Despre merdenele

Merdenelele se află printre cele mai populare și mai consumate produse de alimentație stradală, pe lângă covrigi. Chiar dacă nu-s considerate cele mai sănătoase preparate, merdenelele sunt foarte gustoase și foarte apreciate.

Merdeneaua este un preparat culinar popular în România și în alte țări din regiunea Balcanilor și Europa de Est. Originea acestui preparat este disputată, dar este prezent în mai multe țări și are variante regionale specifice.

Merdeneaua este asemănătoare cu alte produse de patiserie umplute.

În România, merdeneaua este adesea făcută dintr-un aluat subțire de foietaj, asemănător cu cel folosit pentru plăcinte, care este umplut cu brânză telemea. Aluatul este rulat și copt până când devine crocant și auriu.

În alte țări din regiune, ingredientele și metoda de preparare pot varia. De exemplu, în Serbia, burek-ul este similar cu merdeneaua, dar este făcut cu un aluat mai gros și umplut în principal cu carne sau brânză.

Astfel, merdeneaua este un preparat versatil și delicios, dar nu este specific românesc, ci se găsește în diverse forme și sub diferite denumiri în întreaga regiune a Balcanilor și Europei de Est.

Merdeneaua este, de fapt, o plăcintă cu brânză în aluat de foietaj. Cu toate acestea, multe dintre merdenelele pe care le găsim la patiseriile de pe stradă sunt pline de ulei și de grăsimi saturate. În plus, nu vom ști cu siguranță ce fel de conținut au.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Tocmai de aceea, putem alege să facem propriile rețete de merdenele făcute în casă.

Descoperă și cele mai bune rețete de pateuri cu brânză.

Rețete de merdenele

Merdenele cu brânză în aluat făcut în casă

Merdenele cu brânză în aluat făcut în casă
Merdenele cu brânză în aluat făcut în casă

Ingrediente

  • 1 kg făină
  • 400 g griș
  • 2 ouă
  • 500 g mix de brânzeturi
  • 500 g unt
  • 550 ml apă
  • 1 lingurita oțet
  • 1 lingurita sare

Mod de preparare

Din făina, apă, oțet și sare pregătim aluatul: apa se adaugă treptat. rezultatul final trebuie să fie un aluat omogen, nelipicios și elastic. Se dă la frigider o oră. Frecați untul până obține o consistență cremoasă.

Se scoate aluatul și se împarte în bucăți de 65-70 grame. Ungeți un fund de lemn cu ulei. Întindeți cu sucitorul fiecare bucată în parte în dreptunghiuri cu circa 15 cm în lungime. Fiecare dreptunghi trebuie uns cu unt/margarină din belșug. Se împachetează în 3 pe una din laturi și în patru pe latura lungă a dreptunghiului. Când terminați de procedat la fel cu toate, puneți într-un vas, înfoliați. Dați la frigider pentru 30 minute- 1 oră.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Între timp pregătiți umplutura din brânzeturi – de care doriți – amestecate cu grișul fiert și răcit și cele 2 ouă bătute.

Scoateți de la frigider aluatul și întindeți din nou pe fundul de lemn uns cu ulei. Preîncălziți cuptorul la 220-250 grade.

În mijlocul fiecărui dreptunghi se pune un pătrățel cu umplutură. Apoi se împăturesc. Se aduc colțurile spre mijloc, simplu: întâi se trag laturile verticale până la jumătate, apoi cele orizontale – rezultând un pătrat. Pe tava unsă cu unt și pe care ați pus, în prealabil, o hârtie de copt, puneți pătrățelele umplute obținute, cu partea pliată în jos.

Sursă – retete.unica.ro

Merdenele cu brânză în aluat de foietaj

Merdenele cu brânză în aluat de foietaj
Merdenele cu brânză în aluat de foietaj

Ingrediente

  • 1 pachet de foietaj
  • 50 g unt
  • 120 g făină
  • 80 ml lapte
  • 6 ouă
  • 300 g telemea
  • 350 g brânză de vaci
  • 250 g unt topit pentru uns

Mod de preparare

Cele 50 g de unt se topesc și se pune făina, care se lasă puţin să se călească, apoi se adaugă și laptele. Se amestecă bine şi se lasă la fiert până ce sosul devine mai gros. Se ia de pe foc şi se lasă să se răcească 10 minute. Apoi, se pun ouăle şi se amestecă bine, după care brânza mărunţită şi se amestecă din nou foarte bine. O tavă de copt se unge cu unt şi foile de plăcintă se împart în două.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Primul set de foi se desface şi se aşază una peste alta, generos unse cu unt. La mijloc, se pune umplutura de brânză şi se acoperă cu al doilea set de foi, unse generos cu unt topit între ele. Ultimul strat trebuie să fie de foi care se ung cu unt, se presară cu susan şi apoi se taie cu un cuţit bine ascuţit. Se lasă la cuptor pentru 45 de minute, până ce foile de deasupra sunt bine rumenite.

Merdenele cu carne și parmezan

Ingrediente:

  • 1 pachet foietaj
  • 1 kg carne tocată
  • 3 ouă 1/2 pachet unt
  • 4 cepe
  • 1/2 cana pesmet
  • 1 cana parmezan ras sau cașcaval mai uscat
  • 1 cana ulei de măsline
  • 1 legatura pătrunjel
  • sare piper

Mod de preparare:

Legumele se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Într-o tigaie, se pune untul la topit, pe foc mic. Se adaugă ceapa, se căleşte, apoi se adaugă carnea tocată. Se lasă pe foc, amestecând continuu, până îşi schimbă culoarea. Să lasă apoi la răcit.

Ouăle se bat ca pentru omletă, apoi se toarnă peste carnea călită şi se amestecă, pentru a se omogeniza compoziţia. Se adaugă şi caşcavalul sau parmezanul ras, pesmetul şi pătrunjelul, se potriveşte la gust cu sare şi piper şi se amestecă totul până se obţine o compoziţie omogenă. Într-o formă de plăcintă sau într-o tavă rotundă, unsă cu ulei de măsline în prealabil, se aşază un rând din 5 foi de foietaj, aşa încât să acopere şi pereţii vasului.

Se unge aluatul cu ulei de măsline din belşug, apoi se întinde compoziţia din carne în strat uniform. Deasupra, se pun alte 5 foi de aluat, unse apoi din belşug cu ulei de măsline.

Capacul din aluat se lipeşte bine cu marginile rămase din stratul de cocă de la fundul tăvii, prin rulare sau presare. Înainte de a da plăcinta în cuptorul preîncălzit, faceţi crestături, în formă de grilaj, pe suprafaţa capacului din aluat, cu un cuţit bine ascuţit. Apoi, stropiţi plăcinta cu puţină apă, fie cu mâna, fie cu un pulverizator. Se lasă la copt, la foc mic, cam o oră.

Ce este aluatul de foietaj

Aluatul foietaj este un aluat ușor care se face prin alternarea straturilor de unt și aluat. Singurele ingrediente folosite pentru a face foietaj sunt untul, sarea, apa și făina, nu sunt necesari agenți de dospire. A face aluat foietaj de la zero nu este o sarcină prea simplă.

Constă în înfășurarea unui bloc rece de unt în aluat, întinderea lui, repetarea acestui proces de rulare și pliere până când rămâneți cu sute de straturi de aluat de patiserie. Ca să nu mai vorbim de faptul că aluatul trebuie să se răcească între fiecare tură de rulare și pliere, ceea ce face ca procesul să consume mult timp.

La cuptor, lichidul atât din unt, cât și din aluat se evaporă, provocând umflarea straturilor. Untul se topește în aluat, dându-i culoarea aurie și textura crocantă. Tehnica a fost perfecționată de francezi, dar a fost adoptată de brutarii din întreaga lume.

Datorită acestui proces minuțios, mulți oameni aleg să renunțe la prepararea de foietaj de la zero, optând în schimb pentru versiunea cumpărată din magazin, care se găsește pe culoarul de congelate. Fie că îl faci de la zero, fie că îl folosești pe cel cumpărat din magazin, rezultatul este un aluat ușor și untos, cu o ușoară notă crocantă. Este folosit pentru orice, de la umpluturi vegetale, la cărnuri, brânzeturi și deserturi.

Descoperă și cele mai bune rețete de pateuri cu ciuperci

Care sunt beneficiile brânzei de vaci

O dietă bogată în lactate provenite de la vaci crescute natural și hrănite cu iarbă poate oferi un echilibru mai sănătos de acizi grași omega-6 și omega-3. Grăsimile Omega-3 sunt importante pentru sănătatea inimii și a metabolismului. Brânza de vaci proaspătă are în general umiditate ridicată și textura moale. Este gata pentru a fi consumateă rapid, fără a avea nevoie de timp pentru a se învechi, așa cum se întâmplă în cazul altor brânzeturi. Brânzeturile învechite includ cheddar, parmezan și alte astfel de brânzeturi. Au textură fermă, iar unele pot avea un conținut ridicat de sare.

Brânzeturile învechite sunt depozitate înainte de a fi gata de vânzare, astfel încât au timp să se maturizeze. Procesul de maturare tinde să creeze arome mai puternice. Nutrienții benefici prezenți în brânză includ proteine, Vitamina A, Vitamina B-12, Vitamina K, Zinc, Calciu, Vitamina D. Brânza obținută din laptele animalelor crescute 100% cu iarbă conține acizi grași omega-3 și vitamina K-2, un nutrient pe care corpul nostru îl folosește pentru a coagula sângele. Cercetările au arătat chiar că produsele lactate precum brânza ne pot ajuta să ne menținem dinții fără carii.

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!  

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (38)

Costica2023   •   11.12.2023, 16:06

Umplute, rumenite, gust delicios în aluat crocant

Nicoleta1807   •   22.11.2023, 22:31

Arată delicios, voi încerca cât de curând!

Roxana22   •   29.10.2023, 18:58

Excelenta reteta, cu ingrediente foarte bune!

Vezi toate comentariile (38)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Libertateapentrufemei.ro
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Cum arată vila de cinci stele din care Călin Georgescu a urmărit rezultatul alegerilor. Motivul pentru care proprietatea nu apare în declarația de avere
FANATIK.RO
Cum arată vila de cinci stele din care Călin Georgescu a urmărit rezultatul alegerilor. Motivul pentru care proprietatea nu apare în declarația de avere
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
GSP.RO
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu. Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României
Unica.ro
Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu. Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Observatornews.ro
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată
HOROSCOP
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI