Cuprins:
Despre merdenele
Merdenelele se află printre cele mai populare și mai consumate produse de alimentație stradală, pe lângă covrigi. Chiar dacă nu-s considerate cele mai sănătoase preparate, merdenelele sunt foarte gustoase și foarte apreciate.
Merdeneaua este un preparat culinar popular în România și în alte țări din regiunea Balcanilor și Europa de Est. Originea acestui preparat este disputată, dar este prezent în mai multe țări și are variante regionale specifice.
Merdeneaua este asemănătoare cu alte produse de patiserie umplute.
În România, merdeneaua este adesea făcută dintr-un aluat subțire de foietaj, asemănător cu cel folosit pentru plăcinte, care este umplut cu brânză telemea. Aluatul este rulat și copt până când devine crocant și auriu.
În alte țări din regiune, ingredientele și metoda de preparare pot varia. De exemplu, în Serbia, burek-ul este similar cu merdeneaua, dar este făcut cu un aluat mai gros și umplut în principal cu carne sau brânză.
Astfel, merdeneaua este un preparat versatil și delicios, dar nu este specific românesc, ci se găsește în diverse forme și sub diferite denumiri în întreaga regiune a Balcanilor și Europei de Est.
Merdeneaua este, de fapt, o plăcintă cu brânză în aluat de foietaj. Cu toate acestea, multe dintre merdenelele pe care le găsim la patiseriile de pe stradă sunt pline de ulei și de grăsimi saturate. În plus, nu vom ști cu siguranță ce fel de conținut au.
Tocmai de aceea, putem alege să facem propriile rețete de merdenele făcute în casă.
Descoperă și cele mai bune rețete de pateuri cu brânză.
Rețete de merdenele
Merdenele cu brânză în aluat făcut în casă
Ingrediente
- 1 kg făină
- 400 g griș
- 2 ouă
- 500 g mix de brânzeturi
- 500 g unt
- 550 ml apă
- 1 lingurita oțet
- 1 lingurita sare
Mod de preparare
Din făina, apă, oțet și sare pregătim aluatul: apa se adaugă treptat. rezultatul final trebuie să fie un aluat omogen, nelipicios și elastic. Se dă la frigider o oră. Frecați untul până obține o consistență cremoasă.
Se scoate aluatul și se împarte în bucăți de 65-70 grame. Ungeți un fund de lemn cu ulei. Întindeți cu sucitorul fiecare bucată în parte în dreptunghiuri cu circa 15 cm în lungime. Fiecare dreptunghi trebuie uns cu unt/margarină din belșug. Se împachetează în 3 pe una din laturi și în patru pe latura lungă a dreptunghiului. Când terminați de procedat la fel cu toate, puneți într-un vas, înfoliați. Dați la frigider pentru 30 minute- 1 oră.
Între timp pregătiți umplutura din brânzeturi – de care doriți – amestecate cu grișul fiert și răcit și cele 2 ouă bătute.
Scoateți de la frigider aluatul și întindeți din nou pe fundul de lemn uns cu ulei. Preîncălziți cuptorul la 220-250 grade.
În mijlocul fiecărui dreptunghi se pune un pătrățel cu umplutură. Apoi se împăturesc. Se aduc colțurile spre mijloc, simplu: întâi se trag laturile verticale până la jumătate, apoi cele orizontale – rezultând un pătrat. Pe tava unsă cu unt și pe care ați pus, în prealabil, o hârtie de copt, puneți pătrățelele umplute obținute, cu partea pliată în jos.
Sursă – retete.unica.ro
Merdenele cu brânză în aluat de foietaj
Ingrediente
- 1 pachet de foietaj
- 50 g unt
- 120 g făină
- 80 ml lapte
- 6 ouă
- 300 g telemea
- 350 g brânză de vaci
- 250 g unt topit pentru uns
Mod de preparare
Cele 50 g de unt se topesc și se pune făina, care se lasă puţin să se călească, apoi se adaugă și laptele. Se amestecă bine şi se lasă la fiert până ce sosul devine mai gros. Se ia de pe foc şi se lasă să se răcească 10 minute. Apoi, se pun ouăle şi se amestecă bine, după care brânza mărunţită şi se amestecă din nou foarte bine. O tavă de copt se unge cu unt şi foile de plăcintă se împart în două.
Primul set de foi se desface şi se aşază una peste alta, generos unse cu unt. La mijloc, se pune umplutura de brânză şi se acoperă cu al doilea set de foi, unse generos cu unt topit între ele. Ultimul strat trebuie să fie de foi care se ung cu unt, se presară cu susan şi apoi se taie cu un cuţit bine ascuţit. Se lasă la cuptor pentru 45 de minute, până ce foile de deasupra sunt bine rumenite.
