumea, fiecare țară având propriile preferințe și tradiții în ceea ce privește aromele și metodele de servire.
Trucuri pentru o înghețată de casă cremoasă
Să faci înghețată de casă poate fi o activitate plăcută și cu rezultate delicioase, dar este important să ții cont de anumite aspecte pentru a obține un rezultat de calitate.
- Folosește ingrediente proaspete și de înaltă calitate. Laptele, smântâna, ouăle, fructele și aromele trebuie să fie cât mai naturale și proaspete pentru un gust optim.
- Dacă ai o mașină de înghețată, aceasta va face procesul mult mai simplu și va ajuta la obținerea unei texturi mai cremoase. Totuși, poți face înghețată și fără mașină, dar va necesita un pic mai mult efort și atenție.
- Amestecă frecvent înghețata în timpul congelării dacă nu folosești o mașină de înghețată. Scoate amestecul din congelator la fiecare 30 de minute și amestecă-l bine cu un mixer sau un tel pentru a sparge cristalele de gheață.
- Poți folosi stabilizatori naturali, cum ar fi pectina din fructe, siropul de porumb sau mierea, pentru a îmbunătăți textura și a preveni formarea cristalelor de gheață.
- O bună aerare este esențială pentru o textură cremoasă. Mașina de înghețată face acest lucru automat, dar dacă amesteci manual, încearcă să introduci cât mai mult aer posibil.
- Aromele tind să fie mai puțin intense la temperaturi scăzute, așa că poți adăuga un pic mai mult extract de vanilie, ciocolată sau alte arome decât ai crede necesar.
- Nu te teme să experimentezi cu diferite arome, mixuri și ingrediente. Fructele proaspete, nucile, bucățile de ciocolată sau condimentele pot adăuga un plus de savoare înghețatei tale.
Rețete de înghețată fără zahăr
Înghețata este, așadar, unul dintre cele mai apreciate deserturi și ne putem bucura de gustul ei delicios, cremos și răcoritor și fără zahăr. Astfel, putem opta pentru un desert minunat și sănătos, fără surplus de calorii. Iată câteva rețete de înghețată fără zahăr pe care merită să le încerci:
Înghețată de banane și unt de arahide
Ingrediente:
- 4 banane coapte
- 2 linguri de unt de arahide natural (fără zahăr adăugat)
- 1 linguriță de extract de vanilie
Mod de preparare:
Curăță bananele și taie-le felii. Pune-le într-un recipient ermetic sau într-o pungă de congelator și congelează-le timp de cel puțin 4 ore sau peste noapte.
Pune feliile de banane congelate într-un blender de mare putere. Adaugă untul de arahide și extractul de vanilie.
Procesează până când amestecul devine cremos și omogen, oprind ocazional blenderul pentru a răzui marginile.
Poți servi înghețata imediat pentru o textură moale sau o poți transfera într-un recipient și congela pentru 1-2 ore pentru a obține o consistență mai fermă.
Înghețată de casă cu banane
- 6 banane
- 3 linguri lapte vegetal
- 1 linguriță esență vanilie (opțional)
- 2 linguri de miere (opțional)
Pentru topping:
nuci, alune tocate
fructe uscate
afine/căpșuni/zmeură
Mod de preparare
Se poate face fără mașină de făcut înghețată, ai nevoie doar de un blender sau robot de bucătărie. Cu cât alegi banane mai coapte cu atât mai dulce va fi înghețata.
Alege toppinguri delicioase și hrănitoare cum ar fi: nuci și alune tocate, fructe uscate (stafide, caise) sau fructe proaspete (afine, căpșuni, zmeură).
Bananele se decojesc și se taie în bucăți mari. Se pun într-un castron și se introduc în congelator.
După ce bananele s-au congelat se pun într-un blender, se adaugă laptele (poate fi lapte de cocos sau migdale) și se pasează. Cine dorește un plus de cremozitate poate adăuga un pic de iaurt grecesc. Opțional se pot adăuga miere și esență de vanilie.
Înghețata de banane se poate consuma imediat sau se poate ține la congelator într-un recipient cu capac.
Sursă – retete.unica.ro.
