Ce este mousse-ul

Mousse-ul este un preparat sărat sau dulce cu consistența unei spume dense, compus dintr-un ingredient principal – un piure amestecat cu albușuri bătute tare spumă, frișcă sau ambele.

Mousse-ul își are originea în secolul al XVIII-lea în Franța. Cuvântul mousse se traduce prin „spumă”, descriind textura aerisită a acestei spume.

Mousse-urile sunt aproape întotdeauna preparate reci, iar cele dulci se servesc uneori congelate.

Mouss-urile sărate sunt adesea preparate din carne de pasăre, foie gras, pește sau crustacee, pentru a fi consumate ca prim fel sau ca antreu ușor. Ele pot fi stabilizate prin adăugarea de gelatină.

Mousse de ciocolată, printre cele mai cunoscute tipuri de mousse, poate fi făcut din frișcă sau albușuri spumă, cu adaos de ciocolată amăruie și zahăr. Mousse-urile de ciocolată și mocha sunt uneori făcute cu o bază de cremă.

Pentru un mousse de fructe, piureul de fructe sau sucul înlocuiește laptele din cremă. Termenul de mousse este folosit și pentru deserturile cu gelatină care au textura de spumă după ce s-au întărit parțial.

Cum să faci un mousse fin

Realizarea unui mousse fin și delicios, fie el dulce sau sărat, necesită atenție la detalii și tehnică, dar și la ingredientele folosite.

Toți oamenii lui Klaus Iohannis din funcții publice bine remunerate. Președintele a ratat negocierea pentru propria persoană
Recomandări
Toți oamenii lui Klaus Iohannis din funcții publice bine remunerate. Președintele a ratat negocierea pentru propria persoană

Cum faci un mousse dulce fin

  • Ingrediente de calitate – Folosește ciocolată de bună calitate pentru mousse-ul de ciocolată. Alege fructe proaspete și bine coapte pentru mousse-ul de fructe.
  • Când faci mousse de ciocolată, este bine să alegi o ciocolată neagră de bună calitate. Conținutul de cacao este și el important. Dacă are mai puțin de 70%, crema se va lichefia. Dacă are peste 90%, va deveni ca o budincă.
  • Asigură-te că ingredientele sunt la temperatura corectă. De exemplu, frișca trebuie să fie bine răcită înainte de a o bate.
  • Bate albușurile până formează spumă tare, dar nu le bate prea mult, pentru a evita ca mousse-ul să devină granulat.
  • Încorporează frișca bătută ușor, cu mișcări lente, pentru a păstra textura aerată
  • Dacă folosești gelatină, dizolv-o corect și asigură-te că nu formează cocoloașe. Adaug-o în amestecul cald, nu fierbinte, pentru a evita coagularea instantanee.
  • Atunci când prepari baza mousse-ului, folosește bain-marie pentru a evita gătirea excesivă sau arderea ingredientelor sensibile.
  • Lasă mousse-ul să se răcească suficient timp la frigider pentru a se seta corect. Ideal ar fi să-l lași peste noapte pentru a obține cea mai bună textură.

Cum faci un mousse sărat fin

Cei 50 de consilieri din cele 8 partide care fac parte din noul Consiliu General al Municipiului București | VIDEO
Recomandări
Cei 50 de consilieri din cele 8 partide care fac parte din noul Consiliu General al Municipiului București | VIDEO
  • Folosește ingrediente cu arome intense, precum pește afumat, brânzeturi cu caracter puternic sau legume bine coapte.
  • Asigură-te că mousse-ul sărat este bine condimentat. Gustă și ajustează condimentele după preferință înainte de a adăuga aerul.
  • Pentru a obține o textură fină, trece ingredientele printr-o sită fină sau folosește un blender de înaltă putere pentru a obține un amestec omogen.
  • Folosește gelatină sau agar-agar pentru a stabiliza mousse-ul sărat, în special dacă este servit la temperatura camerei.

Rețete de mousse

Cele mai comune tipuri de mousse sunt cele de ciocolată, mousse de fructe și mousse de vanilie. Aceste deserturi sunt adesea servite reci și pot fi acompaniate de diverse sosuri sau fructe proaspete.

Cu toate acestea, există și sunt apreciate și mousse-urile sărate. Acestea pot include mousse de pește, mousse de legume sau mousse de brânză. Este servit de obicei ca aperitiv sau garnitură.

Mousse de ciocolată

Una dintre cele mai cunoscute rețete de mousse este cea de ciocolată.

