Cuprins:
Despre cartofi
Cartofii sunt una dintre cele mai appreciate legume din lume și reprezintă o componentă valoroasă a unei alimentații echilibrate, oferind multiple beneficii pentru sănătate datorită conținutului lor nutritiv divers și pot fi integrați într-o multitudine de rețete de post.
Sunt extrem de versatili și pot fi incluși în dietă într-o varietate de moduri sănătoase. Pot fi fierți, copți, prăjiți sau transformați în piure, supe, salate și multe altele, ceea ce îi face o alegere populară în multe culturi culinare.
Cartofii sunt o sursă excelentă de carbohidrați, esențiali pentru furnizarea de energie organismului. De asemenea, conțin o gamă variată de vitamine și minerale, cum ar fi:
- Vitamina C: Importantă pentru sistemul imunitar, vindecarea rănilor și producerea de colagen.
- Vitamina B6: Esențială pentru funcționarea normală a metabolismului și pentru formarea neurotransmițătorilor.
- Potasiu: Ajută la menținerea echilibrului electroliților și la funcționarea normală a mușchilor și nervilor.
- Fier: Necesat pentru formarea hemoglobinei și transportul oxigenului în corp.
- Valorile nutriționale pentru 100 de grame de cartofi
Dacă vă întrebați ce conține cartoful, din punct de vedere nutrițional, acesta este o sursă bogată de vitamine, minerale, dar și de carbohidrați.
- Calorii -94
- Proteine – 2,1 grame
- Lipide (grăsimi) – 0,15 grame
- Carbohidrați – 21,08 grame
- Fibre – 2,1 grame
- Calciu – 10 miligrame
- Fier – 0,64 mg
- Zaharuri – 0,82 grame
- Magneziu – 27 mg
- Fosfor – 74 mg
- Potasiu – 544 mg
- Sodiu – 6 mg
- Zinc – 0,3 mg
- Vitamina C – 12,6 mg
- Vitamina B6 – 0,21 mg
În plus, cartofii sunt o sursă bună de fibre alimentare, mai ales dacă sunt consumați cu tot cu coajă. Fibrele ajută la menținerea sănătății sistemului digestiv, prevenind constipația și promovând regularitatea intestinală.
Află mai multe despre cartofi și beneficiile lor.
Reţete de mâncare de post cu cartofi
Mâncare de post cu cartofi
- 1 kg cartofi
- 1 litru supă de legume
- 1 ceapă mare
- 2 morocovi medii
- 1-2 linguri ulei
- 4-5 lingurițe pastă de roșii
- 1 linguriță de amidon
- pudră de usturoi/ căței de usturoi
- ceapă granulată
- turmeric
- boia dulce/iute
- pudră de chili (opțional)
- rozmarin (opțional)
- pătrunjel/mărar proaspăt tocat
- sare
- piper
Mod de preparare
Ceapa se taie cubulețe. Morcovii se taie cubulețe sau felii.
Ceapa și morcovii se călesc în ulei încins. Se adaugă usturoi proaspăt (sau pudra de usturoi), ceapa granulată, piperul, turmeric, boia, sare (și opțional pudra de chili). Se adaugă puțină apă, se amestecă și se lasă să se gătească 5-10 minute.
Când ceapa și morcovii s-au înmuiat se adaugă supa călduță. Se aduce la fierbere și se adaugă cartofii tăiați cubulețe. Se lasă să fiarbă la foc mic-mediu timp de 20-25 minute. Se adaugă pasta de roșii și se lasă să se gătească încă 5 minute.
Separat, într-un castron, se amestecă amidonul cu puțină apă. Acest amestec se adaugă peste mâncarea de cartofi de post. Se amestecă 1-2 minute.
Se gustă mâncarea și dacă mai trebuie, se condimentează cu sare și piper.
Tocănița de cartofi se servește garnisită cu pătrunjel sau mărar proaspăt tocat alături de o salată de murături.
Cartofi în crustă de muștar la cuptor
- 6 cartofi galbeni mari
- 80 g muștar de Dijon
- 100 g muștar clasic zeama și coaja rasă de la 2 lămâi
- 90 ml ulei de măsline
- 4 căței de usturoi tocați
- 1/2 lămâie tăiată felii sare și piper după gust
- pătrunjel proaspăt pentru ornat
Mod de preparare
Într-un bol mare, amestecă toate ingredientele în afară de cartofi. Pe aceștia fierbe-i 10 minute în apă cu sare, taie-i cubulețe și aruncă-i în sosul aromatizat din castron. Dacă folosești cartofi noi, îi poți lăsa fără probleme întregi.
Amestecă-i bine până se acoperă cu totul de sos și pune-i într-o tavă care nu lipește și dă-i la cuptor 20 de minute. Presară pătrunjel (sau mărar, dacă preferi) proaspăt pe deasupra. Poți pune și parmezan ras, dacă vrei.
