Viţel Stroganoff
Ingrediente: 500 g muşchi de viţel (neapărat muşchi, pentru că se face repede), 300 g ciuperci, două cepe, 200 g smântână, o linguriţă de muştar, o ceşcuţă de bulion (sau două linguri de pastă de roşii dizolvată în puţină apă), doi ardei verzi, sare, piper.
Preparare: Carnea se taie fâşiuţe, ciupercile, felii mari, iar ceapa se toacă mărunt. Se pune viţelul la prăjit, la foc iute, cu puţin ulei şi se lasă cam 15 minute, până se evaporă sucul pe care-l lasă şi se rumeneşte un pic.
Când carnea e făcută, se adaugă ciupercile şi ceapa, se dă focul mediu şi se lasă circa 10 minute să se înmoaie legumele. Adăugaţi smântâna, amestecaţi şi lăsaţi la fiert un minut, apoi adăugaţi muştarul şi bulionul. Lăsaţi cam 5 minute la fiert până obţineţi un sos cremos. Stingeţi focul şi adăugaţi ardeii tăiaţi feliuţe.
Ceafă de porc cu miere
Ingrediente: 1,5 kg ceafă de porc, două cepe, două lămâi, o jumătate de pahar de miere, sare, piper, paprika.
Preparare: Se spală carnea şi se taie felii de un centimetru grosime, astfel încât, în partea de jos, să nu se desprindă feliile una de alta. Se presară cu paprika, sare, piper şi se lasă la rece două ore. După aceea, se pun între feliile de carne câte două felii de lămâie şi două de ceapă, apoi se leagă cu aţă, ca un pachet.
Carnea se pune într-o tavă unsă cu mult unt şi se tapetează cu miere. Se acoperă cu folie de aluminiu şi se bagă circa o oră în cuptorul încins la 200 de grade. Se scoate folia, se reduce focul şi se mai lasă între 15 şi 30 de minute. Se serveşte cu orice garnitură.
Reţete trimise de Iulia Lukacs, din Cluj-Napoca