Cuprins:
Rețete de murături
Murăturile făcute în casă sunt cel mai bun aliment de consumat în sezonul rece. Beneficiile murăturilor pentru sănătatea organismului sunt multiple, motiv pentru care îți recomandăm să încerci câteva rețete de murături. Vezi cum se fac, dar și care sunt trucurile care te ajută să faci cele mai gustoase conserve pentru iarnă.
Murarea în saramură sau în oţet
Metoda de a mura în saramură este folosită de mii de ani. Varza a fost una din primele legume murate. În saramură se pot conserva aproape toate legumele: varza (albă sau roşie), gogonelele, gogoșari în oțet, ardeii, morcovii, ţelina, conopida, ardeii iuţi, castraveţii.
De asemenea, se pot conserva în saramură şi fructe, precum: mere, pere, gutui, pepene roşu. În oţet se pot conserva gogoşarii, castraveţii, ardeii capia.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3Bine de știut: castraveții puși la murat devin mai gustoși și rezistă mai mult daca se adaugă puțin muștar în saramură.
- Îţi punem la dispoziţie două metode de murare a castraveţilor: în oţet şi în saramură.
Procesul de murare se poate face, fie prin prezenţa acidului acetic (oţet), adăugat în soluţii, fie prin acidul lactic, obţinut prin fermentaţie naturală în saramură. Fermentaţia în oţet este mai rapidă, cea în saramură este mai lungă.
Rețete de murături – castraveţi în oţet
Ingrediente pentru castraveți în oțet:
- 5 kg de castraveţi;
- 1 l de oţet de 9 grade;
- 3 l de apă;
- 4 linguri de sare grunjoasă (fără iod);
- 8 linguri de zahăr;
- 2 frunze de dafin;
- o legătură de frunze de ţelină;
- 3 morcovi;
- 3 cepe;
- ardei iute;
- 1 plic seminţe de muştar;
- 3 rădăcini de hrean;
- o căpăţână de usturoi;
- câteva beţe de mărar uscat.
Mod de preparare
Se face soluţia din oţet, apă, zahăr, sare şi frunze de dafin şi se pune la fiert. Se taie ceapa rondele, usturoiul se zdrobeşte, iar morcovul se taie felii. Când apa fierbe se pun castraveţii spălaţi şi se lasă doar până îşi modifică puţin culoarea. Se pregătesc borcanele, sterlilizate înainte.
Se aşază pe fundul lor rondele de ceapă, 1-2 căţei de usturoi, felii de morcovi şi ţelină şi castraveţi. Apoi se toarnă soluţia de oţet fierbinte şi se adaugă boabe de muştar, hrean felii, ardei iute. Deasupra se pun frunze de ţelină şi boabe de mărar. Apoi se pune capacul bine înfiletat. Se lasă să se răcească pe dulap şi apoi se pun la rece, în cămară.
Rețete de murături – castraveţi în saramură
Ingrediente pentru castraveți în saramură:
- 3 kg castraveţi;
- 4 crenguţe de mărar uscat;
- câteva frunze de vişin;
- 2 linguri de boabe de muştar;
- 1 lingură boabe de piper;
- 3-4 rădăcini de hrean;
- o căpăţână de usturoi;
- 2-3 foi de dafin;
- 3 linguri de sare grunjoasă;
- 3 litri de apă.
Mod de preparare
Se sterilizează bocanele. Se spală şi se aleg castraveţii. Se dau la o parte cei moi sau loviţi. Se amestecă 3 litri de apă cu 3 linguri rase de sare şi se pun la fiert. Se ia soluţia de pe foc şi se lasă să se răcorească 10-15 minute. Pe fundul borcanului se pun căţeii de usturoi curăţaţi şi crenguţele de mărar. Se aşază castraveţii şi printre ei se pun tulpini de hrean curăţaţe şi tăiate în jumătăţi sau sferturi.