Musaca de cartofi de post
Ingrediente
- 5 cartofi mari;
- 2 vinete;
- O ceapă;
- 500 g ciuperci;
- 400 g roșii tocate;
- 100 ml apă;
- 70 g pastă de tomate;
- Ulei, sare, piper, oregano,
- un cățel de usturoi.
Mod de preparare
Curăță cartofii și pune-i la fiert în apă pentru 10 minute. Când se înmoaie, scurge apa, dar păstrează 100 ml, și pasează-i. Adaugă puțin ulei, usturoiul mărunțit și amestecă până obții consistența unui piure. Toacă ceapa mărunt și pune-o la călit într-o tigaie. Adaugă apoi și ciupercile tăiate mărunt, condimentează după gust, și lasă pe foc pentru 10 minute. Adaugă acum și pasta de tomate, roșiile tocate mărunt și mai lasă pe foc pentru 5 minute.
Spală vinetele și taie-le rondele. Pune-le într-o tavă pentru cuptor pe care ai tapetat-o cu puțin ulei. Dă-le la cuptor pentru 15 minute, la 200 de grade Celsius. Într-o tavă pregătește musacaua pentru cuptor. Pune un strat de ciuperci, apoi un strat de vinete rondele, apoi un strat de piure și termină cu un strat de ciuperci. Dă totul la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade Celsius, pentru 30 de minute sau până când se rumenește ușor.
Salată franțuzească cu cartofi
Ingrediente:
- Cartofi noi,
- sare,
- o legătură de ceapă verde,
- câteva roșii cherry,
- busuioc proaspăt,
- muguri de pin;
- pentru sos – ulei de măsline, oțet balsamic, muștar de Dijon, un pic de miere, sare și piper după gust.
Preparare: se încălzește cuptorul și se așază într-o tavă unsă cu ulei cartofii noi, spălați bine și tăiați în felii groase. Se sărează și se lasă la rumenit 20 de minute, cât să devină aurii și să fie copți la mijloc. Apoi se amestecă bine cu ceapa tăiată, câteva roșii cherry tăiate în două și mugurii de pin. Se toarnă dressingul și se amestecă, apoi se adaugă un pic de busuioc proaspăt.
Cartofi ”prăjiți” la cuptor
Ingrediente:
- -4-5 cartofi
- -1 lingură ulei de măsline
- -sare, piper
- -boia de ardei dulce sau picantă.
Mod de preparare:
- -cartofii se curăță de coajă și se taie în felii subțiri (asemănător cartofilor pai),
- -se așează feliile într-o tavă, pe hârtie de copt,
- -se amestecă cu uleiul și condimentele și se dau la cuptor (250˚C) timp de 45 de minute.
- -se obțin cartofii crocanți și aromați.
Cartofi noi la cuptor cu verdețuri
Una dintre cele mai gustoase rețete de mâncare de post cu cartofi noi este cea cu rozmarin, la care se poate adăuga și un dovlecel mic.
Ingrediente:
- 1 kg cartofi noi,
- un dovlecel,
- 3-4 linguri de ulei de măsline,
- sucul de la o lămâie,
- rozmarin,
- cimbru,
- o legătură de usturoi verde,
- sare, piper.
Preparare: se încinge cuptorul la 190 de grade. Se spală cartofii, se taie felii subțiri și se așază într-o tavă din ceramică. Din loc în loc, între ei, se pune câte o felie de dovlecel. Se amestecă uleiul cu sucul de lămâie, rozmarin și cimbru, sare și piper după gust și usturoiul verde tăiat și se toarnă în tavă. Se pun la cuptor până se rumenesc și se servesc calzi, cu rozmarin proaspăt.
Tocăniță de cartofi de post
- 1 kg cartofi
- 3 cepe
- sare
- 2 căţei usturoi
- piper boabe şi pisat
- 3 linguri pastă de roşii sau o cutie roşii în bulion
- 1 foaie dafin
- câteva fire rozmarin
- 3-4 linguri ulei
- 1 legatura mărar
- 1 legatura pătrunjel
Mod de preparare
Se curăţă cartofii, se taie sferturi sau jumătăţi (depinde de mărimea cartofului), se spală şi se frecă cu sare şi piper.
Ceapa şi usturoiul se toacă mărunt şi se pun să se înăbuşe câteva minute într-o cratiţă. Peste ceapă se adaugă cartofii şi o căniţă de apă. Se acoperă cu un capac şi se lasă să fiarbă la foc mic.
După ce s-au fiert cartofii, se pun roşiile din cutie sau pasta de roşii, foaia de dafin şi rozmarinul şi se bagă în cuptor să se rumenească.
După ce au prins crustă şi sosul a scăzut, mâncărica se ornează cu mărar şi pătrunjel verde şi se serveşte cu pâine neagră.
Sursă foto – Shutterstock.com