Cuprins:
Despre usturoiul verde
Clasificat botanic ca Allium sativum, usturoiul verde este o plantă tânără de usturoi care este recoltată înainte de maturitate.
Cunoscut și sub denumirea de usturoi de primăvară, usturoiul verde poate fi identificat prin frunzele sale lungi și subțiri, verzi – asemănătoare cu ceapa verde sau ceapa de primăvară.
Plantele de usturoi recoltate timpuriu au fost folosite de secole în Europa și Asia, în special în India, dar au devenit recent un ingredient popular și în America de Nord. Deși a fost în mod tradițional recoltat atunci când fermierii își răreau câmpul de usturoi, acum este cultivat special pentru recoltare ca usturoi verde.
Usturoiul verde este cultivat în principal pentru frunzele sale verzi și aromatice. Este cultivat într-o varietate de climat și soluri, dar preferă soluri bine drenate și însorite. Este o cultură perenă și poate fi cultivată în grădinile de acasă sau în ferme.
Usturoiul verde este utilizat în diverse culturi culinare din întreaga lume, inclusiv în bucătăria chineză, coreeană, japoneză și mediteraneană. În unele culturi, este asociat și cu diverse tradiții și credințe, inclusiv cu puteri de protecție împotriva spiritelor rele sau a bolilor.
Ce beneficii are consumul de usturoi
Usturoiul verde este bogat în compuși sulfuroși și antioxidanți care pot ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Consumul regulat poate contribui la scăderea nivelului de colesterol LDL (colesterolul „rău”) și a tensiunii arteriale, ajutând la menținerea sănătății inimii și a sistemului circulator.
Compușii activi din usturoiul verde, cum ar fi alicina au proprietăți antimicrobiene, antivirale și antifungice, care pot sprijini sistemul imunitar în lupta împotriva infecțiilor și bolilor. Consumul regulat poate ajuta la prevenirea răcelilor comune, gripei și altor infecții.
Antioxidanții din usturoiul verde pot ajuta la neutralizarea radicalilor liberi din organism, protejând celulele împotriva stresului oxidativ și reducând riscul de deteriorare celulară și îmbătrânire prematură.
Descoperă mai multe despre usturoiul verde și beneficiile sale.
Ce gust are usturoiul verde
Frunzele de usturoi verde au un gust mai puțin intens decât bulbii de usturoi matur, dar totuși au o aromă distinctă și ușor picantă. Ele pot fi folosite într-o varietate de preparate culinare, cum ar fi salate, sosuri, supe, garnituri și multe altele. Ele pot fi tocate fin și adăugate în preparatele gătite sau consumate crude pentru a-și păstra proprietățile nutriționale.
Rețete de mâncare cu usturoi verde
Ficăței la tigaie cu usturoi verde
Ingrediente
- 500-600 de grame ficăței de pui
- 2 legături de usturoi verde
- 2 legături de ceapă verde
- 2 linguri de miere
- 2 legături de pătrunjel
- Sare Piper
- Ulei
Mod de preparare
icățeii de pui se spală și se taie în cubulețe mici, se curăță bine de pielițe și se pun în tigaie cu două linguri de ulei. Usturoiul și ceapa verde se spală bine de pământ, se curăță și se toacă mărunt. Se pun în tigaie împreună cu ficățeii. Opțional se pot adăuga roșii cherry.
Se adaugă două linguri de miere (zahăr) și se călesc bine ficățeii la foc potrivit. Se lasă să se prăjească bine acoperiți de un capac până când sunt bine pătrunși. Când sunt aproape gata, se adaugă pătrunjelul tocat mărunt și puțin piper. Se oprește focul, se adaugă sare după gust și se servesc calzi cu piure sau garnitură de legume.
Stufat de pui cu usturoi verde
Ingrediente:
- 5-6 pulpe de pui
- 3 legături usturoi verde
- 3 legaturi ceapă verde
- 1 cutie roşii descojite
- 2 linguri ulei
- 2 foi de dafin
- pătrunjel
- 1 linguriță boia de ardei
- sare
- piper
Mod de preparare:
Se prăjesc puțin pulpele de pui, într-o tigaie, în puţin ulei încins, pe ambele părţi. Apoi de dau deoparte. Toci ceapa şi usturoiul şi le căleşti împreună, aproximativ 2-3 minute. Adaugi roşiile decojite. Condimentezi cu sare, piper, boia şi foi de dafin. Laşi la fiert 10 minute. Aşezi pulpele într-o tavă specială, torni peste ele sosul şi dai la cuptorul încălzit la 200 de grade, aproxmativ 20-30 de minute. Se poate servi cu pătrunjel tocat.
Descoperă mai multe rețete delicioase de stufat de pui.