Se intercalează printre castraveţi frunze de vişin şi de dafin. Apoi se adăugă boabele de muştar şi de piper. La sfârşit se toarnă saramura fierbinte peste castraveţi. Se închide borcanul cu capac şi se lasă cu capacul în jos 10-15 minute. Se acoperă cu pături până a doua zi. Apoi se depozitează borcanele în loc uscat, răcoros şi întunecat.
Dacă ești topit după murături, avem și rețeta de gogoșari în bulion!
Conopidă murată cu ardei gras
Ingrediente
- 2 kg de conopidă
- 1 kg ardei gras roșu
- un hrean
- un mănunchi de mărar uscat
- un mănunchi de frunze de țelină
- două plicuri de mirodenii pentru murături
- 300 g zahăr
- 600 ml oțet de vin de 9 grade
- apă
Preparare
Se curăță și se spală conopida și se desface în buchețele. Se spală și se îndepărtează cotorul și semințele ardeilor și se taie în jumătăți. Se pregătesc borcanele și se adaugă câte o crenguță de mărar, una de țelina și fâșii de hrean, pe fundul fiecaruia. Apoi se așază ardeii și conopida până se umplu borcanele.
Deasupra se pune din nou hrean, mărar și țelină. Se pregătește lichidul conform instrucțiunilor de pe plicuri și se toarnă peste legume. Se pun capacele și se lasă în cămară.
Gogoșari în oțet fără conservanți
Ingrediente
- 4 kg gogoșari;
- 400 ml oțet;
- 400 gr zahăr;
- 80 gr sare;
- O legătură frunze de țelină;
- Trei bucăți de hrean;
- 3-4 căței de usturoi;
- Câteva frunze de dafin;
- O lingură boabe de muștar;
- O lingură boabe de piper.
Mod de preparare
Gogoșarii se spală bine, se curăță de cotoare, se înlătură semințele și se lasă la scurs, după care se pun într-un vas încăpător. Separat, într-un vas se fierbe oțetul, zahărul și sarea timp de câteva minute, din momentul în care a ajuns în punctul de fierbere. Se toarnă amestecul obținut peste gogoșari și se acoperă. Se lasă până a doua zi, dar se amestecă ocazional.
Gogoșarii își vor lăsa multă zeamă peste noapte, iar a doua zi se vor separa de zeamă, iar gogoșarii se pun în borcane curate și sterilizate. Printre bucățile de gogoșari se adaugă și bucăți de usturoi, de hrean, foi de dafin și frunze de țelină peste care se adaugă câteva boabe de piper și boabe de muștar.
Zeama obținută se strecoară, după care se toarnă peste gogoșarii din borcan, până îi acoperă. Se pun capacele borcanelor și se depozitează toate într-un spațiu răcoros și întunecat.
Rețetă de castraveți covăsiți (castraveți murați de vară)
Ingrediente castraveți murați de vară
- 1,5 kg castraveți de grădină
- o legătură mărar
- o legătură cimbru
- o căpățână usturoi
- sare de mare
Mod de preparare castraveți murați de vară
Curăță usturoiul și taie fiecare cățel în feliuțe groase. Spală castraveții și taie capetele, apoi taie fiecare castravete în două, dar nu până la capăt.
Spală bine un borcan mare și pune pe fundul lui ramuri de mărar și cimbru, cât să formezi un pat. Așază castraveții în picioare pe două straturi și printre ei pune și bucăți de usturoi.
Dacă îți plac murăturile iuți, poți pune și un ardei iute în borcan.
Într-o oală pune la fiert 1,5 litri de apă cu două linguri de sare și clocotește tot amestecul câteva minute. Lasă 15 minute la răcorit, apoi toarnă saramura peste castraveți.
Adaugă crenguțe de mărar și cimbru deasupra castraveților și lasă la răcorit cam 6 ore.
- Vezi cum termini rețeta de castraveți murați de vară!
Reguli de igienă înainte să pui murături
Pentru a evita dezvoltarea microbilor care pot altera conserva şi chiar o pot face dăunătoare, trebuie să urmezi câteva reguli de igienă.
- Înainte de a începe pregătirea, spală-te bine pe mâini, foarte bine, cu săpun şi cu apă foarte fierbinte.
