Cuprins:
Ce beneficii are avocado
Avocado este o sursă de nutrienți importanți, inclusiv grăsimi sănătoase și fibre. De asemenea, conține compuși antiinflamatori și antioxidanți ce pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă.
Nutritiv, versatil și delicios, avocado a devenit un element de bază din bucătăriile din întreaga lume.
În timp ce unii oameni se referă la avocado ca la un fruct, iar unii spun că este o legumă, avocado (Persea americana) este de fapt considerat fruct de pădure. Avocado este membru familiei de plante Lauraceae, care include și arborele de scorțișoară.
Avocado este originar din Mexic și America Centrală, dar este cultivat în multe zone ale lumii. Aceste fructe sunt o parte importantă a bucătăriei tradiționale mexicane, central-americane și sud-americane și sunt folosite în mâncăruri precum guacamole, salate, tacos și multe altele.
Proprietăți și beneficii
Avocado conține, pe lângă grăsimi benefice și multe vitamine și minerale, cum sunt cele din gama B, vitamina C, E, K. De asemenea, conține și minerale precum calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor, sodiu, zinc. Un avocado conține mai mult sodiu decât o banană, respectiv 14% din doza recomandată zilnic, față de 10% cât conține o banană.
Avocado conține 23% acid folic, care are un efect benefic asupra bolilor inimii și previne accidentul vascular cerebral. De asemenea, este esențial în prevenirea unor anomalii congenitale. Vitamina E și acizii monosaturați sunt și ei buni pentru inimă. Avocado ajută corpul nostru să absoarbă de 5 ori mai multe carotenoide (licopen și betacaroten). Este bun pentru ochi, datorită conținutului în luteină, care protejează împotriva degenerescenței maculare și a cataractelor.
Prin conținutul în betasitosterol, avocado scade colesterolul rău cu 22%, crește colesterolul bun cu 11% și reduce trigliceridele sangvine cu 20% . Studiile arată că acidul oleic previne cancerul de sân, inhibă creșterea tumorală în cancerul de prostată și depistează celulele precanceroase și canceroase orale și le elimină.
Este bogat în fibre și te ajută să te simți sătul un timp îndelungat, deci te poate ajuta să slăbești, mâncând mai puțin. Bogăția de fibre este benefică și în sănătatea metabolică și stablizarea glicemiei. Extrasul de avocado poate reduce și simptomele artritei.
Polifenolii și flavonoidele conținute au proprietăți antiinflamatoare. Curăță intestinele, atenuând halena.
Uleiul de avocado este bun și pentru piele, tratează psoriazisul și alte iritații ale pielii și revitalizează pielea. Conține un antioxidant numit glutation care previne maladiile cardiace, cancerul și întârzie îmbătrânirea. Acest antioxidant combate radicalii liberi.
Cum se face maioneză de avocado
Făcută în mod tradițional cu ulei, gălbenușuri de ou și suc de lămâie, maioneza a fost un ingredient popular în sandvișuri, salate și sosuri de generații.
Cu toate acestea, noi alternative la maioneza tradițională au apărut odată cu creșterea numărului consumatorilor conștienți de sănătatea lor. Una dintre aceste alternative este maioneza cu avocado, făcută cu piure de avocado, ulei, suc de lămâie și condimente.
Maioneza cu avocado este savuroasă, cu o aromă distinctă de avocado. Este mai hrănitoare și mai săracă în calorii decât maioneza obișnuită, dar are o textură similară, cremoasă. Maioneza de avocado se poate face după preferințe, cu ou sau fără ou, cu muștar sau nu.
Avocado în sine este foarte cremos și gustos și nu are nevoie de foarte multe ingrediente alături pentru a fi consumat.
Maioneza cu avocado conține mai multe grăsimi sănătoase decât cea obișnuită. Avocado este o sursă bogată de grăsimi mononesaturate și polinesaturate, considerate grăsimi sănătoase care pot ajuta la reducerea inflamației și la scăderea riscului de boli de inimă. Maioneza obișnuită, pe de altă parte, conține cantități mari de grăsimi saturate și trans, care sunt considerate grăsimi nesănătoase care pot crește nivelul de colesterol și crește riscul de boli de inimă.
Rețete de maioneză de avocado
Maioneză de avocado cu iaurt
- 1 avocado copt
- 150 grame iaurt simplu grecesc
- sucul de la o lămâie
- 1/2 linguriță marar proaspăt, tocat mărunt (opțional)
- 1/4 linguriță patrunjel proaspăt, tocat mărunt (opțional)
- 1 cățel mic de usturoi
- 1/2 cană ulei de măsline extravirgin
- Sare si piper după gust
Într-un robot de bucătărie sau blender combinați avocado, iaurt, sucul de lămâie, mărar, pătrunjel și cățelul de usturoi. Pulsați o dată sau de două ori pentru a se încorpora. Puneți încet uleiul de măsline extravirgin. Se amestecă până maioneza devine cremoasă. Asezonați cu sare și piper.
Maioneza se poate amesteca într-o salată sau se folosește ca atare. A se pastra acoperit la frigider maxim o zi.