Înghețată de ciocolată și avocado
Ingrediente:
- 2 avocado coapte
- 1/2 cană de pudră de cacao neîndulcită
- 1 cană de lapte de migdale sau de cocos
- 1/4 cană de sirop de arțar sau miere
- 1 linguriță de extract de vanilie
Mod de preparare:
Într-un blender, combină pulpa de avocado, pudra de cacao, laptele de migdale sau de cocos, siropul de arțar și extractul de vanilie. Blenduiește până când obții o textură cremoasă și uniformă.
Pune amestecul la frigider pentru 1-2 ore pentru a se răci bine.
Dacă ai o mașină de înghețată, toarnă amestecul în mașină și urmează instrucțiunile.
Dacă nu ai o mașină de înghețată, congelează amestecul într-un recipient, amestecând la fiecare 30 de minute până când înghețata este solidă și cremoasă.
Înghețată cu căpșuni și iaurt
- 400 g căpșuni
- 140 g iaurt grecesc
- 50 g miere
Mod de preparare
Căpșunile se spală și se taie în bucăți mici. Căpșunile se întind pe o farfurie. Dacă nu avem o farfurie foarte mare putem așeza căpșunile în straturi, dar vom separa fiecare strat prin folie alimentară. La final vom acoperi farfuria cu folie și o vom da la congelator până vor îngheța.
Fructele se vor pasa într-un blender puternic (unul care poate zdrobi gheața). Se pasează până se obține o cremă consistentă.
Înghețata de căpșuni se amestecă cu iaurtul și mierea și se dă la congelator. Se poate servi cu diverse toppinguri și sosuri.
Descoperă cum faci cel mai bun gem de căpșuni.
Înghețată cu lapte condensat
- 500 ml smântână lichidă (minim 30% grăsime)
- 397 g lapte condensat îndulcit (o conservă)
- 1 linguriță extract/esență vanilie
- ciocolată/fructe la alegere/nuci (opțional)
Mod de preparare
Într-un bol încăpător se bate smântâna lichidă foarte rece până devine pufoasă și aerată. Smântâna lichidă se ține câteva ore la frigider înainte de a fi bătută.
Se adaugă laptele condensat. Se amestecă ușor cu o spatulă până la încorporare.
Se adaugă extractul/esența de vanilie și se amestecă.
Pentru un gust mai bun se pot adăuga, opțional, fructe de sezon, ciocolată sau nuci.
Compoziția pentru înghețată se adaugă într-o caserolă de plastic sau de sticlă cu capac.
Recipientul se dă la congelator pentru 6-8 ore sau până ce compoziția devine fermă.
Înghețata de casă cu lapte condensat se servește în cupe sau în conuri de napolitană.
Sursă – retete.unica.ro
Înghețată de mango și lapte de cocos
Ingrediente:
- 2 mango mari, curățate și tăiate cuburi
- 1 cană de lapte de cocos (la conservă)
- 2 linguri de sirop de agave sau miere
- 1 linguriță de suc de lămâie
Mod de preparare:
Curăță mangoul și taie-l cuburi. Pune cuburile într-un blender.
Adaugă laptele de cocos, siropul de agave și sucul de lămâie peste cuburile de mango.
Blenduieste până când amestecul devine fin și omogen.
Toarnă amestecul într-un recipient și pune-l la congelator. Amestecă bine la fiecare 30 de minute pentru a preveni formarea cristalelor de gheață și pentru a obține o textură cremoasă.
Sorbet de fructe de pădure
Ingrediente:
- 4 căni de fructe de pădure mixte (afine, zmeură, mure, căpșuni)
- 1/2 cană de apă
- 2 linguri de miere sau alt îndulcitor natural
- 1 lingură de suc de lămâie
Mod de preparare:
Spală bine fructele de pădure și îndepărtează codițele sau frunzele.
Într-un blender, combină fructele de pădure, apa, mierea și sucul de lămâie. Blenduieste până când amestecul devine fin.
Strecoară amestecul printr-o sită fină pentru a îndepărta semințele și obține un lichid omogen.
Toarnă amestecul într-un recipient și pune-l în congelator. Amestecă sorbetul din când în când până se solidifică complet, pentru a preveni formarea cristalelor de gheață.
Sursă foto – 123rf.com