Cuprins:
Despre melcii cu nucă
Produsele de patiserie au fost create pentru prima dată de egiptenii antici. Perioada clasică a Greciei și Romei antice a avut produse de patiserie făcute cu migdale, nuci, făină, miere și semințe. Introducerea zahărului în bucătăria europeană a dus la o mare varietate de noi rețete de patiserie în Franța, Italia, Spania și Elveția. Cel mai mare inovator a fost Marie-Antoine Carême care a perfecționat aluatul foietaj și a dezvoltat modele elaborate de patiserie.
Aluatul de foietaj este folosit în nenumărate preparate culinare, iar unul dintre cele mai populare este reprezentat de pateuri, ștrudele, melci, plăcinte cu diferite umpluturi. Rețetele de melci cu nucă sunt populare în mai multe zone din Europa, mai ales în țările nordice. În unele zone sunt făcute cu luat de foietaj, în timp ce în altele cu aluat dospit.
Despre beneficiile nucilor
Nucile sunt alimente sănătoase, bogate în vitamine şi minerale, esenţiale în cadrul unei diete echilibrate şi sănătoase. Nucile conțin vitaminele din grupul B (B6, tiamina, riboflavina, niacinul, acidul pantotenic și acidul folic), vitamina E și minerale precum calciu, magneziu, potasiu, sodiu și zinc. Fiind o sursă bogată de proteine și de fibre, nucile sunt o opțiune bună de gustare între mese.
Aceste fructe uscate sunt bogate în acizi graşi Omega 3, care ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge.
Nucile sunt recomandate cu succes în combaterea oboselii, anemiei, osteoporozei şi în stările de depresie. Mai mult, Omega-3 în combinație cu iodul și seleniul din nuci asigură și o funcționare optimă a creierului.
În plus, dacă sunt consumate în cantități moderate, nucile dau senzația de sațietate și te ajută să consumi mai puțină mâncare de-a lungul zilei.
Află de ce e bine să hidratezi nucile înainte de a le consuma.
Rețete de melci cu nucă
Melcii cu nucă sunt un desert foarte apreciat și poate fi preparat cu mai multe ingrediente delicioase, în funcție de gusturi și preferințe.
Melci cu nucă simpli din aluat de foietaj
Ingrediente:
- 1 pachet de aluat de patiserie
- 100g nucă măcinată
- 50g zahăr
- 1 ou pentru uns
Mod de preparare:
Preîncălziți cuptorul la 180°C. Răsturnați aluatul de patiserie pe o suprafață presărată cu făină.
Tăiați-l în fâșii lungi și subțiri, apoi rulați bucățile în nucă măcinată și zahăr.
Rulați bucățile astfel încât să semene cu melcii și așezați-i pe o tavă de copt.
Ungeți melcii cu ou bătut și coaceți-i timp de aproximativ 15-20 de minute sau până când devin aurii.
Melci cu nucă și mere
- 1 kg mere
- 200 g făină
- 125 g smântână
- 130 g unt
- 1 praf sare
- 200 g zahăr
- 200 g nuci
- coaja rasă de la o lămâie
- 1-2 pliculete zahăr vanilat
- 2 beţe de scorţişoară
- 1 ou pentru uns pe deasupra
Mod de preparare
Se cerne făina într-un bol, se pune la mijloc smântâna, untul proaspăt şi un praf de sare. Se amestecă totul, se adună ca o minge, se acoperă cu un prosop sau cu o folie şi se bagă la rece aproximativ o oră.
În acest timp, se curăţă merele, se rad pe răzătoare, se amestecă cu zahărul, scorţişoara, vanilia şi coaja de lămâie şi se călesc. După aceea, se lasă să se răcească şi apoi se amestecă cu nucile coapte. Se scoate aluatul din frigider, se întinde bine, se toarnă compoziţia de mere şi se rulează.
Ruloul se taie bucăţi potrivite astfel încât să semene cu nişte melcişori. Se aranjază în tavă, se ung cu ou bătut pe deasupra să fie lucioase şi se bagă în cuptorul încins. Se servesc ornaţi cu praf de scorţişoară. Sursa – retete.unica.ro
Melci cu nucă pecan, unt și scorțișoară
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 1 cană lapte integral
- 4 linguri de unt nesarat, foarte moale
- 3 și 1/2 căni de făină universală, împărțită
- 1 pachet de 10 g drojdie cu creștere rapidă
- 3 linguri de zahar
- 3/4 lingurita sare
- 1 ou mare, la temperatura camerei
- Pentru umplutura:
- 1 cană zahăr brun
- 1 lingura scortisoara macinata
- 3/4 lingurita ghimbir macinat
- 1/4 lingurita nucsoara
- 1/4 lingurita cuisoare
- 1/2 cană unt moale
- Pentru nucile pecan cu unt:
- 1/2 cana unt nesarat
- 3/4 cană zahăr brun
- 1/4 lingurita de scortisoara macinata
- 1/3 cană smântână groasă
- 1/4 lingurita sare
- 1 și 1/2 cană de jumătate de nuci pecan
- 1/2 cană nuci pecan, tocate grosier
- 2 lingurite extract de vanilie
Mod de preparare
Pentru aluat:
Ungeți ușor o tavă de copt. Într-o cratiță mică se încălzește cu grijă laptele la foc mediu-mare până când ajunge la fierbere. Se ia de pe foc și se adaugă untul. Amestecați până se topește complet, apoi lăsați amestecul să se răcească până când este doar călduț.