Maioneză de avocado fără ou
- 1 avocado mediu
- 1 linguriță oțet de mere
- 2 lingurite suc proaspat de lamaie
- 1 linguriță mustar Dijon
- 1 lingurita usturoi tocat
- 2-3 linguri ulei de avocado sau ulei de măsline
- sare
Tăiați avocado în jumătate, îndepărtați sămânța din centru și puneți miezul în blender. Adăugați oțetul de mere, muștarul dijon, usturoiul tocat, sucul de lămâie și 2 linguri de ulei. Pulsați la viteză mare până devine omogen și cremos.
Dacă doriți o textură mai cremoasă, adăugați cealaltă lingură de ulei de măsline în acest moment și pulsați pentru a se combina bine.
Amestecați sare după gust, dacă doriți.
Maioneză de avocado cu ou și muștar
- 1 avocado
- 1 gălbenus de ou la temperatura camerei
- 2 linguri ulei vegetal
- ⅓ linguriță de muștar de Dijon
- 3 lingurițe suc de lămâie
- sare
Se amestecă gălbenușul de ou, 1 linguriță de suc de lămâie și muștar până se omogenizează.
Începeți să adăugați uleiul picătură cu picătură, amestecând tot timpul.
Când ați adăugat jumătate din ulei, adăugați sarea, precum și încă o linguriță sau ceva de suc de lămâie și continuați să amestecați uleiul. Aceasta este baza ta de maioneza. Pus deoparte.
Se face piure de avocado și se adaugă în amestecul de ulei până se combină bine.
Ajustați condimentele și adăugați puțin suc de lămâie dacă este necesar. Serviți maioneza cu avocado imediat sau puneți-o într-un recipient ermetic și lăsați-l la rece timp de 30 de minute înainte de servire, dacă doriți.
Salată de vinete cu avocado
- 2 vinete mari, aproximativ 1 kg;
- O ceapă;
- Zeama de la o lămâie;
- 1 lingură de ulei,
- 1 avocado bine copt
- sare
Vinetele se coc pe toate părțile, după care se lasă să se răcească. Când s-au răcit, se curăță de coajă și se lasă la scurs într-o sită pentru câteva ore. Când s-au scurs bine, vinetele se toacă mărunt cu un cuțit, se pun într-un vas și deasupra se adaugă sare după gust și zeama de lămâie. Se adaugă și uleiul. Spre final se adaugă și ceapa tăiată mărunt, și avocado pisat bine cu furculița, se mai potrivește de sare și se amestecă. Salata se pune la frigider înainte de servire.
Poate fi ornată cu câteva boabe de rodie deoarece gustul dulce-acrișor se potrivește de minune cu vinetele coapte.
Salată de boeuf cu maioneză de avocado
Salata de boeuf, fie făcută cu carne de vită, așa cum este rețeta originală, fie adaptată și făcută cu carne de pui sau curcan, este un preparat sănătos. Ea conține multe legume, murături și carne, fiind valoroasă din punct de vedere nutrițional. Singurul ingredient care o ”strică” din punct de vedere al unei alimentații sănătoase este maioneza. Aceasta conține cantități mari de ulei, deloc benefice pentru siluetă și sănătate. Așadar, una dintre cele mai bune alternative o constituie maioneza făcută din avocado, care este la fel de gustoasă, dar mult mai sănătoasă.
Ingrediente pentru maioneză:
- 2 avocado măricele și bine coapte
- 3 gălbenușuri
- 1 lingură mare de muștar
- zeama de la o jumătate de lămâie (sau după gust)
- 1 linguriță de ulei de măsline
- un praf de sare
Pentru salată:
- 4 morcovi potriviți
- 2-3 cartofi potriviți
- 1 păstârnac (optional)
- 1 pătrunjel rădăcină(optional)
- 1 țelină micuță(optional)
- 500 de grame castraveți murați
- 200 grame de mazăre
- 200 de grame carne de vițel, pui sau curcan
Se pune carnea la fiert și se ia spuma. Se adaugă apoi legumele peste ea până s-au fiert și ele. Mazărea strece prin apă clocotită dacă este la borcan sau conservă, pentru că este prefiartă. După ce au fost toate fierte și răcite se toacă.
Castraveții murați, se scurg bine de zeamă înainte de a-i pune peste restul ingredientelor. Se adaugă și mazărea. Pentru maioneză se scoate miezul de la avocado cu o linguriță, se pune în blender, împreună cu gălbenușurile de la ouăle fierte tare, muștarul, uleiul, zeama de lămâie și un praf de sare. În două minute este gata. Se adaugă maioneza peste salată și asta este tot.
Maioneza de avocado – cum reduci oxidarea
Singurul avertisment pentru prepararea acestei maioneze cu avocado este că durează maxim 2 până la 3 zile la frigider, deci nu este la fel de stabilă precum maioneza pe care o găsiți la magazin. Deoarece este făcută din avocado drept, se oxidează destul de repe atunci când este în contact cu aerul. Iată câteva sfaturi de depozitare pentru a reduce oxidarea:
Puneți imediat folie de plastic pe suprafața maionezei. Folia de plastic acționează ca o barieră și împiedică reacția de oxidare a avocado. Puteți folosi acest truc și cu guacamole!
Folosiți un pic de suc de lămâie suplimentar, ajută la reducerea oxidării.
Dacă se oxidează, pur și simplu luați partea de sus. Nu este nimic în neregulă cu maioneza maronie cu avocado: o poți mânca în continuare! Pur și simplu nu arată la fel de frumos. Dacă există ceva oxidare, pur și simplu luați stratul superior și aruncați-l. Maioneza de mai jos va fi perfectă.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!