Pesto cu usturoi verde
Una dintre cele mai aromate și delicioase rețete de mâncare cu usturoi verde este și cea mai simplă de preparat. Iată cum se face pesto cu usturoi verde:
Ingrediente:
- 2 legături usturoi verde
- 10 frunze de busuioc proaspăt
- 50 g parmezan ras
- 50 g nucă măcinată
- 50 ml ulei de măsline extravirgin presat la rece
- sare
Mod de preparare:
Usturoiul verde și frunzele de busuioc se curăță, se spală și se toacă mărunt. Se pun în blender împreună cu nucile și parmezanul și se pasează. Treptat, se adaugă câte puțin ulei de măsline, ca la maioneză. Se obține o pastă densă care se poate folosi ca sos pentru friptură sau pentru paste făinoase. Se consumă imediat după preparare. Sau se păstrează la frigider câteva zile, dar numai acoperit cu un strat consistent de ulei, într-un recipient din sticlă închis ermetic.
Plăcintă cu usturoi verde
Ingrediente:
- 250 g făină
- 80 ml ulei
- 80 ml apă caldă
- sare
Pentru umplutura:
- 500 g spanac
- 2 cepe
- 3 fire de usturoi verde
- 2 linguri cu zeamă de lămâie
- ulei
- sare
Mod de preparare:
Amestecă făina cu uleiul, apa şi sarea şi frământă până obţii un aluat moale, care nu se lipeşte de mâini. Pune-l intr-o folie de plastic şi dă-l la frigider pentru o oră. Curăţă ceapa, toac-o cât mai fin, încinge puţin ulei şi căleşte-o cu ustuoiul feliat până se înmoaie. Adaugă spanacul congelat şi căleşte totul până ce scade toată zeama.
Potriveşte gustul de sare şi acreşte cu zeamă de lămâie. Scoate aluatul din frigider, împarte-l în două şi întinde două foi de grosimea unui deget. Unge o tavă de cuptor cu ulei, presară puţină făină şi întinde prima foaie, pune umplutura, iar deasupra aşază a doua foaie. Uneşte cele două foi pe margini, unge cu puţin ulei şi dă la cuptor.
Pui cu usturoi verde și cartofi la cuptor
Ingrediente:
- 4 bucăți pulpă sau piept de pui
- 6 fire de usturoi verde
- 4 cartofi mari
- 2 lingurițe ulei de măsline
- Sare și piper după gust
- Suc de lămâie sau vin alb – după preferință
Mod de preparare:
Preîncălziți cuptorul la 200°C.
Spălați și curățați cartofii, apoi tăiați-i în felii sau cuburi. Tocați usturoiul verde.
Ungeți o tavă de copt cu ulei de măsline și aranjați în ea bucățile de piept de pui și cartofii tăiați.
Presărați usturoiul verde tocat peste pui și cartofi. Adăugați sare și piper după gust și stropiți cu sucul de lămâie sau vinul alb.
Acoperiți tava cu folie de aluminiu și introduceți-o în cuptor. Coaceți timp de aproximativ 30-40 de minute sau până când puiul este gătit complet și cartofii sunt moi.
Paste cu usturoi verde și gorgonzola
Ingrediente:
- 300g paste
- 4 fire de usturoi verde
- 100g gorgonzola
- 100ml smântână lichidă
- 2 lingurițe unt
- Sare și piper după gust
- Parmezan ras pentru servire
- Frunze proaspete de busuioc pentru decor
Mod de preparare:
Gătiți pastele în apă cu sare conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Scurgeți-le și păstrați o parte din apa de gătit.
Într-o tigaie, topiți untul la foc mediu. Adăugați usturoiul verde tocat și gătiți-l ușor timp de 1- max 2 minute.
Adăugați gorgonzola și smântâna lichidă în tigaie. Amestecați continuu până când brânza se topește și sosul se îngroașă.
Adăugați pastele fierte în sosul de gorgonzola și usturoi verde. Amestecați bine, adăugând puțină apă de gătit de la paste dacă sosul este prea gros.
Condimentați cu sare și piper după gust. Serviți pastele cu usturoi verde și gorgonzola, presărate cu parmezan ras și decorate cu frunze proaspete de busuioc.
Salată cu roșii și usturoi verde
Ingrediente:
- 4 roșii mari, tăiate cubulețe
- 6 fire de usturoi verde, tocate
- 1 ardei iute roșu, tocat fin (opțional)
- 1/4 ceapă roșie, tăiată julienne
- 2 linguri ulei de măsline extra virgin
- Sucul de la o lămâie
- Sare și piper negru măcinat
- Frunze proaspete de busuioc pentru decor
Mod de preparare:
Într-un bol mare, combinați roșiile cubulețe, usturoiul verde tocat, ardeiul iute (dacă folosiți) și ceapa roșie julienne.
Într-un bol mic, amestecați uleiul de măsline, sucul de lămâie, sare și piper, până când se formează un dressing omogen.
Turnați dressingul peste salată și amestecați ușor pentru a combina ingredientele și a le îmbrăca uniform.
Lăsați salata să stea timp de aproximativ 10-15 minute pentru a permite aromelor să se combine.
Decorați salata cu frunze proaspete de busuioc înainte de a servi.
Sursă foto – 123rf.com.