În vasul unui mixer pentru aluat, combinați 2 și 1/2 căni de făină, drojdie, zahăr și sare; folosiți un tel pentru a combina. Bateți oul. Și apoi turnați încet amestecul de lapte/unt, amestecând bine pentru a se combina.
Puneți cârligul de aluat în bol și porniți mixerul la viteză mică. Adăugați făina rămasă, câte 1/4 cană o dată, amestecând bine după fiecare adăugare și folosind o spatulă pentru a răzui părțile laterale, după cum este necesar.
După ce a fost adăugată toată făina, creșteți viteza mixerului la mediu și frământați timp de 5 minute.
Scoateți aluatul din bol. Pe o suprafață ușor pudrată cu fâină, frământați ușor aluatul într-o bilă netedă.
Puneți bila de aluat înapoi în bol și acoperiți vasul strâns cu o bucată de folie. Se lasa deoparte 60 de minute sau pana cand aluatul isi dublează volumul.
Pentru umplutura:
Într-un castron de mărime medie, amestecați zahărul brun, condimentele și untul moale până când se combină uniform. Ar trebui să arate apoi ca o pastă groasă.
Asamblare:
Odată ce aluatul a crescut – întindeți aluatul într-un dreptunghi foarte mare. Întindeți în mijlocul aluatului amestecul de unt/zahăr, lăsând o bucată de 5 cm în jurul părților laterale.
Rulați strâns aluatul și prindeți ușor marginile pentru a sigila.
Folosind ața dentară fără miros sau o altă ață rezistentă ori un cuțit zimțat, tăiați rulada în 12 bucăți de dimensiuni egale.
Așezați bucățile, tăiate cu fața în sus, în tava pregătită. Se acoperă din nou strâns cu folie și se lasă să crească încă 30 de minute. În timp ce cresc, preîncălziți cuptorul.
Odată crescută, se coace în cuptorul preîncălzit pentru 18 – 20 de minute, sau până se rumenesc ușor pe margini. Lăsați melcii să se răcească câteva minute, apoi acoperiți cu amestecul de nuci pecan unt.
Pentru nucile pecan cu unt:
Într-o cratiță mică, la foc mediu, topim untul. Adăugați zahărul brun și gătiți, amestecând cu telul, până când zahărul s-a topit și amestecul clocotește, aproximativ 2 minute.
Adăugați scorțișoară, smântână groasă și sare și amestecați pentru a se combina.
Adăugați nucile pecan și, folosind o spatulă de cauciuc, amestecați-le în amestecul lichid până când sunt complet acoperite. Se ia de pe foc si se amesteca vanilia. Se toarnă peste rulourile cu scorțișoară și se servește! Sursa- bakerbynature.com
Melci cu nucă și miere
Ingrediente:
- 1 pachet de aluat de foietaj
- 100g nucă măcinată
- 50g miere
- 1 ou pentru uns
Mod de preparare:
reîncălziți cuptorul la 180°C. Răsturnați aluatul de patiserie pe o suprafață presărată cu făină.
Tăiați-l în fâșii lungi și subțiri, apoi rulați bucățile în nucă măcinată. Presărați nucă măcinată pe bucăți, apoi turnați miere deasupra. Rulați bucățile astfel încât să semene cu melcii și așezați-i pe o tavă de copt. Ungeți melcii cu ou bătut și coaceți-i timp de aproximativ 15-20 de minute sau până când devin aurii.
Melci cu nucă și ciocolată
Ingrediente:
- 1 pachet de aluat de patiserie
- 100g nucă măcinată
- 50g ciocolată rasă
- 1 ou pentru uns
Mod de preparare:
Preîncălziți cuptorul la 180°C. Răsturnați aluatul de patiserie pe o suprafață presărată cu făină.
Tăiați-l în fâșii lungi și subțiri, apoi rulați bucățile în nucă măcinată. Presărați nucă măcinată și ciocolată rasă pe bucăți, apoi rulați-le. Rulați bucățile astfel încât să semene cu melcii și așezați-i pe o tavă de copt. Ungeți melcii cu ou bătut și coaceți-i timp de aproximativ 15-20 de minute sau până când devin aurii.
Melci cu nucă și cremă de vanilie
Ingrediente:
- 1 pachet de aluat de patiserie
- 100g nucă măcinată
- 50g cremă de vanilie
- 1 ou pentru uns
Mod de preparare:
Preîncălziți cuptorul la 180°C. Răsturnați aluatul de patiserie pe o suprafață presărată cu făină.
Tăiați-l în fâșii lungi și subțiri, apoi rulați bucățile în nucă măcinată.
Presărați nucă măcinată pe bucăți și adăugați o mică cantitate de cremă de vanilie în mijlocul fiecărei bucăți. Rulați bucățile astfel încât să semene cu melcii și așezați-i pe o tavă de copt. Ungeți melcii cu ou bătut și coaceți-i timp de aproximativ 15-20 de minute sau până când devin aurii.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!