- Curăţă cu peria fructele şi legumele şi clăteşte- le bine pentru a elimina bacteriile, viruşii şi paraziţii.
- Curăţă bine suprafeţele de lucru şi echipamentul cu o soluţie compusă din apă şi oţet în părţi egale.
- Foloseşte borcane potrivite şi capace noi, pentru o etanşare perfectă.
- Spală borcanele, pâlniile şi capacele în apă fierbinte timp de 10 minute. Scurge-le şi usucă-le la aer.
- Pentru a le steriliza, pune borcanele, capacele, pâlnia şi polonicul de metal într-o cratiţă umplută trei sferturi cu apă fierbinte şi las-o pe foc 10 minute. Apoi scoate-le cu un cleşte, ca să nu te frigi.
Reguli de urmat când pui murături
- Umple cu grijă borcanele cu dulceaţă de fructe cu ajutorul polonicului şi al pâlniei speciale, lăsând spaţiul liber recomandat. Dacă e nevoie, şterge marginea borcanului cu un şervet umed şi elimină bulele de aer.
- Scoate capacele cu ajutorul unui cleşte şi pune- le pe borcane, apoi închide-le ermetic.
- Pune borcanele pline într- o cratiţă şi acoperă- le cu apă şi lasă-le la fiert cât e necesar pentru sterilizare, în funcţie de conservă.
- Stinge focul înainte de a scoate borcanele, pune-le pe un grătar la răcit şi lasă-le 24 de ore.
- Asigură-te că toate capacele sunt curbate în interior, ceea ce indică faptul că etanşarea este perfectă. Dacă vreun borcan nu s-a etanşeizat, pune-l în frigider şi consumă-l în zilele următoare, ca să nu mucegăiască.
- Etichetează şi datează borcanele, depozitează- le într-un loc răcoros, uscat, la adăpost de lumină, timp de maximum un an. După deschidere, ţine- le la frigider până le consumi.
Trucuri pentru murături gustoase
- Legumele nu trebuie înghesuite, fiindcă au nevoie să respire;
- Alege cu grijă condimentele: usturoiul, hreanul, boabele de muştar, foile de dafin, mărarul (seminţe, tulpini şi flori), frunzele de ţelină. Pe lângă faptul că dau gust, au şi un rol antibacterian şi sunt sănătoase;
- Amăreala castraveților poate fi înlăturată dacă, după ce sunt tăiați felii, se introduc zece minute în lapte puțin sarat;
- Murăturile nu vor face mucegai dacă se pune în borcan un săculeț din pânză rară umplut cu boabe de muștar, care să acopere bine suprafața murăturilor până la marginea borcanului;
- În ceea ce priveste legumele uscate (țelină, morcov, păstârnac), acestea se pot conserva de la un an la altul în săculeți de pânză prin care să pătrundă aerul;
Trucuri utile pentru murături
- Păstrarea verzei murate un timp mai îndelungat este posibilă dacă se adaugă din cand în când câte o bucată de zahăr. O altă metodă ar fi smălțuirea cu smoală neagră a butoiului de lemn în interior;
- Varza nu se acrește tare în cazul în care în butoi se pune o bucată de lemn de mesteacăn;
- Trebuie folosit un oţet de bună caliate, nu mai slab de 9 grade şi în nici un caz balsamic. Nu folosi oţet care conţine acid acetic artificial, fiindcă gustul murăturilor se va modifica. Nutriţioniştii nu recomandă folosirea metodei de conservare în oţet (gogonele sau castraveţi), fiindcă sterilizarea se face la temperaturi foarte mari şi în acest proces se distrug enzimele şi vitaminele din legume.
Ce ustensile ai nevoie pentru a pune murături
Pentru conserve nu trebuie să investeşti în prea multe ustensile. Totuşi, ai neapărată nevoie de o pâlnie specială pentru conserve, cu gura mare, care să te ajute să umpli borcanele fără să verşi conţinutul şi de un cleşte pentru borcane. Cu acesta vei manevra borcanele cât sunt încă fierbinţi.C