Merdenele cu carne și parmezan
Ingrediente:
- 1 pachet foietaj
- 1 kg carne tocată
- 3 ouă 1/2 pachet unt
- 4 cepe
- 1/2 cana pesmet
- 1 cana parmezan ras sau cașcaval mai uscat
- 1 cana ulei de măsline
- 1 legatura pătrunjel
- sare piper
Mod de preparare:
Legumele se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Într-o tigaie, se pune untul la topit, pe foc mic. Se adaugă ceapa, se căleşte, apoi se adaugă carnea tocată. Se lasă pe foc, amestecând continuu, până îşi schimbă culoarea. Să lasă apoi la răcit.
Ouăle se bat ca pentru omletă, apoi se toarnă peste carnea călită şi se amestecă, pentru a se omogeniza compoziţia. Se adaugă şi caşcavalul sau parmezanul ras, pesmetul şi pătrunjelul, se potriveşte la gust cu sare şi piper şi se amestecă totul până se obţine o compoziţie omogenă. Într-o formă de plăcintă sau într-o tavă rotundă, unsă cu ulei de măsline în prealabil, se aşază un rând din 5 foi de foietaj, aşa încât să acopere şi pereţii vasului.
Se unge aluatul cu ulei de măsline din belşug, apoi se întinde compoziţia din carne în strat uniform. Deasupra, se pun alte 5 foi de aluat, unse apoi din belşug cu ulei de măsline.
Capacul din aluat se lipeşte bine cu marginile rămase din stratul de cocă de la fundul tăvii, prin rulare sau presare. Înainte de a da plăcinta în cuptorul preîncălzit, faceţi crestături, în formă de grilaj, pe suprafaţa capacului din aluat, cu un cuţit bine ascuţit. Apoi, stropiţi plăcinta cu puţină apă, fie cu mâna, fie cu un pulverizator. Se lasă la copt, la foc mic, cam o oră.
Ce este aluatul de foietaj
Aluatul foietaj este un aluat ușor care se face prin alternarea straturilor de unt și aluat. Singurele ingrediente folosite pentru a face foietaj sunt untul, sarea, apa și făina, nu sunt necesari agenți de dospire. A face aluat foietaj de la zero nu este o sarcină prea simplă.
Constă în înfășurarea unui bloc rece de unt în aluat, întinderea lui, repetarea acestui proces de rulare și pliere până când rămâneți cu sute de straturi de aluat de patiserie. Ca să nu mai vorbim de faptul că aluatul trebuie să se răcească între fiecare tură de rulare și pliere, ceea ce face ca procesul să consume mult timp.
La cuptor, lichidul atât din unt, cât și din aluat se evaporă, provocând umflarea straturilor. Untul se topește în aluat, dându-i culoarea aurie și textura crocantă. Tehnica a fost perfecționată de francezi, dar a fost adoptată de brutarii din întreaga lume.
Datorită acestui proces minuțios, mulți oameni aleg să renunțe la prepararea de foietaj de la zero, optând în schimb pentru versiunea cumpărată din magazin, care se găsește pe culoarul de congelate. Fie că îl faci de la zero, fie că îl folosești pe cel cumpărat din magazin, rezultatul este un aluat ușor și untos, cu o ușoară notă crocantă. Este folosit pentru orice, de la umpluturi vegetale, la cărnuri, brânzeturi și deserturi.
Descoperă și cele mai bune rețete de pateuri cu ciuperci
Care sunt beneficiile brânzei de vaci
O dietă bogată în lactate provenite de la vaci crescute natural și hrănite cu iarbă poate oferi un echilibru mai sănătos de acizi grași omega-6 și omega-3. Grăsimile Omega-3 sunt importante pentru sănătatea inimii și a metabolismului. Brânza de vaci proaspătă are în general umiditate ridicată și textura moale. Este gata pentru a fi consumateă rapid, fără a avea nevoie de timp pentru a se învechi, așa cum se întâmplă în cazul altor brânzeturi. Brânzeturile învechite includ cheddar, parmezan și alte astfel de brânzeturi. Au textură fermă, iar unele pot avea un conținut ridicat de sare.
Brânzeturile învechite sunt depozitate înainte de a fi gata de vânzare, astfel încât au timp să se maturizeze. Procesul de maturare tinde să creeze arome mai puternice. Nutrienții benefici prezenți în brânză includ proteine, Vitamina A, Vitamina B-12, Vitamina K, Zinc, Calciu, Vitamina D. Brânza obținută din laptele animalelor crescute 100% cu iarbă conține acizi grași omega-3 și vitamina K-2, un nutrient pe care corpul nostru îl folosește pentru a coagula sângele. Cercetările au arătat chiar că produsele lactate precum brânza ne pot ajuta să ne menținem dinții fără carii.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!