Rețete de mousse - mousse de ciocolată
Rețete de mousse – mousse de ciocolată
Vladimir Putin a condus antrenamentul forțelor nucleare ruse, în timpul căruia a fost testată „o lovitură nucleară masivă” | VIDEO
Recomandări
Vladimir Putin a condus antrenamentul forțelor nucleare ruse, în timpul căruia a fost testată „o lovitură nucleară masivă” | VIDEO

Ingrediente

  • 330 g ciocolată neagră cu cel puțin 70% cacao
  • 375 ml smântână lichidă pentru frișcă cu cel puțin 30%
  • 20 g zahăr alb
  • 20 g zahăr pudră
  • 90 ml apă fierbinte
  • 3 ouă

Mod de preparare

Smântâna se toarnă într-un bol și peste ea se pune ciocolata.
Bolul se pune pe bain-marie și se amestecă până când ciocolata se topește.
Odată obținut ganache-ul de ciocolată, se ia de pe foc. Se toarnă treptat apa fierbine, mixând tot timpul.
Ouăle se separă. Gălbenușurile se amestecă cu zahărul pudră, până consistența aduce aminte de o cremă.
Crema de gălbenușuri se toarnă peste amestecul de ciocolată și se amestecă foarte repede, pentru a nu se coagula gălbenușul de ou.
Albușurile se bat până devin ca o spumă tare, care nu cade din bol în nicio poziție.
Peste albușuri se toarnă zahărul alb și se amestecă, până obținem o cremă lucioasă.
Smântâna lichidă se bate până capătă ținută.
Amestecul de ciocolată se pune la frigider după ce s-a răcit, unde se lasă un sfert de ceas.
Încorporăm treptat bezeaua și frișca în mousse cu o spatulă.
Servim acest mousse de ciocolată ca atare sau îl încorporăm într-un desert. Sursă – retete.unica.ro.

Descoperă și cum faci cel mai bun lava cake.

Mousse de căpșuni

Rețete de mousse de căpșuni
Rețete de mousse de căpșuni
  • 2 albuşuri
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • 300 g căpşuni
  • 100 g zahăr
  • 4 batoane de ciocolată
  • 4 batoane de napolitane
  • Pentru ornat
  • câteva frunze de mentă

Albuşurile se pun într-un castron şi se bat spumă. Se adaugă zeama de lămâie şi se bat în continuare,până ce spuma devine foarte densă şi nu se mai desprinde de pe tel.

Separat,într-un alt castron,sepun 200 g căpşuni tăiate în sferturi, după ce au fost spălate şi curăţate de codiţe. Se presară peste ele zahărul tos şi se pasează cu o furculiţă. Semixează apoi,adăugând treptat câte o lingură de albuş, iar când se obţine o spumă bine legată se acoperă cu un capac şi se pune la frigider pentru cel puţin o oră.

Spuma rece se pune în cupe şi se serveşte cu batoane de napolitane, căpşuni proaspete şi ciocolată. Se ornează cu 2-3 frunzuliţe de mentă.

Mousse de mango

Mousse de mango
Mousse de mango

Ingrediente:

  • 2 mango mari și bine coapte
  • 200 ml frișcă lichidă pentru bătut
  • 3 linguri de zahăr pudră
  • 1 lingură de suc de lămâie
  • 2 foi de gelatină (sau 1 plic de gelatină pudră)
  • 50 ml apă rece

Mod de preparare:

Dacă folosești foi de gelatină, pune-le la înmuiat în apă rece timp de 5-10 minute. Dacă folosești gelatină pudră, dizolvă-o în apă rece.

Curăță mango și taie pulpa în bucăți. Mixează pulpa de mango într-un blender până devine un piure fin. Adaugă sucul de lămâie.

Stoarce foile de gelatină și topește-le la foc mic sau în cuptorul cu microunde, apoi încorporează-le în piureul de mango. Dacă folosești gelatină pudră, încălzește-o ușor până se dizolvă complet și adaug-o în piureul de mango.

Bate frișca lichidă până formează spuma. Adaugă zahărul pudră și continuă să bați până devine fermă.

Încorporează treptat piureul de mango în frișcă bătută, folosind mișcări lente pentru a păstra aerul în amestec.

Toarnă mousse-ul în pahare sau cupe și lasă-l la frigider pentru cel puțin 3 ore, sau peste noapte.

Mousse de somon cu cremă de brânză

Mousse de somon cu cremă de brânză
Mousse de somon cu cremă de brânză

Ingrediente:

  • 200 g somon afumat
  • 150 ml smântână lichidă pentru bătut
  • 100 g cremă de brânză
  • 2 linguri de suc de lămâie
  • 1 lingură de mărar proaspăt tocat
  • Sare și piper după gust
  • 2 foi de gelatină (sau 1 plic de gelatină pudră)
  • 50 ml apă rece

Mod de preparare:

Pregătește gelatina conform instrucțiunilor de pe pachet. Mixează somonul afumat într-un blender până devine o pastă fină.

Amestecă pasta de somon cu crema de brânză, sucul de lămâie și mărarul tocat. Încorporează gelatina dizolvată în amestecul de somon și brânză.

Bate smântâna lichidă până formează spumă. Încorporeaz-o în amestecul de somon, folosind mișcări lente.
Gustă și ajustează cu sare și piper după preferință. Toarnă mousse-ul în forme și lasă-l la frigider pentru cel puțin câteva ore

Mousse de brânză și ardei gras

Ingrediente:

  • 200 g brânză de capră
  • 100 ml frișcă lichidă pentru bătut (neîndulcită)
  • 1 ardei gras roșu, copt și curățat de coajă
  • 1 lingură de miere (opțional)
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • Sare și piper după gust
  • 2 foi de gelatină (sau 1 plic de gelatină pudră)
  • 50 ml apă rece

Mod de preparare:

Mixează ardeiul copt într-un blender până devine un piure fin. Amestecă brânza de capră cu mierea și uleiul de măsline. Adaugă piureul de ardei și amestecă bine. Încorporează gelatina dizolvată în amestecul de brânză și ardei.
Bate frișca lichidă. Încorporează frișca bătută în amestecul de brânză, folosind mișcări de pliere.
Ajustează cu sare și piper după preferință.

Pune mousse-ul în pahare sau forme și bagă-l la frigider peste noapte.

Mousse de fructe de pădure

  • 250 g fructe de pădure (afine, zmeură, mure)
  • 200 ml frișcă lichidă
  • 3 linguri de zahăr pudră
  • 1 lingură de suc de lămâie
  • 2 foi de gelatină sau 1 plic de gelatină
  • 50 ml apă rece

Mod de preparare:

Spală fructele și mixează-le într-un blender până devin un piure fin. Dacă preferi o textură mai fină, strecoară piureul pentru a elimina semințele. Încorporează gelatina dizolvată în piureul de fructe de pădure.

Bate frișca lichidă și adaugă zahărul pudră. Încorporează piureul de fructe de pădure în frișca bătută. Toarnă mousse-ul în pahare și lasă-l la frigider pentru cel puțin 3 ore.

Sursă foto – Shutterstock.com

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Nord-coreenii au intrat deja în pâine în Kursk. Peste 3.000 de soldați ai Phenianului au băgat spaima în localnici
Știrileprotv.ro
Nord-coreenii au intrat deja în pâine în Kursk. Peste 3.000 de soldați ai Phenianului au băgat spaima în localnici
Marcel Ciolacu RUPE TĂCEREA despre relația cu SORINA DOCUZ, fosta soție a lui Robert Negoiță: "Ce înseamnă parteneră sau protejată? Există vreo poză în postură intimă...?"
Viva.ro
Marcel Ciolacu RUPE TĂCEREA despre relația cu SORINA DOCUZ, fosta soție a lui Robert Negoiță: "Ce înseamnă parteneră sau protejată? Există vreo poză în postură intimă...?"
Piele de găină! Momentul în care Celine Dion îi sărută mâna lui Adele. Adevărată lecție de modestie oferită de reginele muzicii
Libertateapentrufemei.ro
Piele de găină! Momentul în care Celine Dion îi sărută mâna lui Adele. Adevărată lecție de modestie oferită de reginele muzicii
Noua miere care i-a înnebunit pe români. Este extrem de rară, nu se găsește în marile magazine, dar are proprietăți miraculoase
FANATIK.RO
Noua miere care i-a înnebunit pe români. Este extrem de rară, nu se găsește în marile magazine, dar are proprietăți miraculoase
Pentru cine a părăsit-o Ilie Dumitrescu pe Nela, mama primilor 2 copii: „Semăna cu Monica Bellucci. A cucerit-o cu un tablou de Grigorescu”
GSP.RO
Pentru cine a părăsit-o Ilie Dumitrescu pe Nela, mama primilor 2 copii: „Semăna cu Monica Bellucci. A cucerit-o cu un tablou de Grigorescu”
Descoperire uimitoare, după salvarea unui „cățeluș” de pe stradă. Ce era, de fapt, animalul
FANATIK.RO
Descoperire uimitoare, după salvarea unui „cățeluș” de pe stradă. Ce era, de fapt, animalul
Imagini din vila de 3 milioane de euro a Vlăduței Lupău. Artista NU s-a uitat la bani când și-a amenajat casa din Cluj. Wow, ce mobilă, ce decorațiuni!!
Unica.ro
Imagini din vila de 3 milioane de euro a Vlăduței Lupău. Artista NU s-a uitat la bani când și-a amenajat casa din Cluj. Wow, ce mobilă, ce decorațiuni!!
Câți bani încasează pe lună Mircea Bravo din YouTube și Facebook
Financiarul.ro
Câți bani încasează pe lună Mircea Bravo din YouTube și Facebook
90.000 de români "speciali" vor avea pensii majorate şi vor primi măriri mai dese
Observatornews.ro
90.000 de români "speciali" vor avea pensii majorate şi vor primi măriri mai dese
Horoscop 30 octombrie 2024. Fecioarele trec ușor peste anumite neplăceri, cele provocate de cuvintele nepotrivite pe care le aleg cei din jur
HOROSCOP
Horoscop 30 octombrie 2024. Fecioarele trec ușor peste anumite neplăceri, cele provocate de cuvintele nepotrivite pe care le aleg cei din jur

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI